AnasayfaBlogÖğretim Görevlisi Nasıl Olunur?
Video

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

10 Haziran 2021
Takım elbise giymiş bir grup erkek bir odada bir arada durmaktadır. Soldan ilk adamın lacivert bir takım elbisesi, beyaz bir gömleği ve mavi bir kravatı vardır. Saçları geriye taranmıştır ve ileriye doğru bakmaktadır. Gruptaki ikinci adam siyah bir takım elbise, gri bir kravat ve beyaz bir gömlek giymektedir. Saçları düzgünce arkaya taranmış ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Gruptaki üçüncü adam açık gri bir takım elbise, beyaz bir gömlek ve koyu gri bir kravat giyiyor. Saçları geriye doğru taranmış ve soluna doğru bakıyor. Gruptaki dördüncü adam kömür grisi bir takım elbise, beyaz bir gömlek ve mor bir kravat giyiyor. Saçları yana taranmış ve öne doğru bakıyor. Gruptaki beşinci adam lacivert bir takım elbise, beyaz bir gömlek ve beyaz bir kravat giyiyor. Saçları geriye taranmış ve sağına bakıyor. Gruptaki altıncı adam siyah bir takım elbise, beyaz bir gömlek ve siyah bir kravat giyiyor. Saçları yana taranmış ve hafifçe yukarı doğru bakıyor. Gruptaki son adam koyu gri bir takım elbise, beyaz bir gömlek ve lacivert bir kravat giyiyor. Saçları geriye taranmış ve öne doğru bakıyor. Gruptaki tüm erkekler profesyonel ve kendinden emin görünüyor.
Öğretim Görevlisi Olma SüreciMülakat Süreci ve Neler BeklendiğiGörevler ve Maaş
Öncelikle lisans eğitimini tamamlamanız gerekiyor. Ardından ALES'ten belirli bir puan alıp yüksek lisans yapmanız gerekiyor. Sonrasında yabancı dil sınavından geçerli bir puan aldıktan sonra tezli yüksek lisans programını tamamlamanız gerekiyor.Başvuru yaptıktan sonra, adaylar lisans, ALES ve YDS puanlarına göre sıralanır. İlk 10 kişi ön değerlendirmeye çağrılıp yazılı bir sınava tabi tutulurlar. Bu süreçten sonra mülakat süreci başlar.Öğretim görevlilerinin temel görevleri ders vermektir. Bu görevi yerine getiren akademisyenlerin maaşları genel olarak 6500 TL'den başlar ve tecrübe ve tanınırlığa bağlı olarak belirli bir oranda artar.
Üniversiteler, resmi gazetede öğretim görevlisi ilanları yayınlarlar ve adayların bu ilanlara başvurabileceği koşulları belirtirler.Mülakatta başvuran adayların analitik zeka seviyeleri, hedefleri ve akademik dünyada uzun vadeli olarak kalma istekleri gibi konular ölçülür.Öğretim görevlileri genellikle yüksek okul ve uygulamalı bilimlerde görevlendirilirler. Görev saatleri genellikle 10-22 saat arasında değişir.
Araştırma görevlisi olabilmek için yüksek lisans mezuniyeti şartı aranmaz. Bu pozisyon, genellikle yeni mezunları akademik hayata kazandırmak adına oluşturulan bir kadrodur.Araştırma görevlisi başvurularında da ALES ve dil puanı gereklidir. Adaylar yazılı bir sınava tabi tutulur ve en başarılı olanlar kadroya atanır.Araştırma görevlileri genellikle fakültelerde görev yaparlar. Yüksek lisans öğrencisi, mezun ya da doktora öğrencisi olmaları beklenir.
Öğretim üyeliği, doktoralı kişilerin yüksekokul ve fakültelerde öğretim, eğitim ve araştırma hizmetlerini yürüten kadrosudur. Bu unvanın alınabilmesi için belirli akademik kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.Öğretim üyeliği mülakatlarında adayların uzmanlık alanları, bilimsel yayınları ve gelecekteki hedefleri gibi konular değerlendirilir.Öğretim üyelerinin maaşları 7500 TL'den başlar ve bölgeye, tecrübeye ve tanınırlığa göre daha yüksek olabilir.

Akademisyen Dr. Mesut Öztırak ile akademisyenlikteki mesleki süreçleri konuştuk. Öğretim görevlisi olmak isteyenler için akademik yaşamın; şartlarını, mülakatlarını, ders saatlerini, maaş durumunu ve bütün süreçlerini detaylı bir şekilde ele aldık.

Dr. Mesut Öztırak kimdir?

Lisansım işletme, yüksek lisansım insan kaynakları yönetimi, doktoram da işletme yönetimi. Ağırlıklı olarak örgütsel davranış çalıştım. Uzmanlık alanım da eğitim yönetimi. Çeşitli vakıf üniversitelerinde çalıştım. Halen bir vakıf üniversitesinde kariyer merkezi müdürüyüm. 

Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve akademisyen unvanları nedir?

Öğretim görevlisi; yüksek lisansını bitirmiş hali hazırda ders vermekle yükümlü kişidir. Belirli sayda dersi olan kişidir. Araştırma görevlisi; ders verme yükümlülüğü yoktur. Dersleri ve hocaları asiste eder. Araştırma görevlisi; daha çok öğretim üyesi yetiştirmeye yönelik süreçtir, akademisyenliğin başıdır. Öğretim görevlisi ise daha çok mesleki tecrübesi olan kişileri, üniversitede, meslek yüksek okullarında ve uygulamalı bilimlerde bilgilerini aktarması için oluşturulan kadrodur.

Öğretim görevlisi nasıl olunuyor? Süreci bize anlatır mısınız?

Türkiye'de Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur? Adım Adım Tablo

AdımAçıklama
1.Üniversite eğitimi alarak lisans derecesi tamamlanmalıdır.
2.İlgili alanda yüksek lisans yaparak, alanınızla ilgili bilgi ve deneyim kazanmalısınız.
3.İlgili alanda doktora yaparak, öğretim görevlisi olmaya hak kazanmalısınız (bazı pozisyonlar için yüksek lisans da yeterli olabilir).
4.Akademik ve/veya sektör deneyimi edinerek, öğretim görevlisi olarak atanma şartlarını karşılamalısınız.
5.Üniversitelerin ilan ettiği öğretim görevlisi pozisyonlarını takip etmelisiniz.
6.İlgilendiğiniz üniversite veya yüksekokulun öğretim görevlisi pozisyonu için başvuru sürecini öğrenin ve gerekli belgeleri hazırlayın.
7.Başvuru sürecine uygun şekilde başvurunuzu yapın ve gerekli belgeleri gönderin.
8.Başvurunuz kabul edildiğinde, sözlü ve/veya yazılı sınava (varsa) ve mülakata katılın.
9.Başarılı bir şekilde sınav ve mülakat süreçlerini tamamlayarak öğretim görevlisi olarak atanmayı bekleyin.
10.Atandığınız üniversitede öğretim görevlisi olarak göreve başlayın ve kariyerinizi geliştirin.

Göz korkutucu gibi görünüyor, uzun bir süreç. Lisans eğitiminde başarılı bir öğrenci olması gerekiyor. Lisans mezunu olan kişinin ALES’ten belirli bir puan alıp ilk etapta yüksek lisans yapmak gerekiyor. Yüksek lisans 2 yıl, 1 yıl ders 1 yıl da tez aşaması. Yüksek lisans bitince ALES’ten 70 üzeri alıp üniversitelerin kadrolarını takip etmek gerekiyor. Hem devlet üniversiteleri hem vakıf üniversiteleri kadroları resmi gazetede yayınlanıyor. Şartlar uyuyorsa başvuru yapmaları gerekiyor.

Tezsiz yüksek lisanstan tezliye geçiş yapılabiliyor mu?

Tezsiz yüksek lisanstan tezliye geçilebiliyor. Öğrenci iken, projeye başlamadan hangi üniversitenin tezli programını istiyorsanız oraya başvuru yapmanız gerekiyor. 

Öğretim görevlisi olmak için nereye başvurmak gerekiyor?

Öğretim görevlisi için lisansını bitirip ALES’e ve yabancı dil sınavına girip aldıktan sonra tezli yüksek lisans yapıp ardından resim gazete üniversiteler ilanlarını gönderiyor. Şartlara detaylı bakıp başvuru yapabilirler. Başvuru yaptıktan sonra ortalamalarınız alınıyor. Lisans, ALES ve YDS gibi dil puanları. İlk 10 kişi ön değerlendirmeye çağrılır ve yazılı sınava tabi tutulur. Yazılı sınavda da sıralama olur. 

Araştırma görevlisinde yüksek lisans mezun olmak şart değil. Başarılı yeni mezun arkadaşları akademiye kazandırmak. Araştırma görevlisi fakültede görev yapıyor. Yüksek lisans öğrencisi, mezun ya da doktora öğrencisi olma şartı var. ALES minimum 70 ve dil puanı ile başvuru yapacaksınız. Yazılı sınan ve en başarılı olan kadroya atanır. 

Öğretim üyesi ve öğretim elemanı karıştırılıyor. Öğretim elemanı öğretim görevlisini ve araştırma görevlisini kapsıyor. Öğretim üyesi ise; doktorasını tamamlamış, doçent doktor, profesör öğretim üyesidir. Öğretim görevlisi araştırma görevlisi öğretim elemanı adı altında hizmet vermekte. 

Akademik hayatta mülakatlar nasıl oluyor? 

Mülakat sürecinde de size puanlama yapılacak. İş hayatındaki mülakatla karşılaştıracak olursam hedeflerin soruluyor. Akademide yer almalı mısın? Sürekli çalışma gibi bir isteğin var mı? Önceki yayınları ve uzmanlaşmak istedikleri alanı irdeleyebilirler. Belirli mesleki saatleri olmayan bir işe hazır mısın, analitik zeka ölçülüyor. Akademide makale yazıyorsan doçentliği üniversiteler arasındaki kurul veriyor. 

Üniversitede çalışarak ne kadar kazanılabilir? İlk başlangıç maaş skalası nasıl oluyor? Neye göre belirleniyor?

Çok kısa bir süre önce YÖK şöyle bir karar aldı; vakıf ve devlet üniversitesinde çalışan öğretim üyeleri ve öğretim elemanları eşit maaş alacaktır. Önceden vakıfta çalışanlar daha düşük maaşta çalışabiliyordu. Minimum tutarlar öğretim görevlisi maaşları; 6500 TL, kademe ilerledikçe artış gösterebiliyor. Maaş konusunda tanınırlığınız, yaptığınız yayınlar maaşa etki ediyor. Öğretim üyesi; 7500’ten başlıyor. Doğuda iseniz 10000 lira gibi değişebiliyor. Bunlar minimum tutarlar. 

Öğretim görevlisinin görev ve sorumluluklarından bahsedebilir misiniz?

Öğretim görevlisinin temel amacı ders vermek. Genel olarak yüksek okul ve uygulamalı bilimlerde görevlendirilir. Devlet üniversitesinde görev yapanlar daha rahat görev yapmakta. Devlette 10-22 saat gibi. Vakıf üniversitesinde daha fazladır.

Akademik hayatta unvan sıralaması nasıl? 

Öğretim görevlisi olarak başladıysanız, kimse size doktora yapın diye kapınız çalmaz. Ben yükselmek istiyorum derseniz doktora yapmanız gerekiyor. 4 yılın sonunda Doktor unvanını alıyorsunuz. Araştırma görevlisi de yüksek lisansını bitirmişti, doktora yapmalısınız. Doçentlik ve profesörlük. Doçentlik için doktora bittikten sonra 100 puan ile başvuru yapabilirsiniz. 10 puanı doktora öncesi yayınlardan alabilirsiniz. 100 puanla üniversiteler arası kurula başvuru yapıyorum. Doçent olduktan sonra da ders vermek ve minimum 5 yıl doçent olarak çalışmalıyım. Sonrada gerekli şartları toparlayıp profesör olabilirsiniz.

Akademisyen olmak göründüğü kadar kolay mı? 

türkiye’de öğretmenlik akademisyenlik kolay diye düşünülebiliyor. ancak kolay değil. i̇yi bir akademisyen olmak istiyorsanız tanınırlığınız yaptığınız yayınlar ve yetiştirdiğiniz öğrenciler önemli. sanıldığı gibi kolay bir meslek değil. zaman zaman yoğun iş akışınız olabilir. memur hayatı gibi isteniyorsa o kişilere göre değildir. kolay meslek olduğunu söylemek güç, kolay meslek değil. akademisyenlik meslek değil yaşam biçimi

Uzun süreler öğretim görevlisi olarak çalışan biri özel sektörde çalışmak isterse zorlanır mı?

Kişiye göre, kişinin altyapısına ve yetkinliklerine göre değişir. Özel sektörü de tanıdım. Bunlar vermiş olduğum derslere de katkı sağlıyor. Teorik bilgiyle harmanlamış kişi de sıfırdan iş hayatına atılıyor gibi zorlanabilir. Daha çevik ve istekli olma davranışı bunu aşacaktır. Mesleki hayatta da başarılı olacaktır ancak biraz uyum süreci gerekir. 

Enstitüde çok fazla alanda eğitimler var. Akademik yaşama hazırlana bireyler için kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak hangi eğitimleri önerirsiniz?

Mehmet hocanın öğrenmeyi öğrenme eğitimi fayda sağlayacaktır. Sürekli sahnedesiniz diksiyonu benden dilini iyi bir şekilde kullanmak gerekiyor. Diksiyon eğitimi önemli. Daha profesyonel olmak isteniyorsa oyunculuk eğitimi alınabilir. İletişim becerileri iyi olmalı. Empati yapabilmeliyim. Takım çalışması, liderlik gibi temel eğitimleri tavsiye ederim. İngilizce tabi, profesyonel düzeyde İngilizce bilmeli.  Öncelikle uzmanlık alanı belirlenmeli, araştırmalı, hocalarına sormalı. Yüksek lisasta amaca yönelik olmalı. 

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Öncelikle lisans eğitimini tamamlamanız gerekiyor Ardından ALES'ten belirli bir puan alıp yüksek lisans yapmanız gerekiyor Sonrasında yabancı dil sınavından geçerli bir puan aldıktan sonra tezli yüksek lisans programını tamamlamanız gerekiyor, Başvuru yaptıktan sonra, adaylar lisans, ALES ve YDS puanlarına göre sıralanır İlk 10 kişi ön değerlendirmeye çağrılıp yazılı bir sınava tabi tutulurlar Bu süreçten sonra mülakat süreci başlar, Öğretim görevlilerinin temel görevleri ders vermektir Bu görevi yerine getiren akademisyenlerin maaşları genel olarak 6500 TL'den başlar ve tecrübe ve tanınırlığa bağlı olarak belirli bir oranda artar, Üniversiteler, resmi gazetede öğretim görevlisi ilanları yayınlarlar ve adayların bu ilanlara başvurabileceği koşulları belirtirler, Mülakatta başvuran adayların analitik zeka seviyeleri, hedefleri ve akademik dünyada uzun vadeli olarak kalma istekleri gibi konular ölçülür, Öğretim görevlileri genellikle yüksek okul ve uygulamalı bilimlerde görevlendirilirler Görev saatleri genellikle 10-22 saat arasında değişir, Araştırma görevlisi olabilmek için yüksek lisans mezuniyeti şartı aranmaz Bu pozisyon, genellikle yeni mezunları akademik hayata kazandırmak adına oluşturulan bir kadrodur, Araştırma görevlisi başvurularında da ALES ve dil puanı gereklidir Adaylar yazılı bir sınava tabi tutulur ve en başarılı olanlar kadroya atanır, Araştırma görevlileri genellikle fakültelerde görev yaparlar Yüksek lisans öğrencisi, mezun ya da doktora öğrencisi olmaları beklenir, Öğretim üyeliği, doktoralı kişilerin yüksekokul ve fakültelerde öğretim, eğitim ve araştırma hizmetlerini yürüten kadrosudur Bu unvanın alınabilmesi için belirli akademik kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir, Öğretim üyeliği mülakatlarında adayların uzmanlık alanları, bilimsel yayınları ve gelecekteki hedefleri gibi konular değerlendirilir, Öğretim üyelerinin maaşları 7500 TL'den başlar ve bölgeye, tecrübeye ve tanınırlığa göre daha yüksek olabilir
akademisyen
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.