AnasayfaBlogNükleer Tıp Teknikleri Bölümü (MYO)
Bölümler

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü (MYO)

02 Aralık 2020
Koruyucu kıyafet giyen bir kişi yakından bir şırınga tutuyor. Kıyafet yeşil renktedir ve kişinin sırtı görüntünün odak noktasıdır. Şırınganın sarı bir kabı ve üzerinde siyah yazılar var. Görüntünün arka planında köşeleri siyah olan sarı dikdörtgen bir nesne de var. Arka planı sarı olan sarı bir araba da görülebiliyor. Kişinin eli şırıngayı sıkıca kavrıyor ve yüzündeki ifade ciddi. Koruyucu giysinin fermuar ve düğme gibi detayları net bir şekilde görülebiliyor. Görüntü güvenlik ve sorumluluk hissi uyandırmaktadır.
Bölüm Tanımıİş İmkanlarıGörevleri
Nükleer tıp teknikleri, 2 yıllık eğitim süresince öğrencilere radyoaktif maddelerin tıp alanında kullanımı konusunda yetkinlik kazandıran bir ön lisans programıdır.Mezunlar genellikle hastanelerin görüntüleme alanlarında, ayrıca Ar-Ge laboratuvarlarında, radyofarmasötik üretim tesislerinde ve akademik kurumlarda çalışabilirler.Doktorun isteği doğrultusunda görüntüleme işlemlerini tamamlarlar, radyofarmasötikleri işaretlerler, radyoaktif maddelerle yapılan tetkik süreçlerini tamamlarlar ve kullandıkları teknolojik cihazların bakım ve kontrollerini yaparlar.
Bu bölüm, radyoaktif maddeleri güvenli ve etkili bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmak üzere tasarlanmıştır.Mezunlar tüm kamu ve üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde ve görüntüleme hizmeti veren kliniklerde de çalışabilirler.Hastanın efor testi sürecine yardımcı olurlar, yetkili hekim gözetiminde radyofarmasötik uygularlar ve radyonüklid tedavi sürecinde hastaya yardımcı olurlar.
Nükleer tıp teknikleri bölümü, fizik kurallarını hayatları kolaylaştırmak için kullanan ve insan sağlığı üzerine derin çalışmalar yürüten bir programdır.Nükleer tıp uygulamalarında kullanılan radyofarmasötiklerin üretildiği tesislerde ve radyoaktif maddelerle çalışan görüntüleme cihazlarını kullanan kliniklerde iş bulabilirler.Klinik ortamda radyoaktif maddeler kullanarak çeşitli tıbbi işlemleri gerçekleştirirler, hastaların röntgen ve MR çekimlerini yaparlar.
Bu bölüm, tıpta ihtiyaç duyulan radyoaktif maddelerin en doğru şekilde kullanılması üzerine eğitim verir.Nükleer tıp teknisyenleri, hastanelerin çesitli bölümlerinde, özel röntgen ve MR kliniklerinde görev alabilirler.Yapılan radyoaktif madde uygulamalarında doktorun asistanı olarak görev yaparlar, çeşitli radyoaktif maddelerle tedavi ve teşhis işlemlerini gerçekleştirirler.

Nükleer tıp teknikleri, tıp ve fizik disiplinlerini bir araya getiren bir bölüm. İnsan sağlığı üzerine derin çalışmalar yürütülen tıp disiplinine gelişen teknolojiyi entegre eden ve fizik kurallarını hayatları kolaylaştırmak için kullanan bir program. Tıp alanında ihtiyaç duyulan radyoaktif maddelerin en doğru şekilde kullanılması esasları doğrultusunda eğitim verilen bu bölümün mezunları tüm hastanelerde çalışabilirler. 

Nükleer tıp teknikleri bölümü hayati önemi olan bir disiplin. Fakat bu bölüm günümüzde çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Çünkü bizler genelde sağlık emekçilerini doktorlar ve hemşireler olarak sınıflandırıyoruz. Oysaki detayda çok daha farklı alanlar var. İşte bu bölümde hastanelerin röntgen ve MR cihazlarını kullanma konusunda yetkin kişiler yetiştirerek sağlık sektörüne önemli bir katkıda bulunuyor. 

Biz bu yazıda nükleer tıp teknikleri bölümü hakkında bilgi vereceğiz. İş imkanları ve görev tanımı üzerinde durarak eğitim sürecinden bahsedeceğiz. Böylece siz de merak ettiklerinizi öğrenmiş olacaksınız. Hemen bölümün tanımıyla başlayalım.

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Nedir?

Nükleer tıp teknikleri, 2 yıl boyunca eğitim verilen bir ön lisans programıdır. Nükleer tıpta teşhis ve tedavi aşamasında kullanılan radyoaktif maddelerle alakalı kapsamlı eğitim verilen bir bölümdür. Nükleer tıp teknikleri bölümünde radyoaktif maddeler ile çalışan görüntüleme cihazlarını kullanma konusunda yetkin, teknik elemanlar yetişir.

Nükleer tıp teknikleri okuyanlar “Nükleer tıp teknisyeni” unvanını alırlar. Radyoaktif maddelerin güvenli ve etkili bir şekilde tıp alanında kullanılması üzerine eğitim gören bu kişiler genellikle hastanelerin görüntüleme alanlarında çalışırlar. Yani hastaneye röntgen ya da MR çekimi için gittiğinizde çekim odasında sizi karşılayan ve cihazla ilgili gerekli ayarlamaları yaparak süreci tamamlayan kişiler nükleer tıp teknisyenleridir.

Bölümle ilgili genel bilgiler bu şekilde. Şimdi biraz daha detaya girelim ve nükleer tıp teknikleri iş olanakları üzerine konuşalım. 

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Aslında bölümün tanımında iş imkanlarından da biraz bahsetmiş olduk. Dediğimiz gibi, nükleer tıp teknikleri mezunları genel olarak hastanelerde görev alırlar. Detaya girmek gerekirse şöyle söyleyebiliriz:

  • Mezunlar tüm kamu ve üniversite hastanelerinde görev alabilirler. Elbette bunun için KPSS’ye girmeleri ve yeterli puanı almaları gerekir. Sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından açılan kadrolara başvurabilirler.

  • Nükleer tıp teknikleri okuyanlar özel hastanelerde çalışabilirler.

  • Yalnızca görüntüleme hizmeti veren klinikler de var. Nükleer tıp teknikleri mezunları özel olarak röntgen ve MR çekim hizmeti veren kliniklerde de çalışabilirler. 

  • Hastane dışında çalışma olanakları da vardır. Mezunlar nükleer tıp Ar-Ge laboratuvarlarında görev alabilirler. Hali hazırda kullanılan cihazların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütebilirler. 

  • Nükleer tıp uygulamalarında kullanılan radyofarmasötiklerin üretildiği tesislerde de çalışabilirler. Bu tesislerde hem üretim aşamasında görev alabilirler hem de kontrol sürecine dahil olabilirler. 

  • Dileyen mezunlar üniversitelerin istediği şartları sağladıkları durumda akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler. 

Nükleer tıp teknikleri iş imkanları konusunu da açıkladık. Şimdi sırada mesleğin iş tanımı var. 

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Nükleer tıp teknikleri bölümü mezunlarının iş tanımları çalıştıkları kuruma göre değişebilir. Fakat genel olarak görevler şu şekildedir:

  • Doktorun isteği doğrultusunda, hastaya tanı koymak için ihtiyaç duyulan görüntüleme işlemlerini tamamlamak (röntgen, MR vb.).

  • Efor testi için hastaya yardımcı olmak.

  • Tedavi ve görüntüleme amacıyla kullanılan radyofarmasötikleri sıcak laboratuvar ortamında işaretlemek.

  • Radyoaktif maddeler kullanılarak yapılan vücut dışı tetkik süreçlerini tamamlamak.

  • Doktor tarafından önerilen radyofarmasötikleri yetkili hekim gözetiminde hastaya uygulamak.

  • Radyonüklid tedavi süreci boyunca hastaya yardımcı olmak.

  • İşlemlerde kullanılan teknolojik cihazların bakım ve kontrollerini yapmak.

Nükleer tıp teknikleri bölümü mezunlarının yapacağı işler de bu şekilde. Sırada eğitim konusunda detaylı bilgiler var. 

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Nükleer tıp teknikleri bölümünün dersleri oldukça yoğun. Öğrenciler 2 yıllık eğitim süresi boyunca hem teknik hem de uygulamalı dersler görüyorlar.  
Nükleer tıp teknikleri bölümü derslerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tıbbi Laboratuvar Yöntemleri

  • Tıbbi ve Radyolojik Terminoloji

  • Nükleer Tıp Görüntüleme

  • Radyofarmasi

  • Nükleer Tıp Fiziği

  • Fizyoloji

  • Anatomi

  • İleri Nükleer Tıp Görüntüleme

  • İleri Radyofarmasi

  • Radyolojik Anatomi

  • Radyoloji

  • Radyasyon Güvenliği ve Radyasyondan Korunma

  • Nükleer Tıp Laboratuvar Uygulamaları

  • Nükleer Tıp Klinik Uygulamaları

  • Radyoterapi

  • Atatürk İlke ve İnkılapları 

  • Türk Dili

  • İngilizce

  • Mesleki İngilizce

Nükleer tıp teknikleri öğrencileri bu derslerin yanında belirli aralıkla staj programına da dahil olurlar. Bunun yanında seçmeli dersler arasında; ilk yardım, hücre bilgisi, halk sağlığı, sağlık işletmeleri yönetimi, deney hayvanları laboratuvar uygulamaları gibi farklı konular yer alır.

Nükleer tıp teknikleri dersleri konusunu da konuşmuş olduk. Son aşamada bölümde eğitim almak isteyenlerin alması gereken puanlardan ve eğitim veren üniversitelerden bahsedelim.

Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Nükleer tıp teknikleri bölümü ön lisans programı olduğu için yalnızca TYT puanı ile alım yapıyor. Şu an için Türkiye’de nükleer tıp teknikleri eğitimi veren 3 kurum var. Bu kurumların 2020 yılı öğrenci alımına göre taban puanları ve öğrencilerin sıralamaları şu şekilde:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Dokuz Eylül ÜniversitesiNükleer Tıp Teknikleri283,536186
İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa)Nükleer Tıp Teknikleri279,537372
İstanbul Okan ÜniversitesiNükleer Tıp Teknikleri (Burslu)274,609837

nükleer tıp teknikleri bölümü henüz oldukça yeni. ve puanlar birçok kişinin rahatlıkla yapabileceği seviyede. eğer siz de bu alanda eğitim almak istiyorsanız, yukarıdaki üniversitelerden birini tercih edebilirsiniz. şunu da ekleyelim: bu alanda çalışmak isteyen kişilerin mesleğini sevmesi oldukça önemli. tercih yapacak kişilerin insan ilişkileri kuvvetli olmalı ve hastaya yaklaşım konusunda sabırlı davranabilmeli. ayrıca bölümde okumak isteyenler yeniliklere açık olmalı ve alanlarıyla ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeli.

Sizlere nükleer tıp teknikleri hakkında kapsamlı bilgi vermeye çalıştık. Son olarak konuyu soru cevap ile toparlayalım.

Nükleer tıp teknikleri, 2 yıllık eğitim süresince öğrencilere radyoaktif maddelerin tıp alanında kullanımı konusunda yetkinlik kazandıran bir ön lisans programıdır, Mezunlar genellikle hastanelerin görüntüleme alanlarında, ayrıca Ar-Ge laboratuvarlarında, radyofarmasötik üretim tesislerinde ve akademik kurumlarda çalışabilirler, Doktorun isteği doğrultusunda görüntüleme işlemlerini tamamlarlar, radyofarmasötikleri işaretlerler, radyoaktif maddelerle yapılan tetkik süreçlerini tamamlarlar ve kullandıkları teknolojik cihazların bakım ve kontrollerini yaparlar, Bu bölüm, radyoaktif maddeleri güvenli ve etkili bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmak üzere tasarlanmıştır, Mezunlar tüm kamu ve üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde ve görüntüleme hizmeti veren kliniklerde de çalışabilirler, Hastanın efor testi sürecine yardımcı olurlar, yetkili hekim gözetiminde radyofarmasötik uygularlar ve radyonüklid tedavi sürecinde hastaya yardımcı olurlar, Nükleer tıp teknikleri bölümü, fizik kurallarını hayatları kolaylaştırmak için kullanan ve insan sağlığı üzerine derin çalışmalar yürüten bir programdır, Nükleer tıp uygulamalarında kullanılan radyofarmasötiklerin üretildiği tesislerde ve radyoaktif maddelerle çalışan görüntüleme cihazlarını kullanan kliniklerde iş bulabilirler, Klinik ortamda radyoaktif maddeler kullanarak çeşitli tıbbi işlemleri gerçekleştirirler, hastaların röntgen ve MR çekimlerini yaparlar, Bu bölüm, tıpta ihtiyaç duyulan radyoaktif maddelerin en doğru şekilde kullanılması üzerine eğitim verir, Nükleer tıp teknisyenleri, hastanelerin çesitli bölümlerinde, özel röntgen ve MR kliniklerinde görev alabilirler, Yapılan radyoaktif madde uygulamalarında doktorun asistanı olarak görev yaparlar, çeşitli radyoaktif maddelerle tedavi ve teşhis işlemlerini gerçekleştirirler
nükleer tıp teknikleri bölümü nedir nükleer tıp teknikleri bölümü iş imkanları nükleer tıp teknikleri iş imkanları nükleer tıp teknikleri mezunları ne iş yapar nükleer tıp teknikleri bölümü dersleri nükleer tıp teknikleri taban puanları nükleer tıp teknikleri okuyanlar nükleer tıp teknikleri bölümü hakkında bilgi nükleer tıp teknikleri iş olanakları
Bu, gülümseyen gözlüklü bir kadının fotoğrafı. Yüzünde sıcak ve samimi bir ifade var. Omuz hizasında kahverengi saçları var ve gözlükleri hafifçe renklendirilmiş. Siyah kemerli, yeşil ve beyaz çizgili bir üst giyiyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Yanakları hafif pembe ve gözleri parlak ve neşeli. Kendinden emin ve memnun görünüyor, pozitif bir enerji yayıyor. Duruşu rahat ve konforlu. Mutlu ve rahat görünüyor, memnuniyetin mükemmel bir görüntüsü.
Ezgi Topsoy
Blog Yazarı

İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre sektörde çalıştıktan sonra freelance olarak kariyerine devam etti. Bu sırada İstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında dersler aldı. Katıldığı “İçerik Editörlüğü” dersi sonrasında eğitmenin de referansıyla içerik ajanslarında içerik yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.