AnasayfaBlogNeden Kararsızlık Yaşarız?
Problemler

Neden Kararsızlık Yaşarız?

14 Ocak 2021
Bir kadın önünde dizüstü bilgisayarıyla yerde bağdaş kurmuş oturuyor. Mavi bir gömlek ve açık renkli bir kot pantolon giymiş. Elleri dizlerinin üzerinde duruyor ve yüz ifadesi odaklanmış ve dikkatli. Dikkatle dizüstü bilgisayar ekranına bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde kısılmış. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve dudakları hafifçe büzülmüş. Beyaz duvarları ve sade ahşap zemini olan bir odada oturuyor. Yanındaki zeminde küçük, yuvarlak bir masa ve üzerinde bir fincan kahve var.
Kararsızlık NedenleriKararsızlık EtkileriKararsızlıktan Kurtulma Yolları
Özgüven ProblemiKendine olan güvenin azalması ve kararları başkalarına bırakma eğilimiKendine olan güveni arttıracak aktivitelerde bulunmak, kendi kararlarını alabilme yeteneğini geliştirmek
Seçeneğin Çok OlmasıKararsızlık yaşayan kişinin seçenekler arasında kaybolması ve karar verme sürecinin uzamasıSeçenekleri detaylı incelemek ve değerlendirmek
Mükemmel Karar Vermeyi İstemekKarar verme sürecinin gereğinden fazla uzaması, fırsatların kaçırılmasıMükemmeliyetçiliği bırakmak ve olabileceğin en iyi kararı vermeye odaklanmak
Risk Almayı İstememekRiskler nedeniyle karar verme sürecinin ertelenmesi veya hiç karar verilememesiRisklerin farkında olmak ve kabul etmek, risk almayı gerektiren kararlar alabilmek için stratejiler geliştirmek
Başkaları Ne Der KorkusuBaşkalarının fikirlerinin aşırı ölçüde önemsendiği için karar verme süreci etkilenir ve kişi kendi isteklerini ikinci plana atar.Kendi istek ve değerlerini öncelikli tutmak, başkalarının düşüncelerinin kararlar üzerindeki etkisini sınırlamak
Korku ve KaygılarKorku ve kaygılar nedeniyle karar verme sürecinin ertelenmesi veya hiç karar verilememesiKorkuları ve kaygıları tespit edip bunları yönetmeyi öğrenmek
Cesaret EksikliğiKarar verme sürecinde çekingenlik ve tereddüt yaşanmasıKendine güven geliştirerek cesaretini artırmak
Sınırlı Bilgi Atı OlmasıBilginin sınırlı olması nedeniyle karar verme sürecinin zorlaşmasıKarar verilecek konuda bilgi edinmek, araştırmak
Aşırı DüşünmeAşırı düşünme nedeniyle karar verme sürecinin uzaması ve karar vermektan kaçınmaKendini aşırı düşünme eğiliminden alıkoymak, duygularını ve sezgilerini göz önünde bulundurarak karar vermek
Yönlendirme EksikliğiAim and goal eksikliği nedeniyle karar verme sürecinin oluşturulamamasıKişisel hedef ve amaçları belirlemek, bu hedeflere göre kararlar almak

Kararsızlık, karar alamama durumu, tereddüt anlamına gelmektedir. Gözümüzü ilk açtığımız andan itibaren fark etmeden karar vermeye başlarız. Tam da bu zamanlarda birçoğumuz ne yapacağımızı bilemeyiz. Kalksam mı yoksa uyumaya devam mı etsem? Bunlardan hangisini giysem?

Günümüzü belirleyen bu sorulara bile kolayca cevap veremezken geleceğimizi etkileyen kararların arasında kalmak tam bir işkencedir. Hangi mesleği seçsem? Evlenmek için doğru kişi mi? Hangi arabayı almalıyım? Bu tarz sorulara cevap ararken işin içinden çıkamaz, uygun olanı seçerken zamanımızı boşa harcarız. Bu durum kaygı, korku, güvensizlik hatta hastalığa kadar giden süreci beraberinde getirmektedir.

Peki, kararsızlık yaşamanın altında yatan nedenler ve bu durumdan kurtulmanın yolları nelerdir?

Kararsızlığın Altında Yatan Nedenler

Biliyoruz ki karar vermek hayatımızın bir parçası, kaçınılmazıdır. Her şeyin bir nedeni olduğu gibi kararsızlık yaşamanın da nedenleri vardır. Gelin bu nedenlere birlikte bakalım.

  • Özgüven Problemi

 Karar vermekten kaçınan kişiler kendisini yetersiz görüp kararı başkasına bırakmaya meyillidirler. Olumsuz yorumlarla karşılaşmak istemezler. En ufak durumda bile başkalarından destek beklerler. Kendisi bu hâlinden yakındığı gibi çevresindekilerde rahatsızdır.

  • Seçeneğin Çok Olması

 Gelişen teknolojiyle birlikte alternatifler artmıştır. Örneğin eskiden bir telefon almak isteseydik sınırlı sayıdaki telefonlardan uygun olanını seçip alabilirdik. Şimdi ise telefon çeşitleri çok fazla. Kararsızlık yaşayan bir kişi, seçeneklerin arasında kaybolabilir.

  • Mükemmel Karar Vermeyi İstemek

 Kararsızlık yaşayan kişiler her şeyin mükemmel olmasını ister. Aldığı kararın en doğru karar olması için uğraşırlar. En ufak kusurları kafaya takarlar. Mükemmeli ararken elindeki fırsatları da kaçırabileceği gibi bu arayış sadece zaman kaybıdır.

  • Risk Almayı İstememek

Bazı kararları alırken bazen risk almak zorunda kalabiliriz. Karar verirken zarar görmek, hata yapmak istemeyen kişiler risk alma tehlikesinden kaçınırlar. Tabi bunun altında kaygılar, öncelikler, ne derler korkusu yatar. 

  • Başkaları Ne Der Korkusu

Başkalarının fikirlerini çok önemseyen kişiler kararsızlık yaşamaya alışıktır. El âlem ne der? Diyerek yapmak istedikleri birçok şeyden vazgeçmek ister ama yine de yapmak isteyen bir tarafı da vardır.

Kararsızlıktan Kurtulma Yolları

Karar alırken 6 Şapkalı düşünme tekniğini uygulayın: Kararsızlık çok fazla yaşandığına bu düşünme tekniğinden yararlanın. Kırmızı şapkayla duygularımızı, beyaz şapkayla tarafsızlığı, yeşil şapkayla yaratıcılığımızı, siyah şapkayla tüm riskleri, sarı şapkayla tüm olumlu yanlarını, mavi şapkayla ise düşüncelerinizi masaya yatırıp karar alabilirsiniz.

10/10/10 kuralını kullanın: Önemli karar verirken yaşadığımız kararsızlık durumunda 10 gün sonrasını, 10 ay sonrasını ve 10 yıl sonrasını düşünerek kararımızı verebiliriz.

Gözünüzde canlandırın: Bizi neyin engellediğini, kararı verdiğinizde neler olabileceğini veya vermediğimizde neler olabileceğini gözünüzde canlandırın ve büyük resme odaklanın.

Bu yöntemler kararsızlık yaşamamak için yapabileceğiniz yöntemlerdir. Daha çabuk ve doğru kararlar alırken kullanılmaktadır. Detaylarda boğulmak yerine tüm olasılıkları düşünüp hızlı karar vermeden önce kararınızın sonucunu düşünün. Bu size çok fayda sağlayacaktır.

Karar vermek kişinin sadece kendisine ait olmalıdır. Başkasının fikrini almalı ama kararın hepsini etkilememelidir. Kararın son şeklini kendiniz vermelisiniz. Sizi sizden başka kimse iyi tanıyamaz. O yüzden cesaretinizi toplamalı, hata yapmaktan korkmamalı kararınızın arkasında durmalısınız. Olmazsa olmaz dediğiniz hususları belirlemeli ve bunlardan taviz vermeyin.

Kalbinizin sesini dinlemeli, onun yolunda ilerlemelisiniz. Tabi ilerlerken en doğrusunu seçmeliyim diye düşünüp vaktinizi boşa harcamayın. Çünkü hiçbir şey mükemmel değildir. Kararsızlık siz kendinizden emin ve keskin sınırlarınız olduğu zaman kendiliğinden kaybolacaktır. Yunus Emre’nin dediği gibi ‘en kötü karar kararsızlıktan iyidir’ diyerek en uygun kararı verin. Kararımızı kendi isteklerimize göre seçtiğimizde zaten en kötü kararınız olmayacaktır. 

YAZAR: DERYA AKGÜN

Özgüven Problemi, Kendine olan güvenin azalması ve kararları başkalarına bırakma eğilimi, Kendine olan güveni arttıracak aktivitelerde bulunmak, kendi kararlarını alabilme yeteneğini geliştirmek, Seçeneğin Çok Olması, Kararsızlık yaşayan kişinin seçenekler arasında kaybolması ve karar verme sürecinin uzaması, Seçenekleri detaylı incelemek ve değerlendirmek, Mükemmel Karar Vermeyi İstemek, Karar verme sürecinin gereğinden fazla uzaması, fırsatların kaçırılması, Mükemmeliyetçiliği bırakmak ve olabileceğin en iyi kararı vermeye odaklanmak, Risk Almayı İstememek, Riskler nedeniyle karar verme sürecinin ertelenmesi veya hiç karar verilememesi, Risklerin farkında olmak ve kabul etmek, risk almayı gerektiren kararlar alabilmek için stratejiler geliştirmek, Başkaları Ne Der Korkusu, Başkalarının fikirlerinin aşırı ölçüde önemsendiği için karar verme süreci etkilenir ve kişi kendi isteklerini ikinci plana atar, Kendi istek ve değerlerini öncelikli tutmak, başkalarının düşüncelerinin kararlar üzerindeki etkisini sınırlamak, Korku ve Kaygılar, Korku ve kaygılar nedeniyle karar verme sürecinin ertelenmesi veya hiç karar verilememesi, Korkuları ve kaygıları tespit edip bunları yönetmeyi öğrenmek, Cesaret Eksikliği, Karar verme sürecinde çekingenlik ve tereddüt yaşanması, Kendine güven geliştirerek cesaretini artırmak, Sınırlı Bilgi Atı Olması, Bilginin sınırlı olması nedeniyle karar verme sürecinin zorlaşması, Karar verilecek konuda bilgi edinmek, araştırmak, Aşırı Düşünme, Aşırı düşünme nedeniyle karar verme sürecinin uzaması ve karar vermektan kaçınma, Kendini aşırı düşünme eğiliminden alıkoymak, duygularını ve sezgilerini göz önünde bulundurarak karar vermek, Yönlendirme Eksikliği, Aim and goal eksikliği nedeniyle karar verme sürecinin oluşturulamaması, Kişisel hedef ve amaçları belirlemek, bu hedeflere göre kararlar almak
kararsızlık kararsızlık nedir kararsızlık nedenleri kararsızlığın altında yatan nedenler altı şapka kuralı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve mavi bluzlu bir kadın, ortasında bir arama kutusu bulunan bir bilgisayar ekranına bakıyor. Koyu kahverengi saçları arkaya doğru toplanmış ve gözleri elindeki işe odaklanmış. Bluzunun altına beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiştir. Ekranın solunda siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret, arama kutusunun sağında simgelerin yer aldığı beyaz bir ızgara ve arama kutusunun üzerinde beyaz arka planlı siyah bir daire bulunmaktadır. Ekranın sol üst köşesinde, içinde siyah bir kare olan beyaz dikdörtgen bir nesne var. Kadın arama kutusuna bir şeyler yazarken elindeki işe derinlemesine konsantre oluyor.
Karar Verme

İyi Kararlar Nasıl Alınır?

19 Ekim 2021
Bu yakın çekimde parlak kırmızı rujlu ve eli çenesinde olan bir kadın görülüyor. Uzun sarı saçları yüzünü çerçevelerken, gözleri kısmen görülebiliyor. Kırmızı beyaz çizgili bir gömlek giyen kadının dudakları koyu renkle belirginleştirilmiş. Burnu hafifçe kalkık ve boynu arka planda görülebiliyor. Resim düşünceli bir anı yakalıyor; kadın düşünceli görünüyor ve eli çenesinde. Dudakları hafifçe ayrılmış ve genel ifade bir sakinlik.
Karar Verme

Karar Verme Yöntemleri Nelerdir?

31 Mayıs 2019
Gözlüklü bir kadın beyaz ve mavi bir arka plan üzerinde duruyor. Beyaz bir gömlek giymiş olan kadının yüzüne yakın çekim yapılmış ve gözlüklerinin arkasındaki gözleri görülüyor. Yüzünün yan tarafında, ön planda, üzerinde beyaz bir E harfi bulunan siyah bir arka plana sahip bir logo yer alıyor. Gömleği bir pantolonun içine sokulmuş olan kadının beli de görünüyor. Yüzünde kararlı bir ifade var, gözleri doğrudan ileriye bakıyor. Saçları kısa bir bob şeklinde şekillendirilmiş ve rahat bir pozda duruyor.
Karar Verme

Etkin Karar Vermenin Unsurları

05 Kasım 2021