AnasayfaBlogMurphy Kanunları Nelerdir?
Kişisel Gelişim

Murphy Kanunları Nelerdir?

24 Mayıs 2019
Bu görüntüde gökyüzüne karşı siluet oluşturmuş güzel bir dağ silsilesi ve arka planda koyu kırmızı bir gün batımı görülüyor. Sıradağlar beyaz metinli kahverengi ve beyaz bir tabela ile vurgulanmaktadır; tabelaya yakından bakıldığında metnin bir alıntı olduğu görülmektedir. Ayrıca bir logo ve biri kahverengi arka plan üzerinde olmak üzere iki beyaz daire var. Tüm sahne nefes kesici güzellikte ve çağrışım yapıyor.
Murphy KanunlarıAçıklamaÖrnek Durum
İstenmeyen SonuçlarBir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa istenmeyen sonuçlar doğuracak olan gerçekleşecektir.İlk defa işe geç kalma durumunda, bu durumu fark edenin patronunuz olması.
Murphy’nin Altın Kuralı: Parası olan kanunu yapar.Yüksek miktarda sermayeye sahip olanların geleneksel kuralları değiştirerek kendi lehlerine hukuki düzenlemeler yapabilmesi.
Murpy Felsefesi:Gülümse. Yarın daha kötü olacak.Bugünkü talihsiz bir olayın ardından, yarın daha kötü bir olayın gerçekleşmesi.
Murphy Değişmezi:Dünyadaki nüfus sürekli artar; ama toplam zeka sabit kalır.Nüfus artışının hızla devam etmesi ancak genel olarak dünya çapında eğitim seviyesinin yükselmemesi.
Olumlu Düşünce AkımlarıBir işin olumsuz sonucuna odaklanmamak gerektiği, aksi takdirde olumsuzlukların gerçekleşeceği.Bir proje üzerinde yenilgiye uğrama korkusu ile çalışırken, projenin istenmeyen sonuçlar doğurması.
Murphy Kanunları ve Kişisel Gelişim AkımlarıMurphy Kanunları'nın içerisinde olumsuz düşünceye iten durumların, kişisel gelişim akımlarının öğretileriyle örtüştüğü.New Age akımının kişisel gelişime pozitif etkisi, Murphy Kanunları'nın evrensel negatif öğretileriyle mukayese edildiğinde.
Anonim Hal Almış KanunlarMurphy Kanunları’nın bir kısmının Murphy’den bağımsız şekilde ortaya çıkıp popüler olduğu.Bir kağıdın her zaman yere düşen yüzünün en değerli veya en kirletilmemesi gereken tarafı olması.
Murphy ve Beklenmedik TalihsizliklerEdward A. Murphy'nin olası talihsizliklere karşı kişilere esprili bir şekilde yaklaşım sunması.Bilgisayarın önemli bir toplantıya sadece beş dakika kala çökmesi.
Murphy ve MühendislikMurphy Kanunları'nın mühendislik sahasına da uygulandığı ve buradaki problemlere ışık tuttuğu.Eğer cihazın montajında bir yanlışlık yapılabilme olasılığı varsa, muhtemelen bu yanlışlık yapılacaktır.
Murphy'nin Teknisyen HikayesiMurphy Kanunları'nın ortaya çıkış hikayesi; bir teknisyenin yanlış yapabileceği her şeyi yanlış yapması ve bu durumun Murphy'nin bu kanunları geliştirmesine ilham vermesi.Sensörlerin tamamını yanlış takan bir teknisyenin hata yapma eğilimi.

Murphy Kanunları Amerikalı bir mühendis olan Edward Murphy'nin insanoğlunun bazı başarısızlıkları ve yanlışlarına neden ararken bulduğu ve yayınladığı sonuçlardır. Günümüzde ''olumlama yap''''iyi düşün iyi olsun'', ''güzel düşün güzel enerji çek'' , ''evrene pozitif enerji gönder'' gibi mottolar oldukça revaçtayken ara sıra başımıza gelen olumsuzluklarla aslında Murphy Kanunları bize daha gerçekçi gelebiliyor.

Eğer bir işi halletmek için birden çok olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar doğuracaksa o zaman bu olasılık gerçekleşecektir.

Edward A. Murphy

İşte tam da bunun üzerine yıllar geçtikçe Murphy Kanunları evrenselleşecektir. Günümüz çağında her şeyin olumlu olarak içselleştirdiği bütün düşüncelere inat Murphy tüm olumsuzlukları kanunlaştırmıştır. Yine de bu kanunlar insanların hayatlarında başlarına gelen talihsiz olayların mantık dışı olmayışı, kişilere başlarına gelen problemlerle başa çıkma, motivasyon için ipuçları ve güç veriyor.  

Murphy Kanunları ne kadar negatif düşünmeye itiyor gibi görünse de maddeleri okuduğumuzda aslında çoğu zaman yaşadığımız ve ''Evet, bana da aynen böyle oldu.'' dediğimiz gerçekçi durumları görüyoruz. O halde Murphy Kanunları'nı yakından inceleyelim.

Murphy Kanunları-Yasası Nedir?

Hani markette sıraya girmediğin o kalabalık sıra su gibi akar ya, beklediğin o çok önemli telefon hep telefon şarjının bitti anda gelir. Veya yere düşen bir şey en ulaşamadığın noktaya yuvarlanır. Telaşlanmayın bu durum evrensel. İşte bunlar hep Murphy Kanunları-Yasası. Hayatınızda görüp göreceğiniz en karamsar insan Edward A. Murphy Jr. Bundan sonra öğrendikleriniz de her giden ters işinizde Murphy’i anmadan geçemeyeceksiniz. Öyle ki Murphy bile, bu karamsarlığının ve olumsuz düşüncelerinin söylemlere döküldüğün de bu kadar evrenselleşeceğini kendi bile tahmin etmemiştir.

Yıl 1949, ABD Hava Kuvvetlerinde roketler üzerine deney yapan mühendislerden biriydi Edward A. Murphy. İnsanlar üzerinde ivmelenme (kalkış sırasında uçakta, rokette süratle viraj alırken insanların hissettikleri) etkilerini araştırıyordu. Araştırma da bir de teknisyen vardı. Bu teknisyen, gerginlik ölçen sensörlerin kablolama aşamasında görevliydi. Fakat teknisyen sıkıntılı biriydi. Çünkü her yaptığı işte mutlaka hata yapıyordu. Pilot üzerine 16 değişik noktaya akselometre takarak deney yapmaları gerekliydi.

Sensör bir yapıştırıcı yardımıyla ancak iki şekilde takılabiliyordu. Şöyle düşünün deneyle insan vücudunun 16 değişik noktasına takılması gereken akselometrenin hepsini teknisyen yanlış takmıştı. Murphy teknisyenin bu durumuna artık çok alışmıştı. Bunun üzerine aynı zamanda şakacı ve esprili olan Murphy daha sonra çok konuşulacak o sözü söyledi ‘’Bir işi yanlış yapmanın bir yolu varsa bu adam onu mutlaka bulur’’

Bu olay üzerine Murphy daha sonra kanunlaşan söylemlerini basın toplantısında açıkladı. Kısa bir süre içerisinde Murphy’nin bu sözüne ve daha birçok söylemlerine bayılan arkadaşları ‘’Murphy Kanunları ‘’şeklinde kavram oluşturdular. Murphy Kanunları-Yasası mühendislik sahasında ve de dünyada hızla yayılmaya başladı.

Murphy Yasaları günlük hayatta, iş hayatınızda, sosyal hayatta hatta ev de otururken başınıza gelecek türlü şansızlıklar ve bahtsızlıklara esprili bir şekilde yaklaşımdır. Ancak mantık düzlemin de hareket eder. Mesela yetişmeniz gereken önemli bir toplantı varsa mutlaka trafik sıkışabilir. İlk defa işe geç kalmışsınızdır ve patrona yakalanırsınız. Beyaz giyince üzerine mutlaka bir şey dökülür. İşte tamda bu zaman evrensel olarak tüm dünyaya yayılmış Murphy Kanunları devreye girer.

Murphy Kanunları’nın bir kısmı Murphy’e aitken, büyük bir kısmı ise kişiler tarafından üretilip ona mal edilip, anonim bir hal almıştır.

Murphy’nin Altın Kuralı: Parası olan kanunu yapar.

Murpy Felsefesi: Gülümse. Yarın daha kötü olacak.

Murphy Değişmezi: Dünyadaki nüfus sürekli artar; ama toplam zeka sabit kalır.

İstenmeyen Sonuçlar

"Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir." murphy kanunları'nın temelini oluşturan düşünce bu söze dayanır. aslında bu sözün içerisindeki istenmeyen sonuçlar ve felaket kavramları günümüzdeki olumlu düşünme akımlarıyla örtüşüyor.

Olumlu düşünceyi temel alan akımlarda, bir işin hep olumsuz tarafına odaklanırsan evrene negatif enerji gönderirsin ve korktuğun şey gerçekleşir; bu yüzden pozitif düşün, öğretisi vardır. Bu çoğu zaman sonuç aldığımız bir öğretidir. Çünkü evrende her şey enerjiden ibarettir ve negatif enerji, pozitif enerjiden çok daha güçlüdür. Yani bir olayın olumsuz sonuçlanacağına bilinçaltımızda inanıyorsak kesinlikle olumsuz sonuçlanır.

Bu durumda Murphy Kanunları aslında günümüzdeki kişisel gelişim akımlarından çok da uzak bir görüşü yansıtmıyor diyebiliriz. Son zamanlarda oldukça popüler olan New Age akımının kişisel gelişime etkisi ne kadar büyükse Murphy Kanunları için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Sadece gerçekçilik ve doğruluk payı biraz daha yüksek olabilir.

Doğa Hata ve Eksikten Yanadır

Çoğu zaman görünmesini istediğimiz doğru yaptığımız şeyler, başarılarımız, olumlu yönlerimiz, en sevdiğimiz özelliklerimiz veya yeteneklerimizi ortaya çıkarmak için bir fırsat bekleriz ancak bunun için uygun şartlar oluşmaz. Oysaki hatalarımız, zayıf yönlerimiz, eksik bilgilerimiz veya hoş karşılanmayacak davranışlarımız her an ve her yerde kendini göstermek için doğada müsait bir zemin bulur.

Mesela sabırsız ve tezcanlı bir insansanız içinde bulunduğunuz her işte, gittiğiniz her ortamda illaki bir durumun gerçekleşmesi için bir süre beklemeniz gerekir, ta ki sabrınız taşana kadar. Bir işi bitirmek için acele ettiğinizde ise bilgisayarınızın donması, internet bağlantınızın gitmesi, yazıcınızdaki kağıdın bitmesi ya da o an ortaya yapmanız gereken bir sürü başka işin çıkması neredeyse kaçınılmazdır.

Yeni Şeylere Dikkat

Murphy Kanunları der ki: ''Düşürdüğün ekmeğin yağlı yüzünün halıya gelme olasılığı, halının yeni olmasıyla doğru orantılıdır.'' Gerçekten de öyle, dediğinizi duyar gibiyim. Hepimizin başına gelmiştir, yeni bir ayakkabı giydiğimizde yoldaki su birikintisine basmak, saçlarımızı yeni yaptırdığımızda yağmur yağması, yeni aldığımız telefonun bir anda elimizden düşüp kırılması, yeni temizlediğimiz eve hiç hesapta olmayan üç çocuklu bir misafirin gelmesi... Sizce de bu tesadüfler biraz fazla değil mi?

Hayattaki Güzel Şeyler

Murphy Kanunları 'na göre hayattaki en güzel şeyler ya kanun dışı ya ahlak dışıdır ya da kilo aldırır. Buna hangimiz itiraz edebilir ki? Bu maddeyi sanırım en çok diyet yaparken hatırlıyoruz. Özellikle yaz dönemine girdiğimiz şu günlerde ''Sevdiğim her şey beni şişmanlatıyor.'' diyorsanız Murphy Kanunları 'nı tekrar gözden geçirmenizde fayda var.

Birçok örnek gösterebiliriz ama sıkça karşılaştığımız bu durumlar bizi yıldırmamalı. En başta da söylediğimiz gibi tüm bu kanunlar aslında bilinçaltımızdaki olumsuz tarafa daha fazla yüklendiğimiz için gerçekleşmektedir. Özellikle bir işi yaparken daha hedef belirleme aşamasında bu işin olmayacağını düşünüyorsak yeterince çaba gösterecek motivasyonumuz yok demektir. 

Murphy Kanunları kadar pozitif düşüncenin ve motivasyonun da hayatımızda etkili olduğunu unutmamalı, etkili motivasyon teknikleri ile istenmeyen sonuçları doğuracak negatif düşüncelerden kaçınmalıyız.

Murphy Kanunları Film Önerisi

2014 yılında gösterime giren sezonun en dikkat çeken filmlerinden biri olmayı başarmış ‘’Interstellar (Yıldızlararası)’’ konusu ve oyuncu kadrosuyla da adından çok söz ettirmişti. Dünyanın yaşanılması çok zor bir yer olmaya başlamasıyla astronot grubunun, bir gezegen aramak için, solucan deliğinin içinden geçerek yıldızlararası bir yolculuğa çıkmasını anlatıyor. Uzay ve zaman arasında yolculuk, kuantum teorileri, yer çekim gerçekleri, solucan delikleri, ileri derecede fizik ve matematik bilim-kurgu içerisinde ustaca işlenmiştir.

Cooper teknik bilgisi ve becerisi yüksek biridir. Geniş Mısır tarlaların da çiftçilik yaparak geçinmektedir. Cooper’ın iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Kızı Murph 10 yaşında çok zeki ve akıllı bir çocuktur. Büyükbaba Donald onlarla yaşamakta ve çocuklara bakmaktadır. Bir gün Cooper’ın karşısına reddedemeyeceği bir teklif çıkar. Bilim adamı kariyerini özlemiş olan Cooper’ın, insanlığın güvenliği için zor bir karar vermesi gerekmektedir. Cooper insanlık için bu yolculuğa çıkar ve onun için de zorlu bir mücadele başlar.

Interstellar birçok kişiye hayat dersi niteliğinde izler bırakmıştır. Cooper’ın temel motivasyonu hayatta kalmaktan çok, dünyaya dönüp kızına ve ailesine kavuşma isteğidir. İmkansızı başarma isteğinin arkasında bu güç vardır. Genellikle olumsuz olan her şeyle bağdaştırılan Murphy kanunları da filmin vermek istediği mesajlarla çok iyi uyum haline. Filmi izledikten sonra kanunların her birini okuyup filmden sahnelerle kıyaslayabilmeniz mümkün. Bir olay mümkünse gerçekleşir. Murphy Kanunlarının temelinde matematik-fen olan bilimsel bir kanundan alır. Cooper’ın film de kızına dediği gibi ‘’Murphy kanunları mutlaka kötü bir sonucun gerçekleşeceği demek değildir. Yaşanabilecek olay zaten yaşanacaktır.  

Murphy Kanunları Kitap Önerisi

Murphy Kanunları toplumda hızla artarak çoğalıyordu. Uzunca bir süre kişiler arasında yayıldıktan sonra bu kanunlar kitaba dönüştü. Kitabı okuyan herkes Murphy Kanunlarında kendinden bir şeyler buldu. Murphy Yasaları adeta fenomen oldu. Gün geçtikçe kanunların ünü çığ gibi yayılıyordu. Hatta insanlar işlerinin sürekli ters gitmesini komik ve esprili bir şekilde bu kanunlara bağladılar.

Bu kanunların insanlar tarafından sevilmesiyle Murphy birçok özdeyiş niteliğin de söylem geliştirdi. İşte bu söylemler New York da bir yayın evinde Harvey Hutter tarafından derlenerek kitaba dönüştürüldü. ’’Murphy Law’’ isimli kitabı milyonlarca kişi okudu. Artık Murphy kendi adına sayısız söylemleri olan ünlü bir kişiydi. Bu söylemleri daha da geliştirmek gerekiyordu.

Bu yüzden teknoloji, aşk, ilişkiler, askerlik hukukla ilgili günlük hayatta başa gelen sorunlar ve onlarla sunulan pratik söylemler birbirini izledi. Hatta başka kişilerde Murphy’nin kanunlarına benzer yeni söylemler geliştirdi. Bu söylemler uzayıp gitti. Günümüzde, günlük hayatta başımıza gelen olumsuzlukları düşündüğümüz de Murphy Yasalarına hak vermemek mümkün değil.

Murphy Yasası 1 olarak isim verilen kitap bir şeylerin ters girmesinin diğer nedenlerini mizahi ve esprili bir şekilde anlatmıştır. Arthur Bloch tarafından yazılan ve dünyanın en çok satan kitapları arasına girmeyi başarmıştır. İlgiyle okunan kitap defalarca baskı yapmıştır. İnsanlar için hayatlarında başvurabilecekleri bir kitap niteliğindedir.

Murphy Kanunlarından Seçmeler

  • Bir işin ters gitme olasılığı varsa, ters gider.

  • Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir.

  • Düşürdüğün ekmeğin yağlı yüzünün halıya gelme olasılığı, halının yeniliğiyle doğru orantılıdır.

  • Hayattaki en güzel şeyler: Ya kanun dışı, ya ahlak dışı, ya da şişmanlatıcıdır.

  • Bozuk bir alet tamire geldiğinde çalışır.

  • Vücut banyoya girmeden telefon çalmaz.

  • Dakikalarca beklediğin otobüs, sen tam sigaranı yakınca gelecektir.

  • Yeni alet almadan, kaybettiğiniz eski aleti bulmanız mümkün değildir.

  • Sıra size geldiğinde kuralları değiştirirler…

  • Senin ona yaklaştığın an, onun başka birini bulduğun andır.

  • Kolay yola mayın döşenmiştir.

  • Bağışlanmak izin almaktan daha kolaydır.

  • Popüler olan kişi sevilmemeye mahkumdur.

  • Vücut banyoya girmeden telefon çalmaz.

  • Ne zaman arabamı yıkasam yağmur yağar, yağmur yağacağı için arabamı yıkamadığımda yağmur yağmaz.

  • Ne zaman bir şeyden vazgeçseniz vazgeçtiğiniz o şey size geri gelir.

  • Kendinizi iyi hissediyorsanız kaygılanmayın, geçer.

  • Konuşmanızda bir yanlış yapana kadar kimse dinlemiyordur.

  • Başarı daima yalnızken, başarısızlık ise herkesin içinde vuku bulur.

  • Bir işi tam yapmak için vakit bulunmaz, ama düzeltmek için zaman bırakırlar.

İşte Murphy’nin bu kanunlarını okuyup da içinde,  kendinden bir şeyler bulmayan yoktur herhalde.

Murphy ve Yhprum Kanunu

Murphy’nin yazılış olarak da tam tersi olarak yazılan Yhprum Kanunu bunca olumsuz içerik barındıran Murphy Kanunlarına tezat ve bir serzeniş olarak ortaya çıktı. Yaşamda sadece olumsuzlukların olmadığını, olumlu şeylerin de var olduğunu kanıtlamak istercesine bu kanunu ortaya çıkardılar.

Sanki bir başkaldırı şeklinde olumlu düşünceleri barındıran Yhprum Kanunu sadece üç maddeden oluştu.

  • Bir şeyin olma ihtimali varsa muhakkak olur.

  • Çalışabilen her şey çalışır.

  • Çalışamayan sistemler, yine de bazen çalışır.

Hayatta olumsuz şeylerin yanında birçok şeyin de olumlu olabildiğini göstermek amacıyla ortaya atılmıştır. Gündelik hayatta insanların karşılaştıkları olumsuzluklar daha çok dikkat çektiği için Yhprum Kanunu çok fazla rağbet görmemiştir. İnsanlar karamsar düşünmeye daha yatkın olduklarından, hem de esprili bir şekilde olumsuzluklarını dile getirdiklerinden bu Yhprum Kanunu pek de önemsenmedi.  

Hayat olumlu ve olumsuz olayların bir bütünüdür. Başımıza gelen her kötü şey biz öğrenene kadar devam edecektir. Olumsuz olayların evrensel olduğunu biliyoruz.  Sadece bizim başımıza değil herkesin başına gelebileceğini bilmek bile insanın içini rahatlatıyor. Siz yine de hayatta başınıza ne gelirse gelsin, olumsuz düşüncelerden sıyrılıp Murphy Kanunlarını sadece gülümseyerek hatırlayın.

İstenmeyen Sonuçlar, Bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa istenmeyen sonuçlar doğuracak olan gerçekleşecektir, İlk defa işe geç kalma durumunda, bu durumu fark edenin patronunuz olması, Murphy’nin Altın Kuralı: , Parası olan kanunu yapar, Yüksek miktarda sermayeye sahip olanların geleneksel kuralları değiştirerek kendi lehlerine hukuki düzenlemeler yapabilmesi, Murpy Felsefesi:, Gülümse Yarın daha kötü olacak, Bugünkü talihsiz bir olayın ardından, yarın daha kötü bir olayın gerçekleşmesi, Murphy Değişmezi:, Dünyadaki nüfus sürekli artar; ama toplam zeka sabit kalır, Nüfus artışının hızla devam etmesi ancak genel olarak dünya çapında eğitim seviyesinin yükselmemesi, Olumlu Düşünce Akımları, Bir işin olumsuz sonucuna odaklanmamak gerektiği, aksi takdirde olumsuzlukların gerçekleşeceği, Bir proje üzerinde yenilgiye uğrama korkusu ile çalışırken, projenin istenmeyen sonuçlar doğurması, Murphy Kanunları ve Kişisel Gelişim Akımları, Murphy Kanunları'nın içerisinde olumsuz düşünceye iten durumların, kişisel gelişim akımlarının öğretileriyle örtüştüğü, New Age akımının kişisel gelişime pozitif etkisi, Murphy Kanunları'nın evrensel negatif öğretileriyle mukayese edildiğinde, Anonim Hal Almış Kanunlar, Murphy Kanunları’nın bir kısmının Murphy’den bağımsız şekilde ortaya çıkıp popüler olduğu, Bir kağıdın her zaman yere düşen yüzünün en değerli veya en kirletilmemesi gereken tarafı olması, Murphy ve Beklenmedik Talihsizlikler, Edward A Murphy'nin olası talihsizliklere karşı kişilere esprili bir şekilde yaklaşım sunması, Bilgisayarın önemli bir toplantıya sadece beş dakika kala çökmesi, Murphy ve Mühendislik, Murphy Kanunları'nın mühendislik sahasına da uygulandığı ve buradaki problemlere ışık tuttuğu, Eğer cihazın montajında bir yanlışlık yapılabilme olasılığı varsa, muhtemelen bu yanlışlık yapılacaktır, Murphy'nin Teknisyen Hikayesi, Murphy Kanunları'nın ortaya çıkış hikayesi; bir teknisyenin yanlış yapabileceği her şeyi yanlış yapması ve bu durumun Murphy'nin bu kanunları geliştirmesine ilham vermesi, Sensörlerin tamamını yanlış takan bir teknisyenin hata yapma eğilimi
Murphy kanunları Murphy Kanunları-Yasası nedir Murphy Kanunları Film Önerisi Murphy Kanunları Kitap Önerisi Murphy Kanunlarından Seçmeler Murphy ve Yhprum Kanunu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.