AnasayfaBlogMülakat Nedir? Hazırlıkları Nelerdir?
Mülakat Teknikleri

Mülakat Nedir? Hazırlıkları Nelerdir?

28 Mart 2021
Mülakat nedir? Hazırlıkları nelerdir?
Mülakat TürleriTanımıHazırlık Süreci
Birebir GörüşmelerKonunun tarafları arasında yapılan yüz yüze görüşmelerdir.Kendimizi ifade etmeye odaklı kozlar kullanılır, farklı yanlarımızı ortaya koymalıyız.
Panel GörüşmelerYöneticilerin ikiden fazla olduğu görüşmelerdir.Sakin ama hızlı cevap verme, netlik ve örnek verme esastır.
Çalışma Arkadaşları GrubuEkibi bir araya getirerek yapılan görüşmelerdir.Açık fikirli olmak ve ekip uyumu sağlanmalıdır.
Sıralı GörüşmelerTek bir pozisyon için en doğru adayı bulmak için yapılan görüşmelerdir.En iyi performansı göstermek, farkı ortaya koymak ve biraz şans gerekmektedir.
Değerlendirme MerkeziBurada aday sayısı fazladır ve bir olay çözümü istenir.Dikkatin tamamen olaya ve testlere verilmesi, kendini göstermek önemlidir.
Telefon GörüşmeleriUygulaması zor olan ve ilk izlenimlerin alındığı bir görüşme türüdür.Ses tonu ve telaffuza dikkat edilerek fark yaratılmalıdır.
Kurumların HazırlığıKurumun hangi pozisyon için ne tür bir aday aradığını analiz eder ve mülakat şeklini belirler.Görüşme için gerekli detayları ve soruları belirler, sonrasında adayı değerlendirme sürecini planlar.
Adayların HazırlığıAdaylar başvurdukları pozisyon ve kurum hakkında bilgi toplar ve mülakata hazırlanırlar.Özgeçmiş hazırlar, sorulara net ve eminifade etme ve giyimine dikkat eder.

Mülakat nedir? Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne göre mülakat; “Bir işe alınacak kişiler arasından seçim yapabilmek amacıyla kendileriyle karşılıklı konuşma, görüşme.”dir. “Yani aradığımız kişi sen misin?” diye yapılan ve ya yola çıkılacak kişiyi bulmak için yapılan görüşmelerdir. Görüşmeye davet edinen kişi için kendini göstermesini en iyi yoludur. Ve başvurduğu işin bize ne kadar uygun olduğun da anlamasını bir yoludur aynı zaman da.

Hangi Mülakata Giriyoruz?

  1. Birebir Görüşmeler: Konunun tarafları arasında yapılan yüz yüze görüşmelerdir. En avantajlı olan mülakat türüdür. Genellikle sohbet havasın da geçen bu görüşme de taraflar birbirleri daha iyi anlayabilir ve bilgi akışı daha hızlıdır. Bu görüşme de kişilerin uzmanlıkları kadar da kişisel özelliklerini de gözden geçirme avantajına sahiptirler. Bunu için elimizdeki bütün kozları kullanma sansımız vardır. Kendimizi net ifade etmeliyiz. Ve olabildiğince farklı yanlarımız ortaya koyabiliriz. 

  2. Panel Görüşmeler: Yöneticilerin ikiden fazla olduğu görüşmelerdir. Bu görüşmeler genellikle kamu kurumlarında ve banka sektöründe yapılmaktadır. Görüşmeye katılacak olan yöneticiler insan kaynakları yöneticileri departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır. Panel görüşmeler de amaç kişiye farklı sorular sorarak daha hızlı ve kesin sonuçlar almayı hedeflerler. Burada bizin sakin ama hızlı cevap vermemiz gerekir. Her soruya net bir cevap verirken örneklendirme yaparak uzmanlığımız ve amacımız anlatmalıyız.

  3. Çalışma Arkadaşları Grubu: Bu görüşme de üyeleri bir araya getirerek yapılan görüşmelerdendir. Burada amaç ekip birliğini oluşup oluşmadığın anlamaktır. Bize düşen görevse olabildiğince açık fikirlere sahip olmak. İletişim de vazgeçmeden ekibe uyum sağlayarak bir sonuca varmayı amaçlamalıyız.

  4. Sıralı Görüşmeler: Tek bir pozisyon için en doğru adayı bulmak için yapılan görüşmelerdendir. Her görüşme arasında biraz zaman ayırarak yapılır. Bizim için biraz dezavantajı olan bir mülakat türüdür. Çünkü bizden önceki ve bizden sonraki adayların hep aynı özelliklerine (teknik bilgisi, iş deneyim, eğitim vb.) bakarlar. Rekabetin ve bilinmezliğin en çok olduğu görüşmedir. Bizim burada elimizde gelenlerin en iyisi yapmak ve farkımızı ortaya koymamız gerekiyor. Tabi biraz da şans lazım. 

  5. Değerlendirme Merkezi: Panel görüşmelerinin tam tersidir burada aday sayısı fazladır, bir olay çözüm istenir. Ve farklı testlere tabi tutulur. burada bizim için avantajlı yanı rakiplerimiz biliyoruz ve onlara karşı nasıl yol çizeceğimiz de biliyoruz. Burada önemli olan şey tüm dikkatimizi olayla ve testlere vererek kendimizi göstermeliyiz. 

  6. Telefon Görüşmeleri: Uygulaması zor bir görüşme türüdür. Adayla ilgili ilk izlenimlerin alındığı görüşmedir. Eğer olumlu geçerse yüz yüze yapılacak görüşmeye çağırılır. Bizim burada ses tonumuza telaffuz şeklimize dikkat ederek fark yaratabiliriz.

Kurumların Mülakat Hazırlıkları 

Kurumların mülakat hazırlıklarının yapmadan önce kuruma neden bir elemen aldıklarını ve nasıl birini aradıklarını iyi analiz eder. Mülakat için her şey hazırsa adaylarla nasıl görüşme sağlanacağına karar verir. Örneğin; telefonla bir ön görüşme mi? Doğrudan adayı kuruma davet ederek mi? Adayla ne zaman görüşüleceğine kara verilir ve hangi mülakat türünü kullanacakların belirlenir. Bunu yaparken hangi pozisyon için aday seçeceklerine göre hareket ederler.

Mülakattan önce adayla kim görüşeceğine kara verilir. Görüşme için sorular hazırlanılır. Bu sorular da teknik bilgiler, uzmanlık, mesleğin neden seçtiğin, neden biz, niye sizi seçmeliyiz, mesleğin geleceğinde ne var ve bizim bu meslekle nasıl bir yol izlersek amaçlarımıza ulaşabiliriz gibi sorularla adaylar arasında en doğru ve bizimle en iyi uyum sağlayacak kişiyi seçmiş olunur. Diğer bir aşama ise adayların veya adayı değerlendirilmesidir bunun için insan kaynakları departman yöneticileri karar verir. 

Adayların Mülakat Hazırlıkları 

Öncelikle hangi kuruma ve hangi pozisyona başvurduğumuza dikkat ederek hazırlıklara başlarız.

  • Özgeçmişimiz iyi hazırlanmalıdır.

  • Mülakat için ilk temas kurulduğunda sakin olmalıyız.

  • Kendimizden emin olarak sorulara net cevaplar vermeli ve net cevaplar aldığımızda emin olarak görüşmenin zaman, yeri ve kimle görüşeceğimiz öğrenmeliyiz. Burada ses tonumuzla telaffuzunla olumlu bir ilk izlenim vermeliyiz.

  • Mülakat için önceden bir prova yapılarak heyecanımız kontrol altına almalıyız. Bir yol haritası çıkarak plan yapmalıyız. Belli başlı soruları cevabın önceden hazırlamalıyız. Sorulara net ama gerektiği kadar ayrıtı vererek cevaplamalıyız. Mesleki yani teknik bilgileri vermeden kaçınmamalıyız. Bu pozisyonu bize ne ifade etiğin anlatmalıyız.

  • Mesleğimize karşı olan bakış açımız ifade etmeliyiz. Bu görüşme sırasında ki sorulara verilecek cevaplar ve kendimiz ifade etmek için yapılan hazırlıktan sonra.

  • Kuruma kendimiz ifade etme için kullanabileceğimiz bir diğer şeyse giyimimizdir. Temiz uyumlu giyinmenin dışında bize yakışan renkleri kullanmalıyız. Renk konusunda ise renklerin anlamlarına göre giyinmeye önem vermeliyiz.

  • Yanımızda götürmemiz gereken evrakları hazırlamalı ve istek anıda sunulmalıdır. Örnek olarak özgeçmişimizi, sertifikalarımızı, diplomalarımız ve örnek olarak yaptığımız işlerin bire kopyalarını.

  • Görüşme saatinden 15 dk kadar önceden kurumda olmalıyız.

  • Son olarak kendimiz bu görüşmeye hazır hissetmemizi sağlamak ve kendimize güvenmeliyiz.

Bizler bu görüşmeler için aslında yılarca hazırlık yapıyoruz. Bunlar kişiliğimizi geliştirerek mesleki anlamda eğitimler alarak tecrübe kazanarak yapıyoruz hazırlıklarımız. Görüşmelerin türleri kurumlara mesleklere ve tabi dönemin şartlarına göre değişiklikler gösteriyor. Dönemine göre bizim de hazırlıklarımız değişiyor. Örneğin teknoloji dönemi de olduğumuz için evraklarımız yanımızda götürmemiz gerekmiyor ya da kendimiz ifade etmek için anlatmaya ya da referans vermeye gerek kalmıyor çoğu zaman sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla kendimiz aslında net bir şekilde anlatıyoruz

Mesleki yeterliliklerimiz değişiyor. Kurumları mülakat hazırlıkları da zamanları da değişiyor. Bunlarda başlıca deneyim kazanıyorlar. Adayı araştırma tarzları değişti. Örnek; Adayın kim olduğun anlamak için sosyal medya hesaplarına bakıyorlar. Teknik bilgi için ihtiyaç duydukları programlar değişti.

Değişmeyen şeylerse kurumların eleman aramalarındaki belli kriterler ve görüşme de elde edilecek olan verilerdir. Bizim için değişmeyen şeylerse heyecanımız, öğrenmeye olan düşkünlüğümüzdür. Mülakat için hazırlıklar yapılır. mülakatlar olumlu ya da olumsuz geçebilir ama hep kazanan biz oluruz. Neden mi? Mülakatlar sayesin de deneyim kazanarak hatalarımız da dersler çıkartarak yola devam ederiz. Her zaman umutla. 

Birebir Görüşmeler, Konunun tarafları arasında yapılan yüz yüze görüşmelerdir, Kendimizi ifade etmeye odaklı kozlar kullanılır, farklı yanlarımızı ortaya koymalıyız, Panel Görüşmeler, Yöneticilerin ikiden fazla olduğu görüşmelerdir, Sakin ama hızlı cevap verme, netlik ve örnek verme esastır, Çalışma Arkadaşları Grubu, Ekibi bir araya getirerek yapılan görüşmelerdir, Açık fikirli olmak ve ekip uyumu sağlanmalıdır, Sıralı Görüşmeler, Tek bir pozisyon için en doğru adayı bulmak için yapılan görüşmelerdir, En iyi performansı göstermek, farkı ortaya koymak ve biraz şans gerekmektedir, Değerlendirme Merkezi, Burada aday sayısı fazladır ve bir olay çözümü istenir, Dikkatin tamamen olaya ve testlere verilmesi, kendini göstermek önemlidir, Telefon Görüşmeleri, Uygulaması zor olan ve ilk izlenimlerin alındığı bir görüşme türüdür, Ses tonu ve telaffuza dikkat edilerek fark yaratılmalıdır, Kurumların Hazırlığı, Kurumun hangi pozisyon için ne tür bir aday aradığını analiz eder ve mülakat şeklini belirler, Görüşme için gerekli detayları ve soruları belirler, sonrasında adayı değerlendirme sürecini planlar, Adayların Hazırlığı, Adaylar başvurdukları pozisyon ve kurum hakkında bilgi toplar ve mülakata hazırlanırlar, Özgeçmiş hazırlar, sorulara net ve eminifade etme ve giyimine dikkat eder
mülakat mülakat nedir mülakat hazırlıkları mülakat çeşitleri adayların mülakat hazırlıkları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017