AnasayfaBlogMülakat: Bize Sormak İstediğiniz Bir Soru Var mı?
Mülakat Soruları

Mülakat: Bize Sormak İstediğiniz Bir Soru Var mı?

16 Mart 2018
Bir grup insan büyük bir masanın etrafında toplanmış, yüzleri yukarıda asılı duran lambanın ışığında parlıyor. Bir kişi bir kâğıda bir şeyler yazmaya odaklanmış, bir diğeri ise elinde bir rulo kâğıt tutuyor. İnsanların hepsi gündelik kıyafetler giyiyor ve sohbetleri hareketli. Masa, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve defterlerin de bulunduğu çeşitli nesnelerle dolu. Oda aydınlık ve havadar, duvarlar ise beyaza boyanmış. Odadaki atmosfer rahat ve dostça ve insanlar birlikte geçirdikleri zamandan keyif alıyor gibi görünüyor.
Neler Yapılmalı?Neler Yapılmamalı?Örnek Sorular
Şirket hakkında bilgi edinilmeliŞirket hakkında hiçbir şey bilmeyen bir birey gibi davranılmamalıŞirketin gelecek vizyonu nedir?
Karşılıklı sohbet yaratılmalıSadece mülakatçının sorularına yanıt verilmemeliBu pozisyonun gelecekteki gelişimi nasıl olacak?
Mülakatçının yanıtından bilgi edinilmeliYanıtsız bırakılan sorular olmamalıŞirket kültürünüz nedir?
Kendinizle ilgili bilgi verilmeliKendinizi tanıtmak için alakasız bilgiler verilmemeliPozisyon bu şekildeyken benim yeteneklerim nasıl kullanılabilir?
Pozisyon hakkında ayrıntılı bir soru sormalıGenel ve boş sorular sormaktan kaçınmalıBu pozisyon sizin için ne kadar önemli?
Mülakatçının düşüncelerini ve görüşlerini anlamaya çalışmalıYüzeyel sorularla mülakatçının düşüncelerini öğrenmeye çalışmamalıŞirketinizde geliştirebileceğiniz bir şey olsaydı bu ne olurdu?
Kişisel gelişim hakkında sorular sormalıİş yerindeki deneyimler hakkında sorular sormaktan kaçınmalıŞirkette ne gibi yeni beceriler edineceğim?
Mülakatçının şirketteki deneyimlerini anlamaya çalışmalıMülakatçının şirket hakkındaki olumsuz izlenimlerini öğrenmemeye çalışmamalıŞirkete nasıl girdiğinizi ve neden burada çalıştığınızı bana anlatabilir misiniz?
Pozisyonun işlevselliği hakkında bilgi almalıSadece pozisyonun adına odaklanmamalıEdineceğim rolün organizasyon misyonu nasıl destekliyor?
Maaş ve diğer haklar hakkında bilgi almalıMülakat sırasında maaş hakkında direkt olarak konuşmamalıFaydalar paketinizi detaylandırabilir misiniz?

Mülakat sırasında soruları sorması gereken kişi yalnızca işe alım uzmanı olmamalıdır. Ya da soru sorma hakkı yalnızca işveren de olmamalıdır. Peki o zaman siz ne sormalısınız - ya da sormamalısınız? Genellikle adaylar mülakat sırasında ellerinden geldiğince onların soracağı sorulara cevap vermeye odaklanırlar ki mülakatın normalde karşılıklı bir sohbet olduğunu unuturlar. Siz de aday olarak sorular sormalısınız. İşe alım uzmanı kalemi masaya koyup “sormak istediğiniz bir soru var mı?” dediği noktada mülakatın sonu olmadığını hatırlamak kritik önem taşır.

İş arama sürecinde şirketin binasına adım attığınız andan ayrılacağınız ana kadar değerlendirildiğinizi biliyorsunuz. Hatta işe alım yöneticilerinin resepsiyon görevlilerine adayın mülakat öncesi ve sonrası hakkında bilgi almak için sorular sorduğunu da biliyorsunuzdur. İşverene sorular sorduğunuz mülakat bölümü, mülakatın bir önceki bölümü kadar önemli olabilir. Sormanız gereken altı soruyu detaylandırmadan önce, aslında ne sormamalısınız konusuna öncelikle değinmek istiyorum.

Mülakatta Sorulması ve Sorulmaması Gereken Sorular Neler?

Mülakat sırasında sormamanız gereken sorular neler?

Öncelikle mülakat öncesinde şirketi yeterince araştırmadığınız izlenimini verecek sorular sormayın. Mülakat öncesinde tamamen araştırılmış olması gereken soruları aklınızdan bile geçirmeyin. Şirket hakkında daha fazla bilgi veya şirketin birkaç ay veya yıllar sonrası için ne ile karşı karşıya olacağı gibi soruları soran adaylara işverenler umutsuzca bakar. İkincisi, mülakatçıya işinize olan bağlılığınızdan şüphe ettirecek sorular sormayın. Tabii ki de  ne kadar tatiliniz olacağı, bazı günler evden çalışıp çalışamayacağınızı veya insanların genel olarak kaçta ofisten çıktıklarını bilmek isteyeceksiniz.

Ama işe alım uzmanına bunları mülakatta sorduğunuzda gerçekten gereken çabayı gösterip göstermeyeceğinize dair alarmlar çalmaya başlar. Son olarak maaş veya verilen diğer haklar hakkında sorular sormayın. Fırsat bulduğunuzda şaşkın gözlerle mülakatın sonunda "ne kadar maaş alacağım" sorusunu pat diye söylemek genelde daha iyidir. Mülakat sırasında direkt olarak konuşulmadıysa mülakat sonrasında mutlaka konuşulacaktır. Bu yüzden mülakat sırasında bu çeşit soruları sormaktan kaçının. Peki ne sormalısınız?

Mülakat sırasında sormanız gereken sorular neler?

Gelecekte patronunuz olması muhtemel birine soru sorma şansı kaçırmak istemediğiniz bir fırsattır. Mülakatçıların sorularını cevaplamak güzel bir şeydir ama sizi diğerlerinden ayıracak olan şey işe alma yöneticisi ile katılacağınız aktif bir sohbettir. İki nedenden dolayı mülakatın sonunda iyi mülakat soruları sormalısınız.

Birincisi, öncelikle ilgili olduğunuzu daha belirgin hale getirmek ve iş için doğru bir insan olduğunuzu göstermek için, ikincisi ise, kendiniz için değerli bilgi elde etmek için iyi sorular sormalısınız. Böylece gelmesi muhtemel bir maaş teklifi için daha kesin bilgilere ulaşabilirsiniz. Belirli rol ve organizasyona dair sorular sormak isteyeceksiniz ama işte sormanız için hazırladığım altı favori soru:

1 - Şirkete nasıl girdiğinizi ve neden burada çalıştığınızı bana anlatabilir misiniz?

Bu soruyu seviyoruz çünkü bu size şirketin iş yeri kültürü ve atmosferi hakkında bir bilgi sağlamakla kalmayacak ayrıca siz ve işe alım yöneticisi arasında bir ilişki yaratacaktır. İnsanların kendileri hakkında konuşmayı sevdiğini hatırlayın ve ayrıca sizi ona karşı gerçekten ilgi gösteren aday olarak hatırlaması da işe girme şansınızı arttıracaktır.

2 - Burada ne gibi yeni beceriler edinmeyi ummalıyım?

Bu iyi bir soru çünkü bir tarafta mülakatçıya sadece mevcut becerilerini uygulamayacağınızı gösterir ve ayrıca yeni şeyler öğrenmek ve gelişmek istediğinizi vurgular. Diğer yandan mülakatçının cevabı size şirketin iş yeri kültürü hakkında bir bakış edinmenizi  ve işi kabul ederseniz beklemeniz gereken kişisel gelişime ve benzeri öğrenim fırsatlarına verilen veya verilmeyen değer hakkında bir fikir sağlayacaktır.

3 - Bu pozisyon açıldığından beri nasıl bir evrim geçirmiştir?

Pozisyonlar hakkında işe alım yöneticisinden kısa bir geçmiş edinmek pozisyonun takıma göre ne kadar merkezde olduğu hakkında onlara kendi kelimeleri ile açıklama şansı verecektir ve ayrıca pozisyonun geliştiği veya hiç gelişmediği hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar. Diğer yandan eğer durgun bir pozisyonsa kişisel gelişiminiz için sahip olduğu potansiyel hakkında endişelenmelisiniz.

4 - Şirketinizde geliştirebileceğiniz bir şey olsaydı bu ne olurdu?

Bu, mülakatçının kendi görüşüne bir ilgiyle yaklaşarak mülakatçı ile ilişki kurmak için başka harika bir sorudur. Bu size ayrıca eğer teklifi kabul ederseniz sizin ne ile karşı karşı olacağınız hakkında da bir bilgi edinmenizi sağlar. Eğer mülakatçı gerçek bir zorlu iş yaratmaktansa uysal genellemelerle cevap veriyorsa veya organizasyonu geliştirmek için yapılacak bir şey olmadığını söylüyorsa, bu size çok şey anlatacaktır.

5 - Edineceğim rolün organizasyon misyonuna nasıl katkı edeceğini görüyorsunuz?

Eğer organizasyonun geleceğine ve gelişimine katkıda bulunacak bir rol arıyorsanız o zaman bu sormak için harika bir sorudur.  Mülakatın aynı zamanda pozisyonun sizin için doğru olup olmadığını yargılamanız için de bir şans olduğunu unutmayın. Mülakatçının bu soruya cevabı- özellikle eğer organizasyonun misyonunu ve pozisyonun o misyona olan katkısını açık bir şekilde söyleyip söyleyemedikleri- size rol hakkında iyi bir bilgi sağlayacaktır.

6 -  Sizin beni işe almanızı kolaylaştıracak ve açıklık getirmem gereken herhangi bir şey var  mı?

Bu sorması oldukça cesaret isteyen bir sorudur ve sormadan önce mülakatçıyı tartmalısınız. Bununla birlikte, doğru koşullar altında sorulabilecek en etkili sorulardan biri olabilir. Neden? Çünkü bu işi almaya hevesli olduğunuzu, geri dönüşe yatkın olduğunuzu ve kırılganlıklarınızı tartışabileceğinizi, yeteneklerinize güvendiğinizi ve belirsizlik ve anlaşmazlıktan kaçındığınızı gösterir. Bu soruyu sorarken dikkatli olun, doğru  koşullar altında sormalısınız ve doğru senaryoda mülakatı "bitirmek" için harika bir yoldur.

Şirket hakkında bilgi edinilmeli, Şirket hakkında hiçbir şey bilmeyen bir birey gibi davranılmamalı, Şirketin gelecek vizyonu nedir?, Karşılıklı sohbet yaratılmalı, Sadece mülakatçının sorularına yanıt verilmemeli, Bu pozisyonun gelecekteki gelişimi nasıl olacak?, Mülakatçının yanıtından bilgi edinilmeli, Yanıtsız bırakılan sorular olmamalı, Şirket kültürünüz nedir?, Kendinizle ilgili bilgi verilmeli, Kendinizi tanıtmak için alakasız bilgiler verilmemeli, Pozisyon bu şekildeyken benim yeteneklerim nasıl kullanılabilir?, Pozisyon hakkında ayrıntılı bir soru sormalı, Genel ve boş sorular sormaktan kaçınmalı, Bu pozisyon sizin için ne kadar önemli?, Mülakatçının düşüncelerini ve görüşlerini anlamaya çalışmalı, Yüzeyel sorularla mülakatçının düşüncelerini öğrenmeye çalışmamalı, Şirketinizde geliştirebileceğiniz bir şey olsaydı bu ne olurdu?, Kişisel gelişim hakkında sorular sormalı, İş yerindeki deneyimler hakkında sorular sormaktan kaçınmalı, Şirkette ne gibi yeni beceriler edineceğim?, Mülakatçının şirketteki deneyimlerini anlamaya çalışmalı, Mülakatçının şirket hakkındaki olumsuz izlenimlerini öğrenmemeye çalışmamalı, Şirkete nasıl girdiğinizi ve neden burada çalıştığınızı bana anlatabilir misiniz?, Pozisyonun işlevselliği hakkında bilgi almalı, Sadece pozisyonun adına odaklanmamalı, Edineceğim rolün organizasyon misyonu nasıl destekliyor?, Maaş ve diğer haklar hakkında bilgi almalı, Mülakat sırasında maaş hakkında direkt olarak konuşmamalı, Faydalar paketinizi detaylandırabilir misiniz?
mülakat soruları uygulamalı mülakat teknikleri mülakat sorusu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017