AnasayfaBlogMaaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?
Maaş Pazarlığı

Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?

18 Şubat 2018
Mavi elbiseli bir kadın kameraya gülümsüyor. Sarı saçları vardır ve beyaz ızgara desenli bir üst giymektedir. Kamera kadının göğsüne yakınlaştırılmış, göğsünün yakın çekimi ve üzerinde siyah bir kare olan beyaz dikdörtgen bir nesne gösteriliyor. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan gri bir işaret, yan tarafında ise beyaz arka planlı siyah bir daire var. Yüzünde parlak, neşeli bir ifade var, bu da onu çok mutlu ve memnun gösteriyor.
AşamaYapılması GerekenlerDikkat Edilmesi Gerekenler
İş Görüşmesinden ÖnceAraştırma yapın, özellikle maaş aralığını değerlendirin.Görüşme sırasında maaş konusunu konuşmaktan kaçının.
Teklif Verildikten Sonraİşe gösterdiğiniz ilgiyi belirtin ve teklifi düşünmek için süre isteyin.Kendinize süre verip late dönüş yapmayın, başka birini işe alabilirler.
Pazarlık SürecindePazarlıkta kazan-kazan tutumunu benimseyin ve isteğinizi belirtin.Talepkar olmayın, maaştan fazlasını istemeyin.
Karşı Teklif VermeKazancınızı artırmanın tek yolu maaş değildir. İkramiye veya performans primi gibi opsiyonları gündeme getirin.Açgözlülük yapmayın, anlaşma sağlanan maaş ile tatmin olun.
Teklifin Kabul EdilmesiEğer anlaşmaya vardığınız maaş miktarı istediğiniz gibi ise, diğer şartlar için pazarlık yapma konusunda o kadar zorlanmayın.Anlaşılan miktardan fazlasını istemeyin.
Anlaşmanın Sağlanmış OlmasıEğer teklif ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, kabul etmeyin.İhtiyaçlarınızı karşılamayan bir maaş teklifini kabul etmeyin, istediğinizden daha fazlasını talep etmeyin.
İşe Başlamaİşe başlama tarihinizi ve diğer detayları işvereninizle netleştirin.Kabul ettiğiniz teklifin şartlarının belirgin ve nettir.
İşe başlandıktan Sonraİlk gününüzde işyerine erken gelmeye özen gösterin ve verilen görevlere odaklanın, performansınızı sergileyin.Maaşınızı artırma fırsatlarından yararlanmaya devam edin.
İş Hayatınızda İlerlemePerformansınızı göz önünde bulundurarak, sürekli olarak daha iyi maaş ve pozisyon için mücadele edin.Unutmayın, başarınızın anahtarı çoğunlukla performansınıza ve katkınıza dayanır.
Kariyer PlanlamaGelecekteki kariyer hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz beceri ve eğitimleri değerlendirin.Kariyeriniz boyunca maaş pazarlığına devam edin.

Hayallerinizi süsleyen, yıllardır hayalini kurduğunuz ve sizin için mükemmel olan bir iş teklifi aldığınızı düşünün. Ancak iş beklediğinizden daha kötü çıktı yani beklentilerinizin altında özelliklere sahip. Peki şimdi ne yapacaksınız? Muhtemelen bu noktaya gelebilmek için çok fazla zaman harcadınız. Hatta kişisel gelişim programları da dahil olmak üzere bir çok eğitime gittiniz ve epey para harcadınız. 

Teklifi çığlık atarak kabul etmeden önce şunu düşünün. İşverenlerin neredeyse dörtte üçü ilk iş teklifinde maaş konusunu karşılıklı görüşmek ister. Ancak, yeni bir araştırmaya göre, işçilerin yarısına yakını kendilerine yeni bir pozisyon teklif edildiği zaman işverenden daha yüksek bir maaş istemiyor. Yani maaş pazarlığı yapmıyor. Ne yazık ki, bu da maaş pazarlığı yaparak daha fazla para kazanma imkanınız varken parayı elinin tersiyle itmek anlamına geliyor. Eğer maaş konusunda görüşmeye gitmezseniz para kazanma konusunda önemli bir fırsatı kaçıracaksınız. Ama ya sizin kafanızda ki maaşı şirket kabul etmezse? Eğer bu gerçekten hayal ettiğiniz veya gerçekten istediğiniz bir iş ise işverene karşı bir öneri (karşı teklif olarak da bilinir) hazırlayarak maaş pazarlığı aşamasına geçin. Bu makalenin konusu budur. Maaş pazarlığında karşı teklif vermek.

Maaş pazarlığında karşı teklif vermek

Bu makalede bilmeniz gereken önemli pazarlık stratejilerini ortaya koydum. Böylece işveren ile maaş konusunu görüşmek için neye ihtiyacınız olduğunu öğrenmiş olacaksınız. Maaş görüşmelerinden önce, maaş görüşmeleri sırasında ve sonrasında ne yapmanız gerektiğini ve dolayısı ile mülakat tekniklerini de öğreneceksiniz. Ayrıca, iş teklifinde pazarlık yapmanın bir yolu olarak, maaş öneri mektubu ya da karşı teklif mektubu gibi bir yöntemi de bu makalede öğrenebileceksiniz.

İş Görüşmesinden Önce Yapmanız Gerekenler Neler?

Araştırmanızı yapın. Maaşa etki edebilecek coğrafi, ekonomik, endüstriyel ve şirkete özgü faktörleri de dikkate alarak, yapacağınız iş karşılığında alacağınız maaş aralığını iyice değerlendirin. Ancak bu yeterli değil. Ayrıca ücretli izin, serbest veya uzaktan çalışma veya işin sizin için önemli olan diğer unsurları hakkında işverenin sosyal yardımları ve insan kaynakları politikaları hakkında bilgi edinmeye çalışın

Pazarlık yapabilmeniz için önce bir iş teklifi olması gerekir. Görüşme sırasında pazarlık etmekten, bu konuyu konuşmaktan kaçının. İşveren pozisyon için en iyi aday olarak sizi düşündüğü zaman maaş pazarlığı için daha fazla güce sahip olursunuz. Eğer bir maaş pazarlığı yapacaksanız, ilk önce işverenin bununla ilgili bütçesini sorun. İşveren sizi bir maaş için zorlamaya devam ederse, en iyi strateji bunun için uygun bir aralık sağlamaktır.

Teklif verildiğinde (genelde eposta ile yapılır) görüşme yaptığınız kişiye teşekkür ederek yanıt verin ve işe gösterdiğiniz ilgiyi belirtin. Ardından teklifi ne kadar süre düşünebileceğinizi ve karar verdiğinizde kiminle iletişime geçeceğinizi sorun. Bu çok önemlidir. Kendi kendinize süre verip geri dönüşü geç yaparsanız sizden önce başka birisini işe alabilirler.

Unutmayın, işveren size maaş teklifi yaptığı an itibariyle teklifi kabul edene kadar geçen sürede en büyük pazarlık gücüne sahipsiniz. Bir teklifi kabul ettikten sonra, pazarlık yapmak için imkanınız yok.

deneyimli bir pazarlıkçı iseniz, işvereni arayın ve önerinizi görüşmek üzere bir toplantı talep edin. eğer yazılı olarak daha iyi iletişim kuruyorsanız, maaş teklif mektubu yazma veya karşı teklif mektubu bölümüne bakın (aşağıda).

Görüşme Sırasında Ne Yapmalısınız?

Görüşmelere kazan-kazan tutumu ile girin. İşverene yapacağınız etkiyi, çözeceğiniz sorunları ve/veya üreteceğiniz geliri hatırlatın. Daha iyi bir anlaşma istiyorsunuz ama işverenin kendisini sanki çok iyi anlaşmış gibi hissetmesi de gerekir.

İş ve şirket ile ilgili  ilginizi ve heyecanınızı ifade etmeye devam edin. Asla talepkar olmayın. Bunun yerine, görüşmeler sırasında soru sorun ve istekte bulunun. Görüşmeyi sohbet halinde tutun, çatışma ve tartışma ortamı yaratmayın.

Kabul etmeye hazır olduğunuzdan biraz daha yüksek bir maaş isteyerek başlayın, böylece işveren teklifinizi incelemeye aldığında maaş ideal hedefinizin yakınında bir miktarda olmalıdır. Maliyet tasarruflarından veya artırılacak satış gelirinden, üretkenlik veya verimliliklerden bahsederek isteğinizi tekrar edin.

Kazancınızı artırmanın tek yolu maaş değildir. İşe başlangıç ikramiyesi (çok az işletmede ve üst düzey pozisyonlarda yapılır) veya daha yüksek bir performans primi için pazarlık yapın ya da daha kısa bir zaman çizelgesi içinde bir performans gözden geçirme ve yükseltmesi için anlaşma yapın. Her zaman önce maaş pazarlığı yapın ve ardından iş teklifinin pazarlık yapmak istediğiniz diğer unsurlarına geçin. Açgözlülük etmeyin. Eğer anlaşmaya vardığınız maaş miktarı istediğiniz gibi ise, diğer şartlar için pazarlık yapma konusunda o kadar zorlanacağınızı düşünmüyorum.

Gerekirse kabul etmeyin. İhtiyaçlarınızı karşılamayan bir maaş teklifini, gerçekten işe ihtiyacınız yoksa kabul etmeyin. Bu durumda pazarlık yaparken daha dikkatli olmanız gerekir.

Hemen bir karar verilmesini isteyen bir işverenle mi karşılaştınız? Bu şekilde bir talepte bulunan bir şirket için çalışmak isteyip istemediğinizi uzun ve uzun düşünün. Bu, çalışanların ihtiyaçlarını önemsemeyen ve diğer şirket prosedürlerini veya politikaları belirten şirketin işe girmeden önce sizi uyarması anlamına gelir.

 Birden fazla iş teklifini aldıysanız, şirketleri teklif verme savaşına sokmayın; bu çoğu zaman ters teper.

Anlaştıktan Sonra

İşveren maaş talebinizi kabul ettiğinde, görüşmeler sona erer. O noktadan sonra şu hakkım var mı? şu kadar ikramiye alacak mıyım gibi sorularınız olamaz. Konu kapanmıştır. Hırslı ve açgözlü biri gibi gözükebilirsiniz ve işveren bu durumda teklifi geri çekebilir ki genelde böyle olur.

Maaş teklifini mutlaka yazılı olarak almalısınız. Yazılı teklif vermek istemeyen şirketlere karşı son derece dikkatli olun.

Karşı Teklif Mektubu Yazmak

Buradaki amacımız, pazarlık yapmak istediğiniz şartları istek olarak sunmak ve gerekçeler sunmaktır.

Birinci Paragraf: Bu paragraf, pazarlığın niteliğini ve yönünü belirlemek açısından kritik önem taşır. Şirkete olan ilginizi ifade etmek için samimi olun. İşverene iş teklifi için teşekkür edin. Şirkete ne katacağınızı mutlaka anlatın.

İkinci Paragraf: Karşı teklifinizin değerlendirilmeye değer olduğunun gerekçelerini göstermeye çalışın. Konu ister araştırma, ister tam olarak telafi edilme isteği veya şirkete getireceğiniz değer olsun. Pazarlık etmek istediğiniz birden fazla şey varsa, her biri için aynı mantığı kullanarak yeni bir paragraf ekleyin.

Sonuç Paragrafı: İş teklifini kabul etmek ve takıma katılmak için ne kadar hevesli ve istekli olduğunuzu vurgulayarak karşı teklif mektubunuzu tamamlayın.  Ayrıca, teklifte açıklama yapmanız gereken veya daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulan herhangi bir şey için yeni bir paragraf ekleyebilirsiniz, primler gibi...

İş teklifinde pazarlık yapabileceğiniz şeyler neler?

Maaş harici ödemeler: İşe başlangıç ikramiyesi, performans primi, kar paylaşımı, hisse senedi vd.

Taşınma giderleri: Eğer yurtdışından geldiyseniz ya da yurtdışına gidiyorsanız geçici oturma izni, taşınma masrafları, ev arama, seyahat masrafları, eş için iş bulma giderleri

Sosyal yardımlar: Ücretli izin, sigorta (özel sağlık sigortası), otomobil (veya diğer ulaşım) ödenekleri, eğer Amsterdam'da ya da Roma'da çalışacaksanız park etme giderlerini de isteyin, sertifika programları / mesleki eğitim/online eğitim/ konferansa katılım, eğitimin devam etmesi (öğrenim ücretinin geri ödenmesi), mesleki üyelikler

Çalışma biçimi: evden çalışma, çalışma saatleri ve esneklik, performans gözden geçirme sıklığı, iş unvanı / rolü / görevleri, yer / ofis, başlangıç tarihi, performans standartları / hedefler

Hayalinizdeki işi bulmanızı gönülden dilerim.

Bu yazıyı beğendiyseniz İş Hayatının Yazılı Olmayan Kuralları başlıklı yazımızda da dikkatinizi çekebilir.

İş Görüşmesinden Önce, Araştırma yapın, özellikle maaş aralığını değerlendirin, Görüşme sırasında maaş konusunu konuşmaktan kaçının, Teklif Verildikten Sonra, İşe gösterdiğiniz ilgiyi belirtin ve teklifi düşünmek için süre isteyin, Kendinize süre verip late dönüş yapmayın, başka birini işe alabilirler, Pazarlık Sürecinde, Pazarlıkta kazan-kazan tutumunu benimseyin ve isteğinizi belirtin, Talepkar olmayın, maaştan fazlasını istemeyin, Karşı Teklif Verme, Kazancınızı artırmanın tek yolu maaş değildir İkramiye veya performans primi gibi opsiyonları gündeme getirin, Açgözlülük yapmayın, anlaşma sağlanan maaş ile tatmin olun, Teklifin Kabul Edilmesi, Eğer anlaşmaya vardığınız maaş miktarı istediğiniz gibi ise, diğer şartlar için pazarlık yapma konusunda o kadar zorlanmayın, Anlaşılan miktardan fazlasını istemeyin, Anlaşmanın Sağlanmış Olması, Eğer teklif ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, kabul etmeyin, İhtiyaçlarınızı karşılamayan bir maaş teklifini kabul etmeyin, istediğinizden daha fazlasını talep etmeyin, İşe Başlama, İşe başlama tarihinizi ve diğer detayları işvereninizle netleştirin, Kabul ettiğiniz teklifin şartlarının belirgin ve nettir, İşe başlandıktan Sonra, İlk gününüzde işyerine erken gelmeye özen gösterin ve verilen görevlere odaklanın, performansınızı sergileyin, Maaşınızı artırma fırsatlarından yararlanmaya devam edin, İş Hayatınızda İlerleme, Performansınızı göz önünde bulundurarak, sürekli olarak daha iyi maaş ve pozisyon için mücadele edin, Unutmayın, başarınızın anahtarı çoğunlukla performansınıza ve katkınıza dayanır, Kariyer Planlama, Gelecekteki kariyer hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz beceri ve eğitimleri değerlendirin, Kariyeriniz boyunca maaş pazarlığına devam edin
işe alım maaş konusu iş görüşmesinde maaş pazarlığı iş görüşmesinde maaş sorulursa maaş görüşmesi maaş pazarlığı maaş pazarlığı nasıl yapılır maaş pazarlığını nasıl yapmalıyım maaş pazarlığı yapılmalı mıdır
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.