İtibar; Saygınlık, prestij olarak ifade edilmekle birlikte bir kişi ya da kurum hakkında olumlu ya da olumsuz değer yargılarını açıklar. İşletmeler için kurumsal itibar yönetimi, her sektör için gün geçtikçe önem arz etmektedir. Belli bir itibarla algılanmak isteyen tüm kurumlar kendi içinde ve markası adı altında itibarını koruyabilecek ve sürdürebilecek şekilde kurumsal iletişim adı altında itibar yönetimini planlamaya çalışmaktadır.
İtibar yönetimindeki en önemli husus Memnuniyet, kalite ve iletişim’dir. Hedef kitlesini memnun edemeyen bir işletme için itibardan söz edilemez. Ürün veya hizmeti ne kadar iyi olursa olsun yönetim kalitesindeki aksaklıklar gün gelir dengeleri alt üst eder. İyi bir iç ve dış iletişim olmadan müşteri veya tüketiciye doğru ulaşmak mümkün değildir.
Kurumsal İtibarın biçimi üç şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Kurumsal iletişimin ve itibarın en önemli görevlerinden biri “Kriz yönetimi” ’dir.
Günümüzde birçok marka veya işletmenin yaşadığı krizleri okuyor ve gözlemliyoruz. İşletmelerin birçoğu her an karşı karşıya gelebilecekleri bu yorgun dönemi doğru iletişim kanallarını kullanarak krizi fırsata dönüştürmenin peşinde koşuyor.
Basın bülteni hazırlamak, özel haber veya röportaj fırsatları yaratmak kurumsal itibar için gereklidir. Basın, medya kurumları ve özellikle online platformlar günümüzde insanların her konuya kolayca ulaşma imkanı sağlayacak en etkili iletişim kanallarıdır. Bu yüzden bunların tümü arasındaki ilişkinin her an doğru ve tutarlı olması gerekmektedir. Kurumlar online dünyada da aynı özeni göstermek zorundadır.
Online itibar yönetimi, bir kişi, kurum yada marka adına yapılan olumlu veya olumsuz yorumların ve bilgilerin; arama motorları, sosyal medya, haber siteleri, bloglar, forumlar, şikayet siteleri gibi mecralar üzerinden kontrolü sağlanarak yapılır.
Bu kontroller ile işletme adı altında çıkan ve herhangi bir kriz anında işletmeyi zor durumda bırakacak bilgiler listelenebilir. Bir marka veya bir ürün hakkında araştırma yapıldığında doğru olmayan online içeriklere ulaşabiliriz.
Bunlar; -Sahte hesaplar, Eski - kullanılmayan domainler, yanlış bilgilendirme, negatif yorumlar, kurumsal saldırılar, marka kötüleme, kişisel skandallar, rakipler, şikayet siteleri, bilgi sızdırma, taklit sayfalar oluşturarak hedef kitle üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır.
Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için;
Doğru bir strateji planı ile hedef kitle gözünde iyi bir imaj çizilmesine yardımcı unsurlardır.