AnasayfaBlogKurgu- Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü
Bölümler

Kurgu- Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü

24 Mart 2020
Kabarık ceket giyen bir adam çerçevenin ortasında duruyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve başında beyaz bir saç bandı var. Çizgili bir gömleğin üzerine siyah bir yelek giymiştir. Sağında, tepesinde bir kamera bulunan bir tripod var. Adamın yüzü kameranın flaşı tarafından aydınlatılıyor. Arka plan odak dışıdır ve hafif bir hareket bulanıklığı vardır. Adamın kolları önünde kavuşturulmuş ve kendinden emin bir şekilde ayakta duruyor gibi görünüyor. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle memnun ve rahat görünüyor.
Bölüm İsmiBölümün İşleyişiİş İmkanları
Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi BölümüSÖZ puan türünden öğrenci kabul eder. 4 yıl süren eğitimde film ve medya sektörüne kurgucu, ses tasarımcısı ve görüntü yönetmeni yetiştirir.Sinema, reklam ya da dizi kurgusunda, ses tasarımında ve görüntü yönetiminde görev alan pozisyonlarda iş imkanları vardır.
Sinema ve Televizyon BölümüFilm ve televizyon sektörüne yönelik eğitim veren bir bölümdür.Film ve televizyon yapım işlerinde, yönetmen ya da senarist gibi pozisyonlarda iş imkanları vardır.
Radyo ve Televizyon BölümüRadyo ve televizyon sektörüne yönelik eğitim verir. Kurgu, ses ve görüntü yönetimi bölümü gibi teknik bilgilerin yanı sıra sunuculuk ve iletişim becerileri üzerine de eğitim verilir.Radyo ve televizyon sektöründe teknisyen, sunucu, prodüktör gibi çeşitli pozisyonlarda iş imkanları vardır.
Film ve Medya SektörüSektörel bilgi ve deneyim gerektirir. Çeşitli üniversite bölümlerinden mezun olup bu sektörde çalışabilen kitle mevcuttur.Yapım şirketleri, post prodüksiyon işleri, ses ve görüntü düzenlemeleri, reklam ajansları gibi birçok alanda iş imkanı bulunmaktadır.
Dijital MedyaDijital medya alanında yetenek ve bilgi gerektirir. Üniversite eğitimi alabilir ya da özel eğitimlerle bu alanda uzmanlaşabilir.Dijital pazarlama ajansları, sosyal medya yönetimi, içerik yönetimi, video editörlüğü gibi birçok alanda iş imkanı mevcuttur.
Reklam AjanslarıKreatif düşünce ve sanatsal yetenek gerektirir. Reklamcılık veya ilgili bölümlerden mezun olan bireyler bu sektörde çalışabilir.Reklam tasarımı, kopya yazma, medya planlama ve satın alma gibi çeşitli alanlarda iş imkanı mevcuttur.
Post Prodüksiyon ŞirketleriFilm veya televizyon projelerinin post prodüksiyon süreçlerini yönetir.Post prodüksiyon teknisyeni, ses ve görüntü editörü gibi pozisyonlarda iş imkanları vardır.
Film Yapım ŞirketleriGenellikle sinema ve televizyon bölümü veya ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin tercih ettiği bir sektördür.Prodüktör, yönetmen, senarist, kurgucu, görüntü yönetmeni gibi pozisyonlarda iş olanağı mevcuttur.
İşletmelerHer sektöre özgü işletmelerde çeşitli iş etkinliklerini ve operasyonlarını sürdürür.İşletme yönetimi, satış, pazarlama, insan kaynakları, finans gibi birçok ara alanda iş imkanı mevcuttur.
Video ArtSanatsal ve yaratıcı yetenek gerektirir. Çeşitli sanat dallarıyla ilişkili olarak düşünülebilir.Sanat galerileri, müzeler, film festivali organizatörleri, bağımsız sanatçılar ve kuruluşlar tarafından iş imkanları sağlanabilir.

Televizyon ve sinema dünyasının, görünen hâlinden başka bir de görünmeyen arka planı vardır. Gördüğümüz görüntüyü, duyduğumuz sesi ve belli bir içeriği üreten koca bir ekip, bu dünyanın ardında bir üretim gerçekleştirir. Bu toplu üretiminin kaynakları; ses, görüntü, kurgu, format ve içeriktir. Televizyon ve film endüstrisi için bu üretim kaynaklarını gerçekleştirenler ise pek tabii belli bir eğitim almış kişilerdir. Radyo, televizyon ve sinema eğitimi dışında, bu endüstrilere üretim yapan, mezun yetiştiren bölümlerden biri de kurgu-ses ve görüntü yönetimi bölümüdür. 

Kurgu-Ses ve görüntü yönetimi, başta film sektörü olmak üzere medya içindeki teknik departmanların başında gelmektedir. Bir film ya da görüntü için hazırlanan tüm hazırlıkları, kurgu, ses ve görüntü yönetimi etkinleştirir. Oldukça geniş çalışma alanına sahip bölüm, radyo, televizyon ve sinema bölümü ile aynı içeriklere sahip olmasına rağmen daha az bilinmektedir. Aynı zamanda bölüm, şimdilik tek üniversitede yer almaktadır.  SÖZ alanından tercih edebileceğiniz bölümü biraz daha yakından tanıyarak bilgi sahibi olalım.

Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Nedir?

Kurgu,ses ve görüntü yönetimi bölümü, SÖZ puan türünden öğrenci almaktadır. 4 yıllık eğitim süresinde bölüm, film ve medya sektörüne kurgucu, ses tasarımcısı ve görüntü yönetmeni yetiştirir. Bölüm, Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı olarak eğitim vermektedir. Şu anda yalnızca Dokuz Eylül Üniversitesinde bulunan kurgu-ses ve görüntü yönetimi, radyo, sinema ve televizyon bölümü ile yakından ilişkilidir. Belirgin bir fark ise kurgu, ses ve görüntü yönetimi bölümü daha geniş ve spesifik olarak uygulamalı eğitim sunmaktadır. Bunun yanı sıra sinema bölümünde de olan iletişim odaklı dersler, kurgu ,ses ve görüntü yönetimi bölümünde de vardır. 

Kurgu, ses ve görüntü yönetimi, pratik ve teorik eğitim içeriklere sahiptir. Sinema alanına dair geniş bilgi sunan bölüm, kuram, uygulama ve proje üzerinden öğrencilere gerekli bilgileri sunmaktadır. Film, televizyon ve yeni medya alanında geniş bilgi ve uygulamalara sahip öğrenciler; film, reklam kurgusu, ses tasarımı ve görüntü yönetmenliği alanında da beceriler edinmektedirler. Bölüm, bu üç alana dair bilgi ve uygulamaları barındırmakla beraber öğrenci kendi ilgisine göre kurgu, ses ya da görüntü yönetmeliğinde uzmanlaşabilmektedir. 

Bölümü tercih edecek öğrencilerin başta sinema sektörü olmak üzere dijital medya ve televizyon sektöründe çalışmaya istekli olması gerekmektedir. Ayrıca bölüm; film yapım, kamera teknikleri, kurgu ve fotoğraf alanına dair uygulamalar sunduğu için de öğrencilerin bu teknikleri kullanmaya yatkın ve istekli olması önemlidir. 

Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Kurgu, ses ve görüntü yönetimi mezunları, genel olarak film-yapım sektöründe görev alırlar. Sinema, reklam ya da dizi kurgusundan, ses tasarımından ve görüntü yönetiminden sorumlu olurlar. Bölüm mezunları; görüntü yönetmeni, ses tasarım ve kurgu sorumlusu olarak medya kuruluşlarında, post prodüksiyon şirketlerinde ve reklam ajanslarında çalışmaktadır. 

Görüntünün egemen olduğu bir dönemde yaşadığımızdan, görüntü temelli meslekler de belli bir popülerliğe erişmiş durumda. Kurgu, ses ve görüntü yönetimi bölümü de video, fotoğraf, reklam ve sinema alanında çalışabilecek yetkin mezunları sektöre kazandırmaktadır. Bölüm mezunları; video editörü olarak reklam ajanslarında, işletmelerde ve film-yapım şirketlerinde çalışabilmektedir. Mezunlar, görüntü yönetmeni olarak da reklam filmi, televizyon programı, sinema ve dizi filmlerini çekmektedirler. Kısacası görsel sektör odaklı alanlarda çalışan mezunlar, hangi alanda çalışmaya yatkın olduklarına göre iş bulabilmektedirler. 

Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kurgu, ses ve görüntü yönetimi bölümü, film-yapım ve sinema odaklı derslere sahiptir. Kuram ve uygulama esaslı dersler, öğrencilerin teorik bilgilerini geliştirirken pratik yapmalarına da olanak sağlamaktadır. Şu anda sadece Dokuz Eylül Üniversitesinde olan bölüm; iletişim, film yapımı, sinema tarihi, fotoğraf teknikleri, film analizi ve görüntü üzerine dersler vermektedir. Ayrıca öğrencilerin kendilerini göstermeleri adına bitirme projesi adında bir ders de bulunmaktadır.

Genel olarak da Dokuz Eylül Üniversitesi kurgu ,ses ve görüntü yönetimi bölüm derslerini aşağıda inceleyebilirsiniz. 

  • Kamera Teknikleri

  • Film Yapım Yönetimine Giriş

  • Kitle İletişim Kuramları

  • Türk Sinema Tarihi

  • Fotoğraf ve Kamera Tarihi

  • Almanca

  • İngilizce

  • Fransızca

  • Medya Etiği ve Görsel Kültür

  • Kamera Teknikleri 2

  • Fotoğraf ve Kamera Uygulama

  • Dünya Sinema Tarihi

  • Film Kuramları

  • Kurgu ve Ses Teknikleri

  • Kurgu Uygulama

  • Kamera ve Işık Bilgisi

  • Filmde Üslup ve Sahneleme

  • İletişim ve Toplum Bilim

  • Yazım Denemeleri

  • Ses Bilgisi

  • Çağdaş Sinema Tarihi

  • Sinema Estetiği

  • Görüntü Yönetimi

  • Deneysel Film

  • Film Çözümleme

  • Kurgunun Temel İlkeleri

  • Sinemada Türler ve Uygulama

  • İç Mekân Tasarımı

  • Sinemada Yapım

  • Video Art

  • Görsel İşitsel Anlatım ve Uygulama

  • Bitirme Projesi

  • Görüntü Yönetimi ve Aydınlatma

  • Simülasyon Kuramı ve Sinema

  • Fotoğraf ve Kamera Tarihi

  • Post Prodüksiyon

Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Kurgu,ses ve görüntü yönetimi bölümü, sözel meslekler arasında yer alır ve üniversite sınavında da TYT ile AYT puanıyla öğrenci alır. Öğrenciler, ilk sınav  TYT sonrası, AYT Edebiyat ve Sosyal Bilimler testlerinden de istenilen başarıyı elde ederek bölümü tercih edebilmektedir. Kurgu,ses ve görüntü yönetimi bölümü, yalnızca Dokuz Eylül Üniversitesinde yer aldığı için öğrenciler pek bir alternatif arayışları yoktur. Dokuz Eylül Üniversitenin de  2019 yılında 30 öğrenci aldığı biliniyor. Üniversite, KKTC uyruklu da 1 kişi alıyor.

Bölümün tek bir üniversite yer alması bir dezavantaj olsa da nitelikli eğitim için bölümü okumak da önemlidir. Ayrıca mezun sayısının azlığı bir avantaj sağlamaktadır. Her ne kadar radyo, televizyon ve sinema ile bölüm benzerlik gösterse de kurgu, ses ve görüntü yönetimi, bu alana yönelik daha fazla uygulamalı eğitim sunmaktadır. Bölümü tercih etme noktasındaysanız da 2019 yılındaki güncel kurgu, ses ve görüntü yönetimi taban puanları ve sıralamasına göz atabilir ve buna uygun bir çalışma planı oluşturabilirsiniz. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Puan 347, 25980 Sıralama 89.211

Dokuz Eylül Üniversitesi KKTC Uyruklu Puan  290,18042 Sıralama 323.485

Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi Bölümü, SÖZ puan türünden öğrenci kabul eder 4 yıl süren eğitimde film ve medya sektörüne kurgucu, ses tasarımcısı ve görüntü yönetmeni yetiştirir, Sinema, reklam ya da dizi kurgusunda, ses tasarımında ve görüntü yönetiminde görev alan pozisyonlarda iş imkanları vardır, Sinema ve Televizyon Bölümü, Film ve televizyon sektörüne yönelik eğitim veren bir bölümdür, Film ve televizyon yapım işlerinde, yönetmen ya da senarist gibi pozisyonlarda iş imkanları vardır, Radyo ve Televizyon Bölümü, Radyo ve televizyon sektörüne yönelik eğitim verir Kurgu, ses ve görüntü yönetimi bölümü gibi teknik bilgilerin yanı sıra sunuculuk ve iletişim becerileri üzerine de eğitim verilir, Radyo ve televizyon sektöründe teknisyen, sunucu, prodüktör gibi çeşitli pozisyonlarda iş imkanları vardır, Film ve Medya Sektörü, Sektörel bilgi ve deneyim gerektirir Çeşitli üniversite bölümlerinden mezun olup bu sektörde çalışabilen kitle mevcuttur, Yapım şirketleri, post prodüksiyon işleri, ses ve görüntü düzenlemeleri, reklam ajansları gibi birçok alanda iş imkanı bulunmaktadır, Dijital Medya, Dijital medya alanında yetenek ve bilgi gerektirir Üniversite eğitimi alabilir ya da özel eğitimlerle bu alanda uzmanlaşabilir, Dijital pazarlama ajansları, sosyal medya yönetimi, içerik yönetimi, video editörlüğü gibi birçok alanda iş imkanı mevcuttur, Reklam Ajansları, Kreatif düşünce ve sanatsal yetenek gerektirir Reklamcılık veya ilgili bölümlerden mezun olan bireyler bu sektörde çalışabilir, Reklam tasarımı, kopya yazma, medya planlama ve satın alma gibi çeşitli alanlarda iş imkanı mevcuttur, Post Prodüksiyon Şirketleri, Film veya televizyon projelerinin post prodüksiyon süreçlerini yönetir, Post prodüksiyon teknisyeni, ses ve görüntü editörü gibi pozisyonlarda iş imkanları vardır, Film Yapım Şirketleri, Genellikle sinema ve televizyon bölümü veya ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin tercih ettiği bir sektördür, Prodüktör, yönetmen, senarist, kurgucu, görüntü yönetmeni gibi pozisyonlarda iş olanağı mevcuttur, İşletmeler, Her sektöre özgü işletmelerde çeşitli iş etkinliklerini ve operasyonlarını sürdürür, İşletme yönetimi, satış, pazarlama, insan kaynakları, finans gibi birçok ara alanda iş imkanı mevcuttur, Video Art, Sanatsal ve yaratıcı yetenek gerektirir Çeşitli sanat dallarıyla ilişkili olarak düşünülebilir, Sanat galerileri, müzeler, film festivali organizatörleri, bağımsız sanatçılar ve kuruluşlar tarafından iş imkanları sağlanabilir
kurgu ses ve görüntü yönetimi kurgu ses ve görüntü yönetimi taban puanları ses tasarımcısı görüntü yönetimi sözel meslekler
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464