AnasayfaBlogKişisel Gelişim ve Spor İlişkisi
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Spor İlişkisi

19 Ağustos 2018
Bu görüntü, bir masanın üzerine yerleştirilmiş bir çift siyah yüksek topuklu ayakkabının yakın çekimidir. Ayakkabılar kameraya yakın ve derinin karmaşık detayları görülebiliyor. Ayakkabının burnu sivri ve topuk kısmı parlak siyah bir malzemeden yapılmış. Ayakkabının ön tarafında ince bir kayış ve yan tarafında bir bilek tokası var. Ayakkabının topuğunda gümüş bir toka vardır. Arka plan bulanık, ancak ahşap masa tablası görülebiliyor. Masa beyaz bir masa örtüsüyle kaplıdır ve ayakkabılar çerçevedeki tek nesnedir. Görüntü, ayakkabıların ayrıntılarını takdir etmemizi sağlayacak şekilde odaklanmıştır.
Anahtar TerimlerAçıklamaÖnemi
Kişisel GelişimBireyin sahip olduğu bilgi ve becerileri sürekli olarak gözden geçirmesini içeren bir süreç.Bireyin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamını etkiler; potansiyelini anlaması ve kullanabilmesini sağlar.
Bilgi ve BeceriKişisel gelişim için gerekli olan iki temel unsurdur.Bu unsurlar sayesinde kişi daha donanımlı hale gelir ve yaşam kalitesi artar.
Sosyal YaşamKişisel gelişimin bireyin etkileşim içinde olduğu sosyal çevresi üzerinde önemli bir etkisi bulunur.Gelişmiş sosyal beceriler, daha sağlıklı ve tatmin edici ilişkiler demektir.
Ekonomik YaşamKişisel gelişim, bireyin ekonomik durumunu etkiler ve daha iyi finansal kararlar almasını sağlar.Daha iyi bir ekonomik yaşam, daha fazla özgürlük ve mali güvenlik demektir.
Kültürel YaşamKişisel gelişim, kişinin kendi kültürünü ve diğer kültürleri daha iyi anlamasını sağlar.Bu, kültürel işbirliğini teşvik eder ve kültürel çeşitliliği tahmin edebilme yeteneği sağlar.
PotansiyelKişisel gelişim, bir bireyin sahip olduğu yeteneklerin tamamını kullanma kapasitesini artırır.Bu, kişinin hem profesyonel hem de kişisel yaşamında başarısını artırabilir.
Sınırsız GüçKişisel gelişim, bireyin içindeki sınırsız gücün farkına varmasını sağlar.Kendine güven ve motivasyonu artırarak, daha yüksek performansa ulaşmayı sağlar.
Potansiyel KullanmaKişisel gelişim, bireyin sahip olduğu potansiyeli anlama ve kullanabilme yeteneğini içerir.Bu, bireyin başarısını ve hayat kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir.
Sürekli Gözden GeçirmeKişisel gelişim, bireyin kendini sürekli olarak gözden geçirmesini ve geliştirmesini içerir.Bu, kişisel ve profesyonel yaşamda olası hataları erken teşhis etmeye ve düzeltmeye yardımcı olur.
GelişimKişisel gelişim, bireysel düzeyde sürekli gelişimi ve ilerlemeyi temsil eder.Bireyler kendilerini daha iyi bir hale getirmek için sürekli olarak ilerler ve gelişir.

Kişisel Gelişim: kişisel gelişim bireyin sahip olduğu bilgi ve becerileri sürekli olarak gözden geçirmesiyle ilgili bir kavramdır. Kişisel Gelişim kavramı bireyin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamını da yakından ilgilendirir. Kişisel gelişim insanın içindeki sınırsız gücün farkına varabilmesi, var olan potansiyelinin neler olduğunu kavrayabilmesi ve bunu kullanabilmesi yeteneğidir.

Kişisel Gelişimin Boyutları

  • Zihinsel Boyut,

  • Bedensel Boyut,

  • Duygusal Ve Sosyal Boyut,

  • Manevi Yaşam Boyutu,

  • Aile Boyutu,

  • İş ve Mesleki Boyutu

  • Sosyal Sorumluluk Boyutu

Peki Kişisel gelişimde başarılı olmak için neler yapmalıyız? Sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de spor yapmaktır. Unutmayalım ki atalarımız “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” diye boşa dememişlerdir.

Etrafımıza baktığımız zaman başarı hikayelerinin bir çoğunda kişilerin günlük yaşamlarında spor aktivitelerini hiç aksatmadıklarını kolayca görebiliriz.

Başarılı Olmak için vazgeçilmez ikili Kişisel Gelişim ve Spor

Başarının sırrı birçok doğru kararın bir araya gelmesinde saklıdır. Başarı süreklilik, kararlılık, Motivasyon, gibi birçok etken içerir. Peki spor neden bu kadar önemli? Bedensel hareketsizlik, başta kalp, yüksek tansiyon olmak üzere birçok hastalıkta etkili rol oynuyor. Düzenli orta düzeyde yapılan bedensel aktivitelerin: Kalp hastalığı, Şişmanlık, İnsüline bağlı olmayan diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde, ayrıca vücut ağırlığının kontrolü ve organizmanın strese karşı direncini artırmada, önemli rol oynadığı ispatlanmıştır.

Spor vücudun oksijen gereksinimini artırmakta; böylece, başta kalp ve kan dolaşımı olmak üzere oksijen sağlayan sistemler güçlenmekte ve daha verimli çalışmaktadır. Spor bedeni geliştirir ve belli bir görünüş sağlar, kasları uyumlu hale getirir, aşırı kilo alımına yol açmaz. Kendine güveni uyandırır, hırsı artırır. Heyecanı ve stresi azaltır. Bu yönleriyle spor başarılı olmak için gereken Motivasyon ve yüksek enerji, kararlılık, zorluklarla baş edebilme, hedefe kilitlenme gibi unsurlarda bireylerin daha çok vakit ayırması gereken bir aktivite olmaktadır. Düzenli şekilde yapılacak spor aktiviteleri evde ya da bir spor salonunda geçireceğiniz birkaç saat size başarı için gerekli Motivasyon ve enerjiyi verecektir.

Kişisel başarı için hayatta ileriye atılan her adım önemlidir. Sizlere bu konuda büyük atamız ATATÜRK’ ün sporla ilgili bir sözün de "Spor bir insanın her durumda farklı olmasını sağlar" hatırlatmasını yapmak isterim.

Kişisel gelişim evrelerinde bireyler bazen zorluklar karşısında bahaneler üreterek kendilerini geri çekebilirler. Aslına bakılır ise bu davranış bireylerin kişisel gelişim yolculuklarında geri kalmalarına neden olmaktadır. İstikrar, azim ve sabretmek kişisel gelişim yolculuğunda en çok ihtiyaç duyulan faktörlerdir. Bahane üretmek biz insanların en çok tercih ettiği bireysel kandırma yoludur. Öyle ki bunu kişisel gelişimimizde son derece önemli olan spor için bile yapabiliyoruz. Şimdi sizlere “FORMDA KAL” sitesinden almış olduğum hepimize tanıdık gelen spor yapmamak için üretilmiş bahanelerden örnekler vereceğim.

Spor Yapmamak İçin Bulunan Bahaneler!

1- Haftaya kesin başlıyorum: Bu haftanın neyi var onu anlamadık gerçekten? 

2 - Dün çok fazla spor yaptım, bugün yapmasam da olur: Dün dündür, bugün bugündür…

3 - Zaten bu aralar çok kilo verdim, bugün spor yapmasam ne olur ki? Spor kilo vermek için değildir; bir yaşam şeklidir.

4 - Bugün hava çok kötü, şimdi kim gidecek bu yağmurda spora? O halde evde birkaç esneme hareketi yapmaya ne dersin?

5 - Tek başına da gidemem ki şimdi… Belki yeni arkadaşlar, yeni insanlar tanırsın orada…

6 - Zaten yediğime içtiğime dikkat ediyorum, spor ihtiyacım yok benim… Ama hiç hareket etmiyorsun, o ne olacak peki?

7 - Uzun süredir spor yapmıyorum, şimdi başlasam o ağrılar beni mahveder… Sen de hafif tempolarda başlarsın, böylelikle ağrıyı en aza indirirsin…

8 - İşten vaktim olmuyor ki… 30 dakikanı da mı ayıramıyorsun? Yapma lütfen!

9 - Spor kıyafetlerim yıkanmadı ki, nasıl geleyim? Spor için sadece tek kıyafetin mi var?

10 - Geçen sene spor yaptım da ne oldu? Bıraktıktan sonra yine eski halime döndüm: Spor bırakılan bir şey değildi diye konuşmuştuk ya hani…

11 - Ben zaten ev, iş, okul derken çok hareketli bir gün geçiriyorum. Spora ihtiyacım yok: Spor ihtiyaç da değil ki…

12 - Yaz gelsin de düşünürüz o zaman: Yazın spor yapmak, evet daha güzel… Ama kışın da yapılamaz diye bir şey yok.

13 - Spordan sonra şimdi duştu, elbiseleri yıkamaktı… Çok zamanımı alır sen git istersen: Eee çamaşırı makine yıkıyor… 10 dakikalık bir duştan da ne olacak ki?

14 - Bugün iş yerinde çok yoruldum, Dermanım kalmadı valla: Ama her gün aynı işi yapıyoruz zaten, yarın da yorgun olacaksın. Belki de spor yapmadığın için bu kadar çok yoruluyorsundur…

15 - Bu yaştan sonra egzersiz yapılmaz: Sporu yaşı olmadığını tartışmayalım istersen.

16 - Oturduğum yere yakın spor yapacak bir yer yok: Koşmak için bir yerler vardır ama…

Unutmayalım ki kişisel gelişimi üst seviyede tutabilmek için enerjik, Sağlıklı ve daha başarılı bir hayat istiyorsak mutlaka spor yapmalıyız. Bu konuda NBA oyuncularından Kobe BRYANT ;

  • İstiyorsan çalışırsın

  • Çalışırsan gelişirsin

  • Gelişirsen hırslanırsın

  • Hırslanırsan kazanırsın

  • Kazanırsan kazanırsın

diyerek anlatmaya çalıştığım tüm bilgileri ne güzelde özetlemiş.

kişisel gelişim nedir?

Kişisel gelişim insanın içindeki sınırsız gücün farkına varabilmesi, var olan potansiyelinin neler olduğunu kavrayabilmesi ve bunu kullanabilmesi yeteneğidir.

Kişisel Gelişimin Boyutları Nelerdir?

Kişisel gelişimin boyutları şöyle sıralanabilir: Zihinsel boyut, bedensel boyut, duygusal ve sosyal boyut, manevi yaşam boyutu, aile boyutu, iş ve meslek boyutu. 

Kişisel Gelişimde Spor Neden Önemlidir?

Spor bedeni geliştirir ve belli bir görünüş sağlar, kasları uyumlu hale getirir, aşırı kilo alımına yol açmaz. Kendine güveni uyandırır, hırsı artırır. Heyecanı ve stresi azaltır. 

Yazar: Bahadır GÜNGÖR

Kişisel Gelişim, Bireyin sahip olduğu bilgi ve becerileri sürekli olarak gözden geçirmesini içeren bir süreç, Bireyin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamını etkiler; potansiyelini anlaması ve kullanabilmesini sağlar, Bilgi ve Beceri, Kişisel gelişim için gerekli olan iki temel unsurdur, Bu unsurlar sayesinde kişi daha donanımlı hale gelir ve yaşam kalitesi artar, Sosyal Yaşam, Kişisel gelişimin bireyin etkileşim içinde olduğu sosyal çevresi üzerinde önemli bir etkisi bulunur, Gelişmiş sosyal beceriler, daha sağlıklı ve tatmin edici ilişkiler demektir, Ekonomik Yaşam, Kişisel gelişim, bireyin ekonomik durumunu etkiler ve daha iyi finansal kararlar almasını sağlar, Daha iyi bir ekonomik yaşam, daha fazla özgürlük ve mali güvenlik demektir, Kültürel Yaşam, Kişisel gelişim, kişinin kendi kültürünü ve diğer kültürleri daha iyi anlamasını sağlar, Bu, kültürel işbirliğini teşvik eder ve kültürel çeşitliliği tahmin edebilme yeteneği sağlar, Potansiyel, Kişisel gelişim, bir bireyin sahip olduğu yeteneklerin tamamını kullanma kapasitesini artırır, Bu, kişinin hem profesyonel hem de kişisel yaşamında başarısını artırabilir, Sınırsız Güç, Kişisel gelişim, bireyin içindeki sınırsız gücün farkına varmasını sağlar, Kendine güven ve motivasyonu artırarak, daha yüksek performansa ulaşmayı sağlar, Potansiyel Kullanma, Kişisel gelişim, bireyin sahip olduğu potansiyeli anlama ve kullanabilme yeteneğini içerir, Bu, bireyin başarısını ve hayat kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir, Sürekli Gözden Geçirme, Kişisel gelişim, bireyin kendini sürekli olarak gözden geçirmesini ve geliştirmesini içerir, Bu, kişisel ve profesyonel yaşamda olası hataları erken teşhis etmeye ve düzeltmeye yardımcı olur, Gelişim, Kişisel gelişim, bireysel düzeyde sürekli gelişimi ve ilerlemeyi temsil eder, Bireyler kendilerini daha iyi bir hale getirmek için sürekli olarak ilerler ve gelişir
iş hayatı spor spor ayakkabı şirket kişisel gelişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz tişörtlü bir kişi bir merdivenin üzerinde durmuş, renkli ahşap blokları belirli bir şekilde yerleştiriyor. Kişi görevine odaklanmış, kameranın farkında değilmiş gibi görünüyor. Açık kahverengi bir arka plana karşı, bloklar bir düzen içinde dizilmiş ve sağ elinde bir blok var. Kişi hareket halindedir ve yüz ifadesi ciddidir. Yerleştirdikleri blokların üzerinde boyanmış bir erkek ve bir kadın resmi vardır. Merdivenin tepesi, kişinin gölgesiyle birlikte arka planda görülebiliyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim İçin Tavsiyeler

12 Haziran 2019
Bir grup mikrofonun önünde bir doktor durmaktadır. Boynunda bir stetoskop asılıdır ve kravat takmaktadır. Arka planda mavi yazılı beyaz bir tabela ve beyaz harfli kırmızı bir tabela vardır. Doktorun boynunun yakın çekimi görünür ve mikrofonlar ayrıntılı bir şekilde çekilmiştir. Mikrofonun yakın çekimi, karmaşık tasarımını ortaya çıkarıyor. Doktor görüntünün odak noktasıdır ve diğer tüm ayrıntılar ikincildir.
Popüler Yazılar

Sağlık Haberleri Ve Tıbbileştirme

05 Temmuz 2019