Kimya Teknolojisi bölümü iki yıllık ön lisans programlı bir bölümdür. Bu bölüm kimya alanı ile ilgilenen bir bölümdür ve bu dalda eğitimler vermektedir. Bu bölümde öğrenciler çözelti hazırlama, numune alma, nitel ve nicel olarak analizler yapma, fiziksel ve kimyasal kalite kontrol gibi öğrenmektedirler.
Bu bölümün amacı laboratuvar gibi çalışma alanlarında analiz sonuçlarını inceleyip, ürünlerin kalite kontrollerinin yapılmasını sağlamaktır. Bu alanlarda kullanılan araç ve gereçlerin gerekli bakımlarının yapılmasını sağlayan bölüm bu konularda yetenekli teknikerler yetiştirmektedir. Kimya Teknisyeninin sahip olması gereken özellikler şöyledir;
Kimya Teknolojisi bölümünü okuyup bölümden mezun olan öğrenciler eğitim hayatlarına devam etmek isterlerse Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programını tamamlayabilirler. Bölümden mezun olan öğrencilerin DGS ile geçiş yapabilecekleri lisans bölümleri şunlardır;
Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı ile öğrenciler Açık Öğretim fakültesinin lisans bölümlerini tercih edip eğitim hayatlarına devam edebilmektedir. Bu bölümler;
Kimya Teknolojisi bölümünden mezun olanlara Kimya Teknikeri unvanı verilmektedir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler 2 yıllık ön lisans bölümü olmasına rağmen farklı kurum ve kuruluşların laboratuvarlarında görev alabilirler. Hem kamu kuruluşlarında hem de özel sektörde iş olanakları oldukça çoktur. Kimya Teknolojisinden mezun olanların çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Kimya Teknikerleri yeteneklerine göre ve istedikleri alanlarda çalışabilmektedir. İş olanakları açısından oldukça gelişmiş bir bölümdür. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girip yeterli puanı aldıktan sonra devlet sektöründe atamaları yapılabilir. Teknikerler sağlık kuruluşlarında ve laboratuvarlarda da kolaylıkla iş bulma kolaylığına sahiptir.
Kimya Teknolojisi bölümü 2 yıllık ön lisans programlı eğitim veren bir bölümdür. Öğrenciler ÖSYM’nin TYT sınavından 150 puan barajını geçerek tercih yapabilmektedir. Her üniversitenin derslerinin isimleri farklı olsa da genel anlamda içerikleri aynıdır. Genel olarak okutulan Kimya Teknolojisi bölümünün dersleri şu şekildedir;
Kimya Teknolojisi bölümünün zorunlu dersleri haricinde zorunlu olmayan seçmeli dersleri de mevcuttur. Bu dersler her üniversite de farklı farklıdır. Bu bölüme ait seçmeli dersler şu şekildedir;
Bu bölümün seçmeli derslerini öğrenciler istek ve yeteneklerine göre seçmektedir. Zorunlu dersleri danışmanlar tarafından seçilmektedir. Fakat seçmeli dersleri öğrenciler istekleri doğrultusunda aralarından seçebilmektedir. Öğrenciler mezun olmadan önce 30 günlük staj eğitimlerini tamamladıktan sonra bölümden mezun olabilmektedir.
Kimya Teknolojisi bölümü ÖSYM’nin TYT sınavından 150 puan barajını geçerek öğrencilerin tercih yaptıkları 2 yıllık ön lisans programlı bir bölümdür. 150 baraj puanını alan her öğrenci isteğine göre bu bölümü tercih edebilmektedir. Bu bölüm üniversitelerin Meslek Yüksekokullarında veya Teknik Bilimler Meslek Yüksekokullarında okutulmaktadır. Devlet üniversitelerinin çoğunda bulunan bu bölüm özel üniversite olarak sadece İstanbul Gedik Üniversitesi’nde mevcuttur. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim olarak da bulunan bu bölümün en yüksek taban puanları ve başarı sıralaması aşağıdaki gibidir.
Bu bölüme ait özel üniversitelerin başarı puanı ve taban puanı sıralaması aşağıdadır.
Kimya Teknolojisi bölümü İstanbul Gedik Üniversitesi’nde burslu, %75 indirimli ve %50 indirimli olarak bulunmaktadır. Burslu olarak kontenjan sayısı 3 kişi, %75 indirimli olarak 7 kişi, %50 indirimli olarak 15 kişilik sınırı vardır. Devlet üniversitelerinde kontenjan sayıları oldukça yüksektir. Ortalama 60 kişilik kontenjan sayıları mevcuttur. Bu sayılar üniversitelere göre farklılık göstermektedir. Ayrıca 2 yıllık ön lisans bölümünden mezun olan öğrenciler DGS sınavı ile 4 yıllık lisans programını da tamamlayabilmektedir.
Kimya Teknolojisi Bölümü Nedir?
Kimya Teknolojisi bölümü 2 yıllık ön lisans programlı önü açık bir bölümdür. Bu bölüm madde üreten ve kimyasal maddelerle üretim yapan iş yerlerindeki laboratuvarlarda istenen kalitede ürün elde etmek için çalışan kişiler yetiştirmektir. Analizler yapmak ve bu analizlerinin sonuçlarını doğru şekilde raporlamak için görevlendirilebilirler.
Kimya Teknolojisi Bölümü Mezun Olanlar Ne İş Yapar?
Kimya Teknolojisi bölümünden mezun olan kişilere Kimya Teknikeri denilmektedir. Bölümün çalışma olanakları oldukça çoktur ve hem özel sektörde hem de devlet sektöründe kolaylıkla iş bulabilmektedirler. Sağlık kuruluşlarında ve laboratuvarlarda iş olanakları mevcuttur.
Kimya Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması
Kimya Teknolojisi bölümünün en yüksek taban puanı İzmir Ege Üniversitesi ile 265 puan ve 693426 başarı sıralamasıdır. Bu bölümün en düşük taban puanı ise Siirt Üniversitesi 178 puan ve 1750926 başarı sıralamasıdır. İstanbul Gedik Üniversitesi bu bölümü barındıran tek özel üniversitedir ve taban puanı 303’tür.