AnasayfaBlogKimya Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Kimya Mühendisliği Bölümü

17 Eylül 2020
Beyaz önlük ve eldiven giymiş bir kadın elinde şeffaf bir test tüpü içinde mavi bir sıvı tutmaktadır. Gözlerini korumak için bir çift gözlük takıyor ve test tüpünü her iki elinde sıkıca tutuyor. Mavi sıvının tüpün içinde döndüğü ve yüzeyindeki ışığı yansıttığı görülüyor. Kadın, arka planda başka ekipmanların da görüldüğü bir laboratuvar ortamında ayakta durmaktadır. Elindeki işe konsantre olan kadının ifadesi odaklanmış ve niyetlidir. Odadaki aydınlatma parlaktır ve etrafındaki nesnelerin renklerini ve dokularını vurgular.
ÖzelliklerDetaylarÖnemli Notlar
Kimya Mühendisliği Nedir?Malzemelerin enerji içerikleri, kimyasal yapıları ve fiziksel yapısındaki değişimleri inceler. Kimyasalları ve ham maddeleri daha değerli ve kullanışlı hale dönüştürme işini yapar.Eğer matematik, kimya, fizik, ekonomi ve mikrobiyoloji bilimlerine merakınız varsa bu bölümü tercih edebilirsiniz.
Kimya Mühendisliği İçin Gerekli YeteneklerMatematik bilgisi, cebir, termodinamik, kimyasal reaksiyonlar konusunda bilgi birikimi, sorumluluk sahibi olma, hedef odaklı olma.Kendini bilimsel ve teknolojik alanda sürekli geliştiren bireyler başarılı olabilir.
Kimya Mühendisi Ne Yapar?İşleme aldığı ham maddeyi değerli bir ürüne dönüştürür. Örneğin, kahve çekirdeği nescafeye, petrolü plastiğe dönüştürür.Fabrikalar, araştırma ve geliştirme merkezleri ve kendi işletmelerinde çalışma fırsatları vardır.
Kimya Mühendisliği EğitimiÜniversitelerde 4 yıllık bir eğitim süreci vardır.Sayısal puan türüne göre öğrenci alınmaktadır.
Kimya Mühendisliği İş İmkanlarıGeniş iş imkanına sahiptirler. Tüketim sektörü, plastik, gıda, ve petrol sektörlerinde iş bulabilirler.Kimya mühendisliği bölümünü, kimya dersini sevmeyen öğrencilerin tercih etmemesi önerilir.
Kimya Mühendisliği Tercih NedenleriZor olmasına karşın iyi bir kariyer ve yüksek maaş vaat ediyor. Ayrıca, yaratıcı ve yenilikçi düşünce kabiliyetinizi geliştireceğiniz bir iş imkanı sunar.Yeteneklerinizi ne kadar iyi gösterirseniz o kadar yüksek maaşla çalışabilirsiniz.
Kimya Mühendisliği Eğitim SüreciÖğrenciler seminerler, dersler, laboratuvar çalışmaları ve projeler ile desteklenir. Bazı programlarda saha çalışmalarına da destek verilir.Bu eğitim süreci, öğrencilerin teknik ve pratik bilgi birikimini arttırır.
Kimya Mühendisliği Bölümüİlaç, tekstil, petrol ve birçok farklı sektörde iş bulabilirler.Kimya mühendisliği bölümü mezunları genellikle iyi bir kariyere ve yüksek bir maaşa sahip olurlar.
Kimya Mühendisliği MesleğiBiyoteknoloji, nanoteknoloji, enerji teknolojisi alanlarında önemli katkılarda bulunurlar.Bu alanda çalışanlar sürekli olarak yenilik ve gelişmeye açık olmalıdır.
Kimya Mühendisliği Bölümü ZorluklarıBölüm yoğun bir matematik, kimya, fizik bilgisi gerektirir ve bu nedenle zor olabilir.Ancak bu zorluklar karşılığında iyi bir kariyer ve yüksek maaş vaat eder.

Kimya Mühendisliği çok yönlü bir mühendislik dalıdır. Malzemelerin enerji içeriklerini, kimyasal yapılarını inceler, fiziksel yapısındaki değişimleri araştırır. Matematik, kimya, fizik, ekonomi, mikrobiyoloji bilimlerini kullanarak, kimyasalların ve ham maddelerin daha değerli ve kullanışlı hale dönüşmesini sağlar. Birçok farklı alanda çalışabilirler. Uzay araştırmalarından, havacılık sanayine, elektronikten savunma sanayiye kadar birçok alanda teknolojiyi kullanarak çalışırlar. 

Bu bölümünü tercih edecek adayların sayısal derslerden iyi olması gerekir. Özellikle matematik bilgisinin üst düzeyde olması önemlidir. Aynı zamanda cebir, termodinamik, kimyasal reaksiyonlar konularında da bilgi birikimi gerektirir. Bu mühendislik dalını seçecek kişilerde sorumluluk düzeyi yüksek olmalı. Bilimsel ve teknolojik alanda sürekli kendini geliştiren bireyler olmalıdır. Hedef odaklı olmalı ve yaptıkları her işte sonuca ulaşmayı amaçlamalı.

Bir Kimya Mühendisi Ne Yapar?

Kimya mühendisi işleme aldığı ham malzemeyi değerli bir ürüne dönüştürür. Örneğin;

  • Kahve çekirdeğini > nescafeye

  • Mısırı > mısır gevreğine,

  • Detarjanı > şampuana

  • Petrolü >plastiğe

  • Kayayı > metallere dönüştürür.

İlgili blog yazısı: Kimya Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Kimya mühendisleri kamu ve özel sektörde çok geniş çalışma imkanına sahiptir. Fabrikalarda  üretimde ve laboratuvarda görev alabilecekleri gibi  araştırma ve  geliştirme ünitelerinde de çalışabilirler. Aynı zamanda kendi özel işletmelerinde de üretim yapma imkânına sahiptirler. 

Kimya mühendisliğinin kazandırdığı önemli nitelikler şunlardır:

İlgili eğitim: İşletme Yönetimi Eğitimi

  • Sözlü iletişim becerisi gibi nitelikler kazandırır. Zamanla bu niteliklerin kendinizde oturduğunu ve meslek ahlakı olarak yerleştiğini görürsünüz.

İlgili eğitim kategorisi: İletişim Eğitimleri

Kimya Mühendisliği Bölümü Nedir?

Kimya mühendisliği bölümü, malzeme ve enerjileri en etkili bir şekilde kullanarak, kimya, matematik, ekonomi, fizik prensiplerini kullanarak üreten, tasarlayan ve dönüştüren bir mühendislik dalıdır. Kimya mühendisliği 4 yıllık eğitim veren ve Sayısal puan türüne göre öğrenci alan bir mühendislik fakültesidir. 

Kimya mühendisleri, işletmelerin pek çok alanında yer alırlar.  Sıklıkla, süreç tasarımı, malzeme ve enerjilerin verimli kullanımı üretim, tasarım, dönüşüm alanlarında destek verirler. Genel prensipleri matematik, fizik, biyoloji ve ekonomiye dayanan mühendislik dalıdır. Bu mühendislik bölümününü tamamlayan kişiler; modelleme, kontrol mühendisliği, nükleer mühendislik, süreç tasarımı, tesis tasarımı ve işletimi alanlarında yer alır. Mühendisler, maddelerin hem kimyasal hem de fiziksel olarak geçirdikleri süreçleri inceler.

Teknolojiyi kullanarak üst düzey verim almayı hedefler. Bu şekilde teknolojinin gelişmesine de katkı sağlarlar. Nanoteknoloji, biyoteknoloji, enerji teknolojisinin gelişimine büyük katkı sağlar. Bu mühendislik bölümünü tercih eden kişiler pek çok alanda kendilerine iş bulabilir. Tüketim sektörü, plastik, gıda, petrol, gibi birçok sektörde kendilerine iş bulabilirler. 

Kimya mühendisliği bölümünü, kimya dersini sevmeyen öğrencilerin kesinlikle tercih etmemesini öneririm. Her iş gibi bu alandaki mühendislikte kesinlikle sevilmeden yapılmaz. Aksi takdirde bütün hayatınızı sevmediğiniz bir işte geçirebilirsiniz. 

Kimya mühendisliği bölümünü neden tercih etmeli?

Kimya mühendisleri, üstün bilgi birikimleri sayesinde insanların hayatlarını kolaylaştıran ürünler geliştirirler. Toplum içerisinde var olan hastalıkları azaltmak, faydalı ürünler geliştirmek ana hedefleridir. Bu mühendislik, zor bir bölüm olmasına karşın okulu bitirdikten sonra elde edeceğiniz kariyer ve yüksek maaş oranı bu bölüm için tercih nedenleri arasındadır. Yaratıcı ve yenilikçi olmak ve düşünce kabiliyetinizi geliştirecek işler yaparak ufkunuzu açar.

Kimya mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra dilediğiniz sektörde iş imkanı bulabilirsiniz. Ne kadar bilgi birikiminiz fazla olursa ve yeteneklerinizi gösterebilirseniz o kadar yüksek maaşlarla çalışma imkanına sahip olursunuz. 

Bu bölümü tercih eden öğrenciler seminerler, dersler, laboratuvar çalışmaları ve projeler ile desteklenir. Bazı programlarda gelişmiş laboratuvarlarda ekip çalışması ile birlikte saha çalışmalarına destek verebilirsiniz.

Kimya Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Kimya mühendisliği mezunu kişiler pek çok farklı alanda iş imkanına sahiptir. Birçok farklı sektörde iş bulabilirler. İyi bir kimya mühendisi başlıca şu sektörlerde çalışabilir:

  • İlaç Sektörü: Ülkemizde ilaç üretimi yapan birçok kurum vardır. İlaç sektöründe bir kimyager, araştırma geliştirmeden kalite kontrole, laboratuvardan, mikrobiyolojiye kadar birçok alanda görev alabilir.

  • Tekstil sektörü: Ülkemiz tekstil üretimi konusunda oldukça gelişmiştir. Bu alanda işini iyi yapan kimyagerlere her zaman ihtiyaç vardır. Bir kimyager tekstil boya maddelerini üretmekten, satışına iplik boyamaya kadar bir çok bölümde çalışabilir. Bu bölümlerde sorumlu müdür olarak da görev alabilirler. 

  • Öğretmenlik yapabilirler: Özel okul ve dershanelerde sözleşmeli veya kadrolu olarak kimya öğretmeni sıfatıyla çalışabilirler.

  • Gıda sektöründe: Gıda ile ilgili hizmet veren kurumlarda kalite kontrolden üretime kadar her alanda görev alabilirler.

  • Laboratuvarlarda: Özellikle biyokimya alanında uzmanlık alan kişiler laboratuvarlarda çalışabilirler.

  • Araştırma görevlisi: Akademik kariyerlerini araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olarak da devam ettirebilirler.,

  • Satış sektöründe: Her türlü kimyasal maddeler, cihazlar ithal edip , satışını yapabilirler.

  • Adli tıp

  • Çevre koruma ve geri dönüşüm

  • Proses tesis inşa edilmesi

  • Malzeme üretimi

  • Temizlik

  • Bankacılık, Sigorta, pazarlama

  • Enerji (petrol, yağ nükleer)

  • Su endüstrisi

  • Proses tesis

  • bilişim teknolojisi

Kimya Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Kimya Mühendisliği bölümü öğrencileri, 1. Sınıfta temel bilim derslerini alırlar. 2. sınıftan itibaren diğer mühendislik dallarıyla ortak olan, mühendisliğe giriş derslerini alırlar. 3. Sınıftan itibaren kimya mühendisliği derslerini almaya başlarlar. 4. Sınıfta ise laboratuvar uygulamaları, seçmeli dersler ve tasarım dersleri okutulur. 

  • Genel Matematik

  • Genel Fizik

  • Genel Kimya

  • Bilgisayar destekli mühendislik grafikleri

  • Okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi

  • Bilgi teknolojileri ve uygulamalarına giriş

  • Bilgisayar teknolojisi ve Fortran programlama bilgisine giriş

  • Çoklu değişkenlerin kalkülüsü

  • Kimya Mühendisliğine Giriş

  • Diferansiyel denklemlere giriş

  • Organik kimya

  • Kimyasal proses hesaplamaları

  • İleri okuma ve sözlü iletişim becerileri

  • Atatürk İlkeleri 1-2

  • Malzeme bilimi ve mühendisliği

  • Mühendisler için analitik kimya

Kimya Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama

Kimya Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları aşağıdaki gibidir. YÖK Atlas tarafından paylaşılan en güncel verilerle sizler için bir tablo oluşturduk.

Üniversite AdıBölümTaban PuanıSıralama
492,721209299Kimya Mühendisliği (İngilizce)BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği (İngilizce)453,8993227917
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği445,2509333135
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği (İngilizce)(Burslu)433,3129440712
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği (İngilizce)422,4370148175
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği406,3872859840
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği (İngilizce)398,8503265566
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜKimya Mühendisliği (İngilizce)389,1189573551
MARMARA ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği 377,8469783238
EGE ÜNİVERSİTESİKimya Mühendisliği (İngilizce)373,2086787399
Kimya Mühendisliği Nedir?, Malzemelerin enerji içerikleri, kimyasal yapıları ve fiziksel yapısındaki değişimleri inceler Kimyasalları ve ham maddeleri daha değerli ve kullanışlı hale dönüştürme işini yapar, Eğer matematik, kimya, fizik, ekonomi ve mikrobiyoloji bilimlerine merakınız varsa bu bölümü tercih edebilirsiniz, Kimya Mühendisliği İçin Gerekli Yetenekler, Matematik bilgisi, cebir, termodinamik, kimyasal reaksiyonlar konusunda bilgi birikimi, sorumluluk sahibi olma, hedef odaklı olma, Kendini bilimsel ve teknolojik alanda sürekli geliştiren bireyler başarılı olabilir, Kimya Mühendisi Ne Yapar?, İşleme aldığı ham maddeyi değerli bir ürüne dönüştürür Örneğin, kahve çekirdeği nescafeye, petrolü plastiğe dönüştürür, Fabrikalar, araştırma ve geliştirme merkezleri ve kendi işletmelerinde çalışma fırsatları vardır, Kimya Mühendisliği Eğitimi, Üniversitelerde 4 yıllık bir eğitim süreci vardır, Sayısal puan türüne göre öğrenci alınmaktadır, Kimya Mühendisliği İş İmkanları, Geniş iş imkanına sahiptirler Tüketim sektörü, plastik, gıda, ve petrol sektörlerinde iş bulabilirler, Kimya mühendisliği bölümünü, kimya dersini sevmeyen öğrencilerin tercih etmemesi önerilir, Kimya Mühendisliği Tercih Nedenleri, Zor olmasına karşın iyi bir kariyer ve yüksek maaş vaat ediyor Ayrıca, yaratıcı ve yenilikçi düşünce kabiliyetinizi geliştireceğiniz bir iş imkanı sunar, Yeteneklerinizi ne kadar iyi gösterirseniz o kadar yüksek maaşla çalışabilirsiniz, Kimya Mühendisliği Eğitim Süreci, Öğrenciler seminerler, dersler, laboratuvar çalışmaları ve projeler ile desteklenir Bazı programlarda saha çalışmalarına da destek verilir, Bu eğitim süreci, öğrencilerin teknik ve pratik bilgi birikimini arttırır, Kimya Mühendisliği Bölümü, İlaç, tekstil, petrol ve birçok farklı sektörde iş bulabilirler, Kimya mühendisliği bölümü mezunları genellikle iyi bir kariyere ve yüksek bir maaşa sahip olurlar, Kimya Mühendisliği Mesleği, Biyoteknoloji, nanoteknoloji, enerji teknolojisi alanlarında önemli katkılarda bulunurlar, Bu alanda çalışanlar sürekli olarak yenilik ve gelişmeye açık olmalıdır, Kimya Mühendisliği Bölümü Zorlukları, Bölüm yoğun bir matematik, kimya, fizik bilgisi gerektirir ve bu nedenle zor olabilir, Ancak bu zorluklar karşılığında iyi bir kariyer ve yüksek maaş vaat eder
kimya mühendisliği kimya mühendisliği bölümü kimya mühendisliği iş imkanları kimya mühendisliği dersleri kimya mühendisliği taban puanları ve başarın sıralaması
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1245464
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1257464