AnasayfaBlogKendine Koçluk Yapmak
Kişisel Gelişim

Kendine Koçluk Yapmak

24 Aralık 2018
Bu resim ahşap bir masa üzerinde bir fincan kahve ve bir defteri tasvir etmektedir. Kahve fincanı beyaz ve mavidir, beyaz bir sapı ve kapağı vardır. Fincanın sağ tarafında, üzerinde yeşil bir kalem bulunan ahşap bir kalemlik yer almaktadır. Fincanın yanında, kapağında siyah beyaz desenler olan kahverengi bir defter var. Defterin sağ köşesinde, içinde yeşil bir e-mektup bulunan mavi beyaz bir zarf var. Ahşap masanın yüzeyi, grenli ve doğal dokusuyla görülebiliyor.
Kendine Koçluk AdımlarıNedir?Ne Fayda Sağlar?
Kendini TanımaKendimizi ve kim olduğumuzu, neleri sevdiğimizi, nelerden hoşlanmadığımızı anlama süreci.Kendimizi daha iyi anladığımızda hedeflerimizi belirleme ve onları gerçekleştirme konusunda daha yetenekli olabiliriz.
SWOT AnaliziKendimize dair güçlü ve zayıf yanlarımızı, fırsatlarımızı ve tehditleri analiz etme yöntemi.Kendi becerilerimizi, yeteneklerimizi ve hedeflerimize ulaşmamızı engelleyebilecek zayıflıkları belirlemede yardımcı olur.
AraştırKendimizle ilgili daha fazla bilgi edinmek, yeni hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmanın yollarını bulmak için yapılan etkinlik.Bize şu anda kim olduğumuzu ve ne istediğimizi anlamamızda yardımcı olur.
Harekete GeçHedeflerimizi gerçekleştirmek için harekete geçme ve bunları gerçekleştirmek için çözümler uygulama aşaması.Hedeflerimize ulaşmamızı ve daha tatmin edici bir yaşam sürdürmemizi sağlar.
Zamanı DeğerlendirZamanımızı nasıl kullandığımıza dair farkındalığa sahip olma süreci.Zamanın değerli olduğunu kavrayarak, daha etkili ve anlamlı bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Sorular sormaKendinize belirli sorular sormak için bir süre ayırma.Daha derin bir öz-farkındalık ve hedef belirleme yeteneği sağlar.
Bilgi edinmeKendimizi daha iyi tanımak için bilgi arama süreci.Kendimiz hakkında daha fazla bilgi edinerek, hedeflerimizi daha iyi belirleme yeteneği sağlar.
Sınır BelirlemeKendimiz ve diğerleri için sağlıklı ve uygun sınırlar belirleme süreci.Kişisel büyüme ve ilerlemeyi teşvik eder ve stresi azaltır.
Olumlu DüşünmeOlumlu bir zihniyeti benimseyerek yaşamı yorumlama ve değerlendirme yaklaşımı.Genel yaşam kalitesini artırabilir ve bizi motivasyon ve kararlılıkla ilerlemeye teşvik edebilir.
YüzleşmeZorluklarla mücadele ve onları aşmak için stratejiler belirleme süreci.Problemleri aşma, çözme ve bunların üstesinden gelme yeteneklerini geliştirir.

Kendinize koçluk yapmak yaşam boyu süren bir yolculuktur. Hepimizin hiçlikten geldiğimizi ve doğamız gereği çokluğu seçtiğimizi anlamakla başlar. Her şeyi öğreniriz, her şeyi merak ederiz. Bazen her şeyin hızlı olmasını isteriz. İlk adımlarımızı ne kadar zor attığımıza dönüp bakmayız. Kaç kez düştüğümüze ve kaç kez denediğimize. Kendinize koçluk yapmak, yolculuğunuzu anlamak için zaman ayırmanızı gerektirir. Bu, hızlı çözümlerle ya da hedeflere mümkün olan en kısa sürede ulaşmakla ilgili değildir. Yolculuğunuz üzerinde düşünmek, hatalarınızdan ders çıkarmak ve başarılarınızı kutlamak için zaman ayırmakla ilgilidir. Kendinize koçluk yapmak 0'dan 1'e bir yolculuktur. Kendini keşfetme ve kendini tanıma yolculuğudur. Tam potansiyelinizi ortaya çıkarmanıza ve anlamlı ve tatmin edici bir hayat yaşamanıza yardımcı olacak bir yolculuktur.

Şimdi size 2 dakika; düşünün bakalım bu yazıyı okumaya başlamadan önce ne düşünüyordunuz? Hangi sorunları, ödemeleri, hayatın akışına kapılıp gittiğimiz hangi stresli dakikaları? Evet süremiz bitti ise şöyle derin bir nefes alalım ve okumaya devam edelim. 

Birçok insan zamanın boşa harcanmaması gereken değerli bir meta olduğuna inanır. Ancak zaman aslında tanımlanması zor, soyut bir kavramdır. Bazı insanlar için zaman çok hızlı geçer ve her anı en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekir. Diğerleri içinse zaman durmuş gibidir ve kendilerini sıkılmış ya da hayal kırıklığına uğramış bulurlar. Kişinin zamanı nasıl algıladığına bakılmaksızın, zamanın her zaman geçmekte olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu da her anı en iyi şekilde değerlendirmemiz ve zamanımızı hafife almamamız gerektiği anlamına gelir. Bunu yapmanın bir yolu da anı yaşamak ve hayatın sunduğu her şeyi takdir etmektir. Anda kalarak deneyimlerimizden ders çıkarabilir ve bireyler olarak büyüyebiliriz.

Ayrıca, zamanımızı akıllıca kullanmak ve bize neşe getirmeyen veya ihtiyaçlarımızı karşılamayan faaliyetlerle boşa harcamamak önemlidir. Hepimiz her gün aynı miktarda zamana sahibiz, dolayısıyla bunu en iyi şekilde değerlendirmek bizim elimizde. Zamanımızı akıllıca kullanırsak, harika şeyler başarabilir, mutlu ve tatmin edici hayatlar yaşayabiliriz.

Kendini Tanımak Nasıl Olur?

Ben kimim? Ne istiyorum? Neden istiyorum? Bunu nasıl yapabilirim? Kendimize bu soruları soralım. Başlamak savaşın yarısıdır derler. Önce kendimizi tanıyarak başlayalım. Bunu Nasıl Yapabiliriz? Elbette bir SWOT Analizi kullanabiliriz. Bir sorunla karşılaştığınızda da bu tekniği kullanabileceğinizi muhtemelen zaten biliyorsunuzdur. Sonuçta analiz, iyi, kötü ve alternatife bakarak kapsamlı bir şekilde yorumlamanın ve çözüm bulmanın bir yoludur. Öyleyse, kendimizi daha iyi tanımak için bu tekniği nasıl kullanabileceğimize bir göz atalım.

Öncelikle güçlü yönlerimizi belirleyelim. Bunlar bizi eşsiz ve değerli kılan niteliklerdir. Başkalarının sahip olamayabileceği becerilerimiz ve yeteneklerimizdir. Örneğin, belki mükemmel bir iletişimcisiniz ya da çok düzenlisiniz. Güçlü yönlerinizi belirledikten sonra, hedeflerinize ulaşmak için bunlardan nasıl yararlanabileceğinizi düşünmeniz önemlidir. Belki iletişim becerilerinizi başkalarını amacınızı desteklemeye ikna etmek için kullanabilir veya organizasyon becerilerinizi bir etkinlik planlamak için kullanabilirsiniz. Güçlü yönlerimizi ve bunları nasıl kullanabileceğimizi anlamak, kim olduğumuzu ve ne istediğimizi bilmek için önemli bir adımdır.

Araştır

Kendimizle karşılaşsaydık; sizce konuşma nasıl geçerdi? Kısa bir şok döneminden sonra sanırım birbirimize sorular sormaya başlardık: "Buraya nasıl geldin? Neler yaptın? Hayattan ne istiyorsun?" Aynı durumda olduğumuzu ve aynı hedef ve arzuları paylaştığımızı çabucak fark ederdik. Ne istediğimizi bilirdik ve sıra bunu nasıl yapacağımızı bulmaya gelirdi. Bunu nasıl yapacağız? Burada asıl mesele içinde bulunduğumuz durumdan şikâyet etmek değil, bir çözüm bulmaktır.

çözüm aslında kendimizi tanımakla gelir. kim olduğumuzu ve hayattan ne istediğimizi bildiğimizde, hedeflerimize ulaşmak için bir yol bulmak çok daha kolay hale gelir. başarılı olmak için gerekenlere sahip olduğumuz bilgisiyle donanmış olarak, güven ve netlikle ikinci adıma geçebiliriz. 

Harekete Geç 

Çözümü bulmuş olmak bizi hazine sandığımızın anahtarına yaklaştırır. Anahtarı bulmamız ve bize sunulan güzellikleri görmemiz için çok az zaman kaldı. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta yarışın sonunun en zor kısım olduğudur. Harekete geçmek düşmek, ayağa kalkmak, bazen tekrar düşmek ve tekrar denemek demektir. Hayatın bir tür evrimi.

Güneş her sabah farklı umutlarla doğuyor, evreni, bizi, kalplerimizi ısıtıyor. Akşam olduğunda ay yerini alır, zifiri karanlıkta bir nokta, ama yine de aydınlatır, güneş kadar olmasa da. Sonra yıldızlar vardır, sonsuz bir uçurumun içinde belli belirsiz gizlenen silik noktalar. Birlikte, zamanımızdan çok öncesinden beri devam eden ve biz öldükten çok sonra da devam edecek olan bir ışık gösterisi sunarlar. Büyüleyici.

Hayatın kendisi engeller ve zorluklarla dolu bir yolculuktur, ama aynı zamanda güzellik ve mucizelerle de doludur. Yol boyunca düşmek anlamına gelse bile, bizi hedefimize yaklaştıran şeyin harekete geçmek olduğunu unutmamak önemlidir. Karşılaştığımız mücadeleler bizi daha güçlü ve ileride olacaklara karşı daha hazırlıklı kılar. Bu yüzden önümüzdeki yol zorlu olsa bile ilerlemeye devam edelim.

Kendimizi Nasıl Daha İyi Geliştirebiliriz?

Kişisel Gelişim Eğitimleri, kendinizi hem kişisel hem de profesyonel olarak geliştirmenize yardımcı olabilir. Öz farkındalığınızı artırarak düşünceleriniz, duygularınız ve davranışlarınız hakkında daha bilinçli olabilirsiniz. Bu, kişisel ilişkilerinizden kariyerinize kadar hayatınızın her alanında daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca, Kişisel Gelişim Eğitimleri mutluluğunuzu ve refahınızı artırmanıza da yardımcı olabilir. Stresi yönetmek için yeni beceriler ve stratejiler öğrenerek kendinizi daha olumlu ve neşeli bir bireye dönüştürebilirsiniz. Kişisel Gelişim Eğitimlerine yatırım yapmak, hayatınızın birçok alanında karşılığını alabileceğiniz, kendinize yaptığınız bir yatırımdır.

Kendini Tanıma, Kendimizi ve kim olduğumuzu, neleri sevdiğimizi, nelerden hoşlanmadığımızı anlama süreci, Kendimizi daha iyi anladığımızda hedeflerimizi belirleme ve onları gerçekleştirme konusunda daha yetenekli olabiliriz, SWOT Analizi, Kendimize dair güçlü ve zayıf yanlarımızı, fırsatlarımızı ve tehditleri analiz etme yöntemi, Kendi becerilerimizi, yeteneklerimizi ve hedeflerimize ulaşmamızı engelleyebilecek zayıflıkları belirlemede yardımcı olur, Araştır, Kendimizle ilgili daha fazla bilgi edinmek, yeni hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmanın yollarını bulmak için yapılan etkinlik, Bize şu anda kim olduğumuzu ve ne istediğimizi anlamamızda yardımcı olur, Harekete Geç, Hedeflerimizi gerçekleştirmek için harekete geçme ve bunları gerçekleştirmek için çözümler uygulama aşaması, Hedeflerimize ulaşmamızı ve daha tatmin edici bir yaşam sürdürmemizi sağlar, Zamanı Değerlendir, Zamanımızı nasıl kullandığımıza dair farkındalığa sahip olma süreci, Zamanın değerli olduğunu kavrayarak, daha etkili ve anlamlı bir şekilde kullanılmasını sağlar, Sorular sorma, Kendinize belirli sorular sormak için bir süre ayırma, Daha derin bir öz-farkındalık ve hedef belirleme yeteneği sağlar, Bilgi edinme, Kendimizi daha iyi tanımak için bilgi arama süreci, Kendimiz hakkında daha fazla bilgi edinerek, hedeflerimizi daha iyi belirleme yeteneği sağlar, Sınır Belirleme, Kendimiz ve diğerleri için sağlıklı ve uygun sınırlar belirleme süreci, Kişisel büyüme ve ilerlemeyi teşvik eder ve stresi azaltır, Olumlu Düşünme, Olumlu bir zihniyeti benimseyerek yaşamı yorumlama ve değerlendirme yaklaşımı, Genel yaşam kalitesini artırabilir ve bizi motivasyon ve kararlılıkla ilerlemeye teşvik edebilir, Yüzleşme, Zorluklarla mücadele ve onları aşmak için stratejiler belirleme süreci, Problemleri aşma, çözme ve bunların üstesinden gelme yeteneklerini geliştirir
değişim yönetimi eğitim kişisel gelişim sertifika swot analizi
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.
Burcu Topçu Ekelik
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi - İşletme/Lisans eğitimi almıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi - Satış Yönetimi/Ön Lisans alanında eğitimini tamamlamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Karton bir tabela tutan bir elin yakın çekimi görülüyor. Dikdörtgen şeklinde olduğu anlaşılan tabelanın beyaz yüzeyinde kırmızı ve beyaz bir rakam var. Ayrıca, tabelanın ortasında kırmızı bir harf var. El hafif yüksek bir açıdan görülüyor ve tırnakları görünüyor. Tırnaklar açık pembe renge boyanmıştır. İşaret ayrıca kırmızı ve beyaz bir daire ile süslenmiştir ve görüntünün arka planı düz beyazdır. Genel izlenim, bir mesajı iletmek için bir işaret tutan bir kişinin izlenimidir.
Kişisel Gelişim

Hayatının Yaşam Koçu Sensin

11 Temmuz 2019
Bu görüntü, üzerinde bir insan çizimi bulunan bir kara tahtanın yakın çekimidir. Kişinin kırmızı merkezli bir hedefi vardır ve siyah bir çerçeve ile çevrilidir. Hedefin ortasında da bir ampul var. Kişi çizgili bir gömlek giymektedir ve kollarını kaldırmıştır. Kişinin gözleri kapalı ve yüzünde bir gülümseme var. Kişinin saçları siyah ve kıvırcıktır. Kişi, üzerinde birkaç siyah çizgi bulunan beyaz bir arka planın önünde durmaktadır. Yazı tahtası çeşitli semboller ve harflerle dolu. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler canlı. Ampulden gelen ışık kişinin çizimine yumuşak bir parlaklık katıyor. Resimde neşe ve iyimserlik duygusu var.
Koçluk

Koçluk Nedir Ne Değildir?

18 Ağustos 2021