AnasayfaBlogKayıp Aranıyor: Özgüven
Özgüven

Kayıp Aranıyor: Özgüven

04 Nisan 2022
Kollarını havaya kaldırmış, yüzünde zafer ifadesi olan bir kadın. Saçları at kuyruğu şeklinde arkadan bağlanmış ve üzerinde bir atlet var. Ellerini sevinçle açmış, başparmağını yukarı kaldırmış. Bulanık bir arka planla çevrili görüntünün ortasında duruyor. Görüntünün odağı yüzünde, gözleri yana bakıyor. Yüz ifadesi bir gurur ve başarı ifadesi, saf bir sevinç anı. Görüntüdeki ışık parlak ve net, kadının üzerine bir spot ışığı düşürüyor. Bir sevinç anını mükemmel bir şekilde yakalayan bu görüntü, bir zaferi kutlayan bir kadını gösteriyor.
Özgüven TanımıÖzgüven Nasıl Beslenir?Özgüvenin Etkileri
Kişinin kendi değeri hakkındaki sübjektif değerlendirilmesiHer gün geliştirilerekÖz-farkındalık durumu
Kişinin kendi özelliklerinin olumlu veya olumsuz olduğu hakkındaki yorumuDüşünceler, yetenekler ve değerler üzerine farkındalık geliştirilerekKarar verme ve eyleme geçme kabiliyeti
Kişinin değerliliğini, yeterliliğini ve yeteneklerini bilme haliKişisel başarıların ve yeteneklerin farkındalığı ileHayattaki zorluklarla başa çıkma becerisi
Kişinin kendi kendine güven duygusuİçsel motivasyon ve olumlu düşüncelerleİlişkiler, iş ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri olabilir
Kişinin farkındalığı ve kendini kabul etme haliKişinin kendisine değer vererek ve olumlu bakış açısıylaKişinin toplum içerisinde etkin ve başarılı olması
Kişinin kendi yeteneklerini ve değerini bilmesiKişi başarılı oldukça özgüveni artarRisk alabilme ve kararlılık
Kişinin kendine güveninin olmasıÖz-sevgi ve olumlu kendinle ilgili düşüncelerDaha özgür ve bağımsız hissetme
Kişinin kendini değerli hissetme haliOlgunluk ve kişisel gelişimÖz saygı ve kişisel tatmin
Kişinin kendini gerçekçi bir şekilde değerlendirebilmesiKişilik özellikleri ve psikolojik sağlıkYaşam kalitesi ve kişisel başarı
Kişinin kendi yeteneği ve gücüne inanmasıKendi yeteneklerinin ve değerinin farkında olmaklaİlişkiler ve yaşam deneyimleri

Özgüven kişinin kendi değeri hakkındaki sübjektif değerlendirilmesi, kişinin kendi özelliklerinin olumlu veya olumsuz olduğu hakkındaki yorumudur. Sizin değerliliğinizi, yeterliliğinizi ve yeteneklerinizi bilme halidir. Yani öz farkındalık durumu.

Özgüvenini Her Gün Besle

Peki, nasıl beslemeliyiz? Özgüven kazanılması zor ancak geliştirilebilir bir şeydir. Kalabalık bir sınıfta hoca soru sorar cevabı biliyorsunuzdur ama elimi kaldırsam mı kaldırmasam mı diye düşünürken biri çıkar soruyu cevaplar ve hocadan artıyı alır. 
Ülkemizde hala minibüsten inme isteğini dile getirirken çekinen insanlar var. Her zaman “yapamam, inanmıyorum, zamanım yok, korkuyorum” yerine “yapabilirim, inanıyorum, zaman üreteceğim, kendime güveniyorum” sözlerini kullanın.

Kendini Tanı Ve Sev

Aynaya bak! İlk önce kendini tanımalısın. Özünü ne kadar tanıyorsun? Neler yapabilirsin? Kapasiteni biliyor musun? Düşüncelerine önem veriyor musun? Cevapları bulduğunuzda bir adım daha atmış olacaksınız. Ah Şu Özgüven Sen Yok Musun? Benliğinizi sevin ve saygı duyun. Güçlü ve zayıf yönlerinizin farkına varıp bu özelliklerini olduğu gibi kabul etmelisin. Konfor balonunu patlat! Dışarı çık, gez, dolaş, etkinliklere katıl, yeni arkadaşlıklar edin, kendi tarzının dışında kitaplar oku veya film/dizi izle. 

Yeni Planlar Yap

Hedef belirleyerek işe başlayabilirsin. Çünkü eğer hedefin yoksa nereye gideceğini bilemezsin. O hedefe küçük adımlar at ve yapmaya başla. Güne plan yaparak başlayabilirsin. Örneğin, İngilizce öğrenmek istiyorsan her gün 10 kelime ezberleyeceğim kararıyla harekete geçebilirsin. Çaba harcamadan istediğine ulaşamazsın. Ne kadar istersen o kadar alırsın. 

Yapabildiğini gördüğünde ise işte ormanın kralı sensin. Bu hoşuna gidecek ve özgüven kendiliğinden gelecek. Başarılarını küçük bile olsa not al ve kendinle gurur duy. Değişime açık ol! Descartes’in dediği gibi “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir”.

Pozitif Ol



Pozitif hayata tutunan insanlarla beraber olmalısın. Başkalarının olumsuz fikirlerinden etkilenmeye izin vermemelisin. Sürekli eleştiren ve başkalarını suçlayan kişilerin özgüveni düşüktür. Uzak dur! Kendisine ve çevresine değer veren insanlarla etkileşimde olmak hayatına olumlu bir yön çizecek. Çünkü çevrenizdeki insanların kalitesi sizin yaşam kalitesini etkiliyor. Özgüveninizi Ortaya Çıkarın!

Çakıl taşlarına takılma! Bir kafeye sahiptin ve batırdın. İyi ki batırdın aferin sana. Artık bir kafe kurarken işletirken neler yapıp yapmaman gerektiğini biliyorsun. Canım tecrübelerim deyip onları çantanda daima taşı. Böylelikle geleceğini sağlam adımlarla kurabilirsin. Sınırlarını zorlamaktan çekinme. “Ya başarısız olursam, ya yapamazsam” diye tırnaklarını yemek sana sadece zaman kaybettirir. Haydi artık içindeki özgüveni uyandır!

Yüksek Motivasyon Gerek

Bağımlılıklardan, kaçışlardan kurtul. Tembellik edip, mızmızlanma. “Nasılsınız, işler nasıl gidiyor” diye sorduklarında “yuvarlanıp gidiyoruz işte” yerine “teşekkür ederim durumlar iyi daha da iyi olacak” şekilde cevap vermen motivasyonunu yüksek tutacaktır ve tabii özgüveninizi de. Onay almayın. Harekete geçmek için kimsenin onayını almaya ihtiyacın yok. Çünkü bu hayat sadece senin! Ne zaman başkasının lafını dinleyip pişman olmadın ki sanki? Göğsünü gere gere hayır diyebilmeli insan. Cemil Meriç’in dediği gibi “Hayır diyebilmek bir fazilettir”.

Pes Etme

Büyük hayaller kur! Ali Baba Group’un kurucusu önceleri okulda başarısız oldu. 30 kere iş başvurusu kabul edilmedi. Harvard Üniversitesi’nden 10 kere reddedildi. İlk yılında hiç para kazanamadı. Şimdi ise dünyanın 20. zengin insanı ve 36,4 milyar dolar değeri var. 2015 yılının girişimci yüzü ve Çin’in en büyük yardımseveri oldu. Bazen ara verebilirsin ama asla Pes etme özgüvenini de alıp yola çık.

Sonuç olarak siz farklı ve teksiniz. Dünyadaki varlığınız çok değerli. Kendinize duyduğunuz öz saygı en kıymetli mücevherinizdir. Onu çekmecede saklamak yerine boynunuza takıp gururla gezebilirsiniz.

Kişinin kendi değeri hakkındaki sübjektif değerlendirilmesi, Her gün geliştirilerek, Öz-farkındalık durumu, Kişinin kendi özelliklerinin olumlu veya olumsuz olduğu hakkındaki yorumu, Düşünceler, yetenekler ve değerler üzerine farkındalık geliştirilerek, Karar verme ve eyleme geçme kabiliyeti, Kişinin değerliliğini, yeterliliğini ve yeteneklerini bilme hali, Kişisel başarıların ve yeteneklerin farkındalığı ile, Hayattaki zorluklarla başa çıkma becerisi, Kişinin kendi kendine güven duygusu, İçsel motivasyon ve olumlu düşüncelerle, İlişkiler, iş ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri olabilir, Kişinin farkındalığı ve kendini kabul etme hali, Kişinin kendisine değer vererek ve olumlu bakış açısıyla, Kişinin toplum içerisinde etkin ve başarılı olması, Kişinin kendi yeteneklerini ve değerini bilmesi, Kişi başarılı oldukça özgüveni artar, Risk alabilme ve kararlılık, Kişinin kendine güveninin olması, Öz-sevgi ve olumlu kendinle ilgili düşünceler, Daha özgür ve bağımsız hissetme, Kişinin kendini değerli hissetme hali, Olgunluk ve kişisel gelişim, Öz saygı ve kişisel tatmin, Kişinin kendini gerçekçi bir şekilde değerlendirebilmesi, Kişilik özellikleri ve psikolojik sağlık, Yaşam kalitesi ve kişisel başarı, Kişinin kendi yeteneği ve gücüne inanması, Kendi yeteneklerinin ve değerinin farkında olmakla, İlişkiler ve yaşam deneyimleri
özgüven nasıl kazanılır özgüven kazanmak için ne yapmak gerekir özgüven nedir özgüven
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.