AnasayfaBlogKadınlara Yanlış Şeyleri Söylemekten Kaçınmanın Yolları
Problemler

Kadınlara Yanlış Şeyleri Söylemekten Kaçınmanın Yolları

04 Ekim 2015
Bu, gözlük ve beyaz gömlek giyen genç bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu kahverengi saçları var ve ciddi bir ifadesi var. Gözlükleri ince, altın çerçeveli ve gömleği bol kesim. Gözleri doğrudan kameraya odaklanmış ve dudakları hafifçe ayrılmış. Burnu hafifçe kalkık ve çenesi aşağı doğru açılı. Boynu görünüyor ve elleri önünde kenetlenmiş. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır ve ışık parlaktır.
KonuDetaylarEk Bilgi
Radyo Konuşmasının AmacıBu, cinsiyet kodlaması üzerine bir konuşma olacak ve bu konuda neyi yanlış yapıyor olabileceğini göstermek için yeni bir çalışanın üzerine odaklanılacak.Konusu cinsel kimlik ve eşitliğe dayanan bir konuşma.
Radyo Şovuna KatılımBir arkadaşın (radyo istasyonu sahibi) acil ricası üzerine katılım sağlanmıştır.Konuşmacı, medya görünümlerini seviyor ve hali hazırda bir deneyime sahip.
Arkadaşın EndişesiArkadaş, yeni çalışanın yeni başlayan ilişkisinin tehlike altında olması konusunda endişeli.Konuşmacının hedefi, bu kişi ve benzer durumdaki diğer kişilere yardımcı olmaktır.
Söz konusu Erkek Çalışanın DurumuErkek çalışanın farkında olmadan yanlış şeyler söyleme olasılığı.Bilinçsiz bir şekilde yanlış söylemler kullanarak bir ilişkiyi tehlikeye atan bir sembol olarak sunuluyor.
Cinsiyet KodlamasıKonuşmacı, insanların cinsiyet kodlaması konusunda neyi yanlış yaptığını anlatmayı hedefliyor.Bu konu üzerinde çok sayıda çalışma yaptığı ve bu konuyu anlama konusunda belirli bir uzmanlığa sahip olduğu.
Konuşmacının KabulüKonuşmacı, bu konuyu her fırsatta anlatmayı kabul etti.Konuşmacı bu konuda tutkuludur ve duyarlılığı artırmayı amaçlar.
İlk GörüşmeRadyo istasyonundaki ilk görüşmeden bahsediliyor.Bu ilk görüşme anında konuşmacının ne söyleyeceği konusunda bir belirsizlik var.
Konuşmanın HedefiKonuşmanın hedefi erkek çalışanın kadınlara karşı yanlış söylemlerde bulunmasını önlemekBu durum geniş çapta, genel bir problem olarak ele alınıyor.
Kadınlara Yanlış Şeyler SöylemekMetinde erkeklerin kadınlara karşı yanlış söylemler kullanmaları konusu ele alınıyor.Karşı cinsle ilişkilerde antisosyal davranışların teşvik edilmesi olumsuz bir durumdur.
Radyo Şovları ve TV RöportajlarıMetinde konuşmacının sevdiği medya formatları hakkında bilgi verilmiştir.Konuşmacı, söz konusu konularda düşüncelerini geniş bir kitleye aktarmaktan hoşlanıyor.

Radyo şovları ve TV röportajlarına katılmaya bayılıyorum. Ankara’daki bir radyo istasyonu sahibi olan arkadaşım acil bir şekilde onun şovuna gelmemi rica etti. Radyonun yeni çalışanlarından birisiyle cinsiyet kodlaması hakkında konuşmamı istedi. Bende kabul ettim. Çünkü bunu fırsat bulduğum her yerde anlatıyorum. Arkadaşım bu kişinin yeni başlamış olan ilişkisinin tehlikede olabileceğinden endişeli, çünkü o bir erkek. Farkında olmadan yanlış şeyler söylemesi muhtemel olan, sadece bir erkek.

Kadınlara Yanlış Şeyler Söylenmemeli!

Cinsiyet kodlaması saptamam aslında tamamen gündelik hayattan ibaret. Erkekler ve kadınlar arasındaki iletişimin nasıl yanlış yorumlanabileceğinden bahsediyorum. Size yaygın bir örnek vereceğim ve sizde benim ne demek istediğimi hemen anlayacaksınız.

Erkek ‘’sana yardım etmeme izin ver’’ der. Kadın cevap verir ‘’yardım mı edeceksin? Bunlar senin çocukların, senin evin, senin akşam yemeğin, sen kendi payına düşeni yapıyorsun. Bana yardım etmiyorsun.’’

Bam! Bir anda adam gözden düştü.

Peki ne oldu? Erkek yardım etmeyi teklif etti ve bunun için bir araba fırça yedi. Eğer kadınlar erkeğin yaptığı şeyleri takdir etmiyorsa ve ne zaman erkek kadına yardım etmeyi teklif etse; kadın bütün işi kendi başına yapmak zorunda. Eğer bir önceki cevabı verirse... Kadın ona böyle davrandığında neden iyi bir erkek olmaya devam etsin ki?

Tamamen anlıyorum.

Şimdi baştan alıyorum.

Kadın bütün gün çalıştıktan sonra çocukları okuldan alır. Eve giderken alışveriş yapmayı unutur ve şimdi mutfakta emirler savurmaktadır. ‘’Ev ödevinizi yapın. Ellerinizi yıkayın. Okumanız gereken 15 sayfayı okudunuz mu? Onu masaya koyma. Onu odana götür. Masayı hazırla. Şimdi TV izlemek yok. Oyuncakları topla.’’ Kadın kendini eğitim çavuşu gibi hisseder. Neden kimse dinlemez veya yardım etmez?

Kadın mutfakta bir şeyler doğar ve çöpü açar. Gözleri karpuz büyüklüğünde olur. Erkek bu sabah da çöpü atmayı unutmuş! Erkek söz vermişti ama kadınını bir kere daha hayal kırıklığına uğrattı!

Kadın küser! Neden erkek ona düşen şeyleri yapmıyor?

Daha sonra bir parça domates kadının yeni beyaz bluzunun üstüne gelir. Video oyunlarının sesi, bang! Bang! Bang! Kimse çalan telefona cevap vermez. Kadın çok iş varmış gibi hisseder ve eğlenceli bir şey göremez. Hayatta günlük işlerden başka bir şey var mı? Neden mutlu değilim?

Kadın tam o dakikada mutfağa girer ve der ki ‘’tatlım yorgun gözüküyorsun. Sana yardım etmeme izin ver.’’

CİDDEN, bana yardım mı etmek istiyorsun? Bu senin de hayatın diye cevap gelir.

Peki ne oldu? Bu kadın ve erkeğin arasındaki iletişimsizliğin klasik bir örneği. Kadınlar genellikle nasıl yardım isteyeceklerini bilmezler ve bunun nedeni genel olarak bizim ‘’yardım’’ kelimesine dayanamadığımızdandır ve kimse bize nasıl sorulacağını öğretmediğindendir.

Erkekler genel olarak ne yapmaları veya ne söylemeleri konusunda ipucuna sahip değillerdir. Eğer bir erkeğin ‘ben sadece bir erkeğim’’ dediğini duyduysanız, o bu anlama geliyor. Erkekler yardım istenilmediği sürece yardım teklif etmezler; bu da erkek kodu. Kadınına yardım teklif etmek doğuştan gelen bir seçim değildir.

Kendinizi ve partnerinizi desteklemek için size üç tavsiyem var. İlki ‘’yardım’’ kelimesini ‘’destek’’ ile değiştirin. Sana şu an nasıl destek verebilirim? Cümlesi ‘’sana yardım etmeme izin ver’’ cümlesinden çok daha iyi. ‘’Bana şöyle destek verebilirsin’’ diye de cümle tamamlanabilir. Bu tabii ki de ‘’bu senin de hayatın, bana yardım etmiyorsun, ne yapman gerektiğini biliyor olmalısın’’ sonucundan daha iyi.

Ses tonunuzu agresiften karşılıklı konuşmaya çevirin.

Devamlı olarak sözlü ipuçları kullanın ve pozitif eklendirme yapın: ‘’..... beni iyi hissettiriyor.’’ Bu sayede kadın kendisini iyi hissettiren şey hakkında iletişim kurar ve erkekte onu mutlu yapacak şey hakkında ipucuna sahip olarak heyecanlanır. Hatırlayın, Mutlu Kadın Mutlu Dünya demek!

Bu fikirler aynı zamanda iş dünyasında da kullanılabilir. Yalnız hissetmekten ve başınızın çaresine bakmak zorundaymışsınız gibi hissetmektense ÖNCELİKLE diğerlerini destekleyin ve NASIL DESTEK istenileceğini öğrenin.

Başarılı iletişimin anahtarı güzel ve doğal bölgeyi bulmaktır. Bir dahaki yazımda bu konu hakkında daha çok konuşacağız. Ama şimdilik lütfen benim tavsiyelerimi deneyin.

Radyo Konuşmasının Amacı, Bu, cinsiyet kodlaması üzerine bir konuşma olacak ve bu konuda neyi yanlış yapıyor olabileceğini göstermek için yeni bir çalışanın üzerine odaklanılacak, Konusu cinsel kimlik ve eşitliğe dayanan bir konuşma, Radyo Şovuna Katılım, Bir arkadaşın (radyo istasyonu sahibi) acil ricası üzerine katılım sağlanmıştır, Konuşmacı, medya görünümlerini seviyor ve hali hazırda bir deneyime sahip, Arkadaşın Endişesi, Arkadaş, yeni çalışanın yeni başlayan ilişkisinin tehlike altında olması konusunda endişeli, Konuşmacının hedefi, bu kişi ve benzer durumdaki diğer kişilere yardımcı olmaktır, Söz konusu Erkek Çalışanın Durumu, Erkek çalışanın farkında olmadan yanlış şeyler söyleme olasılığı, Bilinçsiz bir şekilde yanlış söylemler kullanarak bir ilişkiyi tehlikeye atan bir sembol olarak sunuluyor, Cinsiyet Kodlaması, Konuşmacı, insanların cinsiyet kodlaması konusunda neyi yanlış yaptığını anlatmayı hedefliyor, Bu konu üzerinde çok sayıda çalışma yaptığı ve bu konuyu anlama konusunda belirli bir uzmanlığa sahip olduğu, Konuşmacının Kabulü, Konuşmacı, bu konuyu her fırsatta anlatmayı kabul etti, Konuşmacı bu konuda tutkuludur ve duyarlılığı artırmayı amaçlar, İlk Görüşme, Radyo istasyonundaki ilk görüşmeden bahsediliyor, Bu ilk görüşme anında konuşmacının ne söyleyeceği konusunda bir belirsizlik var, Konuşmanın Hedefi, Konuşmanın hedefi erkek çalışanın kadınlara karşı yanlış söylemlerde bulunmasını önlemek, Bu durum geniş çapta, genel bir problem olarak ele alınıyor, Kadınlara Yanlış Şeyler Söylemek, Metinde erkeklerin kadınlara karşı yanlış söylemler kullanmaları konusu ele alınıyor, Karşı cinsle ilişkilerde antisosyal davranışların teşvik edilmesi olumsuz bir durumdur, Radyo Şovları ve TV Röportajları, Metinde konuşmacının sevdiği medya formatları hakkında bilgi verilmiştir, Konuşmacı, söz konusu konularda düşüncelerini geniş bir kitleye aktarmaktan hoşlanıyor
Kadınlara Yanlış Şeyleri Söylemekten Kaçınmanın Yollarıdavranış yanlışlığı hatalı sözler kadınların yanlış anlamaları yanlış anlama
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Çevresinde bir grup insan bulunan ayrıntılı bir dünya haritası gösterilir. İnsanlar yaş, cinsiyet, ırk ve kültür bakımından çeşitlilik göstermektedir ve bir ağ içinde birbirlerine bağlıdırlar. Harita farklı renklerle ve ülkeleri ve sınırlarını net bir şekilde gösteren etiketlerle doldurulmuştur. Okyanuslar koyu mavi renktedir ve kara kütleleri çeşitli yeşiller, kahverengiler ve mavilerle temsil edilmektedir. Bir grup insan haritayı tartışıyor ve dünyanın güzelliğine hayranlık duyuyor gibi görünüyor. Bir grup insan bir araya gelip dünyanın harikalarını takdir ederken bir barış ve birlik imajı çiziliyor.
İletişim

Sosyal ve Kamusal İletişim

26 Temmuz 2021
Bir grup insan güneşli bir günde resmi kıyafetleriyle dışarıda durmaktadır. Bir kadın sağ elinde bir fincan tutarken, diğeri sol elinde bir fincan tutmaktadır. Takım elbiseli bir adam grubun ortasında durmaktadır ve etrafı diğer insanlarla çevrilidir. Görüntüde beyaz bir fincan tutan bir elin yakın çekimi ve arka planda bir kişinin kolunun bulanık görüntüsü görülüyor. Arka planda elinde fincan tutan bir kadın da duruyor. Koyu renk saçlı ve beyaz gömlekli bir kişinin kafasının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan organize bir şekilde duruyor, konuşuyor ve gülümsüyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Neden Önemli?

31 Ekim 2019