AnasayfaBlogKadın Girişimcilerin Başarıları
Girişimcilik

Kadın Girişimcilerin Başarıları

11 Mart 2019
Kollarını kavuşturmuş bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor. Üzerinde beyaz yakalı açık mavi bir bluz ve siyah bir pantolon var. Yüz ifadesi soğukkanlı, dudakları bir çizgi halinde ve bakışları görünmeyen bir şeye odaklanmış. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, ellerini sıkıca kollarının içine sokmuş. Koyu renk saçları düzgün bir at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, duruşu dik ve kendinden emin. Güçlü ve kararlı bir hava yayıyor ve vücut dili, karşısına çıkacak her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır olduğunu gösteriyor.
Girişimciliğin ÖzellikleriKadın Girişimcilerin ÖzellikleriKadın Girişimcilerin Başarıları
Risk alabilme ve karar verebilme becerisiYenilikçi ve girişken olmaÖzgün değerler yaratma ve uygulama
Bir değer yaratabilme ve koruyabilmeİyi bir liderlik ve yönetim becerisiİşletmeyi büyütme ve genişletme
Başkalarının değerlerini kopyalamamaÖzgüvenli olma ve kendine inanmaBaşkalarına istihdam sağlama
Hayallerini gerçekleştirme motivasyonuSosyal bilince sahip olmaTopluma katkı sağlama
Sürekli öğrenme ve gelişme çabasıİş ve aileyi dengeleyebilmeKendine ait bir işyeri kurma
İşin zorluklarına rağmen pes etmemeBaskılarla başa çıkabilmeErkek egemen sektörlere girme
Yeteneklerini ve becerilerini en iyi şekilde kullanmaDuyarlı ve hoşgörülü olmaKadın haklarını savunma ve destekleme
Yenilikçi ve anahtar fikirleri hayata geçirebilmeAnalitik ve çözüm odaklı düşünmeBaşarılı start-up'lar başlatma
İş fikrinin piyasada yer bulabilmesini sağlamaSorumlu ve güvenilir bir yapıya sahip olmaÜrün ve hizmetlerin kalitesini artırma
Aktif ve hızlı hareket edebilmeGirişimcilikte cinsiyet ayrımcılığına meydan okumaEkonomiye ve sosyal hayata pozitif katkıda bulunma

En genel ifade ile girişimcileri kazanç sağlamak için riski göze alan kişilerdir diye düşünebiliriz. Kendileri bir değer ortaya koymayan, başkalarının ortaya koyduğu değerleri kopyalayan kişiler girişimci olarak değerlendirilemez. Herkes hayal kurar, hep farklı bir şeyleri yapmak ister ve yaşamını bunu yapabilmeyi bekleyerek geçirir. İşte gerçek girişimci bunu yapabilen kişidir.

Kadın Girişimciler Neler Yapar?

Kadın girişimciler güzel Anadolu’muzda çok farklı bir bakış açısıyla başlarlar girişimciliğe. Genellikle el emeği göz nuru kendi üretimlerini pazarlarlar. Onların bazılarının hayali kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacak olanı üretmektir. Bazılarının ise ailenin geçimine katkı, biraz daha iyi yaşayabilmek için mücadeledir.

Kadın girişimciler Anadolu’da yıllardır ürettiler. Onların iğne oyaları UNESCO Somut olmayan Kültürel Miras Listesine girdi. Yüzyıllar önce ticaret yaptıklarını Hitit tabletlerinden öğrendik. Kadın girişimci olmak kendilerine her zaman güvenilen kişi demektir. Geri adım atmaları gerekse bile tırnakları ile kazıyarak yeniden başlamayı bilirler. Gerektiğinde riskleri üstlenir, sonuçlarını da objektif bir gözle değerlendirirler. 

Başarılı İşlere İmza Atan Kadınlar 

Kadın girişimciler, büyük şehirlerde yaratıcılık ve cesaretlerini ortaya koyarak aldıkları kredilerle çok başarılı işlere imza atabilirler. Onlar, bazen öyle işler yaparlar ki Anadolu'daki girişimci hemcinsleri ile ortak bir yol bile çizebilirler. Birlikte toplumsal yarar sağlayan üretimlere imza atabilirler. Böylelikle ne kadar cesaretli, iyimser ve yaratıcı olduklarını ispatlarlar.

Her fırsatı değerlendiren kadın girişimciler için başarı ve fırsatlardan yararlanmak yaşamın normal akışında sıradan ve kolaylıkla yapılan olur. Yaptıkları iş onlar için yaşamın kendisidir, işlerini çok severler. Güçlenen ve büyüyen her kadın girişimci toplumsal amaçlar doğrultusunda yatırım yapar. Öyle anlar olur ki, kadın girişimciler bir grup için sürükleyici, cesaretlendirici olup yeni farklı girişimlerin nedeni de olabilirler. Girişimciliğin temel özelliklerinden olan; yetenek, cesaret ve bilgi onlarda fazlasıyla vardır.

Kadın Girişimciliğinde Bugün   

Kadın girişimciler kendi derneklerini kurdular ve onların yapacakları işler için bir sınır yok. İnterneti, sosyal medyayı en iyi şekilde kullanıyorlar. İstedikleri yere seyahat edip yeni kazanç yollarını arayıp buluyorlar. Bazıları yurt dışına açılmanın yollarını arıyor. Dubai’de dükkân açıp el emeği ürünlerini satabiliyor.

Kadın girişimciler ayrıca her ilçede kendi merkezlerini de kurdular. Belediyeler onlar kendilerini geliştirsin diye ürünlerini satabilecekleri mağazalar açtılar ve kurslar verdiler. Gazeteler onların başarılarını onurla sundu. Köylü kadın girişimciler kendi köylerinde tiyatrolar kurup sanat icra ettiler reklamlarda oynadılar.  Onlar “Eşitlik Kadınların Değil, İnsanlığın İhtiyacıdır” dediler. Devlet desteği alan bir kadın girişimci güneş enerjisi üretti. Bir diğeri salyangoz çiftliği kurdu.

Kadın Girişimcilere Özel Projeler

TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu, 2007 yılında Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Yunanistan’ın Drama şehrindeki ticaret odasıyla ve Bulgaristan’daki bazı kurumlarla yurt dışı projeleri yaptı. “Kırsalın Doğal Pazarı ve Girişimci Kadınlar” projesi öne çıkan projeleri odu. 2015 yılında proje başlatıldı, köylerdeki kadınların kendi ürettikleri ürünleri her pazar günü Edirne merkezde kurulan pazar yerinde satmaları tasarlandı. 

Edirne’de 28 köy için belediyeye gidilerek proje anlatıldı ve pazar yeri belirlendi. Acı gerçek şu ki köylere gidilerek erkeklerin ikna edilmesi zor oldu. Çok reddedildiler ama vazgeçmediler. Muhtarlarla da görüştüler. En çok duydukları cümle ise, “Bizim kadınlar yapamaz, ürkektirler” oldu. Öğrendiler sonra tabi. Onlar yaparlar hem de en iyisini.

Yazar: Güzin Eyüboğlu

Risk alabilme ve karar verebilme becerisi, Yenilikçi ve girişken olma, Özgün değerler yaratma ve uygulama, Bir değer yaratabilme ve koruyabilme, İyi bir liderlik ve yönetim becerisi, İşletmeyi büyütme ve genişletme, Başkalarının değerlerini kopyalamama, Özgüvenli olma ve kendine inanma, Başkalarına istihdam sağlama, Hayallerini gerçekleştirme motivasyonu, Sosyal bilince sahip olma, Topluma katkı sağlama, Sürekli öğrenme ve gelişme çabası, İş ve aileyi dengeleyebilme, Kendine ait bir işyeri kurma, İşin zorluklarına rağmen pes etmeme, Baskılarla başa çıkabilme, Erkek egemen sektörlere girme, Yeteneklerini ve becerilerini en iyi şekilde kullanma, Duyarlı ve hoşgörülü olma, Kadın haklarını savunma ve destekleme, Yenilikçi ve anahtar fikirleri hayata geçirebilme, Analitik ve çözüm odaklı düşünme, Başarılı start-up'lar başlatma, İş fikrinin piyasada yer bulabilmesini sağlama, Sorumlu ve güvenilir bir yapıya sahip olma, Ürün ve hizmetlerin kalitesini artırma, Aktif ve hızlı hareket edebilme, Girişimcilikte cinsiyet ayrımcılığına meydan okuma, Ekonomiye ve sosyal hayata pozitif katkıda bulunma
kadın girişimciler kadın girişimcii girişimci yaratıcılık cesaret gerçek girişimci
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim bir masanın etrafında oturan bir grup insanı gösteriyor. Ön planda her ikisi de gülümseyen iki kişi var. Biri ellerini birleştirmiş bir kadın, diğeri ise bir erkek. Arka planda, yakın planda yüzüyle gülümseyen başka bir kadın var. Masanın ortasında, yakın planda beyaz bir kupa var. Ayrıca köşede bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Görüntüdeki tüm insanlar rahat giyinmiş ve rahat ve mutlu görünüyorlar. Atmosfer samimi ve davetkâr.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Hayatında Var Olması

07 Ocak 2019
Koruyucu gözlük ve eldiven takmış bir kadın bulanık bir kutunun önünde durmakta ve eldivenli ellerinde bir paspas tutmaktadır. Kırmızı ve mavi bir ceket giymektedir ve gözleri koruyucu gözlüklerinin ardından görülebilmektedir. Eldivenli eli paspası sıkıca kavrıyor ve eldiveninin yakın çekimi görülebiliyor. Arka plandaki kutu bulanık ve odak dışı görünüyor. Kadının yüzünde sanki her işin üstesinden gelmeye hazırmış gibi kararlı bir ifade var.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Yaşamındaki Rolü

29 Ekim 2018
Güneş gözlüğü takmış bir kadın kulağına telefon tutuyor. Elinin yakın çekiminde parlak kırmızı tırnakları görülüyor. Kadının tuttuğu telefon arka planda mavi ve beyaz bir küreyle çevrelenmiştir. Güneş gözlüğünün yakın çekimi yansıtıcı camları ve çerçevelerin klasik tarzını ortaya çıkarıyor. Konuşurken telefonu sıkıca tutan diğer eli görülüyor. Görüntü masmavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve kadın yana doğru bakıyor.
İş Hayatında Kadınlar

Girişimci Kadınların Ticaret Hayatı

29 Ağustos 2019