AnasayfaBlogJohari Penceresi Testi Nedir?
Kişisel Gelişim

Johari Penceresi Testi Nedir?

10 Kasım 2021
Mavi elbiseli ve gözlüklü bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Doğrudan tahtaya bakıyor gibi görünüyor, gözleri sol üst köşedeki mavi karenin üzerindeki beyaz yazıya odaklanmış. Uzun kahverengi saçları arkaya toplanmış ve kolları iki yanında. Yüzünü çerçeveleyen beyaz yakalı açık mavi bir gömlek giymiş. Yüz ifadesi ciddi ve kararlı, sanki tahtadaki materyali inceliyormuş gibi. Arkasındaki kara tahtaya beyaz yazılar yazılmış ve bir amfi ya da sınıf izlenimi veriyor.
Johari Penceresi AlanlarıTanımlarÖzellikler ve Sonuçlar
Açık AlanKişinin kendinin ve başkalarının farkında olduğu bilgilerİyi bir iletişimci, liderlik vasfı yüksek, özgüveni yüksek, etkileme gücü yüksek, kendiyle barışık
Gizli AlanKişinin kendinden sakladığı, paylaşmadığı bilgilerKetum, soğuk, yalıtılmış yaşam
Bilinmeyen AlanNitelikleri bilinmeyen ve farkında olunmayan bilgilerDüşük oz farkındalık, başkalarından öğrenecek çok şey
Ortak AlanBaşkalarının farkında olduğu fakat kişinin kendinin farkında olmadığı alanYanlış aynaya bakma, yanılgı, yanılma
Testin AmacıKişinin kendini ve iletişim becerilerini ölçmekKişisel Gelişim, Öz farkındalık, İletişim güçlendirme
Grup DinamikleriGruplar arası ilişkileri ve dinamikleri belirlemeEtkili ekip kurma ve işbirliği
Sonuç OkumaTest sonuçlarının doğru okunması ve değerlendirmesiİletişimde güçlü yanların belirlenmesi
Yeniden TestBelirli periyotlarla testin tekrarlanmasıKendini geliştirme ve farklı rollerdeki değişimlerin takibi
Analizin YapısıKişinin kendisi ve başkaları hakkında bilgileri içerirKişisel bilinç ve farkındalığın geliştirilmesi
İletişim Araçlarıİnsanların kendisi ve başkaları hakkında bilgi ve algılarına odaklanırİlişkilerin anlaşılması ve geliştirilmesi

Johari Penceresi testi, insanların kendilerini tanımaları için yapılan bir testtir. Kişinin hedeflerine ulaşmak için kendi hakkında bir durum değerlendirmesi yapmasıdır. Adeta bir şirketin kendi hedeflerini gerçekleştirmek için stratejik planlama ve kalite yönetimi süreçlerinde kullandığı swot analizi gibi bir araçtır. Swot analizinde zayıf ve güçlü yönler, fırsatlar ve tehditler belirlenir. zayıf yönler güçlendirilir, fırsatlar değerlendirilir, tehditlerle baş edilmeye çalışılır. swot analizi sadece şirketlerin hedefleri için kullanılan bir araç değildir. Bireysel swot analizi de yapılabilir. Kişinin kendini gerçekleştirmek için kendini tanıması gerekir. Kendini doğru bir biçimde hem kendi hem de başkalarının gözünden tanımak istiyorsan Johari Penceresi testini çözerek bunu yapabilirsin. Testi çözdükten sonra belli bir usule göre puanları hesaplamak gerekiyor. Çıkan sonuca göre Johari Pencerendeki sınırları çizerek alanların büyüklüğünü belirlemelisin. Çıkan sonucu nasıl okuman gerektiğini yazımızın devamında anlatacağız.

Johari Penceresi Testi Nedir?Johari Penceresi Testi Ne Değildir?
Kişisel farkındalık ve iletişim aracıdır.Psikolojik veya kişilik testi değildir.
İki boyutlu bir modeldir: bilinen ve paylaşılan.Sadece bireysel özelliklerle ilgili değildir.
Kendi ve başkalarının algılarına odaklanır.Evrensel doğruları veya doğru-yanlış değerlendirmeleri sunmaz.
Açık, gizli, kör ve bilinmeyen alanları içerir.Sadece ilişkiler ve sosyal becerilerle ilgili değildir.
İlişkiler ve kişisel gelişim için bir rehberdir.Kesin sonuçlar veya sabit kategoriler sunmaz.
İşbirliği ve güven oluşturmayı hedefler.Başarı veya başarısızlık ölçütü değildir.
Grup veya bireysel düzeyde uygulanabilir.Sadece profesyonel ortamlar için değildir.

Bu tablo, Johari Penceresi testinin ne olduğunu ve ne olmadığını açıklamaktadır. Johari Penceresi, kişisel farkındalık ve iletişim aracıdır ve insanların kendileri ve başkaları hakkındaki bilgi ve algılarına odaklanır. Bu model, insanların ilişkilerini ve kişisel gelişimlerini anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olur. Johari Penceresi, psikolojik veya kişilik testi değildir ve kesin sonuçlar veya sabit kategoriler sunmaz.

Johari Penceresi Testi Hangi Amaçla Yapılır?

Johari Penceresi kelimesini ilk duyduğumda Japon bir bilim adamının icat ettiği bir pencere zannetmiştim. Ama öyle değilmiş. Johari Penceresi, 1955 yılında Amerikalı psikologlar Harry Ingram ve Joe Luft tarafından geliştirilen ilişkiler ve iletişim becerilerini inceleyen bir modeldir. Johari Penceresi testi adını bu modelden alır. Yani bu testi çözdüğünüzde kendinizi ve başkalarıyla olan iletişim becerilerinizi ölçmüş olursunuz. Johari Penceresi testi şu amaçlarla yapılır:

Johari Penceresi modelinin diğer adları ‘’ Benlik Penceresi’’ ve ‘’Kendilik Algısı’’. Johari Penceresinin yapısı 2 farklı açıdan bakacak şekilde oluşturulmuştur:

  • Sizin kendinizle ilgili bildikleriniz/ bilmedikleriniz

  • Başkalarının sizinle ilgili bildikleri/bilmedikleri

Johari penceresi testi kişisel gelişim için kullanıldığında çok önemli sonuçlar alınır. Bu sonuçlar bireylerin gelişimine destek olur. Johari Penceresi testinin sonuçlarını doğru okuyup doğru değerlendirmek gerekir. Çünkü bu modeli okulda, evde, iş hayatında ve sosyal hayatta iletişim adına çok yararlı olacaktır. İnsan her yaşta değişebilir. Çünkü kişi sosyal hayatındaki rollerinden dolayı (baba, eş, öğrenci, çalışan) her gün bir şeyler öğrenir. Bu nedenle Johari Penceresi testini sadece bir defaya mahsus değil, belli periyotlarla yapmak gereklidir. Örneğin 3 yılda bir tekrar yapılabilir. Her defasında aldığınız sonuçlar değişecektir. Johari Penceresi içindeki alanlarınızın bazısı genişleyecek, bazısı daralacaktır. Bunlar hangi alanlar diye sorabilirsiniz. Gelin şimdi Johari Penceresi alanlarını ve bunların nasıl okunması gerektiğini inceleyelim.

Johari Penceresi Testi Sonuçları Nasıl Okunur?

Johari Penceresi 4 alandan oluşur. Her alanın büyüklüğü kişiye göre değişir.

Açık Alan: Johari Penceresinin sol üst köşesinde yer alır. Benliğin açık halidir. Yani kişinin başkalarından saklamadığı ve kendinin de farkında olduğu bilgilerdir. Cinsiyet, yaş, kilo gibi fiziksel bilgileriniz hem başkalarının hem de kendimizin farkında olduğu korkular ve kaygılarımız, davranışlarımız, özelliklerimizdir. Johari Penceresi testi sonuçlarına göre açık alanı geniş olan insanların özellikleri:

  • İyi bir iletişimci

  • Liderlik vasfı yüksek

  • Özgüveni yüksek

  • Başkalarını etkileme gücü yüksek

  • Kendiyle barışık

  • Kendini başkalarına açabilen

  • İşbirliği yapabilen

  • Karmaşa, güvensizlik, çatışma oluşturmayan kişiliklerdir.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Bu nedenle açık alanı diğer 3 alana doğru genişletmek gerekir ki diğer alanlar daralsın. Ama şunu da belirtmekte fayda var. Açık alanı genişleteceğim diye de herkese her şeyinizi anlatmanız gerekmiyor. Çünkü bu sizi geveze yapar.

Gizli Alan: Sol alt köşede yer alır. Benliğin gizli halidir. Yani kişinin başkalarından gizlediği sırlar, korkular, çıkarcı niyetler, açık etmek istemediği her şeydir. Gizli alanın geniş olması, kişinin kendini insanlara açmadığını, kendi hakkında çevresine bilgi vermediğini gösterir. Genellikle ketum ve soğuk insanlar oldukları tespit edilmiştir. Bu insanların reddedilmekten ya da dalga geçilmekten korktukları için yalıtılmış, kendi dünyalarında bir yaşam sürdürdükleri gözlenmiştir. İlginç bir durum var. Gizli alandaki bilgiler paylaşılmadıkça zamanla bilinmeyen alana doğru kaydığı görülmüş. Aynı zamanda gizli alandaki bilgiler kişinin kontrolü dışında ortaya çıkınca çevresindeki insanların güvenini kaybettiği gözlemlenmiş. Gizli alanı geniş olan insanların özellikleri:

  • Özgüveni düşük

  • Soğuk ve çekinik

  • Haklarını savunamayan

  • Kendinden bahsetmeyen

Gizli alanı daraltmak için kendimizi açmak, kendimizi doğru ifade etmek gerekir. Duygularımızı, fikirlerimizi, beklentilerimizi doğru zamanda, doğru yerde ve doğru bir üslupla paylaşmalıyız.

Kör Alan: Sağ üst köşededir. Benliğin kör halidir. Yani başkalarının bizim hakkımızda bildikleri ama bizim kendimizde fark etmediğimiz özelliklerimiz, davranışlarımızdır. Toplumdaki imajımız bu alanla anlaşılır. Johari Penceresi test sonuçlarına göre kör alanı geniş olan insanların özellikleri:

  • Benmerkezci

  • Savunmacı

  • Otoriter

  • Eleştiriye kapalı

  • Aşırı kuralcı

  • Şüpheci

Kör alanınız genişse kendinizle ilgili az bilgiye sahipsiniz demektir. Kendini inkâr ve kendini kandırma bu alanın özelliklerindendir. Kör alanı ve gizli alanı geniş olan insanlar iletişim konusunda sıkıntı yaşayan insanlardır. Ayrıca kör alanınızın geniş olması diğer insanların sizin hakkınızdaki görüşlerini sizin bilmediğinizi gösterir. Kör alan ve gizli alanın genişliği ortama ve zamana göre değişir. Kişi, kendini her insana aynı ölçüde açamaz/açmaz. Örneğin okul değiştiren bir çocuğun yeni gittiği okulunda açık alanı dardır. Onu genişletmesi için sosyalleşmesi gerekir. Bu alan soru sorup geri bildirim alarak daraltılabilir. Diğer insanların görüşlerine başvurup kendimiz hakkında geri bildirim almak korkutucu gelebilir. Eleştirilmek, yargılamaya maruz kalmak insanı incitebilir. Ama benliğimizin kör alanını daraltmak için başkalarına kendimiz hakkında sormamız ve geri bildirim almamız gerekir. Benliğimizin gizli alanını daraltmak içinse kendimizle ilgili gerekli bilgileri çevremizle paylaşmak faydalı olacaktır. Yani kendimizi açmaya ve geri bildirim almaya başlarsak daha özgüvenli biri oluruz. Sorarak ve söyleyerek açık alanımız genişler.

Bilinmeyen Alan Johari Penceresinin sağ alt köşesindedir. Benliğin bilinmeyen halidir. Bilinçaltı, rüyalar, bastırılan duygular burada yer alır. Bilinmeyen alanın geniş olması, kendini bir yerlerde kaybetmek gibidir. Ya da günümüzün tabiriyle ‘’Boşluk hissetmek ‘’ demektir. Boşluk hissi olan kişilerin yaptığı işten, yediği yemekten ve yaptığı alışverişten tat almadığı gözlemlenmiş. Bunun arkasındaysa geçmişte yaşanan travmatik olayların, deneyimlerin olduğu düşünülüyor. Bilinmeyen alanı daraltmak içinse psikolojik danışmanlık almak tavsiye ediliyor.

Johari Penceresi Testi Nasıl Yapılır?

Johari Penceresi testi, 48 sorudan oluşuyor. Her bir soruyu (A) Her zaman, (B) Çoğunlukla, (C) Ara sıra, (D) Hiçbir zaman diyerek cevaplayacaksınız. Değerlendirme formundaki cevaplarınıza ✓ koyarak işaretleyin. İlgili sütundaki ✓ işaretlerini toplayıp sütunun sonundaki değerle çarpın. G ve A puanlarını bulun. Değerlendirme grafiğine G puanı alt ve üst satırları, A puanı sağ ve sol sütunları kapsayacak şekilde işaretleyin. 4 kanatlı Johari Penceresindeki en büyük alan sizin alanınızdır. Bu testi birkaç yılda bir yaparak kendimizi kendimizle karşılaştırabiliriz. Aynı Jordan Peterson’un 12 Rules For Life kitabında dediği gibi:

Kendini dünkü halinle karşılaştır. Bir başkasının bugünkü haliyle değil.

Jordan Peterson
Açık Alan, Kişinin kendinin ve başkalarının farkında olduğu bilgiler, İyi bir iletişimci, liderlik vasfı yüksek, özgüveni yüksek, etkileme gücü yüksek, kendiyle barışık, Gizli Alan, Kişinin kendinden sakladığı, paylaşmadığı bilgiler, Ketum, soğuk, yalıtılmış yaşam, Bilinmeyen Alan, Nitelikleri bilinmeyen ve farkında olunmayan bilgiler, Düşük oz farkındalık, başkalarından öğrenecek çok şey, Ortak Alan, Başkalarının farkında olduğu fakat kişinin kendinin farkında olmadığı alan, Yanlış aynaya bakma, yanılgı, yanılma, Testin Amacı, Kişinin kendini ve iletişim becerilerini ölçmek, Kişisel Gelişim, Öz farkındalık, İletişim güçlendirme, Grup Dinamikleri, Gruplar arası ilişkileri ve dinamikleri belirleme, Etkili ekip kurma ve işbirliği, Sonuç Okuma, Test sonuçlarının doğru okunması ve değerlendirmesi, İletişimde güçlü yanların belirlenmesi, Yeniden Test, Belirli periyotlarla testin tekrarlanması, Kendini geliştirme ve farklı rollerdeki değişimlerin takibi, Analizin Yapısı, Kişinin kendisi ve başkaları hakkında bilgileri içerir, Kişisel bilinç ve farkındalığın geliştirilmesi, İletişim Araçları, İnsanların kendisi ve başkaları hakkında bilgi ve algılarına odaklanır, İlişkilerin anlaşılması ve geliştirilmesi
Johari Penceresi johari penceresi nedir johari penceresi testi kendini geliştirme eğitimi kendini tanı kişilik testi kişisel gelişim
Genç bir kadın balkonda durmuş, uzaklara bakmaktadır. Beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçlarını topuz yapmış ve yüzünde sıcak bir gülümseme var. Balkon, uzakta tepelerin ve ağaçların yer aldığı huzurlu bir manzaraya bakmaktadır. Güneş batıyor ve gökyüzü turuncu, sarı ve pembenin güzel bir karışımı. Kadın ellerini korkuluklara dayamış, kendinden emin bir şekilde durmakta ve merakla dışarı bakmaktadır. O anın güzelliğine kapılmış, yüzünde neşe ve memnuniyet ifadesi var.
Nurcan Büyükelyas
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. Amerika’da bulunduğu dönemde ‘’Tesol’’ ve ‘’Child Psychology’’ sertifikalarını aldı. Anaokullarında çalıştı. Türkiye’de ise çeşitli kurslarda Arapça öğreticiliği yaptı. Orta derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın sınıf ortamında kara tahtanın önünde durmaktadır. Gözlük takmış ve siyah bir elbise giymiştir ve gözleri önündeki bir şeye odaklanmıştır. Dudakları hafifçe ayrılmış ve göğsü yakın plandan görülebiliyor. Kara tahta yazılarla dolu ve yan tarafta bir tabelanın yakın çekimi görülebiliyor. Arka plan açık mavi ve duvar nötr bir gri renktedir. Kadın tahtanın önünde dururken derin düşüncelere dalmış, yeni bir meydan okumaya hazır görünüyor.
Kişisel Gelişim

Johari Penceresiyle Kendini Tanımak

07 Ocak 2022
Bir kadın çatlak bir duvarın önünde durmuş, küçük açıklıktan bakıyor. Gözleri faltaşı gibi açık ve alnı konsantrasyonla çatılmış. Saçları yüzünden geriye doğru çekilmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Etrafındaki detayları inceliyor gibi görünüyor, yüzünde yoğun bir merak ifadesi var. Duvardaki çatlak pürüzlü ve düzensiz, duvarın dokusu küçük açıklıktan görülebiliyor. Kadının bakışları çatlağın ötesinde yatan şeye odaklanmış ve onun tarafından büyülenmiş gibi görünüyor.
Kişisel Gelişim

Kendini Tanımak Zor Olmamalı

01 Temmuz 2019