AnasayfaBlogİşletme Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İşletme Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

03 Temmuz 2021
Bir grup insan büyük bir masanın etrafında oturmuş, her biri dizüstü bilgisayar kullanmaktadır. Takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam ellerini çenesine dayamış, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Onun yanında, mor takım elbiseli bir kadın da dikkatle dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Masanın ortasında, dizüstü bilgisayar kullanan bir adamın yakın çekimi görülüyor. Yan tarafta, muhtemelen bir telefon olan pembe bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Arka planda, bir kişinin ayaklarının bulanık bir görüntüsü sadece görülebiliyor. Sahnedeki herkes odaklanmış durumda, muhtemelen birlikte bir proje üzerinde çalışıyorlar.
KonuAçıklamaEk Bilgi
İşletme Mühendisiİşletmeler için geliştirme ve tasarım alanında çalışan profesyonellerdir.Uzmanlık alanları insan kaynakları, pazarlama, bilişim, üretim ve e- ticaret gibi bir çok alanda olabilir.
İş İmkanlarıİşletme mühendislerinin pek çok kamu kurumunda ve özel sektörde iş imkanları bulunmaktadır.Bu alandaki profesyonellerin, işletmelerde mühendislik eğitimi almış yöneticilere olan ihtiyaçtan dolayı iş imkanı oldukça geniştir.
EğitimÜniversitelerin işletme fakültelerinde bulunan işletme mühendisliği bölümlerinden mezun olunmalıdır.Endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, kimya mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği mezunları da işletme mühendisi olabilir.
GörevlerKoordnasyon görevleri, aksamaları giderme, süreç tasarımı, kalite kontrol gibi birçok alanda sorumlulukları bulunur.Veri toplama ve analiz yapma yetenekleri, süreçlerin sağlıklı ilerlemesi için kritiktir.
İşletme Mühendisi MaaşlarıMaaşlar genellikle çalışılan kurum, kişinin eğitimi, tecrübesi gibi etkenlere göre değişir.Yeni başlayanlar genellikle 3.500 TL ile 5.000 TL arasında, tecrübeliler ise en fazla 9.500 TL maaş kazanabiliyor.
SektörBirçok farklı sektörde iş imkanları mevcut olup, özellikle sanayi ve ticaret sektörlerinde yoğunlukta çalışmaktadırlar.Sigorta, çiftlik, banka, fabrika, sanayi ve maden gibi birçok sektörde görev alabilirler.
Gelecekİşletme mühendisliğinin geleceği parlaktır ve bu alanda yoğunlaşan pek çok genç vardır.Sürekli gelişen teknoloji ve iş dünyasının işletme mühendislerine olan ihtiyacı bu mesleği geleceğin meslekleri arasına sokmaktadır.
Yurt Dışı Fırsatlarıİşletme mühendisliği yurt dışında da tanınan ve kabul gören bir meslek dalıdır.Yurt dışı eğitim ve iş imkanları bu bölüm mezunlarının kariyer olanaklarına geniş bir yelpaze sunar.
Uzmanlık Alanlarıİşletme mühendisleri, pek çok farklı alanda uzmanlaşabilirler.Bu alanlar arasında insan kaynakları, pazarlama, bilişim ve e-ticaret gibi önemli ve geniş kapsamlı sektörler bulunmaktadır.
İşletme Mühendisi Olma Yoluİşletme mühendisi olmak isteyen kişiler, ilgili üniversite bölümlerinden mezun olduktan sonra sektöre adım atarlar.Bu alandaki kariyer hedefleri ve ilerleme yolları, kişinin eğitim kalitesine, becerilerine, deneyimlerine ve kişisel hedeflerine bağlıdır.

İşletme mühendisliği, işletmelerin geliştirilmesi ve tasarımına odaklanan bir daldır. İşletme mühendisleri; insan kaynakları, pazarlama, bilişim, üretim ve e-ticaret gibi pek çok alanda uzmanlaşma imkanı elde edebilir. İşletme mühendisliği, yurt dışında da geçerliliği olan önemli meslek dallarından biridir. Yurt dışında da bilinir olan işletme mühendisliği alanının, işletmelerde mühendislik eğitimi almış yöneticilere ihtiyaç duymasından dolayı iş imkanı da oldukça fazladır.

İşletme mühendisleri, sigorta, çiftlik, banka, fabrika, sanayi ve maden gibi pek çok kamu kurumunda ve özel sektörde faaliyette bulunabilir. Yaşanan sektörel gelişmeler neticesinde birçok kurum kurumsal bir çatı altında çalışmalarını yürütüyor. Bu aşamada en çok ihtiyaç duyulan meslek dallarından biri de işletme mühendisleridir.

Yazımızda işletme mühendisi ile ilgili merak edilen sorulara yanıtlar aradık. İşletme mühendisi nedir? İşletme mühendisi ne iş yapar? İşletme mühendisi maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

İşletme Mühendisi Nedir?

İşletmelerde; bilişim, insan kaynakları, pazarlama, satış, servis, tedarik, operasyon, sevkiyat gibi bölümlerdeki sistemlerin sağlıklı bir şekilde işleyişinden ve yeni işletme sistemlerinin tasarımının sağlanması ile mevcut sistemlerle entegre edilmesinden sorumlu olan kişilere işletme mühendisi adı verilir.

İşletme mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin işletme fakültelerinde bulunan işletme mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları gerekir. İşletme mühendisliği bölümü ülkemizde İstanbul ve Akdeniz bölgesindeki kamu ya da özel teknik üniversitelerde az sayıda bulunmaktadır. Metal, kimya, doğalgaz, elektrik, demir çelik, gemi makine gibi değişik üretim kademelerinde farklı mühendislik fakültesi mezunları da işletme mühendisi pozisyonunda istihdam edilebilir. Firmanın bağlı olduğu ve üretim yaptığı sektöre göre değişmekle birlikte İşletme mühendisliği bölümü dışında aşağıdaki bölümlerden mezun olanlar, işletme mühendisi olarak çalışmalarını sürdürebilir.

İşletme Mühendisi Ne İş Yapar?

İşletme mühendisleri temel olarak yönetici kadrolar ile teknik kadroların koordinasyonunu sağlamaktan sorumlu olan kişilerdir. Kamu alanında ve özel sektörde pek çok işletmede görev alabilirler. Sektörel büyüme ve rekabet koşulları, meslek mensuplarının kurum içi varlığını gerekli hale getirmiştir. Kendilerinden beklenen işi belirlenen süre içerisinde teslim etmekten sorumlu olan meslek mensuplarına her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Peki işletme mühendisi ne iş yapar?

  • Şirketin ya da işletmenin hedef ve stratejileri doğrultusunda süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktan sorumlu olan kişilerdir.

  • İşletmede yer alan her alan için gerekli sistemlerin tasarımını yapar.

  • İşletmedeki sistemlerin sağlıklı işlemesi için gereken tedbirleri almalı, gereken yenileme ve iyileştirmeleri yapmalıdır.

  • Üretim planı hazırlamalıdır.

  • Kalite kontrol süreçlerine destek vermelidir.

  • Arıza kaynaklı aksamaları belirlemeli ve müdahale etmelidir.

  • İşletme süreçlerinde veri toplamalı ve analizini yapmalıdır.

  • Mali disiplini sağlamak üzere gerekli tedbirleri almaktan sorumludur.

  • Pazarlama faaliyetlerine destek verir.

İşletme Mühendisi Maaşları

İşletme mühendisliği geleceği olan iş olanakları, yurt dışı fırsatları, uzmanlık alanları ve zorlukları ile dikkat çeken meslek grupları içinde yer alır. Bölüm tercihi yapmaya hazırlanan pek çok gencin tercih etmek istediği bu bölüm, geleceğin meslekleri arasında gösterilmektedir. İşletmelerin daha iyi yerlere gelmesine yardımcı olmak ve işletmelerin yenilikler kazanarak tasarlanması ve geliştirilmesine odaklanan bir alandır. Ülkemizde sanayileşmenin hızı arttıkça pek çok sanayi kuruluşunda, fabrikada ve işletmede koordinasyonu sağlayacak bir işletme mühendisine olan ihtiyaç da artmaktadır.

İşletme mühendisleri; insan kaynakları, pazarlama, bilişim, üretim ve e-ticaret gibi pek çok alanda uzmanlaşma imkanı elde edebilir. İşletme mühendisliği, yurt dışında da geçerliliği olan önemli bir meslek dalı olarak bilinir. İşletmelerde mühendislik eğitimi almış yöneticilere ihtiyaç olduğu için iş imkanı da oldukça fazladır. İşletme mühendisleri, sigorta kurumları, çiftlik, bankalar, fabrika, sanayi ve madencilik gibi pek çok kamu alanında ve özel kurumda çalışma alanı bulabilmektedir. İşletme mühendislerinin maaşları çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterir. Kişini eğitimi, aldıkları sorumluluklar, tecrübe gibi etkenlerde maaşın belirlenmesinde etkilidir. 

  • İşe yeni başlayan bir kişinin alacağı maaş yaklaşık olarak 3500 TL ile 5000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

  • Kendi alanında tecrübe sahibi olan bir işletme mühendisinin ortalama kazancı 6000 TL olarak görülmektedir.

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olan bir işletme mühendisi ise en fazla 9.500 TL maaş kazanır.

İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?

İşletme mühendisi olmak için üniversitelerin işletme fakültelerinde yer alan işletme mühendisliği programlarından mezun olma şartı aranır. İşletme mühendisliği bölümü ülkemizde İstanbul ve Akdeniz bölgesindeki kamu veya özel teknik üniversitelerde az sayıda olan bölümler arasındadır. Metal, kimya, doğalgaz, elektrik, demir çelik, gemi makine gibi değişik üretim alanlarında çeşitli mühendislik fakültesi mezunları da işletme mühendisi pozisyonunda çalışabilir. Fizik, kimya, matematik derslerinin yanı sıra iktisat, istatistik, lineer cebir gibi dersleri kapsayan işletme mühendisliği eğitiminde alınması gereken birçok önemli ders vardır. Bunlar; Yönetim ve organizasyon, Maliyet muhasebesi, Pazarlama, İnsan kaynakları yönetimi, Üretim planlama ve kontrol, Bütünleşik sistem tasarımı dersleri olarak sıralanabilir.

İşletme mühendisi olarak çalışmak için eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Kişilerin aynı zamanda mesleki niteliklere de sahip olması gerekir. İşverenler işe alım sırasında kişilerin niteliklerini de fazlasıyla önemser. Bu sebeple bu alanda kariyer planı olan kişilerin eğitimleri sırasında iş yaşımda ihtiyaç duyulan nitelikleri araştırması ve kendini geliştirmesi önerilir. Bir işletme mühendisinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip olmaları beklenir.

  • Sayısal düşünme yeteneğine ve fikirlerini başkalarına aktarabilme ve insanları ikna edebilme gücüne sahip olmaları gerekir.

  • İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme yeteneğine sahip olmalıdır.

  • Yerinde kararlar alabilme ve plan yapabilme yeteneğine sahip olmalıdır.

  • Yüksek başarma güdüsü olan ve yaratıcı kişiler olmaları önemlidir.

  • Matematik ve sosyal bilimlere ilgili, sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü, insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı kişiler olmalılar.

  • Zamanı iyi kullanabilen, ekip çalışması yapabilen kişiler olmaları da oldukça önemlidir.

İşletme Mühendisi, İşletmeler için geliştirme ve tasarım alanında çalışan profesyonellerdir, Uzmanlık alanları insan kaynakları, pazarlama, bilişim, üretim ve e- ticaret gibi bir çok alanda olabilir, İş İmkanları, İşletme mühendislerinin pek çok kamu kurumunda ve özel sektörde iş imkanları bulunmaktadır, Bu alandaki profesyonellerin, işletmelerde mühendislik eğitimi almış yöneticilere olan ihtiyaçtan dolayı iş imkanı oldukça geniştir, Eğitim, Üniversitelerin işletme fakültelerinde bulunan işletme mühendisliği bölümlerinden mezun olunmalıdır, Endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, kimya mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği mezunları da işletme mühendisi olabilir, Görevler, Koordnasyon görevleri, aksamaları giderme, süreç tasarımı, kalite kontrol gibi birçok alanda sorumlulukları bulunur, Veri toplama ve analiz yapma yetenekleri, süreçlerin sağlıklı ilerlemesi için kritiktir, İşletme Mühendisi Maaşları, Maaşlar genellikle çalışılan kurum, kişinin eğitimi, tecrübesi gibi etkenlere göre değişir, Yeni başlayanlar genellikle 3500 TL ile 5000 TL arasında, tecrübeliler ise en fazla 9500 TL maaş kazanabiliyor, Sektör, Birçok farklı sektörde iş imkanları mevcut olup, özellikle sanayi ve ticaret sektörlerinde yoğunlukta çalışmaktadırlar, Sigorta, çiftlik, banka, fabrika, sanayi ve maden gibi birçok sektörde görev alabilirler, Gelecek, İşletme mühendisliğinin geleceği parlaktır ve bu alanda yoğunlaşan pek çok genç vardır, Sürekli gelişen teknoloji ve iş dünyasının işletme mühendislerine olan ihtiyacı bu mesleği geleceğin meslekleri arasına sokmaktadır, Yurt Dışı Fırsatları, İşletme mühendisliği yurt dışında da tanınan ve kabul gören bir meslek dalıdır, Yurt dışı eğitim ve iş imkanları bu bölüm mezunlarının kariyer olanaklarına geniş bir yelpaze sunar, Uzmanlık Alanları, İşletme mühendisleri, pek çok farklı alanda uzmanlaşabilirler, Bu alanlar arasında insan kaynakları, pazarlama, bilişim ve e-ticaret gibi önemli ve geniş kapsamlı sektörler bulunmaktadır, İşletme Mühendisi Olma Yolu, İşletme mühendisi olmak isteyen kişiler, ilgili üniversite bölümlerinden mezun olduktan sonra sektöre adım atarlar, Bu alandaki kariyer hedefleri ve ilerleme yolları, kişinin eğitim kalitesine, becerilerine, deneyimlerine ve kişisel hedeflerine bağlıdır
İşletme Mühendisi İşletme Mühendisi nedir İşletme Mühendisi ne iş yapar İşletme Mühendisi maaşları İşletme Mühendisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.