AnasayfaBlogİş Hayatında Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı
Kişisel Gelişim

İş Hayatında Dikkat Eksikliği ve Dikkat Dağınıklığı

09 Mart 2018
Beyaz duvarlı bir odada ahşap bir masanın etrafında oturan bir grup insan. Herkes takım elbise giymiş ve bir adamın sakalı ve bıyığı var. Masa evraklarla dolu ve insanlardan birkaçı gülümsüyor. Masanın ortasındaki adamın mavi bir kravatı var. Arka planda gülümseyen bir kadının bulanık bir görüntüsü ve mavi bir duvar var. Resmin en sağında, bir kişinin yüzünün ve vücudunun bulanık bir resmi var.
Konu BaşlığıAçıklamaÇözüm Önerisi
Dikkat Dağınıklığı ve MeşguliyetSürekli oluşan talepler ve dağınık bir iş düzeni dikkat dağınıklığına ve verimsiz çalışmalara neden olur.Gelişmiş planlama yöntemleri ve dikkat yönetimi kullanmayı deneyin.
Yoğun DuygularHerhangi bir güçlü duygu, dikkat dağınıklığına sebep olabilir.Duygusal farkındalığı artırmaya çalışın, stresli durumları yönetmek için teknikler öğrenin.
Fiziksel RahatsızlıkHasta, aç veya yorgun olduğunuzda dikkat dağınıklığına daha savunmasız olursunuz.Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz, dikkat dağınıklığı üzerinde büyük etkiye sahip olabilir.
Psikolojik GüvensizlikNe kadar çok güvende hissedersek uzun dönemli hedeflerimiz için o kadar çok dikkat sahibi oluruz.Güvenli bir iş ve kişisel ortam oluşturmak dikkat dağınıklığını azaltabilir.
Çevresel EtkilerGürültülü veya karmaşık bir çalışma ortamı dikkat dağınıklığını arttırabilir.Sessiz, organize ve rahat bir çalışma ortamı dikkatinizi yönetmenize yardımcı olabilir.
Teknoloji BağımlılığıSürekli çalan telefonlar ve e-posta bildirimleri dikkati dağıtan unsurlardan biridir.Teknoloji kullanımını düzenli aralıklarla sınırlayın ve belirli zamanlar konusunda disiplinli olun.
Hedeflerin BelirsizliğiHedeflerin net olmaması dikkati dağıtır ve hedeflere ulaşmayı zorlaştırır.Net ve ölçülebilir hedefler belirleyin, planlama araçları kullanın.
Çok Görevli DüşünmeBir seferde birden fazla işe odaklanmak dikkat dağınıklığına yol açar.Tek işe odaklanmayı deneyin, zamanınızı verimli bir şekilde planlayın.
Zaman YönetimiVerimsiz zaman yönetimi, dikkat dağınıklığını artırır ve stresi tetikler.Zaman yönetimi teknikleri ve araçları kullanmayı öğrenin.
Etkili Ara VermeBeyni yeniden başlatmak ve dikkati toparlamak için geçici aralar vermek gerekir.Kısa araları planlamayı ve uygulamayı öğrenin.

Yaz geliyor ve tatil planları yapılmaya başlandı bile. Her tatilden önceki hafta kocaman bir yapılacaklar listeniz var. Üstelik hem iş hem de ev için... ve gittikçe de büyüyor. Ama tatile odaklanmak yeterli değil. Dikkat dağınıklığı oluşturacak birşeyler mutlaka bulunur. Tam tatile çıkacakken kapınıza birisi dayanıyor veya bir telefon geliyor:

  • “Müşteri XYZ hediye sepeti gönderdi, yarın tatile çıkmadan önce onlarla bir konuşabilir misin?’’

  • “Biliyorum, eşya toplamaya çalışıyorsun ama o toplantıya 11’de katılabilme şansın var mı?"

  • “Postaneye gitmem gerek ve sonra da kahve içeceğim- gelmek ister misin? Ben ısmarlıyorum, sana kahve borcum var’’

Tanıdık geldi mi? İş günlerimizde sürekli olarak meşgul ediliyoruz ve yılın bu zamanı bunu çok daha fazla yaşıyoruz. Değişik teknoloji cihazları, iş arkadaşları, toplantılar, "aciliyetler" ve hatta can sıkıntısı arasında bizler devamlı olarak kontrol etmeye ve de sürekli hale gelen talepleri yönetmeye zorlanıyoruz. Dikkat dağınıklığı ve meşgul edilmeler odaklanma, katılım sağlama, üretken olma, kaliteli iş üretme veya yenilikçi düşünme ve de en önemlisi amaçlarımıza ulaşmamızı engelliyor. Ama biz bunu normal karşılıyoruz. Dikkat dağınıklığı ve meşgul edilmeyi normal olarak kabul ettiğimiz iş günlerine geliyoruz. Birçoğumuz işlerimizi ya sabahın erken saatlerinde ya da gece saatlerinde zaman ve dikkatimizi daha fazla verebileceğimiz zamanlarda tamamlıyoruz. Şimdi yapacağımız şey çok önemli. Artık dikkat dağınıklığı ve meşgul edilmelere karşı ayaklanma zamanımız. Bunu yapmak için dikkatinizi yönetmeniz gerekir.

Dikkat Dağınıklığı ve Dikkat Eksikliği

Bir araba aldığınız veya kiraladığınız günü hatırlamanızı istiyorum. Belki de istediğiniz araba hakkında biraz araştırma yaptınız, belki sonradan anlaşmak için gittiniz ve istediğiniz arabayı test ettiniz ve belki de diğer arabaları da test ettiniz. İstediğiniz arabaya karar verdiniz, ve daha sonra, araba satıcısıyla yapılan pazarlıklardan sonra arabayı satın aldınız. Heyecanlı bir şekilde yepyeni arabanızı sürdünüz. Şimdi arabanızı her yerde görüyorsunuz. Yolda görüyorsunuz, marketin park yerinde görüyorsunuz ve işte de park yerinde görüyorsunuz. Ne oldu? Herkes bir anda sizin arabanızdan mı aldı? Hayır, o iş öyle değil. Olan şu ki, siz, dikkatinizi değiştirdiniz ve de şimdi arabanın o modeline odaklandınız ve onu her yerde görüyorsunuz. Kendinize sormanız gereken şey şu: günlük hayatta ben dikkatimi nasıl yönetiyorum? "İnsanlar dikkatlerini verdikleri şeyi özetler" diyor Winifred Gallagher. Kendi kitabı Rapt: Attention and Focused Life’da. Odaklandığımız şey deneyimimizi, bilgimizi, eğlencemizi ve tatminimizi oluşturuyor. Ancak sonuca odaklanmak yerine dikkatimizin yakaladığı şeyler üzerinde israfta bulunuyoruz. Eğer gerçekten dikkat dağınıklığı ve dikkat eksikliği etkisini en düşük seviyeye indirmek istiyorsak ve buna ihtiyacımız varsa, o zaman bazı stratejiler uygulamamız gerekir. Daha önce yapılan şeyleri zorlamalı ve yeni şeyler yapmalıyız. Dikkatimizi yönetmenin yeni bir yöntemi var. Hedeflerimize ulaşmamızı engellemek için çalışan psikolojik ve çevresel güçleri tanımlamamız gerekiyor.

Dikkat dağınıklığı ve eksikliğini etkileyen faktörler neler?

Yoğun duygu.

Beyin sisteminin kendisi dikkatinizi kaybetmeye odaklıdır. Beynin dikkati içeren bölümü beynin duygusal merkezine bağlıdır. Herhangi bir güçlü duygu, bir iş arkadaşıyla gerginlik veya ergen çocuğunuzla problemler size dikkat dağınıklığı yaratabilir.

Fiziksel rahatsızlık.

Hasta, aç veya yorgun olduğunuzda dikkat dağınıklığı için daha fazla savunmasız olursunuz.

Psikolojik güvensizlik.

Yazar Tony Schwartz'a göre ne kadar çok güvende hissedersek uzun dönemli hedeflerimiz için o kadar çok dikkat sahibi oluruz. Dikkatimizi yönetmek için bu psikolojik ve de fiziksel güçlerle başa çıkmayı denemek yerine doğa ile ve de duygu, rahatsızlık ve güvensizlik gibi güçlere cevap vermek için beynimizin iç eğilimleriyle çalışmalıyız.

Dikkatinizin ölçülebilir doğasını kontrol edebilmek için ne yapabilirsiniz?

Dikkat dağınıklığı ve dikkat eksikliğini kontrol altına almak için tüm psikolojik koşulları optimize edin.  

Eğer yorgunsanız, açsanız veya stresliyseniz, dikkat dağınıklığı ile savaş veriyorsunuz demektir. Bilin bakalım her zaman kim kazanacak Beyniniz!

  • Fındık, granola paketlerinden veya kurumuş meyvelerden oluşan paketleri ofis çekmecenizde, çantanızda veya arabanızın torpidosunda dikkat dağınıklığı ile savaşmak için bulundurun.

  • Stresli tartışma ve sohbetlerden sonra rahatlamak ve deşarj olmak için sizi rahatlatan ve de enerji veren bir müzik listesi yapın.

  • Masanızın altında veya arabanızda rahat ayakkabılar bulundurun ki ofis binanızda veya ofis binası dışında hızlı yürüyüşler yapabilin. Uzun yürümenize gerek yok, 10 dakika yeterli.

Beyninizi yeniden başlatın.

Yeniden odaklanmak zordur çünkü biz beyinlerimizi bir seferde birden çok şeye odaklanabilmesi için eğittik. Konferans salonunda mailinizi kaç kere kontrol ettiniz veya çocuğunuzun kahvaltısını yaptırırken bulaşık makinesini boşalttınız mı? Hepsini aynı anda yaptınız mı? Bu yetenek değil. Alışkanlık! Üretkenliğinizi geliştirmiyor ve onun yerine odaklanabilme yeteneğinizi azaltıyor. Beyninizi yeniden başlatarak optimal bir işlem için onu tekrardan bağlıyorsunuz.

Beyninizi yeniden başlatmak için;

  • Beyninizde bir reset tuşu olduğunu düşünün ve "yeniden başlata basmam ve de işe koyulmam gerekli" deyin. Bu dikkatsizliği dağıtıyor ve de görevinize odaklanmanızı sağlıyor.

  • Nefes tekniklerin kullanın; aşağıdakiler gibi:

  • Derin bir nefes alın, göbeğinizi dışarı çıkarın ve daha sonra havayı güçlü bir şekilde karnınızdan getirerek dışarı çıkartın. Bunu beş-yedi kez tekrar edin ve de gerginliğin zihninizden dağılışını izleyin.

Zihinsel dırdırınızı dengeye sokacak olan başka bir nefes alma yöntemi de dilinizi damağınıza yerleştirmektir. Doğum günü mumu üfler gibi. Üflerken yediye kadar sayın. Odak noktanıza yeniden sahip olacaksınız. 

Dikkat Dağınıklığı ve Meşguliyet, Sürekli oluşan talepler ve dağınık bir iş düzeni dikkat dağınıklığına ve verimsiz çalışmalara neden olur, Gelişmiş planlama yöntemleri ve dikkat yönetimi kullanmayı deneyin, Yoğun Duygular, Herhangi bir güçlü duygu, dikkat dağınıklığına sebep olabilir, Duygusal farkındalığı artırmaya çalışın, stresli durumları yönetmek için teknikler öğrenin, Fiziksel Rahatsızlık, Hasta, aç veya yorgun olduğunuzda dikkat dağınıklığına daha savunmasız olursunuz, Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz, dikkat dağınıklığı üzerinde büyük etkiye sahip olabilir, Psikolojik Güvensizlik, Ne kadar çok güvende hissedersek uzun dönemli hedeflerimiz için o kadar çok dikkat sahibi oluruz, Güvenli bir iş ve kişisel ortam oluşturmak dikkat dağınıklığını azaltabilir, Çevresel Etkiler, Gürültülü veya karmaşık bir çalışma ortamı dikkat dağınıklığını arttırabilir, Sessiz, organize ve rahat bir çalışma ortamı dikkatinizi yönetmenize yardımcı olabilir, Teknoloji Bağımlılığı, Sürekli çalan telefonlar ve e-posta bildirimleri dikkati dağıtan unsurlardan biridir, Teknoloji kullanımını düzenli aralıklarla sınırlayın ve belirli zamanlar konusunda disiplinli olun, Hedeflerin Belirsizliği, Hedeflerin net olmaması dikkati dağıtır ve hedeflere ulaşmayı zorlaştırır, Net ve ölçülebilir hedefler belirleyin, planlama araçları kullanın, Çok Görevli Düşünme, Bir seferde birden fazla işe odaklanmak dikkat dağınıklığına yol açar, Tek işe odaklanmayı deneyin, zamanınızı verimli bir şekilde planlayın, Zaman Yönetimi, Verimsiz zaman yönetimi, dikkat dağınıklığını artırır ve stresi tetikler, Zaman yönetimi teknikleri ve araçları kullanmayı öğrenin, Etkili Ara Verme, Beyni yeniden başlatmak ve dikkati toparlamak için geçici aralar vermek gerekir, Kısa araları planlamayı ve uygulamayı öğrenin
başarılı olmak için beyni yeniden programlamak iş hayatında dikkat dağınıklığı iş hayatında dikkat eksikliği işyerinde dikkat dağınıklığı konsantrasyon eğitimi
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.