AnasayfaBlogİş Görüşmesine Gelen Bir Adayın Nasıl Göründüğü Önemli Mi?
İnsan Kaynakları Yönetimi

İş Görüşmesine Gelen Bir Adayın Nasıl Göründüğü Önemli Mi?

07 Ekim 2021
Bir kadın bir elinde kağıt, diğer elinde kalemle masada oturmaktadır. Yüzü kameraya dönüktür ve gözleri kâğıda odaklanmıştır. Yüz ifadesi düşünceli ve dudakları hafifçe aralanmış. Beyaz bir bluz ve siyah bir etek giymiştir. Masa ahşaptan yapılmıştır ve kağıt beyaz ve pürüzsüzdür. Arka plan nötr ve bulanık. Işık sıcak ve doğaldır ve kadının yüzüne yumuşak bir parlaklık verir. Etrafı huzurlu bir atmosferle çevrili ve atmosfer davetkâr ve rahatlatıcı.
Araştırma KonusuAraştırma Sonucuİlgili Öneri
ABD ve Çin’de işe alımlarda dış görünüşün önemiAdayların suçlu olarak görünmesi veya dış görünüşü, işe uygunluk ve niteliklerden daha çok dikkate alındı.İstihdamda ayrımcılığa ilişkin politikaların oluşturulmasında dikkate alınmalı
Gözlük takan erkeklerin algılanmasıGözlük takan erkeklerin daha zeki fakat çekingen olduğu düşünülüyor.Görünümün nitelikleri yansıtma kapasitesi göz önünde bulundurulmalı
Uzun boylu erkeklerin iş piyasasındaki konumuUzun boylu erkeklerin başarılı olma olasılığının daha yüksek olduğu ve daha iyi liderlik becerisine sahip olduğu gözlendi.Fiziksel özelliklerin yeteneklerle eşdeğer tutulmaması gerekmekte.
Üniversite profesörlerinin öğrencileri değerlendirme biçimiProfesörlerin, öğrenci değerlendirmeleri ile eğitmenlerin dış görünüşü arasında bir bağlantı kurdukları bulundu.Eğitim ortamlarında öğrencilerin yeteneklerine odaklanılmalı.
İyi giyinen iş adayının işe kabul olasılığıİyi giyinen bir adayın profesyonel algılanma olasılığı yüksektir fakat işe alım ve maaş seviyesini belirlemede etkili değildir.İş adaylarının yarattığı izlenim, yeteneklerinin de dikkate alınması gerektiği fikrini desteklemektedir.
Oyuncakların iş görüşmesindeki etkisiOyuncaklarla ilgilenen bir adayın olgun olmadığı yönünde algılandığı görülmüştür.İş görüşmesi ortamının, adayların yetenek ve deneyimine odaklanılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi önemlidir.
İyi görünüm elde etme yollarıBakımlı olmak ve giyim konusunda dikkatli olmak iyi bir görünüm elde etmede etkilidir.Görünüşe önem vermek ama bunu işle ilgili yetenek ve bilgiyi gölgelemeyecek şekilde dengelemek gerekir.
Kendine zaman ayıran bireylerin iş performansıKendine zaman ayırarak bakımına önem veren bireylerin daha iyi iş çıkaracağı düşünülüyor.Bireysel bakım ve kişisel görünüş, iş performansını etkileyebilir ve bu durum işe alım sürecinde göz önünde bulundurulmalıdır.
Parlak renkler ve gösterişli takıların iş görüşmesine etkisiFazla makyaj, parlak renkler, gösterişli takılar vb. öğelerin profesyonel bir görüntü oluşturmada olumsuz etkisini olduğu belirlenmiştir.İş görüşmesine giderken daha soft ve profesyonel bir görüntü sunacak seçimler yapılması önerilir.
Kotu bir dış görünüş ve işveren önyargılarıDış görünüşünden dolayı olumsuz önyargı oluşturan adayların işe kabul edilme ihtimalleri düşüktür.Bir iş görüşmesine gitmeden önce, temiz ve düzgün bir şekilde giyinmeye özen göstermek önemlidir.

ABD ve Çin’de bir grup araştırmacı tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçları işe alım kararlarından işverenlere bir çözüm yolu sunacak nitelikte. Araştırmaya göre bir hakem heyetinden makalenin değerlendirilmesi isteniyor. Makalesinin değerlendirmeye alındığı kişilerin muhasebeci olduğunu söyleniyor. Heyetteki kişiler, başvuranların suçlu gibi göründükleri için düşük verdiklerini söylediler. Özellikle koyu ten rengine sahip erkekler için bu görüş daha güçlüydü. Araştırmanın sonucunda değerlendiricilerin, adayın işe uygunluğu veya nitelikleri yerine suçlu olarak görünmelerine ve dış görünüşlerine daha çok dikkat ettikleri tespit edildi.

Bu bulgular istihdamda ayrımcılığa ilişkin politikaların belirlenmesinde de yol gösterici oldu. Bu araştırma Türkiye’de yapılmadı ancak genel olarak adayın işe alımda etkili olan özelliklerden biri de nasıl göründüğüdür. Belirli önyargılara sebep olabilir. Ama adayın görünümü haricinde dikkat edilen kriterler de elbette var. Ne bilgisi olduğu ve yetenekleri de önemli. Peki size, bir iş görüşmesinde bir adayın nasıl göründüğü önemli mi? Siz de karar veremediyseniz gelin birlikte diğer çalışmalara örnekleriyle birlikte inceleyelim.

İş Görüşmesine Gelen Bir Adayın Nasıl Göründüğü Önemli Mi?

ABD’de olduğu gibi tüm ülkelerde işverenlerin, yasalara göre işe alım süreçlerini yürütmesi gerekir. Ama bu dış görünüşüne önem verip vermediğini göstermez. 

Görünüş birçok durumda önemlidir. Araştırmalar, bir kişinin görsel izleniminin önyargılara sebep olacağını genel olarak ortaya koyuyor. Mesela gözlük takan erkekler, gözlük kullanmayanlara göre daha zeki ama çekingen bir karakteri olduğunu gösteriyor.

Başka bir çalışmada ise araştırmacılar uzun boylu erkeklerin başarılı olma olasılığının daha yüksek olduğunu ve daha iyi liderlik becerilerine sahip olduğunu ve hatta kadınların bu tür özelliklere sahip erkekleri daha çekici bulduğunu ortaya koydular. 

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Ayrıca bilim insanları üniversite profesörlerinin öğrenci değerlendirmeleri ile eğitmenlerinin dış görünüşü hakkında düşündüklerinin arasında bir bağlantı buldular. 

Bu örneklere dayanarak iş hayatındaki görünüşü değerlendirirsek, profesyonel olarak algılanmak ve işe girebilmek için ne gerekiyor? İş adaylarının resmi görünebilmesi için koyu renkli kıyafetler giymeleri tavsiye edilir. Erkeklerde kravat olmalı ve kadınlar bluz ve ceket giymelidir.



Temiz, bakımlı ve zevki bir kişisel görünüm, bir başarı imajı yansıtır. İş başvurusunda bulunan kadınların gösterişli takılardan, fazla makyajdan, parlak renklerden, uzun tırnaklardan, görünür piercinglerden, saçlardaki kırmızı vurgulardan, ağır tonlardan kaçmaları önerilir. Ek olarak üzerinde siyasi bir ifade sembolü olan kıyafetler tercih edilmemeli. Erkeklerde ise kirli sakal, dağınık ve ütüsüz kıyafet, uzun saçlardan uzak durulması gerekiyor. Çünkü bu görünüşler işverenler tarafından bazı önyargıların oluşmasına sebep oluyor.

İş Görüşmesine Giderken Nasıl İyi Görünüm Elde Edilir?

İyi giyimli veya iyi görünümlü olmak nasıl bir şey derseniz; iş görüşmesine gitmeden önce farklı tarzlar deneyin. Bir takım elbisenin her zaman gerekli olmadığını da aklınızdan çıkarmayın. Bununla ilgili bir başka yazımız var: "İş görüşmesine giderken ne giyilmeli?" okumanızı öneririz.

Bir adayın görünüşünün çevresinden etkilenebileceğini unutmamak gerekir. Mesela bir görüşme esnasında masanın üzerinde oyuncaklar varsa ve bu oyuncakları merak ederse olgun olmadığı izlenimi de yaratabilir.

İş görüşmesine giderken bu örnekler ve çalışmalar ne anlama geliyor derseniz; bakımlı olmanın profesyonel avantajları olmasına rağmen, daha hızlı işe alınmak veya işe girerken daha yüksek maaş alacağınız anlamına gelmiyor. İş başvurularında adayın dış görünüşü ile birlikte yarattığı izlenimin de hevesli olduğuna dair işaretler vermesi gerekiyor. Burada aslında işe giriş konusunda belirleyici olan konu nasıl bir performans sergilediğinizdir. Bir kişi profesyonel bir izlenim yarattıysa ve bakımlı görünüyorsa muhtemelen işe girecektir.

Son olarak bir kariyer uzmanı olan Connie Glaser’in sözüyle sonucu ifade etmek istiyorum. Kariyer uzmanı diyor ki; "Dürüst olmak gerekirse, kendine zaman ayıran birinin, kendine zaman ayırmayan birinden daha iyi bir iş çıkaracağını düşünüyorum. Çünkü kendilerini iyi hisseden insanlar ellerinden gelenin en iyisini yaparlar." Yani o iş başvurusunda hevesli olduğunuz ve motivasyonunuz genel olarak dış görünüşünüzden anlaşılıyor. 

ABD ve Çin’de işe alımlarda dış görünüşün önemi, Adayların suçlu olarak görünmesi veya dış görünüşü, işe uygunluk ve niteliklerden daha çok dikkate alındı, İstihdamda ayrımcılığa ilişkin politikaların oluşturulmasında dikkate alınmalı, Gözlük takan erkeklerin algılanması, Gözlük takan erkeklerin daha zeki fakat çekingen olduğu düşünülüyor, Görünümün nitelikleri yansıtma kapasitesi göz önünde bulundurulmalı, Uzun boylu erkeklerin iş piyasasındaki konumu, Uzun boylu erkeklerin başarılı olma olasılığının daha yüksek olduğu ve daha iyi liderlik becerisine sahip olduğu gözlendi, Fiziksel özelliklerin yeteneklerle eşdeğer tutulmaması gerekmekte, Üniversite profesörlerinin öğrencileri değerlendirme biçimi, Profesörlerin, öğrenci değerlendirmeleri ile eğitmenlerin dış görünüşü arasında bir bağlantı kurdukları bulundu, Eğitim ortamlarında öğrencilerin yeteneklerine odaklanılmalı, İyi giyinen iş adayının işe kabul olasılığı, İyi giyinen bir adayın profesyonel algılanma olasılığı yüksektir fakat işe alım ve maaş seviyesini belirlemede etkili değildir, İş adaylarının yarattığı izlenim, yeteneklerinin de dikkate alınması gerektiği fikrini desteklemektedir, Oyuncakların iş görüşmesindeki etkisi, Oyuncaklarla ilgilenen bir adayın olgun olmadığı yönünde algılandığı görülmüştür, İş görüşmesi ortamının, adayların yetenek ve deneyimine odaklanılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi önemlidir, İyi görünüm elde etme yolları, Bakımlı olmak ve giyim konusunda dikkatli olmak iyi bir görünüm elde etmede etkilidir, Görünüşe önem vermek ama bunu işle ilgili yetenek ve bilgiyi gölgelemeyecek şekilde dengelemek gerekir, Kendine zaman ayıran bireylerin iş performansı, Kendine zaman ayırarak bakımına önem veren bireylerin daha iyi iş çıkaracağı düşünülüyor, Bireysel bakım ve kişisel görünüş, iş performansını etkileyebilir ve bu durum işe alım sürecinde göz önünde bulundurulmalıdır, Parlak renkler ve gösterişli takıların iş görüşmesine etkisi, Fazla makyaj, parlak renkler, gösterişli takılar vb öğelerin profesyonel bir görüntü oluşturmada olumsuz etkisini olduğu belirlenmiştir, İş görüşmesine giderken daha soft ve profesyonel bir görüntü sunacak seçimler yapılması önerilir, Kotu bir dış görünüş ve işveren önyargıları, Dış görünüşünden dolayı olumsuz önyargı oluşturan adayların işe kabul edilme ihtimalleri düşüktür, Bir iş görüşmesine gitmeden önce, temiz ve düzgün bir şekilde giyinmeye özen göstermek önemlidir
insan kaynakları yönetimi eğitimi iş görüşmesine gelen bir adayın nasıl göründüğü önemli mi
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir masanın etrafında kağıt, dizüstü bilgisayar ve diğer nesnelerle oturan bir grup insan. Kameraya en yakın kişi kıvırcık saçlı, beyaz gömlekli ve dikkatle dizüstü bilgisayara bakan bir kadın. Kadının yanında ise yüzünde gülümsemeyle bilgisayar ekranına bakan bir adam var. Önlerindeki masa kâğıtlarla, etiketli pembe bir kutuyla ve siyah beyaz çizgili bir nesneyle doludur. Arka planda, kırmızı ve sarı bir nesnenin bulanık bir görüntüsü vardır. Odadaki herkes odaklanmış ve derin bir konsantrasyon içinde, işlerini bitirmeye hevesli.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

26 Temmuz 2021
Bir grup insan fotoğraf çektirmek için poz veriyor. Kollarını kavuşturmuş bir kadın grubun ortasında duruyor, yüzü kameraya dönük. Kadının solunda beyaz gömlekli ve kırmızı kravatlı bir adam başını kameraya doğru çevirmiş. Sağında takım elbise giymiş bir adam, elini ceketinin üzerine koymuş. Arka planda bir adamın yüzünün yakın çekimi görülüyor. Daha geride, bir kravatın yakın çekimi görülüyor. Grup yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Herkes gülümsüyor, anın ve birlikte yarattıkları resmin tadını çıkarıyor.
Mülakat Tavsiyeleri

Mülakat İçin En İyi Aday Nasıl Bulunur?

01 Ekim 2021
Bir kadın beyaz bir dizüstü bilgisayar ve siyah bir klavye ile bilgisayarın önünde oturuyor. Gözlük ve beyaz bir gömlek giyiyor. Elleri klavyenin üzerinde durmaktadır. Yüzü yakın plandadır ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Arka planda beyaz harflerle mavi bir kare var. Kadın önündeki işe dikkatle konsantre olmuş gibi görünüyor. Kararlı ve odaklanmış görünüyor.
Fotoğrafçılık

Photoshop İle Neler Yapılabilir?

30 Ağustos 2021