AnasayfaBlogİş Görüşmesinde Beden Dili Hareketleri ve Anlamları
Beden Dili

İş Görüşmesinde Beden Dili Hareketleri ve Anlamları

19 Mart 2015
Bu resim, çeşitli ifadeler kullanan bir kadının kolajını göstermektedir. On ayrı görüntüden oluşmaktadır. Sol üstte, kadın bir kalem tutuyor ve elleriyle bir yüz ifadesi yapıyor. Bir sonraki resimde kafası karışmış bir ifadeyle yukarı bakmaktadır. Onun sağında ise bir takım elbise giyiyor. Aşağıya doğru, mavi gömlek ve siyah ceket giyen kahverengi saçlı bir kadın var. Onun üstünde elinde kalem tutan bir kadın var. Onun yanında yukarıdan bakan bir kadın var. Onun sağında ağzı açık bir kadın var. Son olarak, sol altta alnına dokunan bir kadın ve eli çenesinde bir kadın var. Tüm ifadeler ince ve benzersizdir, bu da bu görüntüyü bir görüntü başlığı veri kümesi hazırlamak için harika bir görüntü haline getirir.
Beden Dili HareketiAnlamıYanlış Kullanılması Durumunda Sonuçları
UyuşuklukSaygısızlık, Birilerinin zor kullanmasıyla oraya geldiğinizi gösterir.Karşınızdaki kişi sizinle ilgilenmekten vazgeçebilir.
Olağan olmayan mimiklerMimiklerin abartılması, mesajın anlamını bozarAbartılı mimikler karşı tarafı rahatsız edebilir.
Sürekli saate bakmakSabırsızlık, önemsenmemeKarşınızdakine saygısızlık yaptığınız hissi uyandırır.
Dik başlıkİlgisizlik ve aşağılamaKarşınızdakinin saygısını kazanamazsınız
Kol BağlamaKapatılmışlık ve ilgisizlikKarşınızdakinin sizinle ilgilenme isteği azalabilir.
Çelişkili ifadelerYanıltıcı ve güven sarsıcıKarşınızdakinin sizin gerçek niyetinizi anlaması güçleşir.
Başınızı sürekli sallamaAşırı onaylama, yalancı katılımcılıkKarşınızdaki kişi tarafından sahte olarak değerlendirilebilirsiniz.
Aşırı enerjiAşırı hareketlilikGörüşme sırasında dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici olabilir.
Göz temasından kaçmaGüvensizlik ve yalanKarşınızdaki kişi sizinle ilgili olumsuz izlenimler oluşturabilir.
Zayıf el sıkışmaEksik iletişim ve güvensizlik Karşınızdaki kişi sizden etkilenmeyebilir.

Ağzımızdan tek kelime çıkmadan bile bazen bazı şeyleri anlatabiliriz. Cem Yılmaz'ın sahne şovlarından birinde "arabanın camını aç" repliğini hatırlarsanız tek kelime bile etmeden hareketlerle birçok şey anlatılabiliyor. Ancak bu dil her zaman görgü kurallarına uygun ve nazik bir dil değildir. Doğru kullanılmadığı zaman birçok sıkıntıya mahal verebilir. Özellikle iş görüşmesinde bu dilin yanlış kullanımı iş görüşmesini tam anlamıyla "batırabilir".

İş görüşmesinde beden dili hataları neler?

İletişim HatasıAçıklaması
UyuşuklukOmuzları düşük ve öne doğru eğik durmak, saygısızlık ifade eder. Dik durmak ve gür sesle konuşmak gereklidir.
Olağan olmayan mimiklerMimikler, aşırıya kaçmadan, yerinde kullanılmalıdır. Aksi durumda dikkati dağıtabilir ve sıkıcı olabilir.
Sürekli saate bakmakKonuşurken sürekli saate bakmak, saygısızlık ve sabırsızlık ifade eder.
Dik başlılıkYukarıdan bakmak ve aşağılama, ilgisizlik ifade eder. Konuşurken öne eğilmek ve dinlemek gereklidir.
Kol bağlamaKollarını bağlamak, kapalı bir duruş ifade eder. Elitist ve egoist bir duruş sergileyebilir.
Çelişkili ifadelerİfade ve beden dili arasındaki çelişki, yanıltıcı ve alaycı bir durum yaratır.
Baş sallamaBaş sallama, "katılıyorum" anlamına gelir ancak sürekli baş sallamak yanıltıcı olabilir.
KıpraşmaAşırı enerji ve hareketlilik, kıpraşarak kullanılmamalıdır.
Göz temasıGöz temasından kaçmak, yalan söylendiği veya güvensizlik ifade edebilir. Doğru düzeyde ve zamanlamada olmalıdır.
El sıkışmaZayıf veya çok kuvvetli el sıkışma, yanıltıcı olabilir. Karşınızdaki kişinin yapısına uygun şekilde el sıkışmalısınız.

Uyuşukluk

Omuzlar düşük ve öne doğru eğik bir vaziyet tamamen karşı tarafa bir saygısızlık anlamına gelir. Birilerinin zor kullanmasıyla oraya geldiğinizi anlatır. Dik durmalısınız ve söyleyeceklerinizi ağzınızın içinden değil, gür sesle söylemelisiniz.

Olağan olmayan mimikler

i̇ş görüşmelerinde beden dili için mimik kullanmak elbette faydalıdır. ama bunu abartarak her hareketinizi mimiklerle anlatmaya kalkmayın. opera yöneticisi gibi hareket ederseniz eliniz mutlaka bir şeyleri kıracaktır. mimikler yerinde kullanıldığında karşı tarafın dikkatinin dağılmasını önler. ancak abartıldığında sıkıcı olabilir.

Sürekli saate bakmak

Biriyle konuşurken sürekli kol saatinize bakmak ya da duvardaki saati izlemek büyük bir saygısızlık örneğidir. Çabuk konuş acelem var anlamını taşır. Ya da "senden daha önemli işlerim var" anlamına da gelebilir. Tam bir sabırsızlık örneğidir ve bu karşıdakinin anlayabileceği kadardır. Karşınızdaki ne anlama getirdiyse o derece tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalırsınız.

Dik başlılık

Bu bakışın asıl anlamı yukarıdan bakmaktır. Başınızı biraz yukarı kaldırarak gözleri kısmak ve karşınızdakine aşağılayıcı bir bakış anlamına gelir. Bu bakış ilgisizlik ve aşağılama anlamına gelir. Karşınızdaki konuşurken mutlaka biraz öne eğilmeli ve onu dinlemelisiniz.

Kol bağlama

Kollarını bağlamak karşı tarafa ve anlattıklarına karşı kapalı olduğunuz anlamına gelir. Söylediklerinle ilgilenmiyorum, dinlemiyorum ve ciddiye almıyorum anlamlarına gelecektir. Ayrıca bu tip duruşlar kendinize çok güvendiğinizi ve egoist bir yapıya sahip olduğunuzu da gösterebilir. Beden dili araştırmalarına göre ellerini masanın üzerinde tutmanız en doğru yöntemdir.

Çelişkili ifadeler

İş başvuru formunda yazdığınız maaş beklentinizin altında bir maaş teklifinde bulunulduğunda ne yaparsınız ? Biraz yüzünüz asılır ve hemen pazarlığa başlarsınız öyle değil mi ? Böyle bir durumda beden dili farklı şekilde konuşabilir. Mesela teklif geldiğinde gülebilirsiniz. Bu da alaycı ve çelişkili ifade anlamına gelir. Beden dili ifadelerinizi hayatın olağan akışına uygun olmasını sağlayınız.

Başınızı metallica konserinde gibi sallamayın

Baş sallama "katılıyorum" anlamına gelir. Karşınızdaki konuşurken "onu anladığınızı ve aynı düşünceyi paylaştığınızı" anlamına gelen bir beden dili ifadesidir. Ancak karşınızdaki uzun süreli bir konuşma yaparsa konuşma sonuna kadar sürekli kafanızı sallamayın.

Biraz sakin olun

Kıpır kıpır bir yapınız olabilir. Ama bunu biraz daha yavaşlatın. Aşırı bir enerjiniz varsa bunu tamamını kıpraşarak kullanmayın.

Göz teması neden önemli?

Karşılıklı görüşmelerde göz temasından kaçmak "yalan" söylediğiniz anlamına gelebilir. Göz teması kurmadığınızda beden dili kurallarına göre güvensizlik veriyor olacaksınız. Göz teması doğru düzeyde ve doğru zamanlamada olmalıdır.

El sıkışma

Karşınızdakinin elini koparırcasına el sıkışmak her ne kadar kötü olsa da zayıf el sıkışmaktan daha iyidir. Karşınızdakinin yapısına uygun şekilde el sıkışın. El sıkışmayı göz teması ile yanyana düşündüğümüzde ise dikkat etmeniz gereken bir husus var. Hem göz teması kurayım hem de el sıkışayım diyorsanız lütfen bastığınız yere dikkat edin. Takılıp düşmeniz içten bile olmaz. Çünkü görüşme yerine muhtemelen ilk defa gidiyorsunuz. İş görüşmesinde beden dili çok önemlidir. Ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de önemlidir. Yukarıda saymış olduğumuz kurallara dikkat ederseniz birçok görüşmesinden olumlu ayrılmanız içten bile değildir.

Uyuşukluk, Saygısızlık, Birilerinin zor kullanmasıyla oraya geldiğinizi gösterir, Karşınızdaki kişi sizinle ilgilenmekten vazgeçebilir, Olağan olmayan mimikler, Mimiklerin abartılması, mesajın anlamını bozar, Abartılı mimikler karşı tarafı rahatsız edebilir, Sürekli saate bakmak, Sabırsızlık, önemsenmeme, Karşınızdakine saygısızlık yaptığınız hissi uyandırır, Dik başlık, İlgisizlik ve aşağılama, Karşınızdakinin saygısını kazanamazsınız, Kol Bağlama, Kapatılmışlık ve ilgisizlik, Karşınızdakinin sizinle ilgilenme isteği azalabilir, Çelişkili ifadeler, Yanıltıcı ve güven sarsıcı, Karşınızdakinin sizin gerçek niyetinizi anlaması güçleşir, Başınızı sürekli sallama, Aşırı onaylama, yalancı katılımcılık, Karşınızdaki kişi tarafından sahte olarak değerlendirilebilirsiniz, Aşırı enerji, Aşırı hareketlilik, Görüşme sırasında dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici olabilir, Göz temasından kaçma, Güvensizlik ve yalan, Karşınızdaki kişi sizinle ilgili olumsuz izlenimler oluşturabilir, Zayıf el sıkışma, Eksik iletişim ve güvensizlik , Karşınızdaki kişi sizden etkilenmeyebilir
İş Görüşmesinde Beden Dili Hareketleri Ve Anlamlarıbeden dili bedendili beden dili anlamları beden dili hareketyeri beden dili hareketleri ve anlamları bedenin dili
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.