AnasayfaBlogİş Arayanlar İçin Bir Günlük Plan
İş Arama Teknikleri

İş Arayanlar İçin Bir Günlük Plan

16 Mart 2018
Bir dizüstü bilgisayar beyaz bir masanın üzerine yerleştirilmiş, gümüş ve siyah gövdesi tepedeki ışıkla aydınlatılmış. Dizüstü bilgisayarın ekranı siyah ve yanında beyaz bir tabak görülüyor. Dizüstü bilgisayarın solunda siyah ve gümüş bir kupa, köşede ise üzerinde sarı bir leke bulunan bir saksı bitkisi yer alıyor. Masanın üzerinde bir cep telefonu da görülüyor. Dizüstü bilgisayarın yakın çekiminde klavye ve fare, bitkinin yakın çekiminde ise yaprakları ve sapları görülüyor.
AktiviteAçıklamaFayda
Sabah 6'da kalkmakKendinizi iş dünyasına adapte etmek ve günü tam anlamıyla değerlendirebilmek için erken kalkmak büyük önem taşırVerimlilik
Spor yapmakMental ve fiziksel sağlığı destekler, yeni bir iş ararken kişiyi motive eder ve enerjik hissettirirSağlık ve motivasyon
Kütüphanede zaman geçirmekKütüphaneler genellikle ücretsiz internet, kaynaklar ve sessiz bir çalışma alanı sunarOdaklanma ve iş arama kaynakları
Özgeçmiş yazmakHer iş arama sürecinin en önemli adımlarından biridir ve birçok iş arayanın en zorlandığı adımlardan biri olduğu bilinirİş bulma ihtimalini artırır
Açık hava aktiviteleriStresi azaltır ve yaratıcılığı teşvik ederZihinsel sağlık ve yaratıcılık
Network gruplarına katılmakBağlantılarını genişleterek, farklı iş fırsatları hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olurBağlantılar ve fırsatlar
İş ilanlarına bakmakOlası iş fırsatlarını değerlendirir ve nelerin mevcut olduğunu görmenizi sağlarFırsatları tanıma
Listeni hazırlamakVerimli bir iş arama süreci için günlük planları organize etmeye yardımcı olurOrganizasyon ve planlama
Eşinize mesaj atınDestekleyici bir aile ve arkadaş çevresi stresi azaltabilir ve motive edici olabilirDestek ve motivasyon
LinkedIn profili kontrolüProfesyonel online varlığınız, işverenler ve ağınızdaki diğer profsyoneller için önemlidirOnline imaj ve bağlantılar

Büyük ihtimal bu yazının network ile alakalı olduğunu düşünüyorsunuz. Hayır değil, açıkçası network hakkında konuşmaktan yoruldum. Veya siz bu yazının işe alım uzmanlarının okumak için can attığı özgeçmişler hakkında olduğunu düşünüyorsunuz. Hayır. Bu yazı iş arayanların eve kapanıp bilgisayar başında iş aramalarına karşı oluşturulmuştur. Bilgisayar başında iş arayarak hiçbir yere varamayacağını göremeyen kişilere tavsiye niteliğindedir. Birçok kişi dışarı çıkıp ne yapacağını bilmeden eve hemen geri dönüyor ve ben dışarda neler yapabileceklerinden bahsedeceğim.

İş bulmak için tavsiye nedir?

Bazen öğrencilerim bazen arkadaşlarım iş bulmak için en iyi tavsiyen nedir diye soruyorlar. En iyi tavsiye olarak evden çıkmak olduğunu söyleyebilirim. İşte bu kadar. Evden çıkın. Bu dünyayı çalkalayan bir tavsiye değil ama büyük ihtimal birçok insanın duyması gereken tavsiye.

Kaça kadar uyuyorsunuz?

Son zamanlarda iş arayan birçok arkadaşımın sabah 10'da kalktığını duydum. Evet! İş arayanların sabah 10’a kadar uyuduğunu duyuyorum. Ben bunu ergenlik çağımdan beri yapmadım.

Nereye Gitmeliyim?

Size evden çıkın diyorum ve siz de soruyorsunuz! Nereye gitmeliyim? Size bir kere evden çıkmadan önce ne yapmanız gerektiği hakkında detaylı bir plan vermeden tavsiye veremem. Aşağıda bir günün örneği var. İş arama sürecinin başlangıcı.

Bir günlük iş arama aktivitesi nasıl olabilir?

  1. Sabah 6’da kalkın ve az şekerli ya da şekersiz kahve için (Karatay hoca şekersiz için diyor). Spor kıyafetlerinizi ve yeni spor ayakkabılarınızı giyin. Evi 30 dakikalığına yürüyüş için terk edin. Küçük adımlarla başlayın.

  2. Yürüyüşten döndüğünüzde bulaşıkları yıkayın ki bunu fiziksel ve zihinsel olarak canlandırıcı bulacaksınız. Kahvaltı isteğe bağlı. Evi 8’de terk edin. Ama öğle yemeği için yaptığınız tostu unutmayın.

  3. Kütüphaneye gidin ve saatinizdeki zamanlayıcıyı bir saat ilerisine kurun. Rahat bir sandalyede oturun ve o gün için yapılacaklar listenizi yazın. Bu dördüncü adım ile birlikte aktiviteleri de içerecek. Listenizi bitirdikten sonra en yakın bilgisayara gidin ve LinkedIn’a giriş yapın. Ve şunu statünüze yazın "Bugün iş arayışımın ilk günü. Başarıya ulaşmayı dört gözle bekliyorum. Eğer benimleyseniz bu iletiyi beğenin." Bağlantılarınızdan ve "bir şey duyarsam söylerim" bağlantılarınızdan beğeni toplayacaksınız.

  4. Özgeçmiş yazmak ile alakalı bir seminere katılmak için en yakın kariyer merkezine gidin. İşe alım uzmanlarının bile sevdiği özgeçmişler yazmak konuşmasını dinlerken yanınızdaki insana sessizce ne işle ilgilendiğini sorun.

  5. Bank bulabileceğiniz bir parka gidin. Öğle yemeğinizi yiyin, yerken manzarayı seyredin. Bir dahaki yere kadar orada yarım saat boyunca oturun. Aslında farkındasınız ki o endişeli hallerinizden eser yok ve üretkensiniz. Üretkenlik bulmanız iyi bir şeydir.

Eşinize şu mesajı atın: İş arayışımdaki ilk günüm iyi gidiyor. Üretken hissediyorum. Bu akşam yemekler benden. :)

  1. Network gruplarının toplandığı bir yere gidin. Bu üniversite grubu olabilir ya da sektör derneği olabilir. Kendinizi hangisine yakın hissediyorsanız ona gidin. Misafir konuşmacıyı dinleyin. Not edin ki insanlar onun gözlerinin içine bakmadığında bu hiç hoşuna gitmiyor. Söylediklerinin çoğu bilindik şeyler olsa bile bildiğiniz şeyleri hatırlamak önemlidir.

  2. Saat 4’te Starbucks’a gidin ve bir kahve alın, daha sonra rahat bir sandalye bulun. Bilgisayarınızı prize takın ve tercih ettiğiniz işi arayın.

Pazarlama uzmanı için 10 iş ilanı, finans sektörü için üç iş ilanı var. Ayrıca 15 ilanda muhasebeci arıyor. Bu sizin için ve yeni bağlantınız için mülakat seminerindeki buluşmanızda harika bir işgücü pazarı bilgisi olacaktır.

  1. Saat 5’te yapılacak listenize bakın ve günün %80 yapılacaklar listesini tamamladığınız için kendinizi tebrik edin. Ne yapabileceğiniz hakkında biraz iyimserdiniz bunda problem yok, yarın kaldığınız yerden devam edersiniz.

Eşinize mesaj atın ve ona mangalda et pişirmek için eve doğru geldiğinizi söyleyin. Bugün iyi bir gündü.

  1. Eşiniz sizden perdeleri takmanızı ve odada değişiklik yapacağı için yardım istediğinde ondan özür dileyin ve iş aradığınızı ve öyle şeyler yapacak vaktinizin olmadığını söyleyin. Bununla birlikte istediği şeyleri hafta sonu halledersiniz.

Yarın evden çıkmak için başka bir gün. Hangi aktiviteleri yapmak istediğiniz size kalmış. Büyük ihtimal kariyer merkezinde tanıştığınız insanlarla iletişimde kalmak, şirket listesi yaratmak, özgeçmişi yenilemek için saatler harcamak ve başka bir network grubuna katılmak... herhangi biri olabilir. İhtimaller sonsuz. Önemli olan evden çıkmanız.

Günümüzde iş arayanlar neyi nasıl yapmalı?

Günümüzde geçmişte olduğu gibi eşe dosta ona buna sorma devri bitti. Çünkü günümüzde birbirimizle internet üzerinden konuşuyoruz. Artık online bir izlenim bırakıyorsunuz. Buluşmalardan, mülakatlardan ve ilk tokalaşmalardan önce insanların çoğu birbirlerinin online profilleri için LinkedIn veya Google’a bakıyor. Sizinki sizin hakkında ne diyor?

Resminiz binlerce kelime anlatır.

Uygun (kışkırtıcı, sarhoş ve şaşkın olmayan) bir fotoğrafa sahip profillerin görüntülenme veya ulaşılma şansı iş arayanlar için 7 kat daha fazladır. Resimsiz profiller insanları gerçekten rahatsız ediyor. Nasıl göründüğünüzü ve kendinizi mülakatlara giderken nasıl sunacağınızı düşünün. İşte resminiz böyle gözükmeli. En iyi profesyonel halinizle. Şimdi iş arayanlar için süper bir ipucu: kendinizi Google’layın ve emin olun herkese görünen fotoğraflarınız işvereninizin görürse sorun olmayacağı türden olsun ;)

Kendini pazarlamak.

sahip olmak istediğiniz rol için kendinizi pazarlayın. bir kariyer yönetimi uzmanı mısınız? rolünüzü ileri taşımak istiyor musunuz? o rolde sizi nitelikli yapan becerilerinizi ve yeteneklerinizi düşünün. en etkileyici sonuçlara sahip projeleri düşünün ve onları gösterin. i̇şverenler iş için doğru insanı işe almak isterler. eğer iş arayanlar kendilerini doğru insan olarak görüyorlarsa yeteneklerini pazarlamalı ve bunu onlara göstermelidir.

İş arayanlar için teknoloji çok önemlidir.

Herkes rolünde bir çeşit teknoloji kullanır- CRM sistemleri, veri tabanı yazılımları, Outlook, PPT, sosyal medya siteleri, ücret bordosu/IK sistemleri, ödeme programları, elektronik kayıt sistemleri... gibi gibi gibi... Bu liste tüm iş arayanlar için uzar gider. Herhangi birini veya HEPSİNİ özgeçmişinizde ve profilinizde bulundurduğunuzdan emin olun. Yöneticiler iş arayanlar için bu işin üstesinden gelebilecek teknik bilgiye sahip olup olmadığını bilmek ister.

iş arayanlar kalabalığında sıyrılın.

Artık kimse gerçekten okumuyor bu yüzden bilgiyi kısa, tatlı ve özünde bırakın. Kişisel ve yaklaşılır olun ve becerilerinizi ve teknolojik yeteneklerinizin altını çizmek için anahtar kelimeler kullanın. Mümkün olduğu yerde işinizin örneklerini koyun. İşverenler sizin benzer bir geçmişe sahip başka bir adaydan daha iyi seçenek olduğunuzu bilmek ister. Yani işlerini kolaylaştırın!

Her iş online olarak ilan edilmez. Online olarak iş aradığınızda iş panolarına veya online aramalara güvenmeyin. Birok aday fark etmiyor ki online ilanlar paraya mal oluyor. İşe alım uzmanları doldurulması zor rollerin altını çizmek için o boşlukları kullanmaya eğilimlidir.

İşlerin %80’inden fazlası dahili bağlantılarla doldurulur. Bir kere ilgilendiğiniz şirket veya rol bulduğunuzda, LinkedIn veya diğer sosyal siteleri orada çalışan biri ile bağlantılı olup olmadığınızı bulmak için kullanın. Kendinizi tanıştırın ve mülakat için aranma şansınızı arttırın. Birçok şirketin öneri bonusu vardır. Bu yüzden iş arayanlar bu yöntemi kullanmalıdır. Bu arkadaşlar genel olarak o rolü doldurmaya yardımcı olurlar!

Bir iş arayan olmak genellikle bunaltıcıdır ve streslidir. Aynı zamanda ne yapmak gerektiğine dair olan bilgi ve önerilerin sonu yoktur. Ama günümüzde iş arayanlar için yapılması gereken şeyler daha basit.  Bu yüzden şimdi siz sürücü koltuğundasınız! Gitmek istediğiniz yere gidebilmek için neyi bilmeniz gerektiğini bildiğinizden emin olun.

Sabah 6'da kalkmak, Kendinizi iş dünyasına adapte etmek ve günü tam anlamıyla değerlendirebilmek için erken kalkmak büyük önem taşır, Verimlilik, Spor yapmak, Mental ve fiziksel sağlığı destekler, yeni bir iş ararken kişiyi motive eder ve enerjik hissettirir, Sağlık ve motivasyon, Kütüphanede zaman geçirmek, Kütüphaneler genellikle ücretsiz internet, kaynaklar ve sessiz bir çalışma alanı sunar, Odaklanma ve iş arama kaynakları, Özgeçmiş yazmak, Her iş arama sürecinin en önemli adımlarından biridir ve birçok iş arayanın en zorlandığı adımlardan biri olduğu bilinir, İş bulma ihtimalini artırır, Açık hava aktiviteleri, Stresi azaltır ve yaratıcılığı teşvik eder, Zihinsel sağlık ve yaratıcılık, Network gruplarına katılmak, Bağlantılarını genişleterek, farklı iş fırsatları hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur, Bağlantılar ve fırsatlar, İş ilanlarına bakmak, Olası iş fırsatlarını değerlendirir ve nelerin mevcut olduğunu görmenizi sağlar, Fırsatları tanıma, Listeni hazırlamak, Verimli bir iş arama süreci için günlük planları organize etmeye yardımcı olur, Organizasyon ve planlama, Eşinize mesaj atın, Destekleyici bir aile ve arkadaş çevresi stresi azaltabilir ve motive edici olabilir, Destek ve motivasyon, LinkedIn profili kontrolü, Profesyonel online varlığınız, işverenler ve ağınızdaki diğer profsyoneller için önemlidir, Online imaj ve bağlantılar
İş Arayanlar İçin Bir Günlük Plan
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.