AnasayfaBlogİş Arama İzni Süresi Ne Kadar? 
İnsan Kaynakları

İş Arama İzni Süresi Ne Kadar? 

27 Şubat 2020
Bir kişi dizüstü bilgisayarında, elleri klavyenin üzerinde özenle yerleştirilmiş bir şekilde yazı yazıyor. Yüzünde derin bir konsantrasyona işaret eden ciddi bir ifade var. Dizüstü bilgisayarın sağında, üzerinde siyah bir harf bulunan beyaz bir kahve fincanı ve tabağı var. Arka planda, üzerinde siyah bir harf bulunan beyaz bir yüzey var. Kişinin odaklanması ve ayrıntılara gösterdiği dikkat, yazı yazma biçiminden anlaşılıyor. Görüntü, kişinin duruşunun ve etrafındaki nesnelerin ayrıntılarını yakalayan bir yakın çekimdir.
Konu BaşlığıDetayİlgili İş Kanunu Maddesi
İş Arama İzni Nedir?İşçinin iş sözleşmesinin sona erme sürecinde, yeni bir iş bulabilmesi için sağlanan yasal hak.4857 Sayılı İş Kanunu 27. Madde
İhbar Süresi Nedir?İş sözleşmesinin feshinden önce belirli bir süre işçinin haberdar edilmesi gerektiği süre.4857 Sayılı İş Kanunu 17. Madde
İş Arama İzni Süresi3 sene veya daha fazla çalışan için 8 hafta, 3 yıl ile 1,5 yıl arasında olan 6 hafta, 1,5 yıl ve 6 ay olan kişi için 4 hafta, ve 6 aydan daha az bir iş yerinde çalışan için 2 haftadır.-
İş Ara İzni Talebinin Şekliİş arama izni talebi, işçi tarafından yazılı olarak yapılmak zorundadır.-
İş Arama İzni ÜcretiEğer işveren iş arama iznini sağlayamıyorsa, işçiye karşılığında iş arama izni ücreti ödenir.-
İş Arama İzin Saatleriİş arama izni, işçinin çalıştığı saatler içerisinde sağlanmalıdır.4857 Sayılı İş Kanunu 27. Madde
İş Sözleşmesi Fesih Durumlarıİş sözleşmesini hem işveren hem de işçi feshedebilir ve her iki durumda da iş arama izni süresi geçerlidir.-
İzin Kullanım Şekliİş arama izni, işçi tarafından her gün ya da toplu olarak kullanılabilir.-
İşverenin Yükümlülüğüİşveren, işçinin iş arama iznini sağlamak zorundadır ve bu hakkı sağlamazsa hukuki yaptırımlarla karşılaşabilir.4857 Sayılı İş Kanunu 27. Madde
İşçinin Hak Arama SüreciEğer işveren işçiye iş arama izni hakkını tanımıyorsa, işçi bu hakkını hukuki yollarla arayabilir.-

İnsan olarak birçok hakkımızın olduğunu biliriz. Fakat bilmemize rağmen, araştırıp bakmayız. Birçok konuda devlet, vatandaşları için yasalar koymuştur. İnsanlar mağdur olmasın diye, farklı kanallar ve mecralarda birden fazla yasa vardır. Ancak bunların bazılarını biliriz, bazılarından üstün körü haberdar oluruz. Bazılarından da hiçbir şekilde haberimiz olmaz. İnsan hakları yeterince bilinmez ve hakkımızı yeterince aramayız. İş arama izni süresi de hakkımızın yendiği konulardan biridir. 

Aslında hak arama işini eskiye dayandırmak biraz daha mantıklı olabilir. Önceleri hiçbir hakkının olmadığını ve genellikle güçlülerin korunduğu halk tarafından düşünülmüştür. Hal böyle olunca da bir yere başvuru da bulunmayız. Güçlü olanın da yaptığı yanına kar kalır. Fakat bunlar artık geride kaldı. Hakkını aramak isteyenler için devletin çıkardığı yasalar artık bir bir uygulanıyor. Daha çabuk sonuçlar alınıyor. Bu sayede bir nebze de olsa hak yerini bulmuş oluyor.

Genellikle bir şey başımıza gelmeden araştırma yapmayız. Örneğin, hasta olmadan hastalığın çaresine bakmayız. Ancak hasta olduğumuz zaman eczaneleri dolaşıp dururuz. Arabamız bozulduğunda veya mahkemeye işimiz düştüğünde kanunlara bakar o şekilde ihtiyacımızı gideririz. Yani sonuç olarak illa başımızdan bir olay geçmesi lazım.

Sektörel bazlı baktığımızda her alanın kendi içinde belli başlı kuraları ve yasaları vardır. Örnek verecek olursak, herkes yaşam gereği çalışarak hayatını devam ettirir. Bu yaşam içinde bazen iş değişikliği de yaşanır. Ya siz işten ayrılmak istersiniz ya da iş veren sizi çıkarır. Karşılıklı olarak belli bir süreç yaşanır. Ancak bu süreçte iş arama izni diye bir şey olduğunu son zamanlarda duyar olduk. Kanunun yeni olmamasına karşın, insanlar böyle bir şeyin haberdarlığını yeni çözmüştür. Çünkü bir ihtiyaç değildir. Ancak başımıza geldiği zaman böyle bir durumdan haberdar oluruz.

Çalıştığımız yerlerde iş arama süresi diye bir yasa var ve buna işverenlerin kesinlikle uyması gerekir. Birçok konu iş hukuku çerçevesine alınır. Uyulmadığı zaman ciddi yaptırımlara maruz kalabilirler. Hatta uymayanları mahkemeye bile verebilirsiniz. Farklı süreçler sizle iş veren arasında oluşur. Peki iş arama süresi nasıl gerçekleşir? Çalışırken iş aramak serbest mi? Tüm bilinen ve bilinmeyenleri bu yazımızda sizler için topladık.

İhbar Süresinde İş Arama İzni

İş arama izni 4857 sayılı İş Kanunu’nun 27. maddesinde geçmektedir. Kanunda ise şu şekilde geçmektedir, ihbar veya bildirim süresi içinde şirket ya da firma sahibi çalıştırdığı işçi için yeni bir iş aramasına izin vermesi gerekir. İş arama saatleri de çalıştığı süre içinde verilir. Ayrıca çalışıyor gibi göstererek herhangi bir kesinti yapmaması gerekir. Kanunda açık ve net bir dille iş veren işçiye bu hakkı tanımasının zorunlu olduğunu söylemektedir.

Yasanın bu hakkı tanımasına rağmen çoğu iş yeri bunu yok saymaktadır. İşçinin böyle bir hakkının varlığından haberdar olan iş veren yine de bu imkanı sağlamaz. Daha sorasında işçi bu konuda dava açabilir. Hakkını hukuki yollarla arayabilir.

İş sözleşmesinin fesih edilmesi durumunda da yine kanun değişmez. Sözleşmeyi iş veren fesih ettiği gibi işçide fesih ederse durum yine aynı olur. İşçi, arama iznini işverenden talep ederek kullanabilir.

Bir önemli konu daha burada bizleri karşılıyor. İş arama izni ihbar süresi boyunca yapılıyor. Ancak ihbar süresi burada oldukça önemlidir. 3 sene veya daha fazla çalışan için ihbar süresi 8 haftadır. 3 yıl ile 1,5 yıl arasında olan 6 hafta, 1,5 yıl ve 6 ay olan kişinin 4 hafta ve 6 aydan daha az bir iş yerinden çalıştıysa bu süre 2 haftadır. Bu ihbar süreleri muhakkak işçi ya da iş veren tarafından bildirilmelidir. Sözlü olarak değil, yazılı bir şekilde bildirilmesi gerekir. Bu süreler gerekli şekilde doldurulduğunda iş sözleşmesi anlaşılarak bitmiş olur. İş arama sürecinde izlemeniz gereken adımlar konusunda dikkat edilmelidir.

İhbar süresi iş arama izni, çalışılan zaman kadar her gün verilmelidir. 3 sene çalışan bir işçi üzerinden örnek verecek olursak, 8 hafta boyunca her gün çalışan iş arama izni kullanabilir. Ortalama 2 ay boyunca düzenli olarak bu izin yasal şekilde bulunmaktadır. Şayet bu hak tanınmıyorsa, karşılığında iş arama izni ücreti ödemesi gerekir.

İş Arama İzni Dilekçesi

İş arama izni için dilekçe iki şekilde olur. Birincisi her gün kullanabileceğiniz şekilde, diğeri ise toplu olarak kullanmadır. Normal bir dilekçe doldururmuş gibi her şeyi belirtiyorsunuz. İhbar süresi ve iş arama izni nasıl kullanılacaksa hepsini dilekçe de belirtmeniz gerekir. Örnek dilekçe şu şekildedir,

….................. Şirketine / Müdürlüğüne

 4857 sayılı İş Kanunun 17. Maddesi gereği iş sözleşmemi …/.../20... tarihinde sona erdireceğim. Aynı İşçi Kanunun 27. Maddesinde yer alan iş arama izni ….. ihbar süresi boyunca kullanmak istiyorum. İş arama izinlerini günün …. - ….. saatleri arasında talep ediyorum.

Gereğini arz ederim. / Saygıyla arz ederim.

T.C. No

İmza

Ad – Soyad

Şeklinde yazılı bir kağıt ile işçinin veya iş verenin bildirmesi gerekir. Ayrıca toplu iş arama izni kullanmak isteyenlerinde biraz daha farklı bir dilekçe yazması lazım. 

….................. Şirketine / Müdürlüğüne 

 4857 sayılı İş Kanunun 17. Maddesi gereği iş sözleşmemi …/.../20... tarihinde sona erdireceğim. Aynı İşçi Kanunun 27. Maddesinde yer alan iş arama iznimi toplu olarak kullanmak istiyorum. Toplu halde …/.../20.. - …/.../20.. tarihleri arasında kullanmayı talep ediyorum.

Gereğini arz ederim. / Saygıyla arz ederim. 

T.C. No 

İmza 

Ad – Soyad 

Toplu iş arama izni içinde bu şekilde bir dilekçe hazırlamak gerekir. İş arama süresi kanunda geçtiği ve sizin talep ettiğiniz şekilde kullanma imkanı vardır. Unutmadan toplu kullanılacak olan bu süreyi önceden yetkili birimlere bildirmeniz gerekir. Eğer bildirmediğiniz takdirde herhangi bir şey talep edemezsiniz.

İş Arama İzni En Az Ne Kadar Olmalı?

İhbar süresi belli olan bir işçinin iş arama süresi de bellidir. Bir işçinin ihbar süresi iş arama izni en az 2 saat olmalıdır. İki saatin altında bir süre verilemez. İşçinin ihbar süresini ne kadar ise, bu süre zarfı boyunca her gün yeni iş için izinli sayılır. Dilekçe de bunun belirterek günün belirli saatlerinde 2 saat iş aramak için bulunduğu çalışma ortamından ayrılabilir.

İş veren, işçiye hakkı olan günlük iki saati vermelidir. Şayet bu saatleri az kullandırır ya da vermez ise cezai işlemler yapılabilir. İşçiye bu haklar sağlanmazsa bunun karşılığında iş arama izni ücreti ödemesi gerekir. Yapmadığı takdirde işçi hakları devreye girer. İş arama izni hesaplama için çalışılan saatlik ücret, iş arama izni toplam saati ve katsayı yapılır. Yani çalışılan günün fiyatı ile arama izninin toplam saati çarpılır.

İş Arama İzni Nedir?, İşçinin iş sözleşmesinin sona erme sürecinde, yeni bir iş bulabilmesi için sağlanan yasal hak, 4857 Sayılı İş Kanunu 27 Madde, İhbar Süresi Nedir?, İş sözleşmesinin feshinden önce belirli bir süre işçinin haberdar edilmesi gerektiği süre, 4857 Sayılı İş Kanunu 17 Madde, İş Arama İzni Süresi, 3 sene veya daha fazla çalışan için 8 hafta, 3 yıl ile 1,5 yıl arasında olan 6 hafta, 1,5 yıl ve 6 ay olan kişi için 4 hafta, ve 6 aydan daha az bir iş yerinde çalışan için 2 haftadır, -, İş Ara İzni Talebinin Şekli, İş arama izni talebi, işçi tarafından yazılı olarak yapılmak zorundadır, -, İş Arama İzni Ücreti, Eğer işveren iş arama iznini sağlayamıyorsa, işçiye karşılığında iş arama izni ücreti ödenir, -, İş Arama İzin Saatleri, İş arama izni, işçinin çalıştığı saatler içerisinde sağlanmalıdır, 4857 Sayılı İş Kanunu 27 Madde, İş Sözleşmesi Fesih Durumları, İş sözleşmesini hem işveren hem de işçi feshedebilir ve her iki durumda da iş arama izni süresi geçerlidir, -, İzin Kullanım Şekli, İş arama izni, işçi tarafından her gün ya da toplu olarak kullanılabilir, -, İşverenin Yükümlülüğü, İşveren, işçinin iş arama iznini sağlamak zorundadır ve bu hakkı sağlamazsa hukuki yaptırımlarla karşılaşabilir, 4857 Sayılı İş Kanunu 27 Madde, İşçinin Hak Arama Süreci, Eğer işveren işçiye iş arama izni hakkını tanımıyorsa, işçi bu hakkını hukuki yollarla arayabilir, -
iş arama izni iş arama süresi ihbar süresi iş arama izni iş arama izni hesaplama iş arama izni ücreti
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu görsel, İnternet Gazeteciliği Eğitiminde çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Resimde takım elbiseli bir adam görülüyor ve yakın çekim olduğu anlaşılıyor. Arka planda bir uçağın bulanık görüntüsü görülüyor. Bu, kursun muhtemelen uluslararası gazeteciliğe odaklandığını ve dünyanın farklı yerlerinden habercilik gibi konuları kapsadığını göstermektedir. Bu çevrimiçi kurs sayesinde katılımcılar, gazeteciliğin küresel bağlamda nasıl işlediğini anlayabilir ve başarılı uluslararası gazeteciler olmak için gereken becerileri geliştirebilirler. Ayrıca bu kurs, katılımcıların farklı kültürlerden ve konumlardan haber yapmak için kullanılan en son teknolojileri ve stratejileri keşfetmelerine yardımcı olacaktır.
5
(4)

İnternet Haberciliği

21 Konu20 Saat
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat