AnasayfaBlogİnternet Çağında Beden Dili Nereye Gidiyor?
Beden Dili

İnternet Çağında Beden Dili Nereye Gidiyor?

24 Aralık 2018
Bir kadın beyaz tahtanın önünde durmuş, siyah bir kalemle tahtanın yüzeyine yazı yazmaktadır. Gri bir gömlek giymiş ve saçlarını topuz yapmış. Elindeki kalemi tahtaya yakın tutuyor ve diğer eli sanki bir sonraki cümleyi yazacakmış gibi havada duruyor. Beyaz tahta metin ve grafikle doludur ve köşede bir oje şişesi durmaktadır. Yüzü odakta ve ifadesi odaklanmış ve kararlı.
Modern Çağ İlişkileriBeden DiliTeknoloji-Bazlı İletişim
Kişisel ilişkilerin sayısında azalma gözlendi.Beden dilinin kullanımı azaldı.Bilgisayarlar ve cep telefonları üzerinden sürdürülen iletişim arttı.
Çoğu kişisel ilişki artık teknolojik bir platformda sürdürülüyor.Beden dilinin yerini yazılı ve görsel ifadeler aldı.E-postalar, mesajlar ve sosyal medya paylaşımları iletişim biçimleri arasında öne çıktı.
Popüler iletişim türleri arasında sohbet uygulamaları ve sosyal medya platformları yer alır.Beden dili unsurları emoji ve GIF'ler ile temsil edilmeye başlandı.Sohbet uygulamaları ve sosyal medya platformları, kişisel ilişkileri sürdürmenin popüler yollarıdır.
Özellikle gençler arasında fiziksel karşılaşma yerine çevrim içi iletişim tercih edilir.Fiziksel beden dili etkileşiminde yerini teknolojik araçların sunduğu sembollere ve ifadelere bırakıyor.Hızlı, görsel ve interaktif yapıları sayesinde çevrim içi iletişim platformları etkileşimleri kolaylaştırır.
Sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde, kişiler arası etkileşim daha da dijitalleşiyor.Sanal gerçeklik, beden dilinin kullanımına yeni bir boyut getiriyor.Sanal gerçeklik ile kişiler arası etkileşimler, daha gerçekçi ve etkileşimli hale gelir.
Dijital çağda, geleneksel sosyal etkileşim kuralları değişiyor.Beden dilinin yorumlanması ve anlaşılması teknolojik iletişim araçlarıyla zorlaşıyor.Anlık metin mesajları ve video konferanslar, kapsamlı ve karmaşık etkileşimlere izin verir.

Modern çağda kurulan ilişkilerin sayısında hızla artış görülürken kişisel ilişkilerin sayısında ters orantılı olarak azalma gözlemlenir. Azalan kişisel ilişkilerin de büyük bir kısmı bilgisayarlar ve cep telefonları gibi teknoloji bazlı iletişim araçları üzerinden sürdürülür. 
Günümüzde iletişimin çoğu e-postalar ya da çeşitli online mesajlaşma araçları üzerinden gerçekleşir hale gelmiştir.

Anında mesajlaşmayı sağlayan bu uygulamalarda yüz yüze iletişimin olmazsa olmaz bir parçası olan bedensel hareketler bulunamaz. Peki içinde bulunduğumuz çağda beden dilimize ne oluyor ve internet çağında beden dili nereye doğru gidiyor hiç düşündünüz?

Beden Dili Nedir?

Vücudun duruşu, jestler, mimikler ve yüz ifadelerinden oluşan zihinsel ve fiziksel faaliyetlerin senkronize bir şekilde kullanıldığı beden dili sözel olmayan iletişim şekli olarak ifade edilir. Beden dili korku, heyecan, neşe hayal kırıklığı, öfke, endişe gibi ve daha pek çok farklı duyguyu açığa çıkaran en güçlü ve dolayısıyla en etkili iletişim aracıdır. Yapılan araştırmalarda yüz yüze iletişim esnasında söylenen sözlerin %7’si, ses tonunun % 33’ü ve beden dilinin % 60’ı etkili olduğu görülüyor. 

Mikro ve Makro Beden Dili Nedir?

Mikro beden dili yüzdeki mimikleri, jestleri ve göz hareketlerini ifade ederken makro beden dili tüm vücudu kapsayan hareketleri tanımlar. Açık ya da kapalı olmak üzere de ikiye ayrılan beden dilinde taban tabana farklılıklar gözlemlenir. 
Açık beden diline sahip insanlar davranışlarındaki rahatlık, kurdukları göz teması ve son derece dışa dönük hareketleriyle iletişime açık olduklarını hissettir. Kapalı beden diline sahip olanlar ise genellikle el ve kollarını bedenlerinin ön tarafında birleştirerek iletişime olanak tanımayan bir duruş sergiler. 

Eller Önemli

Beden dilinde en önemli etkenlerden olan eller bilhassa siyasetçiler tarafından ikna etme amaçlı olarak sıklıkla kullanılır. İletişim esnasında ellerin açık bir şekilde karşı tarafa yönlendirilmesi ‘ben sana doğru bir şey anlatıyorum, bana güvenebilirsin’ anlamına gelir. İkna etmek ve algıyı üzerine çekmek için kullanılan en etkili yöntemlerden bir diğeri ise doğal bir gülümsemedir. Beden dilini doğru kullanan pek çok insanın sosyal hayatta da kolayca başarıya ulaştığı görülür.

İnternet Çağında Beden Dili

İletişimin yüz yüze olmadığı dolayısıyla bedensel ifadelerin, yüz mimik ve jestlerinin görülmediği ve ses tonunun duyulmadığı sanal dünyada gerçekleşen veri aktarımları esnasında kişiler kendilerini anlatabilmek için yeni ifade yolları türetmiş durumdadır. Sanal iletişimde cümlelerin sonunda kullanılan emoji diye adlandırılan imgeler bunları kullanan kişilerin bedenlerini simgeler aracılığı ile ifade etmeyi sağlar. 

Sanal iletişimlerde imge dahi olsa bu tarz oluşumların türemesi bedensel hareketlere ne kadar ihtiyaç duyulduğunun da aslında en büyük kanıtıdır. İnsanlık tarihine bakıldığında ilk metinlerin resimler olduğu ve çoğunlukla duvarlara çizilen bu resimler sayesinde iletişim kurulduğu bilinmektedir. Fakat bu tür resim, simge ya da ikonların bedenle yapılan jest ve mimiklerin yerini alamadığı gözle görülen bir gerçektir.

İnternet Çağında İnsanları Tanımak ve Beden Dilini Etkili Kullanmak

Beden dili kullanılamayan yani yüz yüze iletişimde bulunulamayan durumlarda bazen avantajlı bazen de dezavantajlı zamanlar yaşanır. Vakit olarak büyük tasarruf sağlayan sanal iletişim, bazı durumlarında yanlış anlaşılmalara sebep olabilmektedir. Beden dili hareketleri kullanılamayan bu sanal ortamın şüphesiz avantajları da bulunur. İnternetin rahatlığı ve sağladığı kolaylık, kısa sürede istenilen bilgiye ulaşabilme bunlardan bazılarıdır. 

Düşüncelerin davranışlara ve bedene yansımış hali olan beden dili kişisel imajınızın büyük bir bölümünü oluştururken bunu sanal-yazı dilinde de devam ettirmek son derece önemli ve tamamlayıcı bir faktördür. Konunun durumuna göre tercih edeceğiniz iletişim çeşitlerinde her iki türün de kullanım biçimlerine, kullanılma sıklıklarına ve doğru zamanda doğru yerde değerlendirilmelerine dikkat ederek kişisel imajınızı en doğru şekilde yönetebilirsiniz. 

Beden dili kullanımı için kurs var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından düzenlenen Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili Eğitimine hemen kayıt olabilir online eğitimler sayesinde kendinizi bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Yazar: Feride Saygaç

Kişisel ilişkilerin sayısında azalma gözlendi, Beden dilinin kullanımı azaldı, Bilgisayarlar ve cep telefonları üzerinden sürdürülen iletişim arttı, Çoğu kişisel ilişki artık teknolojik bir platformda sürdürülüyor, Beden dilinin yerini yazılı ve görsel ifadeler aldı, E-postalar, mesajlar ve sosyal medya paylaşımları iletişim biçimleri arasında öne çıktı, Popüler iletişim türleri arasında sohbet uygulamaları ve sosyal medya platformları yer alır, Beden dili unsurları emoji ve GIF'ler ile temsil edilmeye başlandı, Sohbet uygulamaları ve sosyal medya platformları, kişisel ilişkileri sürdürmenin popüler yollarıdır, Özellikle gençler arasında fiziksel karşılaşma yerine çevrim içi iletişim tercih edilir, Fiziksel beden dili etkileşiminde yerini teknolojik araçların sunduğu sembollere ve ifadelere bırakıyor, Hızlı, görsel ve interaktif yapıları sayesinde çevrim içi iletişim platformları etkileşimleri kolaylaştırır, Sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde, kişiler arası etkileşim daha da dijitalleşiyor, Sanal gerçeklik, beden dilinin kullanımına yeni bir boyut getiriyor, Sanal gerçeklik ile kişiler arası etkileşimler, daha gerçekçi ve etkileşimli hale gelir, Dijital çağda, geleneksel sosyal etkileşim kuralları değişiyor, Beden dilinin yorumlanması ve anlaşılması teknolojik iletişim araçlarıyla zorlaşıyor, Anlık metin mesajları ve video konferanslar, kapsamlı ve karmaşık etkileşimlere izin verir
beden dili etkili iletişim jest mimikler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.