AnasayfaBlogİnteraktif Ne Demek? Başlıca İnteraktif Oluşumlar
Nedir?

İnteraktif Ne Demek? Başlıca İnteraktif Oluşumlar

23 Ocak 2020
Bu bir dünya haritası görüntüsüdür. Dünya gezegeninin uzaydan görüldüğü şekliyle iki boyutlu bir temsilidir. Harita kıtalara ve ülkelere bölünmüş olup aralarında okyanuslar ve su kütleleri bulunmaktadır. Kara kütleleri daha kolay tanımlanabilmeleri için farklı renklendirilmiştir. Ülkeler daha iyi ayırt edilebilmeleri için beyaz renkle belirtilmiştir. Kuzey Amerika ve Güney Amerika Panama Kanalı tarafından ortadan ikiye ayrılmıştır. Avrupa haritanın sol üst köşesinde gösterilirken, Asya ortada ve Afrika sağ alt köşede yer almaktadır. Pasifik ve Atlantik Okyanusları Amerika'nın her iki yanında, Akdeniz ise Avrupa ve Afrika arasında uzanmaktadır.
İnteraktif OluşumlarAçıklamaÖrnekler
İnteraktif BankacılıkBankacılık işlemlerinin çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi.Hesap özeti sorgulama, para transferi, fatura ödeme
İnteraktif EğitimEğitim materyallerinin ve derslerin çevrimiçi olarak sunulması.Sanal dershaneler, online sınavlar, konu anlatımlı videolar
İnteraktif OyunlarKullanıcıların oyun içinde etkileşimli olarak yer aldığı oyunlar.Online multiplayer oyunlar, sanal gerçeklik oyunları
İnteraktif Vergi DairesiVergi işlemlerinin çevrimiçi olarak yapılabilmesi.Vergi borcu sorgulama, e-beyanname, vergi ödeme
İnteraktif FilmKullanıcıların film içinde seçimler yaparak hikayeyi etkileyebildiği filmler.Black Mirror: Bandersnatch
Sosyal MedyaKullanıcıların içerik oluşturup yayınladığı ve diğer kullanıcılarla interaktif olarak etkileşime geçtiği platformlar.Twitter, Instagram, Facebook
E-TicaretÜrün ve hizmetlerin çevrimiçi olarak satın alınması ve satılması.Amazon, Ebay, n11
Uzaktan EğitimÖğrencilerin derslere fiziksel olarak katılmadan çevrimiçi olarak eğitim aldığı eğitim modeli.Online dersler, uzaktan eğitim programları
İnteraktif SanatSanat severlerin eserlerle çevrimiçi olarak etkileşime geçebildiği sanat çalışmaları.Sanal sergiler, çevrimiçi atölyeler
İnteraktif EtkinliklerKatılımcıların çevrimiçi olarak etkileşimli bir şekilde yer aldığı etkinlikler.Online konferanslar, web seminerleri, sanal fuarlar

Sosyal medya sayesinde bazı kelimeler türemekte ya da var olan kimi kelimeler popülerlik kazanmaktadır. İnteraktif kelimesi de bunlardan biri kabul edilebilir. Sosyal medya platformlarının artması ile birlikte interaktif iletişim kelimesi daha sık gündeme gelmeye başladı. Peki, interaktif kısaca ne demektir? İngilizce kökenli interaktif kelimesi, Türkçe içindeki etkileşimli kelimesine karşılık gelmektedir.

İnteraktif kelimesi, bir iletişim terimidir ve birbirini karşılıklı olarak etkileyerek iletişime geçmeyi ifade eder. Birbirini etkileyen nesneler içinde yine bu terim kullanılmaktadır. İnteraktif kelimesi genellikle sanal mecraya taşınan uygulamaların başına getirilmeye başlanmıştır ve giderek yayılmaktadır. İnteraktif bankacılık, interaktif oyun, interaktif eğitim gibi…

İnteraktif Nedir?

İnteraktif kelimesi; karşılıklı etkileşim yoluyla anlaşmak anlamındadır. Çağımızda genellikle teknoloji ile beraber kullanılmaktadır. Günümüzde internet platformları tek yönlü boyuttan etkileşimli yani interaktif boyuta geçmeye başlamıştır. İnsanlara sunulan seçenek hakkı, sürece dahil olunmasını sağlamıştır. İnteraktif oluşumlar ile amaçlanan yapılan işlemler için kolaylık sağlamaktır.

Film ve oyun üzerine gelişen interaktif oluşumlar ise farklı fikir ve yeni deneyimler adına yapılmaktadır. Sıradanlıklardan insanları uzaklaştıran ve işlemleri oturdukları yerde yapmaya olanak sağlayan bu uygulamalar insanların vazgeçilmezi durumuna gelmektedir. Bunlar dışında konsollar, dokunmatik paneller ve kamera gibi donanımlar interaktif araçlar olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Bu interaktif araçlar birçok yazılımı destekler niteliklere sahiptir. Özellikle bu araçların etkileşimli oluşları ticari ortamda müşteriler ile iletişime girmenin popüler yolu hale gelmiştir.

Çünkü bu etkileşimli ekranlar sayesinde, e- ticarette müşteri verilerini toplamak oldukça kolay hale hale gelmiştir. Kısaca interaktif kelimesi, sanal dünya ortam ve uygulamalarının etkileşimli hale dönüşmesi şeklinde ifade edilebilir. En azından günümüzde şimdilik bu anlamda popüler olarak ifade edilmektedir. Birçok kurumun interaktif uygulamasını sanal mecralarda görmeniz çok olası bir durum haline dönüşmüştür.

Başlıca İnteraktif Oluşumlar

Teknoloji ve internet sayesinde sanal dünya ya taşınan birçok işlem ve unsur insan hayatını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.  Sanal olsa dahi etkileşimli işlem olanağı sunan interaktif uygulamalarca zaman tasarrufu sağlanarak işlemler kısa sürede tamamlanmaktadır. Bunlara verebileceğimiz örneklerden biri interaktif bankacılıktır. Banka işlemlerinizi etkileşimli bir şekilde yapabileceğiniz bu sistemlerce banka da kuyruk beklemekten ya da bu işlemler için ekstra zaman ayırmaktan kurtulmuş olursunuz.

Söz konusu para işlemleri olunca güvenlik tedbirlerini elden bırakmamanız gerektiğini unutmamalısınız. İnsanların hayatını kolaylaştıran bir diğer popüler interaktif uygulama, interaktif vergi dairesi uygulamasıdır. Bu uygulama; Gelir İdaresi Başkanlığınca sunulan hizmetlerin zaman ve yer koşulu aranmaksızın kolay, hızlı ve etkin şekilde elektronik ortamda yapılmasına olanak sağlar. Uygulamada 60’ı aşkın iş akışı, 20’yi aşkın sorgulamam ve bilgi 7/24 kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

Elbette bir diğer örnek interaktif oyunlar. Birçok yaş gurubuna hitap etmektedir. Sanal ortamlarda oyun tutkunlarını içine dahil eden oyunlar kullanıcıları daha çok etkilemektedir. Eğitim alanında da çocukların bilişsel ve akademik gelişimine katkı sağlayacak interaktif oyunlar sürekli bir gelişim içerisindedir. İçeriğinde birçok beceriyi geliştirici ve destekleyici nitelikte olmasına özen gösterilmektedir. Duvara ya da zemine yansıtılan sanal oyunlar öğretmen kontrolünde oynatılmaktadır.

Süreçte hareketli ve etkileşimli olan çocuklar daha eğlenceli yöntemlerle öğrenme gerçekleştirebilmektedir. İnteraktif eğitim de giderek yaygınlaşan bir eğitim şeklidir. Bu sayede bireyler kolay yoldan kendini geliştirme imkanı bulmakta ve eksikliklerini gidermektedir. İlgi çekecek oluşumlardan biri olan interaktif film ise henüz yaygınlık kazanmamıştır. Ama insanları heyecanlandırmaya yeten bu yeni film yapısı ses getirecek gibi gözükmektedir.

İnteraktif Eğitim

İnteraktif eğitim, internet ve teknoloji aracılığıyla bireylerin ders ve sınavlarına katkı sağlamak amacıyla oluşan bir eğitim platformudur. Sanal dershane görevi gören bu eğitim şekli ücretsiz olabileceği gibi uygun fiyatlı olarak bazı kurumlarca sanal ortam üzerinden verilmektedir. Konu bazında hazırlanan videolar, testler, deneme sınavları gibi birçok materyal bireylerin her an elinin altında bulunmaktadır. Tekrar tekrar izlenebilen videolar sayesinde anlaşılmayan yerler üzerinden geçilebilmekte ve kişiler kendi bireysel öğrenme hızına göre öğrenmektedir.

Uzaktan eğitim platformları, online eğitim platformları interaktif eğitim kollarından biridir. Uzaktan eğitim sayesinde devam zorunluluğu olmaksızın bireyler lise ya da üniversite eğitimlerini alabilmekteler. Ayrıca online eğitim platformları etkileşimli eğitimleri sayesinde birçok kişisel eğitim kursu vermektedir.

Bireyler kendini eksik hissettikleri ya da merak edip ilgi duydukları konularda sanal ortamda interaktif eğitimler sayesinde kendilerini geliştirebilmektedir. Bu süreçte birey, kendi öğrenme zamanını esnek olarak ayarlayabilmekte ve zaman – mekan kısıtlaması yaşamamaktadır. Bu dersler sadece videolardan ibaret değiller. Aynı zamanda sanal sınıf olarak ifade edilen gruplarla canlı dersler yapılmaktadır.

bu süreçte eğitimci ile iletişim kurup soru sormak mümkündür. yönlendirici soru ve cevaplarla istenilen bir eğim verimi almak daha da kolaylaşmaktadır. bu da interaktif eğitimin video izlemekten çok daha fazlası olduğunu göstermektedir. enstitü, interaktif eğitim veren online eğitim platformlarından biridir. alacağınız eğitimler, canlı derslerle etkileşimli eğitim sağlanmaktadır. ders bitiminde sınav yapılmakta ve öğrenme seviyeniz, yeterliliğiniz tespit edilmektedir. gerekli başarıyı sağladığınızda uluslararası geçerli sertifika almaya da hak kazanmış olursunuz. bu sayede kişisel gelişiminize  katkı sağlayıp iş olanaklarınızı arttırabilirsiniz.

İnteraktif Eğitimin Faydaları

  • İnteraktif eğitim zamandan mekandan bağımsız, kendi kendine öğrenme olanağı sunar.

  • İnteraktif eğitim, maliyeti az ya da maliyetsiz olarak bireylere kaliteli eğitim alma şansı verir.

  • İnteraktif eğitimde, kişiler konu anlatımlarını tekrar tekrar izleme olanağına sahiptir.

  • İnteraktif eğitim sunarak canlı eğitim veren sanal sınıflarda, eğitimci ile etkileşime geçilip merak edilen sorular sorulabilir.

  • İnteraktif eğitim, kişide bireysel sorumluluk duygusunu geliştirmekte ve kişisel gelişime katkı sağlamaktadır. 

İnteraktif Film

Filmler ve diziler neredeyse herkesin vazgeçilmezi durumuna gelmiştir. Değişen düzene bu sektör de ayak uydurmak zorunda kaldı diyebiliriz. Çünkü sıradan filmler insanlara cazip gelmemeye başladı. Bu yüzden yapımcılar yeni fikir arayışına çoktan girdiler ve çalışmalarına başladılar. “İnteraktif film” adı altında film sektöründe bambaşka ve cesur bir adım attılar. Bu sektörde yeni bir çağın başlamasını sağladılar.

Peki, interaktif film tam olarak nedir? İzleyici film içinde izin verilen yerlerde tercih yapabilmektedir. Örneğin filmin ana karakteri bir şeyden kaçtığı sırada önüne iki yol çıktı diyelim. Bu sırada izleyicinin önüne bir seçim ekranı gönderilir. İzleyici buradan, iki yol arasındaki seçimini yaparak filmin finalini seçimine göre şekillendirebilir. İnteraktif filmlerin asıl amacı, izleyiciyi filmin içinde tutmak ve filmden kopmasını engellemektir.

Ayrıca interaktif yapımlarda seçeneklerin oluşu, filmin her seçeneğinde ne olduğuna karşı merak uyandıracak ve defalarca izlenmesini sağlayacaktır. Bu sebeple interaktif film yapım çalışmalarının artış göstereceği düşünülmektedir. İnteraktif oyunlar, interaktif filmlerden çok daha önce hayatımıza girmişti. Ve interaktif filmlerin oluşumunda hikayesi güçlü ve farklı sonlara sahip oyunların büyük etkisi var diyebiliriz.  İnteraktif film ismi ilk olarak hayatımıza, “Black Mirror” filminin “Bandersnatch” bölümü ile girmiştir. Sayıları henüz çok az olsa da parlayan interaktif filmlere örnek vermek de mümkün. Bunlar; The Angry River, Running Time, Late Shift, Black Mirror, You vs Wild.  Talep arttıkça bu tarz film yatırımlarının giderek popülerleşeceğini söyleyebiliriz.

İnteraktif Bankacılık, Bankacılık işlemlerinin çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi, Hesap özeti sorgulama, para transferi, fatura ödeme, İnteraktif Eğitim, Eğitim materyallerinin ve derslerin çevrimiçi olarak sunulması, Sanal dershaneler, online sınavlar, konu anlatımlı videolar, İnteraktif Oyunlar, Kullanıcıların oyun içinde etkileşimli olarak yer aldığı oyunlar, Online multiplayer oyunlar, sanal gerçeklik oyunları, İnteraktif Vergi Dairesi, Vergi işlemlerinin çevrimiçi olarak yapılabilmesi, Vergi borcu sorgulama, e-beyanname, vergi ödeme, İnteraktif Film, Kullanıcıların film içinde seçimler yaparak hikayeyi etkileyebildiği filmler, Black Mirror: Bandersnatch, Sosyal Medya, Kullanıcıların içerik oluşturup yayınladığı ve diğer kullanıcılarla interaktif olarak etkileşime geçtiği platformlar, Twitter, Instagram, Facebook, E-Ticaret, Ürün ve hizmetlerin çevrimiçi olarak satın alınması ve satılması, Amazon, Ebay, n11, Uzaktan Eğitim, Öğrencilerin derslere fiziksel olarak katılmadan çevrimiçi olarak eğitim aldığı eğitim modeli, Online dersler, uzaktan eğitim programları, İnteraktif Sanat, Sanat severlerin eserlerle çevrimiçi olarak etkileşime geçebildiği sanat çalışmaları, Sanal sergiler, çevrimiçi atölyeler, İnteraktif Etkinlikler, Katılımcıların çevrimiçi olarak etkileşimli bir şekilde yer aldığı etkinlikler, Online konferanslar, web seminerleri, sanal fuarlar
interaktif interaktif ne demek interaktif eğitim interaktif oyun interaktif film
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.