AnasayfaBlogİngilizce Eğitmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Bölümler

İngilizce Eğitmeni Nedir? Ne İş Yapar?

28 Haziran 2021
Bu, arka planda bir bayrakla kitap okuyan bir kadının görüntüsüdür. Kızıl saçlı, gözlüklü ve bacak bacak üstüne atmış bir şekilde sandalyede oturuyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile elindeki kitaba odaklanmıştır. Arka plandaki bayrak kırmızı, beyaz ve mavi renkte ve hafif bulanık. Resimde meraklı bir ifadeyle kitaba bakan bir kız çocuğu da var. Arka planda her ikisi de hafif bulanık olan renkli bir nesne ve bir bitki var. Kadın ve kız birlikte kitap okumaktan keyif alıyor gibi görünüyor ve arka plandaki bayrak görüntüye vatansever bir hava katıyor.
TanımGörevlerMaaş Aralığı
İngilizce eğitmeni, İngilizce dilini öğretmeye yönelik teorik ve pratik bilgileri aktarır.Dil öğretme, öğrencilere uygun ders programı hazırlama, öğrencinin dil becerisini ölçme ve geliştirme2,000 TL - 6,000 TL
İngilizce eğitmeni,çalıştığı alan ve kuruma bağlı olarak farklı sorumluluklar alır.Bireysel veya grup çalışmaları ile İngilizce dil bilgisi konularında ayrıntıları aktarır,seviye ve yetkinlik için özel çalışmalar hazırlarMaaş aralığı alana, tecrübeye ve verilen hizmetin türüne bağlı olarak değişir.
İngilizce Eğitmeni, dil öğrenimine yönelik deneyimlerini ve bilgilerini bireysel, gruplu yada daha fazla katılımcının olduğu kurslarda aktarır.Öğrencinin dile yönelik eksik ve gelişime engel yönlerini tespit eder ve bunlara yönelik eğitimsel çözümler arar.2.000 TL ila 5.000 TL ya da 4.000 TL ila 6.000 TL
İngilizce Eğitmeni aynı zamanda danışmanlık gibi görevlerde de bulunabilir. İngilizce dilini öğretmeye yönelik pratik uygulamalardan ve aşamalardan bahsetmek, öğrencilere yönelik seviye tespiti yapmak.İngilizce eğitmeni danışmanlık gibi bir görevi üstlendiğinde, maaşı 4.000 TL ila 6.000 TL arasında olabilir.

Küresel bir dil olan İngilizce, bu özelliğinden dolayı birçok farklı iş alanında da meslekler yaratan bir dildir. Bu mesleklerden biri de doğrudan İngilizce öğretimini kapsayan İngilizce eğitmenliğidir. İngilizce eğitmeni, özellikle İngilizceye ihtiyaç duyan bölge ve alanlarda, İngilizce öğretmeye yönelik bir görev edinir. Genel olarak yaş ve eğitim durumu farkı olmaksızın herkese İngilizce öğretmeyi kapsayan bir işi yerine getirir. İngilizce eğitmenliği, ek bir iş olarak yapılacağı gibi profesyonel olarak da farklı alanlarda yapılabilecek bir meslektir. Peki İngilizce öğrenen ve bunu bir şekilde kullanabilen herkes İngilizce eğitmeni olabilir mi? Bu ve buna benzer sorulara yanıt almak için yazımızın ilgili bölümlerini de okumanızı öneririz. 

İngilizce Eğitmeni Nedir?

İngilizce eğitmeni, temel olarak İngilizce dilini öğretmeye yönelik teorik ve pratik bilgileri öğrenci ya da öğrencilere aktarır. Eğitmenin hangi seviyeye yönelik ders vereceği ya da hangi alanla ilgili İngilizce öğreteceği, öğrencinin ihtiyacı ve isteğine göre değişir. Bu noktada verilen hizmetin kapsamını genişletmek için İngilizce eğitmeninin bilgi birikimini artırması gerekir. Bilgi birikimi ve dil bilgisi öğrenimi geniş bir eğitmen, farklı dil konularında eğitim verebilir ve daha fazla kazanç sağlayabilir.

İngilizce öğretmeni ile İngilizce eğitmeni arasındaki temel fark da eğitmenin daha geniş bilgi birikimine sahip olması ve işin eğitim kısmı üzerine daha fazla yoğunlaşmasıdır. İngilizce eğitmeni, İngilizce öğretme metotları konusunda bilgisine bilgi katar ve kişiye uygun bir öğretme tekniği geliştirir. Bundan dolayı da İngilizce eğitmeninin, kendisini öğretmen olarak yetiştirmesi değil, bir uzman eğitici olarak görüp yetiştirmesi gerekir. Ayrıca İngilizce eğitmeninin dil öğretme alanı geniştir. Bir şirket, bir oturum, kurs ya da özel ders gibi çalışma alanlarında çalışarak İngilizce dilini öğretmeye yönelik pratikleri paylaşır. 

İngilizce eğitmeni, bir kuruma bağlı olarak çalışabileceği gibi freelance de çalışabilir. Freelance çalışan İngilizce eğitmeni, bireysel, gruplu ya da daha fazla katılımcının olduğu kurslarda dil öğrenimine yönelik deneyimlerini ve bilgilerini aktarır. 

İngilizce Eğitmeni Ne İş Yapar?

İngilizce eğitmeninin temel görevi, kursiyer ya da öğrencilere dili ayrıntılı bir şekilde öğretmektir. İngilizce eğitmeni, öğrencinin İngilizce dil seviyesini ölçüp belirledikten sonra uygun bir ders programı hazırlar. Tabii ki burada İngilizce eğitmeninin çalıştığı alan ve kurum da görevlerin belirlenmesinde son derece önemlidir. Örneğin, bir online eğitim merkezinde çalışan İngilizce eğitmeni, açılan kurslara yönelik bir ingilizce eğitim programı hazırlar. bir kurum ya da şirket içinde, çalışanlara ingilizce öğretmek isteyen eğitmen ise seviyeye ve kişilere uygun bir eğitim programıyla ingilizce öğretmeye çalışır.

Genel olarak ise bir İngilizce eğitmeninin, İngilizce eğitiminin nitelikli olması için okuma, yazma, dinleme ve konuşma üzerine dil bilgisi ve diksiyonunu geliştirmesi gerekir. Özellikle en çok talep gören İngilizce alanı speaking olduğu için pratik ve günlük yaşamda kullanılan İngilizceye dair bilgileri ve teknikleri paylaşması beklenir. İngilizce eğitmeni genel olarak aşağıdaki işleri yerine getirir:

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi



  • Bireysel ya da grup çalışmasıyla İngilizce dil bilgisi konularındaki ayrıntıları aktarır. 

  • İngilizce dilini öğretmeye yönelik pratik uygulamalardan ve aşamalardan bahseder. 

  • Yabancı dil olarak İngilizce hakkında doğru bilinen yanlışlara değinir ve bunları açıklar. 

  • Öğrenci ya da öğrencilerin durum tespitini yapar ve dil üzerine bir ders programı düzenler. 

  • Seviye, yetkinlik ve yabancı dil sınavları için öğrenciye özel bir çalışma hazırlar ve performansını gözlemler. 

  • Seviyeyi ve dil kullanımını geliştirmek için görsel ve işitsel araçlardan faydalanır ve bu yönde öğrenciye ödevler hazırlar. 

  • Öğrenci ya da öğrenci gruplarına tavsiyelerde bulunur ve dil öğrenme gelişimine katkı sunacak detaylardan bahseder.

  • Dil becerisini ölçmeye yönelik sınav ve alıştırmalar hazırlar. 

  • Öğrencinin dile yönelik eksik ve gelişime engel yönlerini tespit eder ve bunlara yönelik eğitimsel çözümler arar. 

İngilizce Eğitmeni Maaşları

İngilizce eğitmeni maaşları, çalışılan alan ve hizmet verilen öğrenci sayısına göre değişir. Bir kurs merkezine ya da kuruma bağlı olarak çalışan İngilizce eğitmeni, 2.000 TL ila 5.000 TL arasında değişen bir maaş alır. Maaşın yükselmesi, eğitmenin hizmet verdiği alandaki İngilizce ihtiyacına da bağlıdır. Eğer danışmanlık gibi bir göreve sahipse İngilizce eğitmeninin, 4.000 TL ila 6.000 TL arasında bir maaş alması beklenir.

Bununla beraber İngilizce sınavlara hazırlık, seviye atlama ve İngilizce konuşma kursları gibi ders içerikleri de maaşı artırmaktadır. İşinde profesyonelliğe erişmiş bir eğitmenin, farklı iş tecrübeleri ve buna bağlı ek gelirleri de olmaktadır. 

İngilizce Eğitmeni Nasıl Olunur?

İngilizce eğitmeni olmak için tabii ki İngilizce üzerine bilgi ve fikir sahibi olunması gerekilir. İngilizce eğitmeni, farklı iş kollarında çalışabilir ve buna bağlı olarak da kendisinden istenen yetkinlikler olabilir. Örneğin, bir şirket bünyesinde çalışanlara İngilizce öğretmeye yönelik bir işi yerine getirmesi beklenen eğitmenin, pek tabii iletişim becerilerinin yüksek olması gerekir. Aslında iletişim kurma ve geliştirme yetkinliği, eğitmenlik mesleğinin öne çıkan niteliklerinden biridir. Bundan dolayı da bir eğitmenin doğal olarak bir dili iletişim ortamında nasıl öğretebileceğini bilmesi gerekir. İngilizce eğitmeni olmak için İngilizce üzerine ciddi bir eğitim almak da gerekli bir niteliktir. 

İngilizce eğitmenleri sıklıkla İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce öğretmenliği, Amerikan Dili ve Edebiyatı ve Mütercim-Tercümanlık gibi İngilizce üzerine yoğun eğitim veren bölümlerden mezunlardır. Fakat eğitmen olmak için tek şart ilgili bölümleri bitirmek değildir. Bir eğitmen olmak, gelişime açık olmakla ilgilidir. Güncel bilgileri takip etmek ve kendini de buna bağlı güncellemek, kaliteli bir eğitim içeriği sunmak için gereklidir. Bununla birlikte iş deneyimi de oldukça önemli bir kriterdir. İş deneyimi elde etmek için ise İngilizce öğretmenliği, çeviri işleri, tercümanlık ve İngilizce üzerine danışmanlık gibi işlerle meşgul olmak önemlidir. Ayrıca kurs merkezlerinde çalışma işi de meslek için en önemli kariyer fırsatlarından biridir.

Günümüzde sadece yüz yüze değil, uzaktan eğitim yoluyla da ders veren yüzlerce kurum var. Kurumların web sitesini ziyaret ederek eğitmenlik başvuru şartlarına göz atabilir ya da kurumla iletişime geçerek aldığınız eğitimlerden, mezun olduğunuz bölümden bahsedebilirsiniz. Yine işinde nitelikli bir eğitmen olabilmek için de nasıl eğitim verebileceğinizi öğrenmeniz gerekir. Bunun için eğiticinin eğitimi kursunu alabilir ve eğitmenlik yolculuğunuza bir değer katabilirsiniz. 

İngilizce eğitmeni, İngilizce dilini öğretmeye yönelik teorik ve pratik bilgileri aktarır, Dil öğretme, öğrencilere uygun ders programı hazırlama, öğrencinin dil becerisini ölçme ve geliştirme, 2,000 TL - 6,000 TL , İngilizce eğitmeni,çalıştığı alan ve kuruma bağlı olarak farklı sorumluluklar alır, Bireysel veya grup çalışmaları ile İngilizce dil bilgisi konularında ayrıntıları aktarır,seviye ve yetkinlik için özel çalışmalar hazırlar, Maaş aralığı alana, tecrübeye ve verilen hizmetin türüne bağlı olarak değişir, İngilizce Eğitmeni, dil öğrenimine yönelik deneyimlerini ve bilgilerini bireysel, gruplu  yada daha fazla katılımcının olduğu kurslarda aktarır, Öğrencinin dile yönelik eksik ve gelişime engel yönlerini tespit eder ve bunlara yönelik eğitimsel çözümler arar, 2000 TL ila 5000 TL ya da 4000 TL ila 6000 TL , İngilizce Eğitmeni aynı zamanda danışmanlık  gibi görevlerde de bulunabilir , İngilizce dilini öğretmeye yönelik pratik uygulamalardan ve aşamalardan bahsetmek, öğrencilere yönelik seviye tespiti yapmak, İngilizce eğitmeni danışmanlık gibi bir görevi üstlendiğinde, maaşı 4000 TL ila 6000 TL arasında olabilir
İngilizce Eğitmeni İngilizce Eğitmeni nedir İngilizce Eğitmeni ne iş yapar İngilizce Eğitmeni maaşları İngilizce Eğitmeni nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.