AnasayfaBlogİletişimin Evrimi ve Doğru İletişim
Etkili İletişim

İletişimin Evrimi ve Doğru İletişim

15 Kasım 2019
Elbise ve şapka giymiş bir kadın elindeki cep telefonuna bakıyor. Yüzünde düşünceli bir ifade var ve gözleri cihaza odaklanmış durumda. Şapka açık renkli bir fötr şapka ve tepesini çevreleyen siyah bir bant var. Elbisesi soluk mavi desenli bir kumaştan, beyaz yakalı ve belinde açık renkli bir kemer var. Arka plan bulanıktır ve uzakta bir ağaç gövdesi olduğunu düşündürmektedir. Kadın, gövdesi kısmen görüntüyü kapatacak şekilde gövdenin önünde durmaktadır. Çerçevede yalnızdır ve görüntü huzurlu, hülyalı bir niteliğe sahiptir.
Dönemİletişim ŞekliSonuçları
İlkel ÇağlarMağaralara çizilen resimler, Taş tabletlere yazılan yazılarİlk görsel ve yazılı iletişimin oluşması
Sanayi ÖncesiTelgrafHızlı ve uzak mesafe iletişiminin oluşması
Sanayi DönemiÇevirmeli TelefonHızlı ve daha etkin sesli günlük iletişimin oluşması
Bilgisayarın Ortaya ÇıkışıElektronik posta (e-mail)Yazılı iletişimin daha hızlı ve etkin hale gelmesi
İnternetin Ortaya ÇıkışıSosyal Medya, Anlık MesajlaşmaYüz yüze iletişimin dışında bir platformun oluşması, hızlı ve kolay bilgi paylaşımı
Modern DönemDijital İletişim Araçları (Cep Telefonu, Tablet vb.)İletişimin her yerden yapılabilecek hale gelmesi
Dijital İletişim ÇağıSosyal MedyaAnlık iletişim, hakaret etmek ve siber zorbalık yapılabilecek hale gelme
Etkili İletişim GerekDijitalleşen İletişim AraçlarıDijitalleşmeyi iş sahası olarak kullanmak yararlı, hakaret içerem yorumlar sakıncalı
Eğitim AlmalıyızDijital Yollarla EğitimBeden dili, iş hayatında etkili iletişim eğitimlerine ihtiyaç duyulması
Birlikte Yaşamaİnsanlık temelli îletişimKimsenin kırılmaması, hakaret etmeme ve doğru iletişim kurma ihtiyacı

İletişim nedir? İletişim, ilk insanla birlikte ortaya çıkan insanların arasındaki sözsel, bedensel, görsel, işitsel ya da yazılı olarak karşılıklı veya tek taraflı olarak duygu, bilgi ve davranış alışverişidir. İletişim genel olarak gönderici ve alıcı konumundaki iki insan ya da daha kalabalık bir grup bir insan tarafından gerçekleşebilir. İletişim bir davranış biçimidir. Yemek yeme, hareket etme uyuma, uyanma gibi. Bütün canlılar farklı şekillerde olsa da birbirleriyle iletişim halindedir ve çeşitli iletişim şekilleri de vardır.

İletişim Şekilleri Nasıl Başladı?

İnsanlık tarihi boyunca iletişimin farklı şekillerini görmek mümkün. Çünkü iletişimde insanlıkla birlikte doğal olarak gelişen, değişen ve de evrilen bir davranış biçimidir. İnsanlığın ilk çağlarında mağaralara çizdikleri resimlerden taş tabletlere yazılan yazılara, telgrafla kurulan iletişimden çevirmeli telefonla kurulan iletişime ve bilgisayarın daha sonra da internetin ortaya çıkmasıyla internetin sağladığı farklı mecralar sayesinde kurulan iletişime kadar değişen bir etkili iletişim söz konusudur. 

İnternet Fark Yarattı

Bütün bu saydığımız değişimler ve gelişimler arasında en önemlisi ya da en çok fark yaratanı internet olmuştur. Çünkü alıştığımızın dışında imkanlar sunarak her şeyi oturduğumuz yerden yaptığımız, insanlarla yüz yüze iletişim halinde olmadığımız ve hayatımızı fazlasıyla kolaylaştıran her bilgiye çok kolay ulaştığımız bir platform olmuştur. 

Günlük hayatta yaptığımız birçok aktiviteyi bile internet ile daha kolay yapabilir hale geldik. Örneğin, spor salonuna gitmek yerine evde internetten izlediğimiz video ile spor yapmaya başladık hatta yemekleri de internete bakarak yapmaya başladık. Alışverişimizi internetten yapmak da çok kolay. Hayatımızın her alanını internete taşıdığımız gibi iletişimimizi de internete taşıdık.

Dijital İletişim Çağı

İletişimin dijitale dönüşmesi yani cep telefonu, internet, bilgisayar veya tablet gibi araçlar ile yapılabilir hale gelmesi yüz yüze kurduğumuz iletişimin insanlara göre sıkıntılı yanlarını da ortadan kaldırdı. Örneğin bir insanla kavga ederken ona hakaret kelimelerini anında söylemek insani duygularımızdan dolayı zordur. İnternetle birlikte ortaya çıkan sosyal medya sayesinde karşımızdaki kişiyi görmeden ona istediğimizi söyleyebiliriz. Sadece yapmamız gereken tek şey harflere basmak ve aklımızdakini yazmak.

Bu durumda tabi ki, insanların daha cesur olmasına, istediklerini söyleyebilmesine ve bir yandan da insani duygularımızdan (utanma, çekinme, karşındakini kırmama gibi) uzaklaşmamıza hatta iletişimin daha farklı bir hale dönüşmesine sebep oldu. Dijitale dönmek hayatımızın birçok alanında kolaylıklar sağladığı için aslında insanlığın yararına olan bir şeydir. Fakat her alanda yaptığımız gibi bununda kötü bir yanını bulup sanki faydalıymış gibi kullanmaya başladık. 

Doğru İletişim Gerek

Dijitalleşmeyi bir iş sahası olarak veya gerçekten iletişimimizi hızlandıran bir araç olarak kullansak bizim çok daha yararımıza olacak. En popüler sosyal medya araçları Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralardan sırf kendimi daha iyi gösterebilmek için olduğumuzdan farklı davranmadan, başkalarının gönderilerine hakaret içeren yorumlar yapmadan, karşımızdakine siber zorbalık yapmadan istediğimizi söyleme hakkımızın olmadığını bilsek her şey daha doğru olabilir. 

Dünyanın bu kadar değiştiği, geliştiği ve ilerleyen zamanda her şeyin çok daha farklı olacağı bir dönemdeyiz. Biz iletişimimizi doğru, kimseyi kırmadan ve hakaret etmeden kurmalıyız. Çünkü farklı insanlarla bir arada olabilmenin temelinde iletişim yatar. Bu iletişim ister yüz yüze ister mektupla isterse dijital yolla olsun hepsinin temelinde insanlık vardır. Her alanda ve en çok iletişim konusunda çok daha ileriye gitmeli ve gerekirse bu konuda eğitim almalıyız. Siz de iletişim konusu ile ilgili Enstitü tarafından ücretsiz online eğitimler programları kapsamında İş Hayatında Etkili İletişim Eğitimi ve Beden Dili Eğitimi alarak bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Yazar: Ebru Rükay Şentürk 

İlkel Çağlar, Mağaralara çizilen resimler, Taş tabletlere yazılan yazılar, İlk görsel ve yazılı iletişimin oluşması, Sanayi Öncesi, Telgraf, Hızlı ve uzak mesafe iletişiminin oluşması, Sanayi Dönemi, Çevirmeli Telefon, Hızlı ve daha etkin sesli günlük iletişimin oluşması, Bilgisayarın Ortaya Çıkışı, Elektronik posta (e-mail), Yazılı iletişimin daha hızlı ve etkin hale gelmesi, İnternetin Ortaya Çıkışı, Sosyal Medya, Anlık Mesajlaşma, Yüz yüze iletişimin dışında bir platformun oluşması, hızlı ve kolay bilgi paylaşımı, Modern Dönem, Dijital İletişim Araçları (Cep Telefonu, Tablet vb), İletişimin her yerden yapılabilecek hale gelmesi, Dijital İletişim Çağı, Sosyal Medya, Anlık iletişim, hakaret etmek ve siber zorbalık yapılabilecek hale gelme, Etkili İletişim Gerek, Dijitalleşen İletişim Araçları, Dijitalleşmeyi iş sahası olarak kullanmak yararlı, hakaret içerem yorumlar sakıncalı, Eğitim Almalıyız, Dijital Yollarla Eğitim, Beden dili, iş hayatında etkili iletişim eğitimlerine ihtiyaç duyulması, Birlikte Yaşama, İnsanlık temelli îletişim, Kimsenin kırılmaması, hakaret etmeme ve doğru iletişim kurma ihtiyacı
doğru ve etkili iletişim İletişimin Evrimi ve Doğru İletişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Çevresinde bir grup insan bulunan ayrıntılı bir dünya haritası gösterilir. İnsanlar yaş, cinsiyet, ırk ve kültür bakımından çeşitlilik göstermektedir ve bir ağ içinde birbirlerine bağlıdırlar. Harita farklı renklerle ve ülkeleri ve sınırlarını net bir şekilde gösteren etiketlerle doldurulmuştur. Okyanuslar koyu mavi renktedir ve kara kütleleri çeşitli yeşiller, kahverengiler ve mavilerle temsil edilmektedir. Bir grup insan haritayı tartışıyor ve dünyanın güzelliğine hayranlık duyuyor gibi görünüyor. Bir grup insan bir araya gelip dünyanın harikalarını takdir ederken bir barış ve birlik imajı çiziliyor.
İletişim

Sosyal ve Kamusal İletişim

26 Temmuz 2021
Bir grup insan güneşli bir günde resmi kıyafetleriyle dışarıda durmaktadır. Bir kadın sağ elinde bir fincan tutarken, diğeri sol elinde bir fincan tutmaktadır. Takım elbiseli bir adam grubun ortasında durmaktadır ve etrafı diğer insanlarla çevrilidir. Görüntüde beyaz bir fincan tutan bir elin yakın çekimi ve arka planda bir kişinin kolunun bulanık görüntüsü görülüyor. Arka planda elinde fincan tutan bir kadın da duruyor. Koyu renk saçlı ve beyaz gömlekli bir kişinin kafasının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan organize bir şekilde duruyor, konuşuyor ve gülümsüyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Neden Önemli?

31 Ekim 2019