AnasayfaBlogHome Office Çalışmak Nedir? 
Nedir?

Home Office Çalışmak Nedir? 

01 Mart 2020
Bu görüntüde, görüntünün ön planında cep telefonuyla konuşan bir kadın görülüyor. Beyaz bir gömlek ve mavi kot pantolon giymiş olan kadının uzun siyah saçları geriye doğru toplanmış. Sol elinde bir sigara tutmaktadır. Resmin arka planında beyaz klavyeli ve üstünde birkaç kahverengi daire bulunan bir dizüstü bilgisayar görülüyor. Çerçevenin sağ tarafında beyaz kreması ve mavi ve pembe serpintileri olan küçük, yuvarlak bir pasta görülüyor. Kadın ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor, konuşurken kaşları konsantrasyonla çatılmış.
KonuAvantajlarıDezavantajları
Çalışma SaatiÇalışma saatinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.Disiplinli bir çalışma programı oluşturmak gerekir.
ÖzgürlikKendi tarzınızı rahatça ifade edebilir, evde çalışmanın konforunu yaşayabilirsiniz.Özgür bir ortam olması disiplini kaybetme riskini doğurur.
MasraflarYol, bakım ve kıyafet masraflarından kurtulursunuz.Evde daha fazla vakit geçirmeniz elektrik, su ve doğalgaz giderlerini artırabilir.
Uyku Molalarıİçinden geldiği zaman uyku molası verilebilir.İş ve dinlenme zamanı ayrımı kayaklaşabilir.
İş Yüküİş yükünü tamamen kendiniz belirlersiniz.İşleri erteleme eğilimi yüksek olabilir.
Odağını KorumaEvde dikkatinizi dağıtabilecek unsurların yoksunluğunda daha yoğun bir odaklanma sağlar.Evdeki eşyalar ve aile bireyleri iş odaklanmasına engel olabilir.
Tasarrufİşe giderken yapılan masraflar ortadan kalkar.Evde daha fazla vakit geçirdiğiniz için evin faturaları artabilir.
MotivasyonEvinizde kendinizi daha rahat ve mutlu hissedersiniz.Evin rahatlığı ve konforu bazen iş motivasyonunu düşürebilir.
Zaman YönetimiÇalışma saatlerinizi kendiniz belirlersiniz ve bu sayede vaktinizi etkili kullanabilirsiniz.Evinizin aynı zamanda iş yeriniz olması iş ve özel hayatın birbirine karışmasına sebep olabilir.
VerimlilikEvinizde daha rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz.Bazı insanlar için evden çalışma verimsizlik ve dikkat dağınıklığı yaratabilir.

Home office adından da anlaşılacağı üzere, ev ofis anlamına gelir. Yani evinizin bir bölümünü ofis olarak kullanıyorsanız bu evden çalışma olarak adlandırılmaktadır. Peki neden evi ofise çevirme ihtiyacı doğmuştur? Hiç düşündünüz mü? Aslında bu biraz konfor ve motivasyon ile ilgili. Bir de bazen tercihler hayatın akışına göre ilerlemek zorunda. Günümüzde ev üzerinden çalışmak yaygınlaşmaktadır. Herhangi bir iş yerinde çalışıyor olsanız belki de kendinize ait bir odanız olmayacak. Bu tür beklentiler iş arayışında lükse giriyor ? İşte evden iş buna muazzam bir çözüm oluyor.

Kendinize ait bir şirkette çalışmıyorsanız bile artık freelance yapılacak  işler de var. Firmalarla anlaşmalı olarak mesleğinizi evden yürütebilirsiniz. Tabii işiniz eve uygunsa. Evden çalışma denildiğinde herkesin gözü parlasa da bunun zorlukları yok değil. Daha çabuk gevşeyebiliyorsunuz. Sebebi ise, özgür bir alanınızın olması ve kendinizi mecbur hissetmemeniz. Eğer home office çalışma hayatı sizi serbestliğe alıştıracaksa, bu biraz riskli. Yalnız kendini kontrol edebilen bir kişiliğe sahipseniz bu iyi haber. Evden iş imkanı ya da diğer bir deyişle evden çalışmak kadar güzel bir şey olmadığını anlayacaksınız.

Home Office Ne Demek?

Evin bir odasını yahut bir bölümünü ayırarak çalışmak için kullanmaya home office denir. Dışarıdan bunu yan gel, yat para kazan olarak algılayanlar olsa da emin olun işini ciddiye alan her kişiye çalıştığı ortam ofisten farksızdır. Tabii ofis ortamına göre çok daha fazla avantajı vardır. Gözlerin üzerinizde olması huzurunuzu kaçırıyorsa, evden çalışmak size çok iyi gelecektir. Herhangi bir yerle bağlantılı çalışmıyorsanız sabah erken kalkma gibi bir sorunla da karşılaşmazsınız.

Ağır ve yorucu bir mesleğe sahipseniz freelance çalışıyor dahi olsanız kendi kendinizin patronu olmazsanız işler sarpa sarabilir. Home office ne demek? Diye soranlara kısa bir cevap verin. Evde mesleğini yürütmek deyin. Bu verilebilecek en güzel cevap ve işin özetlenmiş halidir. Ev ve ofis birbirinden zıt iki kavram olsa da birleştiklerinde ortaya güzel bir kazanım çıkıyor. Bunu değerlendirmek ise, çalışana kalıyor. Evden çalışmak prensip olarak evde ek iş olarak da algılanabiliyor. Aslında home office sistemiyle çalışarak ek iş bulmak avantajını da kullanabilirsiniz.

Home Ofisin Avantajları Nelerdir?

Home office çalışıyorsanız avantajlarını görmezden gelmek olmaz. Sonuçta bu gerçekten ciddi bir tercih. Kimine göre risk bile sayılır. Öncelikle çalışma saatinizi kendinizin belirlemesi harika bir şey değil mi? Herkesin algısının açık olduğu saatler farklıdır. Evden iş yaparken odaklanmak iyi bir adaptasyon ister. Gündüz çalışmaktan hoşlanıyorsanız iyi bir uyku çekmelisiniz. Gece çalışmak sizin için idealse, gündüz dinlenmeyi ihmal etmemelisiniz. Freelance işinizden nasıl verim aldığınızı tespit etmek size kalmış. İyi bir zaman yönetimi ve planlama ile başarıyı yakalamanız çok kolay.

  • İşlerinizi planlayın. Ve arta kalan vakti kendinize ayırın. Bu evdeyken çok basit olacak. Saatlerce bilgisayar başında durmak gerçekten yorucudur. Bunu minimize etmek için ise disiplinli çalışmanız gerekir. Motive olmadan disiplin olmaz. Önce kendinizi önemsemeli ve kişisel ihtiyaçlarınıza öncelik tanımalısınız. Gerçekten iyi hissettiğinizde, işe yatkınlığınız da artacaktır. Mutlu başladığınız iş, mutlu biter. Unutmayın.

  • Ev ortamında çalışmak tasarruf etmenize de yardımcı olur. Bunu iyi değerlendirmenizde fayda var. Mesela, işe giderken yol masrafınız olurdu. Ayrıca dış görünüşünüze daha fazla önem vermek zorunda olduğunuz için bakım masrafları da cabası. Ofis ortamına yakışacak kıyafetleri de düşününce, güzel bir bütçeyi alışverişe ayırmanız gerektiği ortadadır. Home office düzene geçtiğinizde tüm bu masraflardan kurtulursunuz. Tabii evde daha fazla vakit geçirmeniz sebebiyle bu defa da elektrik, su, doğalgaz faturaları biraz artacaktır. Ama emin olun ofiste çalışmanın gereklilikleriyle kıyaslandığında faturalardaki artış hiçbir şeydir.

  • İş yerinde çalışırken hareketlerinizi kısıtlarsınız. Belki de kendiniz gibi davranamazsınız. Düşüncelerinizi frenlersiniz. Home office kendi tarzınızı yansıtmanıza olanak tanır. Aslında yapılan işin güzel suç vermesi, personelin kendini ifade etmesiyle ilişiktir. Evinizde, sizi sorgulayan birinin olmaması, işinizi kendi kurallarınız doğrultusunda ilerletmeniz güzel iş çıkarmanızı sağlayacaktır.

  • Küçük uyku molaları da evde çalışmanın ayrıcalığını ortaya koyar. Evden çalışma herkesin cesaret edebileceği bir atılım değildir. Özellikle yastık görünce uykusu gelenler için ev ortamı sorun çıkartabilir. Ama düşünsenize, sıcak bir kahve eşliğinde işlerinizi yapıyorsunuz. Tam o esnada tatlı bir yorgunluk sarıyor bedeninizi ve işe yarım saat uyku molası veriyorsunuz. İşte bu uyku beraberinde enerji getiren uykudur. Evde çalışarak hayatınızdan keyif almaya bakın!

Home Office Dezavantajları

Her şeyi ertelemeyi seviyorsanız ve kendinizi bu konuda sınırlayamıyorsanız ev çalışma ortamından uzaklaşın. İş, ertelemeye gelmez. Sizi kontrol eden birileri olmadığında tüm düzeniniz aksayabilir. Elinizdeki siparişleri gününde teslim edemeyecekseniz, evdeyken çalışmak sizin için hep ikinci planda kalacaksa, hiç bu heyecana girmeyin. Herkes home office çalışacak diye bir kaide yok.

  • Evinizde televizyon varsa ve çalıştığınız odada ise büyük sorun. Bir süre sonra, ''dizi izleyeyim sonra şu işi bitireceğim’’ cümleleriyle kendinizi ikna etmeye çalışırsınız. Bu olmaz. Yapılması gereken işler varsa, televizyon gibi bir alet bunun önüne geçemez. Evden çalışmayı kafanıza koyduysanız sizi engelleyecek her şeyi, evinizden uzaklaştırmalısınız. Yahut çalışma odanızı dikkatinizi dağıtmayacak şekilde dizayn edebilirsiniz.

  • Home office çalışırken, kendi başınıza iş yaparsınız. Sosyalleşmek geri planda kalır. Ayrıca esnek çalışma saatleri dolayısıyla gün içinde iş üzerinde geçirmeniz gereken sabit bir zaman yoktur. İş aksarsa, gününüzü işi tamamlamaya odaklayarak geçirirsiniz. Normalde bir ofiste çalışıyor olsanız sizin alanınızda pek çok yeni kişi tanırsınız. Ayrıca çalışmanız gereken vakit bellidir. Mesaiye kaldığınızda ise, ek ücret alırsınız.

  • Ev ortamında çalışıyorsanız ve tamamen bireysel iseniz müşterilerinize fatura kesemiyorsanız verdiğiniz hizmetin karşılığını minimum tutmak zorunda kalırsınız. İşin içine kurumsallık girdiğinde güven de biraz daha artar. Yalnız sabit müşterilerinizle piyasa fiyatı üzerinden çalışabilirsiniz. Yeni müşterinizin size güvenmesini sağlamak için öncelikle iş yapmanız gerekir. Verdiğiniz hizmetin bedeli kurumsal firmalarla kıyaslandığında yüksek yahut aynıysa, müşteri kurumsal olanı seçecektir.

  • İş ortamında herkesin çalıştığını gördüğünüzde ister istemez psikolojik olarak da kendinizi çalışmaya hazırlarsınız. Evden iş yaparken böyle bir imkanınız olmaz. Kendi kendinizi motive etmeniz gerekir. Rahatlatıcı müzikler, çalışma odanızda kendinizi iyi hissedeceğiniz resimler ve iş planınızı yaptığınız ajanda bulundurmak iş yapmaya geçiş sürecinizi hızlandıracaktır. Bu alternatifleri kendi isteklerinize göre ayarlayabilirsiniz. Evden çalışmak çağımızda önemli bir konumda olsa da elbette kolaylıkları olduğu gibi zorlukları da bulunmaktadır.

Çalışma Saati, Çalışma saatinizi kendiniz belirleyebilirsiniz, Disiplinli bir çalışma programı oluşturmak gerekir, Özgürlik, Kendi tarzınızı rahatça ifade edebilir, evde çalışmanın konforunu yaşayabilirsiniz, Özgür bir ortam olması disiplini kaybetme riskini doğurur, Masraflar, Yol, bakım ve kıyafet masraflarından kurtulursunuz, Evde daha fazla vakit geçirmeniz elektrik, su ve doğalgaz giderlerini artırabilir, Uyku Molaları, İçinden geldiği zaman uyku molası verilebilir, İş ve dinlenme zamanı ayrımı kayaklaşabilir, İş Yükü, İş yükünü tamamen kendiniz belirlersiniz, İşleri erteleme eğilimi yüksek olabilir, Odağını Koruma, Evde dikkatinizi dağıtabilecek unsurların yoksunluğunda daha yoğun bir odaklanma sağlar, Evdeki eşyalar ve aile bireyleri iş odaklanmasına engel olabilir, Tasarruf, İşe giderken yapılan masraflar ortadan kalkar, Evde daha fazla vakit geçirdiğiniz için evin faturaları artabilir, Motivasyon, Evinizde kendinizi daha rahat ve mutlu hissedersiniz, Evin rahatlığı ve konforu bazen iş motivasyonunu düşürebilir, Zaman Yönetimi, Çalışma saatlerinizi kendiniz belirlersiniz ve bu sayede vaktinizi etkili kullanabilirsiniz, Evinizin aynı zamanda iş yeriniz olması iş ve özel hayatın birbirine karışmasına sebep olabilir, Verimlilik, Evinizde daha rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz, Bazı insanlar için evden çalışma verimsizlik ve dikkat dağınıklığı yaratabilir
home office evden çalışma evden iş evden iş imkanı evde ek iş freelance home office ne demek 
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.