Günümüzün Yeni Trendi: Sertifikalar

Türkiye’de günümüzde yeni yeni gelişmeye başlayan trendler bulunmaktadır. Bu trendlerin başında: Kişisel Gelişim, Sertifikalanma, Dil Eğitimi, Online Eğitim gibi başlıklar gelmektedir. Sertifikaların amacı alan içi ya da alan dışı aldığınız herhangi bir eğitimi belgelendirmektir. Bu belge/sertifika sayesinde belirli bir konuda bilgi birikiminizin olduğunu rahatlıkla gösterebilirsiniz. Peki neden sertifika? Sertifika ne işe yarar? Bize bir yarar sağlar mı? Gibi soruların cevaplarını aramaya başlayabiliriz.
Neden Sertifika?
Üst kısımda yaptığımız açıklamayı biraz daha açalım. Sertifikanın günümüzde özellikle kendi ülkemizde nasıl bir gelişime sahip olduğunu ve nasıl bir ivme kazandığını çok rahat görebilmekteyiz. Yine belirttiğimiz üzere sertifikalar belirli bir konu üzerinde bilgi birikiminizin olduğunun bir kanıtı anlamındadır. Bu sayede herhangi bir iş arayışınız varsa ya da kendi işinizde daha iyi konumlara gelmek istiyorsanız -ki bunu kim istemez- bu bilgilerinizi sertifikayla taçlandırarak bunu başarabilirsiniz. İşte bu yüzden sertifika alarak meslektaşlarınızın ya da arkadaşlarınızın bir adım önüne geçebilirsiniz.
Yukarıda görmüş olduğunuz sertifika, ismi üzerine yazılı olan arkadaşımızın Hakem Eğitimi Sertifika Programı’nı bitirdiğini ve bu konuda bilgi sahibi olduğunu belgelendirmiştir ya da diğer anlamıyla sertifikalandırmıştır da diyebiliriz. Artık şirket sahipleri almış olduğunuz eğitimler kadar, sertifikalarla da ciddi bir şekilde ilgilenmektedir.
Sertifikanın İş yerindeki Önemi Nedir?
Daha öncede söylemiş olduğumuz üzere sizi her zaman bir adım öne taşımaktadır. Ama nasıl taşır? Gelelim bu sorunun cevabına:
Alanınızda uzman olduğunuzun kanıtıdır.
Belirli bir eğitimden başarı ile geçtiğinizi gösterir.
Kişisel gelişiminize verdiğiniz önemi gösterir.
Sertifikanın sadece bir parça kâğıt olmadığının bir kanıtıdır.
Yaptığınız işe ne kadar değer verdiğiniz ve işinizi ne kadar sevdiğinizi gösterir, gibi anlamlar yüklemektedir.
Örnek verecek olursak; diyelim ki Koç Holding’in bir şirketinde Bilgisayar Mühendisi olarak görev yapıyorsunuz. Şirketin beklentisi sizi diğer çalışma arkadaşlarınızdan ayıracak olan temel bir özellik. Peki bu özelliği nasıl göstereceksiniz? İşte tam da burada sertifikanız devreye giriyor olacak. Elinizdeki sertifikayı çıkarıp, masaya koyduğunuzda: “Bakın, Bilgisayar Mühendisi olabilirim ama kişisel gelişimi devam eden biri olarak size sunmuş olduğum bu sertifikalar, şirketinize, size ve kendime ne kadar değer verdiğimin büyük bir göstergesidir.” dediğinizde emin olun pek çok şey iş hayatınızda değişecektir.
Sertifika Programları Nelerdir? Nasıl Seçmeliyiz?
Şimdi geldik en önemli yerlerden birine. Sertifika programları ve bunların seçimleri. Bunlar neden önemli? Neden dikkat etmemiz gerekiyor? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Özellikle mesleğinde yükseği hedefleyen insanlar için sertifika programı seçimi çok büyük önem arz etmektedir. Bunu örneklendirecek olursak; bir mühendis, kendisini daha iyi bir konuma getirmek için yabancı dil bilgisini gösteren bir sertifika, İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, ISO 14001 ve ISO 18001 sertifikalarını alarak kendi pozisyonu güçlendirebilecek bir mevkiye ulaşabilmektedir. Bunun gibi pek çok örnek vermek mevcut olabilmektedir. Bunların haricinde yine bir kişi kendi çalışıyor olduğu alanı sevmeyip de başka bir alana geçmek istediğinde yine sertifikalanma ve kendini geliştirme örneklerini çok rahat görebiliriz. Son yıllarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri yabancı dil olduğundan, yabancı dili iyi olan ve bunu sertifikalandırarak kanıtlayabilen bir kişinin iş bulma şansı Türkiye’de daha fazladır. Neden? Çünkü iş sahipleri yabancı dili öğretmektense, yaptıkları işi daha kolay öğretebileceklerinden bir veya birden fazla yabancı dil bilen bir bireyi farklı alandan da olsa rahatlıkla işe alabilmektedir. O yüzden kişisel gelişim ve sertifika almak çok büyük bir öneme sahiptir. Nasıl seçmemiz gerektiği konusuna da gelirsek; diyelim ki bir kişinin yabancı dil bilgisi mevcut ve kendisini uluslarasın bir mevkii de geliştirmek istiyorsa bunu o alana özel sertifikalarla yapabilecek duruma gelebilmektedir. Mesela İngilizce Eğitimine, Almanca Eğitimine veya Rusça Eğitimine katılım sağlayabilirsiniz. Bu sebeple de ne işle uğraşıyor olursanız olun, kendinizi geliştirmek istediğiniz ve bunu belgeleyebildiğiniz/sertifikalandırabildiğiniz sürece iş bulmak veya iş araştırması yapmak bile sizin için güzel bir eğlenceye dönüşebilme kapasitesine gelecektir.
Genel olarak anlattığımız koşullar üzerinden şu andaki ülke konumumuza baktığımızda; pek çok insanın o ya da bu şekilde kendisini geliştirerek bir yerlere geldiğini görebilmekteyiz. Amerika’da söylenen günlük bir deyimi hatırlatmak isterim: “Resme büyük/geniş çerçeveden bakmak! (Yani bir anlamda her bir olaya tabiri caizse ‘at gözlüğüyle bakmamak’ olarak da nitelendirebiliriz.)”. Bu ne demektir? Bu şu demektir; alanınız ne olursa olsun, kendinizi geliştirme isteğiniz olduğu sürece bunu sertifikalanma yoluyla yapabilir ve kendinizi daha iyi konumlarda bulabilirsiniz. Özellikle Avrupa ülkelerinde sertifikalı bir bireyin, yani kendisini geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden bir bireyin, olduğu yerde saymaya devam eden bireye karşı büyük bir üstünlüğü vardır ve genel olarak yaklaşık %70 gibi bir yüzdeyle kendisini geliştiren ve iş ilanlarında dendiği gibi ‘gelişime açık’ olan bireyler her zaman tercih sebebi olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Sonuca gelirsek; ne kadar çok gelişime açıklık, o kadar çok sertifika, bir o kadar güzel meslekler ve mesleki pozisyonlar!
Yazımı şu sözlerle bitirmek isterim: “Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etme zorunluluğudur.” (Mustafa Kemal Atatürk).
Yazar: Barbaros Emre Alagöz

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.