AnasayfaBlogGazetecilik Bölümü Nedir?
Bölümler

Gazetecilik Bölümü Nedir?

11 Haziran 2020
Bu yakın çekim görüntü, muhtemelen bir kulp olan metal bir nesneyi yan açıdan göstermektedir. Arka planda hafif bulanık, sapın hemen üzerinde büyük bir dikdörtgen şekil görülüyor. Sap, ucunda küçük bir halka bulunan ince, kavisli bir metal çubuktan oluşuyor gibi görünüyor. Yer yer hafifçe kararmış, birkaç çizik ve küçük çukurlar görülüyor. Arka plan karanlık ve odak dışıdır, sapın hemen solunda daha açık bir alan vardır. Ayrıca resmin sağ tarafında belli belirsiz bir yazı var. Genel olarak bu, metal bir nesnenin, muhtemelen bir sapın, hafif bulanık bir arka plana sahip yakın çekim bir görüntüsüdür.
Gazetecilik BölümüAçıklamaİş İmkanları
4 yıllık lisans eğitimiMedya yanında çalışmak ve insanlara bilgi vermek için tercih edilir. Yeni medya araçlarını da içine almaktadır.Muhabir, editör, genel yayın yönetmeni, redaktör ve köşe yazarları yetiştirmeyi amaçlar.
Lisansüstü eğitimiÖzellikle akademisyen olmak isteyenlere yüksek lisans yapabilme imkanıAkademisyen, araştırmacı
Bölümde öğrenilen temel yeteneklerObjektiflik, sorgulama, eleştirme ve haber yazma yetenekleriHer türlü basılı ve dijital medya mecrası, halkla ilişkiler alanı
Radyo ve Televizyon GazeteciliğiGazetecilik bölümünün alt dalı olarak, radyo ve televizyon medyasında iş imkanıRadyo sunucusu, televizyon sunucusu, radyo-televizyon program yapımcısı
İnternet GazeteciliğiÖzellikle dijitalleşmeyle birlikte yükselen bir sektörİnternet sitesi editörü, sosyal medya yöneticisi
Siyaset muhabirliğiSiyasetle ilgili olayları haberleştiren gazetecilere verilen isimUluslararası haber ajanslarında, ulusal gazetelerde çalışma imkanı
Sağlık muhabirliğiSağlıkla ilgili olayları haberleştiren gazetecilere verilen isimSağlık gazeteleri, sağlık portalları
Veri gazeteciliğiVerileri analiz edip, haberlere dönüştüren gazetecilere verilen isimVeri analiz şirketlerinde, büyük gazetelerde
Alaylı gazetecilikEğitim almadan gazetecilik mesleğini icra eden kişilere verilen isimMedyada bulunan boş pozisyonlara alım yapılabilir
Televizyon GazeteciliğiTelevizyon medyasında çalışan gazetecilere verilen isimYayın yönetmeni, haber sunucusu, televizyon eleştirmeni

Gazetecilik, bir zamanların saygı ve güven duyulan mesleklerinden biriydi. Zamanla dijitalleşme ve basın-yayın anlayışının değişmesiyle gazetecilik mesleği de altın yıllarını geride bırakmak zorunda kaldı. Hâlâ ciddi ve emek isteyen bir meslek olsa da bir bölüm olarak tercih listelerinde göz ardı edildiği de bir gerçek. Sözel bölümlerin genel olarak iş kaygısı yaratması nedeniyle de gazetecilik bölümü, tercih döneminde yoğun araştırılan ve iş imkânları neticesinde tercih edilen bir mesleği barındırır. Gazeteciliğin genel durumunun ve iş imkânları sorunları olmasına rağmen medya ve iletişimin bir dalı olarak yeni iş modellerini de barındırdığını söyleyebiliriz.

Gazetecilik, medya tarafında çalışmak ve insanlara bilgi vermek isteyenlerin ilk meslek tercihlerinden biridir. Özellikle geleneksel medya araçları olan televizyon, radyo ve gazete ile gazetecilik, altın çağlarını yaşamıştı. Bu dönemde ise gazetecilik sadece gazete ve televizyonda değil, internet ve sosyal medya mecralarına da taşındı. Buna bağlı gazetecilik bölümü de yeni medyayı da içine alan bir yenilenmeye gidiyor. Lafı fazla uzatmadan gazetecilik bölümü tanıtımı, dersleri ve iş imkanları hakkındaki bilgileri geçelim. 

Gazetecilik Bölümü Nedir?

4 yıllık lisans bölümü olarak gazetecilik, basın-yayın sektörünün göz bebeğidir. Ülkemizde gazeteciliğin durumu pek parlak gözükmese de medya sektöründe çalışmanın ve bir bakış açısı geliştirmenin en güzel yollarından biri de gazetecilik okumaktır. Bölüm, SÖZ puanından alım yaparak öğrencileri kabul ediyor. Hem devlet hem de özel üniversitelerde olan gazetecilik bölümü; muhabir, editör, genel yayın yönetmeni, redaktör ve köşe yazarları yetiştirmeyi amaçlıyor. İletişim Fakültesinin bir dalı olarak gazetecilik; radyo-televizyon ve iletişim sektöründe çalışacak kapasiteye sahip adayları da yetiştiriyor. 

Gazeteciliğin temelinde olan objektiflik ve sorgulama- eleştiri vurgusu, bölüm mezunlarının kazandığı bir özellik olarak görülür. Olaylar hakkında neden-sonuç bağını ve tüm toplum dinamiklerini merceğe alan bölüm, mezunlarına da mesleki sorumluluğu ve yetkinliği öğretiyor. Bundan dolayı da gazeteciliği tercih etmek isteyen adayların kendilerini ciddi bir değerlendirmeye almaları önerilir. Her ne kadar bölüm içinde sorgulamayı ve haberin yapısını öğrenecek olsanız da araştırma, eleştirme ve haber yazımı ile ilgilenmiyorsanız bölümü okumak, boşa giden 4 yıl olabilir. Bununla birlikte gazetecilik bölüm artık yeni medya araçlarını da kullanan bölümlerden biri. Günümüzde internet gazeteciliği ve haber editörü, gazetecilik bölümünün iş imkânlarını artıran meslek alanlarını oluşturuyor. 

gazetecilik bölümü, lisans eğitimi yanında lisansüstü eğitimi de veren bir niteliğe sahip. özellikle akademisyen olmak için gazetecilik bölümünden yüksek lisans yapma olanağınız bulunmaktadır. Eğitimle beraber gazeteciliğin bir başka konusu ise alaylı-mektepli tartışmasıdır. Günümüzde medya mecraları, eğitim alan gazetecilik mezunlarıyla beraber alan dışı mezunları da işe alabiliyor. Bu durum da işsizliğin tavan yaptığı gazeteciliğin durumunu daha da kötüleştirmektedir. Her ne kadar sektör içinde alaylı sayısı fazla olabilse de mesleğin sorumluluklarını, bilgi birikimini ve toplumsal görevlerini iyi bilmek için okul okumak gereklidir. Bilhassa ilgili alanda uzmanlaşmak için gazetecilik derslerini görmek şart. 

Gazetecilik Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Gazeteciliğin içinde muhabirlik yer alsa da gazetecilik mezunları muhabir unvanını almazlar. Muhabir ve gazeteci olarak bir medya kuruluşunda görev alabilirler. Televizyon, radyo, dergi yayıncılığı, internet haberciliği, gazetecilik mezunlarının çalışma alanlarıdır. Gazetecilik mezunları; farklı sektörlerde de çalışma olanağına sahiptir. İletişim Fakültesinde öğrenim gördüklerinden radyo- televizyon ve halkla ilişkiler alanlarında da iş bulabiliyorlar. 

Günümüzde dijitalleşme farklı iş olanaklarını da yaratabilmektedir. Gazeteciliğin de dijitale taşındığını görüyoruz. Bu durum mezunlara yeni iş kapılarını açabiliyor. İnternet siteleri için muhabir, haber editörü ve redaktör aranabiliyor. Aynı zamanda gazeteciliğin alt dallarında da muhabirlik yapabilme imkânı bulunmaktadır. Örneğin, meclis muhabirliği, siyaset muhabirliği, veri gazeteciliği ve sağlık muhabirliği bunlardan bazılarıdır.

Tabii ki muhabirlik mesleğine başlangıç için iletişim ağınızın güçlü olması gerekiyor. Bir iletişim Fakültesi mezunu olarak sektör içinde gazetecilerle, muhabirlerle iletişim kurabilmelisiniz. Bunun için gazetecilik bölümü etkinliklerini, gazetecilik ile ilgili sempozyumları takip edebilirsiniz. Bir muhabir adayı olarak da haber toplama ve haber hazırlama hakkında yetkinliğinizi göstermelisiniz. Ayrıca KPSS ve devlet kurumlarının çeşitli sınavlarıyla da kamu kurumlarında çalışma olanağı vardır. Yine düşük kontenjanla da olsa meslek liselerinde gazetecilik öğretmenliği yapabiliyorsunuz. Son olarak dünyada ve ülkemizde baş gösteren işsizliği göz önünde bulundurarak bölümü gerçekten kendinizi gösterebileceğinize inanarak seçmelisiniz. 

Gazetecilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Gazetecilik, geniş ders içeriğine sahip bölümlerden biridir. Öğrenciler, İletişim Fakültesi içinde yer almalarından dolayı radyo-televizyon-sinema ve halkla ilişkiler bölüm derslerini de seçmeli olarak alabiliyor. Aynı zamanda gazetecilik dersleri, yönelmek istediğiniz muhabirlik dallarını da kapsayan bir içeriğe sahip. Muhabirlikle beraber haber yazımı, fotomuhabirlik, araştırmacı gazetecilik gibi dersleri de bölüm içinde rahatlıkla görebilirsiniz. Yeni medyayı da içine alan gazetecilik bölümü, editörlük ve internet haberciliğini de önemsemektedir.

Haberlerin internet ortamında daha fazla tüketilmesi, gazetecinin ortamını da değiştirmektedir. Artık dijitale taşınan haber ve gazete siteleri ve sosyal medya hesapları var. Bundan dolayı da bölümün ders içeriğinin yeni medyayı da içine alan nitelikte olmasına önem gösterin. Yine haberin nasıl yazılması ile ilgili derslerin olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Genel itibariyle ise gazetecilik bölüm dersleri aşağıda yer almaktadır:

  • Gazetecilik İlkeleri

  • Gazetecilik Uygulamaları

  • Gazete Yazı Türleri

  • İletişim Tarihi

  • Temel Gazetecilik

  • Haber Sosyolojisi

  • Medya ve Siyaset

  • Türk Basın Tarihi

  • Haber Toplama ve Yazımı

  • Görsel Kültür

  • İletişim Hukuku

  • Basın Fotoğrafçılığı

  • Parlamento Muhabirliği

  • Medya ve Etik

  • Televizyon Haberciliği

  • Diplomasi Muhabirliği

  • Eğitim-Kültür Muhabirliği

  • Araştırmacı Gazetecilik

  • Yazım Teknikleri

  • Temel Tasarım

  • Ses ve Görüntü Teknikleri

  • Gazetecilik Türleri

Dersler hem kuramsal hem de uygulamalı olarak görülür. Dersler dışında staj uygulaması da çok önemlidir. Henüz öğrenciyken yapılan staj, hem iletişim ağınızı güçlendirir hem de medyada çalışma deneyimi elde etmiş olursunuz. Gazetecilik bölümü içinde staj, bazı üniversitelerde zorunlu iken bazılarında isteğe bağlı olabiliyor. Yine deneyim ve referans için mutlaka staj yapmalısınız.

Staj yeri bulmak için de medya kuruluşlarının insan kaynakları bölümüne müracaat edebilir, staj ilanlarını takip edebilir ya da bölüm hocalarınızdan destek alabilirsiniz. Şöyle ki gazetecilik bölümünde alandan gelen hocalar ve gazeteciler bulunabilmektedir. Medya kuruluşlarında çalışmış hocalar ve sempozyum, etkinlik için okulunuza gelen gazeteciler ile kısa görüşmeler yaparak staj için ne kadar istekli olduğunuz gösterebilirsiniz. Yine gazetecilik bölümü tercihi için bakacağınız ilk kriterlerden biri de alandan gelen deneyimli akademisyen ve öğretim görevlilerin çokluğu olsun. Bunun için bölümün web sitesinden akademisyenler alanına bakabilir ve hocaların özgeçmişlerini inceleyebilirsiniz. 

Gazetecilik Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

SÖZ puanından öğrenci alan gazetecilik bölümü, nispeten daha elde edilebilir sıralamaya sahiptir. Hem devlet hem özel üniversitelerde olan bölüm, örgün ve ikinci öğretim şeklinde eğitim vermektedir. Tercihte bulunacak adayların köklü üniversiteleri seçecek sıralamaya sahip olmaları önerilir. Özellikle İstanbul ve Ankara merkezli üniversitelerde okuma çoğu zaman bir avantajdır. İstanbul sektörün geniş olduğu şehirken Ankara ise siyaset ve haberin çıkış merkezlerindendir. Bundan dolayı tercihlerde bulunurken bu kriteri de unutmayın. Gazetecilik taban puanları ve sıralamaya dönecek olursak ilk 5 üniversite ve puanlar şöyledir:

ÜniversitePuanSıralama
Yeditepe Üniversitesi (Burslu)469,030171830
Ankara Üniversitesi380,9803430. 947
İstanbul Medipol Üniversitesi (Burslu)378, 4205633.868
İstanbul Üniversitesi376, 7223935.896
Marmara Üniversitesi363, 4949655. 578

Tabii ki yukarıdaki veriler 2019 yerleştirme puan ve sıralama değerleridir. Her yıl farklı sıralama ve puanlarla gazetecilik bölümü taban puanları ve sıralamaları da düşüp artabilmektedir. 

4 yıllık lisans eğitimi, Medya yanında çalışmak ve insanlara bilgi vermek için tercih edilir Yeni medya araçlarını da içine almaktadır, Muhabir, editör, genel yayın yönetmeni, redaktör ve köşe yazarları yetiştirmeyi amaçlar, Lisansüstü eğitimi, Özellikle akademisyen olmak isteyenlere yüksek lisans yapabilme imkanı, Akademisyen, araştırmacı, Bölümde öğrenilen temel yetenekler, Objektiflik, sorgulama, eleştirme ve haber yazma yetenekleri, Her türlü basılı ve dijital medya mecrası, halkla ilişkiler alanı, Radyo ve Televizyon Gazeteciliği, Gazetecilik bölümünün alt dalı olarak, radyo ve televizyon medyasında iş imkanı, Radyo sunucusu, televizyon sunucusu, radyo-televizyon program yapımcısı, İnternet Gazeteciliği, Özellikle dijitalleşmeyle birlikte yükselen bir sektör, İnternet sitesi editörü, sosyal medya yöneticisi, Siyaset muhabirliği, Siyasetle ilgili olayları haberleştiren gazetecilere verilen isim, Uluslararası haber ajanslarında, ulusal gazetelerde çalışma imkanı, Sağlık muhabirliği, Sağlıkla ilgili olayları haberleştiren gazetecilere verilen isim, Sağlık gazeteleri, sağlık portalları, Veri gazeteciliği, Verileri analiz edip, haberlere dönüştüren gazetecilere verilen isim, Veri analiz şirketlerinde, büyük gazetelerde, Alaylı gazetecilik, Eğitim almadan gazetecilik mesleğini icra eden kişilere verilen isim, Medyada bulunan boş pozisyonlara alım yapılabilir, Televizyon Gazeteciliği, Televizyon medyasında çalışan gazetecilere verilen isim, Yayın yönetmeni, haber sunucusu, televizyon eleştirmeni
gazetecilik bölümü gazetecilik dersleri gazetecilik mezunları muhabir haber yazımı internet gazeteciliği
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Sarı gömlek ve koyu renk pantolon giyen bir kadın, bir ofisteki masasında oturmuş, siyah bir kalemle bir kitaba yazı yazmaktadır. Sol elini masanın kenarına dayamış ve sağ eliyle kalemi tutarak kitabın açık sayfasına yazmaktadır. Odadaki ışık yüzünde parlıyor, kitabı ve masayı aydınlatıyor. Yüzü odaklanmış ve konsantre olmuş, gözleri yazdığı sayfaya bakıyor. Kitap, yazdığı sayfaya kadar açık ve kalem kâğıt üzerinde hareket ederek sayfaya sözcükler yazıyor.
4.9
(10)

Kitap Editörlüğü Atölyesi

10 Konu10 Saat
Kısa, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Üzerinde beyaz, uzun kollu bir gömlek var ve arka planda beyaz bir duvarın olduğu bir odada duruyor. Gözleri parlak ve dişleri görünüyor, bu da mutluluğunu gösteriyor. Yanakları hafifçe kızarmış, ona hafifçe kızarmış bir görünüm veriyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gerçek sevincini ortaya koyuyor. Yüzünde parlak, kendinden emin bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Rahat bir ortamdaymış gibi görünüyor ve olumlu tavrını yansıtıyor. Elleri önünde kenetlenmiş, memnun ve rahat görünüyor. Neşesi bulaşıcıdır ve gülümsemesi bulaşıcıdır. Kendi teninde güzel ve kendinden emin görünüyor, neşe ve mutluluk yayıyor.Yasemin Nasır Erbek
14691012
Bu, blog yazmayla ilgili bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Takım elbiseli bir adam kara tahtanın önünde oturuyor, gözlüklü ve sakallı, bilgi ve otorite izlenimi veriyor. Konuşmacıyı dikkatle dinliyor gibi görünüyor. Tahtanın üzerinde siyah beyaz bir 'B' harfi var, muhtemelen blog yazmaya atıfta bulunuyor. Adamın üzerinde düğmesi yakından çekilmiş bir gömlek ve kolunda bir saat vardır. Gözleri de görülebiliyor, bu da dikkatle dinlediğini gösteriyor. Tüm bu ayrıntılar adamın bir blog kursuna katıldığına işaret ediyor. Bu görüntü sayesinde dijital çağda blog yazmanın önemini görebiliyoruz.
4.5
(87)

Blog Yazarlığı Eğitimi

9 Konu5 Saat
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524