AnasayfaBlogFransız Dili ve Edebiyatı Bölümü
Bölümler

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

22 Nisan 2020
Resmin ortasında yüksek bir bina duruyor ve tepesinde büyük bir bayrak dalgalanıyor. Binanın alt kısmı hafifçe bulanık, bu da inşa sürecinde olduğunu gösteriyor. Gökyüzü parlak bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Binanın solunda, üzerinde renkli fayanslar ve bir saat bulunan büyük bir pencere var. Pencere hafifçe odak dışı, arka planda ise güneş var. Binanın sağında sarı bir nesne var, o da hafifçe odak dışı. Görüntünün alt kısmı gri bir arka plana sahip ve üzerinde beyaz bir metin yazılı. Sonuç olarak görüntü, tepesinde bir bayrak ve birçok ilginç ayrıntıyla inşaat halindeki bir binayı yakalıyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Fransız Dili ve Edebiyatı BölümüFransız dilini, Fransızca dilinde yazılmış bütün eserleri ve bu eserlerin yazıldığı sosyal, kültürel ve siyasi şartları inceleyen bir bölümdür.Aynı zamanda, Fransızca dilini en etkin ve doğru şekilde kullanmayı da öğretir.
Fransız EdebiyatıDünya edebiyatına etkisi olan en eski ve en etkileyici edebiyat olduğunu söyleyebiliriz.Fransız edebiyatının 1500’lü yıllarda Montaigne eserleri ile başladığı kabul edilmiştir.
Fransız Dili ve Edebiyatı İş İmkanlarıFransız Dili ve Edebiyatı bölüm mezunlarının çalışma alanları çok geniştir.KPSS sınavına girdikten sonra kamu sektöründe de iş bulabilirler.
Fransızca Dilinin ÖnemiFransızca, dünyada büyük öneme sahip bir dildir ve birçok farklı sektörde kullanılır.Fransızca konuşulan ülkelerde ve uluslararası şirketlerde iş bulma fırsatı artar.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim SüresiFransız Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir lisans programıdır.Bazı üniversitelerde iyi derecede Fransızca bilseniz bile hazırlık sınıfını okumak mecburidir.
Fransız Edebiyatını İnceleme DönemleriFransız Edebiyatını, 8 dönemde inceleyebiliriz.Bu dönemler; erken Fransız edebiyatı, Rönesans, klasik çağ, felsefi çağ, romantizm, realizm, sembolizm ve 1900- günümüz.
Fransız Edebiyatında Önemli YazarlarHer dönemde öne çıkan farklı Fransız yazarlar vardır.Örneğin, 1500’lü yıllardaki eserleriyle bilinen François Rabelais eserlerinde bulunduğu dönemin eleştirmiştir.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü İle İlgili YanılgılarFransız Dili ve Edebiyatı bölümü, iş imkanlarının az olduğu düşünülse de bu yanıltıcıdır.Fransız Dili ve Edebiyatı bölüm mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir ve iş bulabilmesi kolaydır.
KPSS ve Fransız Dili ve Edebiyatı BölümüKamu sektöründe istihdam olanakları için KPSS sınavına girilmesi gerekmektedir.Bu sınavın başarılı bir şekilde geçilmesi ile birlikte devlet kurumlarında iş bulma fırsatı artar.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümüne Kimler Tercih Eder?Fransız edebiyatına ve diline merakı olan öğrenciler bu bölümü sıklıkla tercih eder.Özellikle Fransız liselerinden mezun olan öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Fransız Dili ve Edebiyatı, Fransızca dilini, gramerini, dünyada Fransızca dilinde yazılmış olan edebi eserlerini inceler. Fransız edebiyatı dünyadaki en zengin edebiyatlardan biri olarak görülür. Bu eserler birçok farklı formda karşımıza çıkabilir. Lirik şiir, epik şiir, drama ve kurgu başta olmak üzere birçok edebi eserler ile karşılaşırız... Fransız edebiyatı çok eskiye dayanır. M.Ö. 800’lerde rastlanan Fransızca dilinde yazılmış eserlere rastlanmıştır. Dolayısıyla edebi eserleri yorumlarken; yazıldıkları dönemleri de tanıyarak ve anlayarak yorumlamamız gerekiyor.

Fransız edebiyatı, birçok ülkedeki, özellikle Avrupa ülkelerindeki yazarlara ilham kaynağı olmuştur. Dünya edebiyatına etkisi olan en eski ve en etkileyici edebiyat olduğunu söyleyebiliriz. Fransız edebiyatının 1500’lü yıllarda Montaigne eserleri ile başladığı kabul edilmiştir. Kendisi deneme türündeki eserlerin babası olarak kabul edilir.

Fransız Edebiyatını, erken Fransız edebiyatı; Rönesans, klasik çağ, felsefi çağ, romantizm, realizm, sembolizm ve 1900- günümüz olmak üzere 8 dönemde inceleyebiliriz. Bu dönemlerin her birinde öne çıkan yazarlar vardır. Tarihi olaylar, savaşlar, liderler, toplumsal değişimler ve din dönemlerin edebiyatını da şekillendirmiştir. Örneğin, 1500’lü yıllardaki eserleriyle bilinen François Rabelais eserlerinde bulunduğu dönemin politik, yasal ve toplumsal kurumlarını da eleştirmiştir. Rabelais gibi dönemin siyasi ve toplumsal değişikliklerinden hoşnut olmadığı için görüşlerini eserlerine yansıtmış birçok Fransız yazar bulunuyor.

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir? 

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü; Fransız dilini, bahsettiğimiz dönemleri, dönemlerdeki kültürel ve siyasi olayların edebiyat üzerindeki etkilerini, Fransızca dilinde yazılmış bütün eserleri, yazarların kullandığı dili ve hayat hikayeleri ile birlikte inceler. Aynı zamanda, Fransızca dilini en etkin ve doğru şekilde okumayı, yazmayı, anlamayı ve kullanmayı öğretirken bu dili öğretebilmeyi de öğretir. Öğrencilerin, eserleri ve yazarlarını bulundukları dönemin ışığında ve şartlarında okuyabilmesini, anlayabilmesini ve eleştirebilmesini hedefleyen bölümdür.

Özetle Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü; Fransızca diline, kültürüne ve edebiyatına hâkim; doğru okuyabilen ve eleştirebilen, bu eserleri derleyip akademik yazılar haline getirebilecek Fransız filoloji uzmanları yetiştirir.

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü, üniversitelerin Fen-Edebiyat fakülteleri bünyesinde yer almaktadır. 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bazı üniversitelerde iyi derecede Fransızca bilseniz bile hazırlık sınıfını okumak mecburidir. Yeterlilik sınavı ile hazırlık sınıfını atlayabileceğiniz üniversiteler de bulunuyor. Tercih yaparken, hazırlık sınıfı hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ederiz. Lisede YD (Yabancı Dil) okuyan ve öncelikle edebiyata sonrasında da özellikle Fransız edebiyatına merakı olan öğrenciler tarafından tercih edilen en popüler bölümlerden biridir. Ülkemizde Fransız liseleri de bulunuyor. Özellikle bu liselerden mezun olan öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir lisans programıdır.

Fransız Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Nelerdir?

Yabancı diller arasında İngilizce daha sıklıkla tercih edilen bir dildir. Bunun başlıca sebebi ise ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan dil olmasıdır. Dolayısıyla, sağladığı çalışma alanlarının daha fazla olduğu düşünülür. Sağladığı iş imkanları sebebiyle öğrenci İngilizce dilini çok benimsememiş olsa bile bu dile yönelebiliyor. Oysa ki Fransızca dilini tercih eden öğrencilerin tercih sebebi, iş imkanlarından çok bu dile duydukları ilgi ve yatkınlık oluyor. Ve sanılanın aksine Fransız Dili ve Edebiyatı bölüm mezunlarının da çalışma alanları çok geniştir. Hatta daha az mezun verdiği için iş bulabilmesinin daha kolay olduğunu da söyleyebiliriz. Fransız Dili ve Edebiyatı çalışma alanlarını genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yayınevleri,

  • Bakanlıklar,

  • Uluslararası Şirketler,

  • Eğitim Kurumları,

  • Turizm İşletmeleri,

  • Medya,

  • Reklamcılık

  • Konsolosluklar,

  • Çeviri Ofisleri

Bu iş imkanlarından bazıları kamu sektöründe olduğu için adayların KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavına girmeleri gerekmektedir. 

Fransız Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar?

Fransız Dili ve Edebiyatı, diğer spesifik bölümlere nazaran çok daha fazla iş imkanı sağlayan bir bölümdür. Örneğin öğretmenlik okuyan öğretmen, tercümanlık okuyan da tercüman olurken; Fransız Dili ve Edebiyatı okuyan öğrencilerin mezun olduktan sonra çok daha fazla seçeneği oluyor.

Resmî kurumlarda;

  • Pedagojik Formasyon Sertifikası alan öğrenciler Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel okullarda ve devlet okullarında Fransızca Öğretmenliği yapabiliyor. 

  • Lisans programından sonra yüksek lisans ve doktora programlarına devam edip yüksekokul ve fakültelerde akademisyen olabiliyor.

  • Dış İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, konsolosluklar ve elçiliklerde sınavlara girip çevirmen ya da uzman olarak çalışabiliyor.

Özel sektörde;

  • Turizm işletmelerinde rehber ya da yönetici olabiliyor.

  • Özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabiliyor.

  • Medya ve yayın dünyasında yazar, editör, edebiyat eleştirmeni, medya editörü olarak çalışabiliyor.

  • Şirketlerde dış ticaret uzmanı ya da çevirmen olarak görev alabiliyor.

  • Tercüme ofislerinde tercümanlık yapabiliyor ve kendi tercüme ofisini de açabiliyor.

Fransız Dili ve Edebiyatı Dersleri Nelerdir?

Fransız Dili ve Edebiyatı dersleri, her bölümde olduğu gibi üniversitesine göre farklılık gösterebilir. Üniversite tercihi yaparken; üniversitelerin sunduğu ders programlarını da incelemenizi öneriyoruz. Üniversitelerin ders programlarının doyuruculuğu ve sundukları seçmeli ders alternatiflerindeki çeşitlilik de büyük önem taşıyor. Genel olarak bu bölümün zorunlu derslerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Fransız Tarihi,

  • Fransız Edebiyatına Giriş,

  • Sözcük Bilgisi,

  • Fransızca Yazım Kuralları,

  • Anlatım Teknikleri,

  • Edebi Çeviri,

  • Fransız Dilinin Yapısı,

  • Kompozisyon,

  • Fransız Şiiri,

  • Fransız Romanı ve Tiyatrosu,

  • Eser İncelemesi,

  • Düşünce Akımları,

  • Uygulamalı Dilbilim,

  • Edebiyat Eleştirisi,

  • Dinleme, Anlama ve Sözlü Anlatım

  • Yazınsal Metin Yorumlama

  • Çağdaş Fransız Yazını,

  • Edebi Makale Yazımı,  

  • Dünya Mitolojisi,

  • eleştirel düşünme ve akademik yazı.

Zorunlu derslerin dışında birçok seçmeli ders alternatifleri de sunuluyor. Uzmanlaşmak istediğiniz alan doğrultusunda seçeceğiniz dersler mutlaka mezun olduktan sonra size katkı sağlayacaktır.

Fransız Dili ve Edebiyatı Taban Puanları ve Sıralamaları Nelerdir?

Fransız Dili ve Edebiyatı, ülkemizde 10 devlet üniversitesinde okutulmaktadır. Bu üniversitelerin bazılarında öğrenim dili Türkçe iken bazılarında ise Fransızcadır. 2020 yılına ait en yüksek taban puanları ve sıralamalarına sahip olan 5 üniversitenin listesini sizler için hazırladık;

En Yüksek Taban Puanlı 5 Üniversite

Üniversite Adı

Bölüm

Puan Türü

Taban Puanı

Sıralama

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

Fransız Dili ve Edebiyatı (Fransızca) 

DİL

464,67715

3757

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Fransız Dili ve Edebiyatı (Fransızca) 

DİL

400,05981

14794

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Fransız Dili ve Edebiyatı 

DİL

392,69047           

16592

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Fransız Dili ve Edebiyatı 

DİL

379,67729

20036

ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

Fransız Dili ve Edebiyatı 

DİL

335,74688

33031

Güncel listeye göre en düşük puan ise 238,45589 ve başarı sıralaması ise 68142'dir.

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü, Fransız dilini, Fransızca dilinde yazılmış bütün eserleri ve bu eserlerin yazıldığı sosyal, kültürel ve siyasi şartları inceleyen bir bölümdür, Aynı zamanda, Fransızca dilini en etkin ve doğru şekilde kullanmayı da öğretir, Fransız Edebiyatı, Dünya edebiyatına etkisi olan en eski ve en etkileyici edebiyat olduğunu söyleyebiliriz, Fransız edebiyatının 1500’lü yıllarda Montaigne eserleri ile başladığı kabul edilmiştir, Fransız Dili ve Edebiyatı İş İmkanları, Fransız Dili ve Edebiyatı bölüm mezunlarının çalışma alanları çok geniştir, KPSS sınavına girdikten sonra kamu sektöründe de iş bulabilirler, Fransızca Dilinin Önemi, Fransızca, dünyada büyük öneme sahip bir dildir ve birçok farklı sektörde kullanılır, Fransızca konuşulan ülkelerde ve uluslararası şirketlerde iş bulma fırsatı artar, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir lisans programıdır, Bazı üniversitelerde iyi derecede Fransızca bilseniz bile hazırlık sınıfını okumak mecburidir, Fransız Edebiyatını İnceleme Dönemleri, Fransız Edebiyatını, 8 dönemde inceleyebiliriz, Bu dönemler; erken Fransız edebiyatı, Rönesans, klasik çağ, felsefi çağ, romantizm, realizm, sembolizm ve 1900- günümüz, Fransız Edebiyatında Önemli Yazarlar, Her dönemde öne çıkan farklı Fransız yazarlar vardır, Örneğin, 1500’lü yıllardaki eserleriyle bilinen François Rabelais eserlerinde bulunduğu dönemin eleştirmiştir, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü İle İlgili Yanılgılar, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü, iş imkanlarının az olduğu düşünülse de bu yanıltıcıdır, Fransız Dili ve Edebiyatı bölüm mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir ve iş bulabilmesi kolaydır, KPSS ve Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü, Kamu sektöründe istihdam olanakları için KPSS sınavına girilmesi gerekmektedir, Bu sınavın başarılı bir şekilde geçilmesi ile birlikte devlet kurumlarında iş bulma fırsatı artar, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümüne Kimler Tercih Eder?, Fransız edebiyatına ve diline merakı olan öğrenciler bu bölümü sıklıkla tercih eder, Özellikle Fransız liselerinden mezun olan öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilir
fransız dili ve edebiyatı fransız edebiyatı fransız dili ve edebiyatı bölümü fransız dili ve edebiyatı bölümü iş imkanları
Blog yazarı
Özgün Altan
Blog Yazarı

Oxford Brookes Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği ve İşletme çift ana dal mezunudur. 2010 - 2019 yılları arasında Turizm sektöründe 9 yıllık bir iş deneyimi oldu.  İstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı ve WordPress Eğitim sertifikaları aldı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde bir kadın kırmızı bir kazak giyerken kameraya gülümsüyor. Arka planda siyah metinli mavi beyaz bir işaret var, bu da kadının A1 seviyesinde bir Fransızca dil kursuna katıldığını gösteriyor. Buna ek olarak, beyaz metinli siyah ve kırmızı bir dikdörtgen var ki bu bir logo ya da kursla ilgili bir mesaj olabilir. Genel olarak bu görüntü, yeni bir dil öğrenmek için harika bir motivasyon olan neşe ve başarı duygusunu yansıtıyor.
5
(12)

Fransızca Kursu (A1)

14 Konu5 Saat
Omuz hizasında, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Gözleri parlak ve ağzı geniş bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Yüzünde arkadaş canlısı ve davetkâr bir ifade var. Siyah, uzun kollu bir gömlek ve bir kot pantolon giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı, bu da ona ilgi odağı olduğu hissini veriyor. Genel tavrı sıcaklık ve neşe dolu. Hayattan keyif alan ve anı yaşayan birinin mükemmel bir örneği.Jenya İçliyürek
1175464
Bu görüntü, masa başında oturan ve beyaz tahtaya doğru bakan bir kadını yakalıyor. Kulaklık takıyor, bu da odaklandığını ve işinden keyif aldığını gösteriyor. Ayrıca içinde bitki olan bir saksı, bir dizüstü bilgisayar, tripod üzerinde bir telefon, içinde kalemler olan bir file bardak, bir kitap ve masanın üzerinde kitap tutan bir el görülüyor. Bu sahne muhtemelen İngilizce dil derslerine odaklanan çevrimiçi bir kursun parçası. Resimdeki kadın, öğrencisine yararlı ipuçları ve tavsiyeler veren özel bir öğretmen gibi görünüyor. Beyaz tahta, öğrencisine farklı dilbilgisi kuralları ya da dille ilgili konular öğretiyor olabileceğini düşündürüyor. Havada bir coşku ve bilgi hissi var, öğrenci öğreniyor ve öğretmen faaliyete katılıyor. Öğrenci not alırken öğretmen kendinden emin bir şekilde beyaz tahtayı işaret ettiği için görüntü profesyonel bir rehberlik hissi uyandırıyor. Genel olarak, bu görüntü olumlu bir öğrenme ve eğitim atmosferi yansıtmaktadır.
Yüzünde parlak bir gülümseme olan genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Uzun siyah saçları, koyu kahverengi gözleri ve açık bir teni var. Mavi-gri bir kazak, beyaz kot pantolon ve siyah botlar giyiyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gözleri neşe ve mutluluk dolu. Başı hafifçe yana eğik, bu da gülümsemesinin daha da sıcak görünmesini sağlıyor. Bu anda kendinden emin ve memnun görünüyor, parlak gözleri ve gülümsemesi neşe saçıyor.İlayda Özkul
32002000
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464