AnasayfaBlogEvrenin En Karmaşık Yapısı: Beyin
Nedir?

Evrenin En Karmaşık Yapısı: Beyin

13 Mayıs 2021
Bir el uzanıyor ve bir insan beynine hafifçe dokunuyor, parmakları yüzeyin çıkıntılarını ve kıvrımlarını kavrıyor. Beyin, mor, mavi ve sarı karışımı bir dizi renkle aydınlatılıyor ve yüzeyde dans ediyor gibi görünen parlak noktalar ve desenlerle parlıyor. Arka planda, gerçeküstü ve gizemli atmosfere katkıda bulunan benzer renkteki girdaplarla hafif ve havadar bir atmosfer yaratılıyor. Bu görüntü, karmaşıklığı ve parlaklığıyla insan zihninin harikalarına büyüleyici bir bakış.
Beyin BölümüKonumu ve YapısıGörevi
BeyincikOksipital lobun altında yer alır.İnce el hareketlerinin, konsantrasyon ve dengenin sağlanmasında rol alır.
Beyin sapıBeynin omuriliğe olan uzantısıdır.Yaşam ile ilgili olayları kontrol eder. Örneğin; nefes alıp verme, kalp atışı ve tehlike durumlarındaki gerçekleştirilen refleksler.
Ön (frontal) lopBeynin en ön kısmında yer alır.Bilinçli düşünme ve hareket etme işlemleri bu lop sayesinde gerçekleşir.
Yan (parietal) lopBeynin yan kısımlarında yer alır.Duyguları işlemekken bunun yanında nesnelerin kullanılması ve mekan analizi gibi konularda görev alır.
Arka (oksipital) lopBeynin arka kısmında yer alır.Görme ile ilgili işlemleri kontrol eder.
Şakak (temporal) lobuBeynin yan kısımlarında bulunur, kulakların hemen üzerindedir.Ses ve koku duyusunun anlam bulduğu loptur. Yüzler ve mekanlar gibi somut şeylerin anlaşılmasını sağlar.
TalamusLimbik sistem içinde yer alır.Vücudumuzdan gelen sinyallerin anlamlanıp gerekli yerlere sevk eden bölümdür.
HipotalamusLimbik sistem içinde yer alır.Kan basıncı, beslenme, korku, nefret, homeostaz ve cinsel davranışlardan sorumludur.
AmigdalaLimbik sistem içinde yer alır.Agresif davranışların oluşmasına neden olan kısımdır.
Hipofiz beziHipotalamus’un altında yer alır.Vücudumuzun hormon yönetim işlemi buraya aittir.

İnternet üzerinden saniyede 9000 tweet atılıyor, 2.9 milyon e-posta atılıyor, 4300 skpye araması yapılıyor, Youtube’den 82.000 video izleniyor. Bu verilere rağmen internet ağı 1300 gramlık insan beyninin çok gerisindedir. Beynimizde dünyada internete bağlanan tüm cihazlardan daha fazla bağlantı noktası vardır. Üstelik en şaşırtıcı şey internet dünya enerjisinin %10’unu harcarken beyin 15W bir ampulü yakacak kadar enerji harcar.

Beyin vücudumuzun yönetim merkezidir. Hareket etmemizi, düşünmemizi, hissetmemizi, öğrenmemizi hatta kalbimizin atmasını ve nefes alıp vermemizi gibi yaşamsal faaliyetlerimizi kontrol eder. Ortalama ağırlığı 1300 gram olan yağ, su, protein, şeker ve tuzdan oluşan bu yapı bütün vücuda hükmeder. Bizi biz yapan şey beynimizdir. Peki o bizim her şeyimizi kontrol ederken, biz onu ne kadar tanıyoruz?

Beyin Vücudu Nasıl Yönetir?

Beynin %90’ı glia hücrelerinden %10’u da nöronlardan oluşur. Glia hücrelerinin görevi nöronları desteklemektir. Nöronların göreviyse bilgeleri alıp, depolayıp, işleme sokmaktır. Beyinde 86 milyar nöron bulunmakta ve bu nöronlar birbirleriyle 1 katrilyon bağlantı yapmaktadır. Nöron (sinir hücreleri) dendrit, sinaps ve aksonlardan oluşur. Dendrit, sinaps ve aksonları bir ağaç gibi düşünebilirsiniz.

Bir ağacı nöron farz edelim; Ağacın dalları dendritler, dalların birleştiği yer sinaps, ağacın gövdesi akson ve ağacın kökü de başka bir nöronun dendritleridir. Bu bölümler sayesinde bilgi, elektrokimyasal işlemlerle taşınır. Bu işlemler bir mili saniyede gerçekleşir ve saniyede 500 kez tekrarlanabilir. Nöronlar beyinden omuriliğe ve buradan tüm vücuda yayılır. Böylelikle beyin tüm vücutla bağ kurmuş olur. Alıcı nöronlar uyartıları alır ilk omuriliğe daha sonra beyne iletir. Burada anlamlanan uyartılara cevaplar oluşur ve tekrar vücudun gerekli yerlerine nöronlar yardımıyla gider. Motor nöronlar sayesinde vücut dış alemdeki olaylara reaksiyon verir.

Beynin Yapısı

Beyin vücutta en iyi korunan organdır. Dış yapısı kranium denilen kemik yapıdan oluşmaktadır. Beyin ile bu yapı arasında BOS (beyin omurilik sıvısı) bulunur. Beyin jölemsi bir kıvamda olduğu için BOS un içinde yüzer. 1300 gram olan beyinin ağırlığı 50 grama kadar düşer. Bu sayede beyin çarpma anında kendi kendine baskı yapıp ezilmesi engellenir. Beyinden çıkan sinirler omurilikte çaprazlama yapar, daha sonra vücuda yayılır. Bu yüzden beynimizin sağ tarafı vücudumuzun sol tarafını yönetirken, sol tarafı vücudumuzun sağ tarafını yönetir. Beyin, beyincik ve beyin sapı gibi ana bölümleri vardır. Bunun yanında frontal (ön) lop, parietal (yan) lop, oksipital (Arka) lop, şakak (temporal) lobu, ve limbik sistem vardır. Peki bu alanlar vücudumuzdaki hangi işlerden sorumludur şimdide öğrenelim.

Beynin Bölümleri ve Görevleri

  • Beyincik: Oksipital lobun altında yer alır. İnce el hareketlerinin konsantrasyonunda ve dengenin sağlanmasında rol almaktadır. 

  • Beyin sapı: Beynin omuriliğe olan uzantısıdır, beyin ile omurilik arasındaki bağlantıyı sağlar. Yaşam ile ilgili olayları kontrol eder. Örneğin; nefes alıp verme, kalp atışı ve tehlike durumlarındaki gerçekleştirilen refleksler.

  • Ön (frontal) lop: Hareket etmemiz bu lop sayesinde gerçekleşir. Aynı zamanda bilinçli düşünme yeteneğimizde bu lobun kontrolü altındadır. 

  • Yan (parietal) lop: En önemli özelliği duyguları işlemekken bunun yanında nesnelerin kullanılması ve mekan analizi gibi konularda görev alır. 

  • Arka (oksipital) lop: Görülen her şeyin anlam bulduğu yerdir.

  • Şakak (temporel) lobu: Ses ve koku duyusunun anlam bulduğu loptur. Diğer bir görevi de yüzler ve mekanlar gibi somut şeylerin anlaşılmasını sağlar.

  • Limbik sistem: Talamus, hipotalamus, amigdala ve hipofiz bezinden oluşmaktadır.

  • Talamus: Vücudumuzdan gelen sinyallerin anlamlanıp gerekli yerlere sevk eden bölümdür.

  • Hipotalamus: Kan basıncı, beslenme, korku, nefret, homeostaz (iç denge) ve cinsen davranışlardan sorumludur.

  • Amigdala: Agresif davranışların oluşmasına neden olan kısımdır.

  • Hipofiz bezi: Hipotalamus’un altında yer alır ve vücudumuzun hormon yönetim işlemi buraya aittir. 

Tüm bunları öğrenip bu yapıya hayran kalmamak elde değil. İnternet dünyasından daha fazla bağ kuran ve daha fazla işlem gerçekleştiren bir mekanizma. En önemlisi de, doğal ve canlı hücrelerin oluşturduğu bir mekanizma olmasıdır. Kafamızın üstünde taşıdığımız şey bizim en önemli parçamızdır. Öğrenmeye ve öğretmeye programlanmış bir sistem gibidir. Belki de insan yaşamının amacı budur. Zaten böyle olmasaydı geçmiş tarihten beri insan böylesine gelişemezdi. Şu an ki yaşadığımız dünyadaki neredeyse her şey insanın yani aklın eseridir. Bundan sonra meydana gelecek her şeyde yine aklın eseri olacaktır. Dünya üzerinde düşünme yeteneği sadece insana verilmiş olağanüstü bir güçtür. Bu güçle iyi işler de yapabiliriz, kötü işlerde. Elbette ki seçin insanın kendisinindir. Unutmayın! Beyni yönlendiren bizleriz. 

YAZAR:SERCAN KAYGISIZ

Beyincik, Oksipital lobun altında yer alır, İnce el hareketlerinin, konsantrasyon ve dengenin sağlanmasında rol alır, Beyin sapı, Beynin omuriliğe olan uzantısıdır, Yaşam ile ilgili olayları kontrol eder Örneğin; nefes alıp verme, kalp atışı ve tehlike durumlarındaki gerçekleştirilen refleksler, Ön (frontal) lop, Beynin en ön kısmında yer alır, Bilinçli düşünme ve hareket etme işlemleri bu lop sayesinde gerçekleşir, Yan (parietal) lop, Beynin yan kısımlarında yer alır, Duyguları işlemekken bunun yanında nesnelerin kullanılması ve mekan analizi gibi konularda görev alır, Arka (oksipital) lop, Beynin arka kısmında yer alır, Görme ile ilgili işlemleri kontrol eder, Şakak (temporal) lobu, Beynin yan kısımlarında bulunur, kulakların hemen üzerindedir, Ses ve koku duyusunun anlam bulduğu loptur Yüzler ve mekanlar gibi somut şeylerin anlaşılmasını sağlar, Talamus, Limbik sistem içinde yer alır, Vücudumuzdan gelen sinyallerin anlamlanıp gerekli yerlere sevk eden bölümdür, Hipotalamus, Limbik sistem içinde yer alır, Kan basıncı, beslenme, korku, nefret, homeostaz ve cinsel davranışlardan sorumludur, Amigdala, Limbik sistem içinde yer alır, Agresif davranışların oluşmasına neden olan kısımdır, Hipofiz bezi, Hipotalamus’un altında yer alır, Vücudumuzun hormon yönetim işlemi buraya aittir
İnsan Beyni Beyin Yönetim Nöron Evrenin En Karmaşık Yapısı: Beyin
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntünün merkezinde beyaz bir arka plan üzerinde robotik bir figür duruyor ve vücudundan dairesel bir desenle renkli harfler düşüyor. Robotun çeşitli şekil ve renklerden oluşan yuvarlak bir tasarımı vardır ve gözleri harflere odaklanmıştır. Kolları sanki düşen harfleri yakalamaya çalışıyormuş gibi uzanmıştır. Ayakları yere sağlam bir şekilde basar ve yukarıdan akan harflerle mücadele etmeye hazırdır.
Kişisel Gelişim

Beyin Temelli Öğrenme

19 Temmuz 2021
Bu, geniş bir renk yelpazesine sahip renkli bir insan beyni çizimidir. Beyin, çeşitli kıvrımları ve kıvrımları ile ayrıntılı olarak tasvir edilmiş ve çeşitli sıcak, soğuk ve nötr renklerle tasvir edilmiştir. Çizim boyunca maviler, morlar, yeşiller, sarılar, turuncular ve kırmızılar ile bir gökkuşağı renkleri gösterilmiştir. Beyin, kıvrımlarının ve kıvrımlarının detayları açıkça görülebilecek şekilde yakın planda gösterilmiştir. Çizimin arka planının düz beyaz olması beynin renklerinin öne çıkmasını sağlıyor. Dikkatle işlenmiş bu görüntü, beynin güzelliğinin güzel ve büyüleyici bir ifadesidir.
Kişisel Gelişim

Egzersiz Zekayı Nasıl Arttırır?

23 Mayıs 2018
Ameliyat maskesi ve şapka takan bir adam mavi fayans zeminli bir odada durmaktadır. Sağ elinde kalem gibi görünen sarı bir nesne tutmaktadır. Yüzü maske tarafından kısmen örtülmüştür ama gözlükleri görülebilmektedir. Maske yakın çekimdir ve yüz hatlarının çoğunu gizlemektedir. Şapka gri renkte ve hafifçe yana eğik. Elindeki nesneye odaklanmış gibi görünüyor. Kalem sarı renkte ve sivri uçlu. Görüntünün arka planı bulanık ve odak dışı.
Meslekler

Beyin Cerrahı Nedir?

27 Mart 2021