AnasayfaBlogEtkili İletişim Becerileri Yüksek Olması Gereken Meslekler
İletişim

Etkili İletişim Becerileri Yüksek Olması Gereken Meslekler

04 Mayıs 2017
Siyah beyaz gömlekli bir kadın masada oturmaktadır. Gözlük takıyor ve dikkatle ileriye bakıyor. Arkasındaki duvarda siyah ve mavi yazıların olduğu bir tabela asılıdır. Üzerinde küçük sarı ve beyaz çiçekler olan çiçekli bir gömlek giymiş ve saçlarını topuz yapmış. Sağ eli masanın üzerinde dururken sol elinde bir kalem tutmaktadır. Derin düşüncelere dalmış ve işine odaklanmış gibi görünüyor. Gözlükleri hafifçe yansıtıcı ve gözleri kararlılık hissi veriyor. Görüntüdeki gölgeler sahneye bir gizem unsuru katıyor. Genel atmosfer konsantrasyon ve üretkenlik üzerine kurulu.
MeslekGörevlerİhtiyaç Duyulan Beceriler
Pazarlama MüdürüŞirketin ürün ve hizmetlerine olan talebi değerlendirme ve satış stratejilerini belirlemeKişilerarası beceriler, bilgi toplama ve etkili iletişim kurabilme yeteneği
Etkinlik PlanlayıcısıEtkinliklerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlama ve organizasyonu yönetmeZaman yönetimi, detay odaklılık, güçlü iletişim ve kişilerarası beceriler
TemsilciTemsil ettikleri grupların menfaatlerini koruma ve karar alma süreçlerine katılmaGüçlü iletişim becerileri ve konusunda uzmanlık
Satış TemsilcisiMüşterileri ürünlerin avantajları konusunda ikna etmeİkna etme, güçlü kişilerarası ve iletişim becerileri
Reklam Satış TemsilcisiMedya alanlarını şirketlere satmaGüçlü iletişim ve ikna yeteneği
İnsan Kaynakları UzmanıÇalışanları işe almak ve çalışanların şirket politikaları ve faydaları hakkındaki sorularını yanıtlamakGüçlü konuşma ve kişilerarası beceriler, detay odaklılık
YapımcıProdüksiyon işlerini koordine etmek ve bütçe ve programları denetlemekGüçlü iletişim ve kişilerarası beceriler
AvukatMüvekkillerine tavsiye verme ve onları mahkemede temsil etmeMükemmel konuşma ve yazma becerileri, bilgi toplama yeteneği
Grafik TasarımcısıGörsel öğeler kullanarak iletiler oluşturmaKreatif düşünme, görsel algı ve iletişim becerileri

Etkili İletişim becerileri konusu üzerinde çalışırsanız, nasıl etkin ve ikna edici bir şekilde yazabileceğinizi ve konuşabileceğinizi öğrenmiş olursunuz. Zaman yönetimi becerilerine ve kritik düşünme becerisine sahip olursunuz. Detay odaklı ve bilgi toplama konusunda uzmanlaşırsınız. Buna ek olarak, hem bağımsız hem de takım halinde çalışabilme yetisine sahip olursunuz.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

MeslekEğitim GereksinimleriSektörler
Halkla İlişkiler Uzmanıİletişim, Halkla İlişkiler veya İşletmeReklam, Medya, Hükümet, Kurumsal, Eğitim
Kurumsal İletişim Uzmanıİletişim, İşletme, PazarlamaKurumsal, İşletme, Medya, Hükümet
GazeteciGazetecilik, İletişim, Yeni MedyaGazete, Dergi, TV, Radyo, İnternet Haberleri
Reklamcı / Reklam YaratıcıReklamcılık, İletişim, PazarlamaReklam Ajansları, Medya, Kurumsal
Sosyal Medya Uzmanıİletişim, Pazarlama, Yeni MedyaReklam, Medya, Kurumsal, Hükümet, Eğitim
TV / Radyo Yapımcısı ve Sunucusuİletişim, Radyo-Televizyon, Yeni MedyaTV, Radyo, İnternet Yayıncılığı
İçerik Yazarı / Stratejistiİletişim, Yeni Medya, PazarlamaReklam, Medya, Kurumsal, Eğitim, Teknoloji
İletişim Danışmanıİletişim, İşletme, PazarlamaHükümet, Kurumsal, Medya, Reklam, Danışmanlık
Grafik TasarımcıGrafik Tasarım, İletişim, SanatReklam, Medya, Kurumsal, Baskı ve Yayıncılık
Olay / Etkinlik Planlayıcısıİletişim, İşletme, PazarlamaEğlence, Kurumsal, Hükümet, Reklam, Eğitim
Medya Planlamacısı / Medya Alıcısıİletişim, Pazarlama, ReklamcılıkReklam Ajansları, Medya, Kurumsal

Bu uzmanlık alanı sizi birçok kariyer pozisyonu için hazırlayabilir. İletişim uzmanları büyük iletişim ve medya kuruluşlarında çalışmayı tercih ederken diğerleri başka mesleklere yönelir. İşte bu mesleklerden on tanesi:

İletişim becerileri yüksek olan kişiler hangi meslekleri seçiyor?

i̇yi iletişim becerileri her meslekte başarı için gereklidir. ancak bazı meslekler iletişime diğerlerinden daha fazla önem verir. örneğin, müşteri hizmetleri veya satış içeren işler mükemmel insan becerileri gerektirir. yakınlık kurma, zor konuşmaları yönetme ve anlaşmaları tamamlama becerisi bu pozisyonların önemli parçalarıdır.

Benzer şekilde, topluluk önünde konuşma veya sunum yapmayı içeren işler de güçlü iletişim becerileri gerektirir. Motivatörlerden öğretmenlere ve avukatlara kadar, fikirlerini bir kitleye etkili bir şekilde iletebilenler genellikle en başarılı olanlardır. Günümüzün giderek daha bağlantılı hale gelen dünyasında, güçlü iletişim becerileri her zamankinden daha önemlidir. İletişim sanatında ustalaşabilenler kendilerini her alanda başarı için iyi bir konumda bulacaklardır.

Pazarlama Müdürü

Pazarlama Yöneticileri bir şirketin ürün ve hizmetlerine olan talebi değerlendirirler ve daha sonra bunları nasıl, nerede ve kimler için satacağına karar verirler. Ayrıca fiyatları da belirlerler. Halkla ilişkiler, satış ekibi ve ürün geliştiricileriyle işbirliği yaparlar. Bu görevler kişilerarası becerilerin ileri düzeyde gelişmiş olmasını gerektirir. Pazarlama yöneticilerinin aynı zamanda bilgi toplama ve etkili iletişim kurma konularında iyi olmaları gerekir.



Etkinlik Planlayıcısı

Kongre ve toplantı planlamacıları olarak da adlandırılan etkinlik planlayıcıları, etkinliklerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlar. Yer seçer, taşeron kiralar ve katılımcılar için yer ve ulaşım çözümü ayarlarlar.

Zaman yönetiminde detay odaklı ve mükemmel olmaları gerekir. Etkinlik planlayıcılarının da güçlü iletişim ve kişilerarası becerileri olmalıdır. 

Temsilciler

Temsilciler, tanımı gereği, iletişimcilerdir. Temsilciler, temsil ettikleri grupların menfaatlerini korumaya yönelik karar almaya ikna etmek için ücret alırlar (bazen gönüllü olmalarına rağmen).

Bir iletişim uzmanı olarak, bu kariyer için ihtiyacınız olan hemen hemen tüm bilgi ve becerilere sahipsiniz ancak temsil ettiğiniz grubun faaliyetleriyle ilgili uzman olmanız gerekir. Bunu başarmak için konuya ilişkin birkaç ders alabilirsiniz.

Satış Temsilcisi

Satış temsilcileri üreticiler ve toptancılar için çalışır. Perakendecilere, devlet kurumlarına ve kuruluşlara ürün satmaktadır. Halka satmazlar. Görevleri, müşterileri bu ürünlerin kendilerine nasıl fayda sağlayacağı konusunda ikna etmektir, örneğin kârı arttırmak. İkna edici konuşma ve yazma beceriniz, güçlü kişilerarası becerileriniz gibi bu kariyerinizde de değerli birer nitelik olacaktır.

Reklam Satış Temsilcisi

Reklam satış temsilcileri, dergilerde, gazetelerde, web sitelerinde ve açık hava medyasında yer alan alanları satarlar. Şirketleri temsil ettikleri medyadaki reklamların müşterilere ulaşmanın en iyi yol olduğuna ikna etmeleri gerekir. Bu meslekte güçlü iletişim becerilerinizden en iyi şekilde yararlanacaksınız.

İnsan Kaynakları Uzmanı

İnsan kaynakları uzmanları, bir şirketin veya kuruluşun çalışanlarını işe almaktan ve onları elde tutmaktan sorumludur. İş adaylarına mülakatlar yaparlar, işe alır ve çalışanların şirket politikaları ve faydaları hakkındaki sorularını yanıtlarlar.

Bu meslek, konuşma ve kişilerarası becerilerinizden en iyi şekilde yararlanmanızı gerektirir. Adayların geçmişlerini kontrol etmek ve kayıt tutmak söz konusu olduğunda, detay odaklı olmak kesinlikle değerli bir beceriniz olacaktır.

Yapımcı

Yapımcılar sinema, televizyon şovları, sahne prodüksiyonları ve hatta video oyunları ve bilgisayar yazılımları üretmenin sahne arkasındaki işlerle uğraşırlar. Personeli koordine eder, bütçelere ve programları Denetlerler. Diğer insanlarla ilgilenmek için harcayacağınız zaman, mezun olduğunuzda elde ettiğiniz mükemmel iletişim ve kişilerarası becerilerinize teşekkür etmenize sebep olacak.

Avukatlık

Avukatlar, cezai ve hukuki davalarda müvekkilerine tavsiyelerde bulunur. Onları mahkemede ve duruşmalarda temsil ederler. Avukatlar, lisans eğitimi aldıktan sonra sizin sahip olduğunuz mükemmel konuşma ve yazma becerilerine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, yeteneklerinizden bir diğeri olan bilgi toplamada usta olmalıdırlar.

Grafik Tasarımcısı

Grafik tasarımcıları, iletileri basılı ve elektronik ortamda iletmek için görsel öğeler kullanmaktadır. Bir iletişim mezunu olarak, mesajları iletmek için kelimeler kullanmayı öğrenmelisiniz. Grafik tasarımında teknik eğitimle zenginleşen iletişim becerileriniz sizi bu kariyer yoluna sokabilir.

Yönetim Danışmanı

Yönetim danışmanları, daha verimli veya karlı olmak isteyen şirketler tarafından işe alınırlar. Firmalar için çalışan veya bağımsız çalışan danışmanlar, bu hedeflere ulaşmalarında onlara yardımcı olurlar. Güçlü iletişim, kişilerarası ve zaman yönetimi becerileri bu kariyerde başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Profesyonel başarı için iletişim becerilerinizi nasıl geliştirebilirsiniz?

Güçlü iletişim becerileri profesyonel başarı için çok önemlidir. Etkili iletişim kuramazsanız, meramınızı anlatmakta ve iş arkadaşlarınız, müşterileriniz ve müşterilerinizle ilişki kurmakta zorlanırsınız. Neyse ki iletişim öğrenilebilen ve pratikle geliştirilebilen bir beceridir. İşte profesyonel başarı için iletişim becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinize dair bazı ipuçları.

1. Konuştuğunuzdan daha çok dinleyin.

Etkili iletişimin en önemli yönlerinden biri iyi bir dinleyici olmaktır. İnsanlar genellikle kendileri hakkında konuşmayı severler, bu nedenle konuştuğunuzdan daha fazla dinlemeyi öğrenebilirseniz, çok fazla bilgi toplayabilir ve hızlı bir şekilde yakınlık kurabilirsiniz. Birisi konuşurken, konuşma sırasının size gelmesini beklemek yerine gerçekten dinlemeye ve söylediklerini anlamaya çalışın. Dinlediğinizi göstermek ve doğru anladığınızdan emin olmak için söylediklerini kendi kelimelerinizle tekrarlayın.

2. Basit tutun.

Başkalarıyla iletişim kurarken, dilinizi açık ve özlü tutmak önemlidir. Diğer kişinin anlamayabileceği jargon veya teknik terimler kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, doğrudan konuya giren basit bir dil kullanın. Ses tonunuza da dikkat edin; küçümseyici veya sabırsız görünmemeye çalışın. Karşınızdaki kişi ne söylemeye çalıştığınızı anlamıyorsa, farklı bir şekilde açıklayın veya bir örnek verin.

3. Sözsüz iletişim de önemlidir.

Önemli olan sadece ne söylediğiniz değil, aynı zamanda nasıl söylediğinizdir. Başkalarıyla iletişim kurarken beden dilinize ve yüz ifadelerinize dikkat edin. Göz teması kurduğunuzdan ve açık bir vücut duruşuna sahip olduğunuzdan emin olun; çapraz kollar veya bacaklar savunmacı veya ilgisiz görünebilir. Net ve makul bir hızda konuşmak da mesajınızın etkili bir şekilde iletilmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.

Profesyonel başarı için açık ve etkili iletişim şarttır. İletişim becerilerinizi nasıl geliştireceğinize dair bu ipuçlarını takip ederek kariyerinizde olumlu adımlar atmaya bugünden başlayabilirsiniz!

Pazarlama Müdürü, Şirketin ürün ve hizmetlerine olan talebi değerlendirme ve satış stratejilerini belirleme, Kişilerarası beceriler, bilgi toplama ve etkili iletişim kurabilme yeteneği, Etkinlik Planlayıcısı, Etkinliklerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlama ve organizasyonu yönetme, Zaman yönetimi, detay odaklılık, güçlü iletişim ve kişilerarası beceriler, Temsilci, Temsil ettikleri grupların menfaatlerini koruma ve karar alma süreçlerine katılma, Güçlü iletişim becerileri ve konusunda uzmanlık, Satış Temsilcisi, Müşterileri ürünlerin avantajları konusunda ikna etme, İkna etme, güçlü kişilerarası ve iletişim becerileri, Reklam Satış Temsilcisi, Medya alanlarını şirketlere satma, Güçlü iletişim ve ikna yeteneği, İnsan Kaynakları Uzmanı, Çalışanları işe almak ve çalışanların şirket politikaları ve faydaları hakkındaki sorularını yanıtlamak, Güçlü konuşma ve kişilerarası beceriler, detay odaklılık, Yapımcı, Prodüksiyon işlerini koordine etmek ve bütçe ve programları denetlemek, Güçlü iletişim ve kişilerarası beceriler, Avukat, Müvekkillerine tavsiye verme ve onları mahkemede temsil etme, Mükemmel konuşma ve yazma becerileri, bilgi toplama yeteneği, Grafik Tasarımcısı, Görsel öğeler kullanarak iletiler oluşturma, Kreatif düşünme, görsel algı ve iletişim becerileri
Etkili İletişim Becerileri Yüksek Olması Gereken Meslekleretkili iletişim etkili iletişim teknikleri iletişim teknikleri iletişim becerileri
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntünün ortasında genç bir kadın görülüyor, kulağına bir telefon tutuyor ve onunla konuşuyor. Dizüstü bilgisayarın önünde bir masada oturuyor ve dizüstü bilgisayarın sağında beyaz bir kupa var. Masanın üzerinde üzerinde yazılar olan bir kağıt parçası, bir telefon ve saksıda küçük bir bitki var. Arka planda bulanık bir mum, beyaz gölgeli bir lamba ve kahverengi bir zemin üzerinde beyaz bir elma logosu var. Kadın beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını topuz yapmış. Telefonda yaptığı konuşmaya konsantre olmuş gibi görünüyor.
Etkili İletişim

Etkili Konuşma Sanatı

09 Ocak 2020
Resimde biri parlak turuncu gövdeli ve beyaz konuşma balonlu, diğeri ise parlak mor gövdeli ve bir elini kaldırmış iki figür görülüyor. Ön planda, üzerinde beyaz bir metin bulunan mavi bir daire var. Daireye yakından bakıldığında şekli ve dokusu gibi daha fazla ayrıntı ortaya çıkmaktadır. Bu görsel iki kişi arasındaki bir konuşmayı göstermek için kullanılabilir; daire konuşmanın sözcüklerini içermektedir. Mor figürün havaya kalkmış eli, bir noktaya değindiklerini veya bir soru sorduklarını gösteriyor olabilir.
Etkili İletişim

Etkili ve Güzel Konuşma Teknikleri

04 Şubat 2020
Kahverengi gömlekli ve gözlüklü bir kadın bir odada durmaktadır. Sol tarafta klasörlerle dolu bir raf görülüyor. Zemin gri beton bir yüzeydir ve köşede beyaz bir direk durmaktadır. Sağ tarafta pencereli bir duvar görülüyor. Arka planda, başka bir odaya açılan açık gri bir kapı görülüyor.
Kişisel Gelişim

Nasıl Etkili Bir İnsan Olunur?

26 Ekim 2021
Bir adam bilgisayar ekranının önünde oturuyor, kırmızı bir gömlek giymiş ve elinde bir mikrofon var. Diğer eliyle bir şişe tutmakta ve bakışlarını ekrana yöneltmektedir. Arka planda, bir kişinin başının ve elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sağda, bir bankta oturan bir kişi ve sandalyede elinde mikrofon tutan bir adam görülmektedir. Daha sağda, bir kasenin yakın çekimi ve solda siyah gömlek giymiş bir kişinin bacağı görülmektedir.
Etkili İletişim

Güzel Konuşma Sanatı

09 Ocak 2020
Beyaz gömlekli bir adam kameranın önünde duruyor. Gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmıştır ve yüzü hafifçe bulanıktır. Vücudu hafifçe yana doğru eğilmiş, kolları ve elleri yanlarındadır. Sırtı belirgin ve gömleğinin kumaşı görülebiliyor. Elinin yakın çekimi cildinin dokusunu ve parmaklarındaki kırışıklıkları ortaya çıkarıyor. Bacağı da hafifçe görülebiliyor ve yüzünün bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Başı hafifçe eğiktir ve başının bulanık bir görüntüsü de görülebilir. Saçları koyu renk ve yüz hatları bulanık. Arka plan odak dışıdır ve yumuşak bir görünüm yaratır.
Beden Dili

Sözsüz İletişim Becerileri

09 Mart 2018
Bir kadın konuşurken kulağına bir cep telefonu tutarken görülüyor. Bir kolye takıyor ve muhtemelen konuşurken ağzı açık. Yüzünde dalgın bir ifade var, gözleri kapalı ve kaşları hafifçe çatılmış. Arka plan bulanıktır ve görüntünün odağı kadındır. Saçları arkaya toplanmış ve açık renkli bir gömlek giymiş. Telefon siyah ve küçük bir ekranı var, bu da muhtemelen eski bir model olduğu anlamına geliyor.
Etkili İletişim

İletişim Becerileri Kazanmak

06 Kasım 2019
İki kadın ateşin yanında oturuyor, birinin elinde mavi beyaz bir fincan var. Soldaki kadın kahverengi saçlı ve gülümsüyor, sağdaki kadın ise fincanı havaya kaldırıyor. Her iki kadın da sıcak tutan giysiler giyiyor ve ateşin alevleri yüzlerini aydınlatıyor. Soldaki kadın bir ağaç gövdesine yaslanmış, sağdaki kadın ise yerde oturuyor. Ateş çıtırdıyor ve hava sıcaklık ve rahatlık hissiyle doluyor.
İletişim

İletişim Beceri İster

27 Nisan 2019
Resimde bir grup ahşap figür görülüyor. Kolları ve bacakları olan kırmızı bir kukla, bir eli dışarıda mavi bir robot ve sarı ve yeşil bir baloncuk var. Ön planda bir el ve bir eldivenin yakın çekimi var. Ayrıca yeşil ve beyaz bir daire ve beyaz metinli kırmızı bir baloncuk var. Kuklanın beyaz desenli parlak kırmızı giysileri vardır ve robot gri desenli mavidir. Sarı ve yeşil baloncuk dairesel, yeşil ve beyaz daire ise yuvarlaktır. Kırmızı baloncuğun üzerindeki beyaz metin okunaklıdır. Bu sahne, benzersiz ve ilginç bir görüntü oluşturan çeşitli unsurlardan oluşmaktadır.
İletişim

İletişim Becerileri Nelerdir?

06 Aralık 2019
Bu, yeşil gömlek giyen bir kadının görüntüsüdür. Kahverengi saçları var ve bir kolye takıyor gibi görünüyor. Beyaz tuğla bir duvarın önünde durmaktadır ve yakın çekimde kulağı görülmektedir. Ön planda bir logonun yanı sıra bulanık bir bitki görüntüsü de var. Kadın yana doğru bakıyor ve saçları yüzünü çerçeveleyecek şekilde şekillendirilmiş. Arka planda, sağ üst köşede turuncu ve beyaz bir metin var. Kadının yüzünde kendinden emin ve kararlı bir ifade var ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.
Kişisel Gelişim

İletişim Becerisi Geliştirme Teknikleri

08 Eylül 2021