AnasayfaBlogEn Etkili Slogan Örnekleri
Satış - Pazarlama

En Etkili Slogan Örnekleri

19 Mayıs 2020
Görselde, çeşitli kişilerin devrimci bir tutum içinde, bir liderin önderliğinde yürüdüğü bir sahne yer almakta. Lider, hırslı ve kararlı bir ifadeyle elini yukarı kaldırmış ve grubu bir amaç uğruna yönlendiriyor gibi görünmektedir. Arkada, diğer kişiler de benzer bir kararlılıkla onu takip ediyor; bazıları umut dolu bakışlarla yukarıya doğru bakıyor, bazıları ise elinde silahlarla kararlı bir tavır sergiliyor. Bu sahne, genellikle devrim, özgürlük ve büyük sosyal değişimleri çağrıştıran güçlü bir görsel motif içeriyor. Görselin arka planında alevler yükselirken, ön planda "SLOGAN ÖRNEKLERİ" yazısı ve altında IIENSTITU logosu bulunmakta. Bu, IIENSTITU'nun etkili iletişim ve kitleleri harekete geçirebilen sloganların gücünü anlatmayı amaçlayan bir içeriğini vurguluyor. Bu tasarım, eğitim ya da bilgilendirme amacıyla kullanılmak üzere hazırlanmış bir görsel olabilir.
Sloganınızın ÖzellikleriÖrnek SloganlarHatırlanabilirlik
Özgün ve OrijinalKirlenmek Güzeldir (OMO)Yüksek
Kolay ve BasitBana Bir Şeyler Anlat (Coca-Cola )Yüksek
GerçekçiAcıktıysan Kapıyı Aç( Domino's Pizza )Yüksek
İlgi ÇekiciDünyanın Enerjisi (BP)Yüksek
Devamlılık SağlayanHer Gün, Her Yerde (Turkcell)Yüksek
Markayı Temsil EdenJust Do It (Nike)Yüksek
Vurucu Ve EtkileyiciThink Different (Apple)Yüksek
Felsefeyi YansıtanHaydi, Haydi! (Fiat)Yüksek
İfadeleri GeliştirenÇocuklar İçin Süt Payı (Ülker)Yüksek
İkna EdiciBana Bir Şeyler Anlat (Coca-Cola )Yüksek
Güven VerenÖğrenmenin Zirvesinde (IIENSTITU)Yüksek

slogan, bir markayı, şirketi ya da bir ürünü belli eden olgudur. Slogan sıradan ve geçiştirilecek bir konu asla değildir. Yıllarca şirket ile bütünleşecektir. Seçilen o kelimeler sayesinde markanız hatırlanacaktır. Sadece laf olsun diye seçilen slogan, yıllar sonra gerçekten laf olur. 

Slogan oluşturmak ciddi emek isteyen bir iştir. Koca koca şirketler slogan oluşturabilmek için günlerce belki de aylarca proje üzerinde düşünür ve çalışır. Hatta slogan bulma işi için belli ekiplerde vardır. Bu ekipler sadece slogan bulmak için gecelerini gündüze katar. Tek amaçları en etkili slogan örnekleri çıkarabilmektir. 

Slogan o kadar kuvvetlidir ki insanlar markanın adını tahmin edebilmektedir. Örneğin, ‘’Kirlenmek güzeldir’’ dediğimizde bir marka ismi vermiyoruz. Sadece şirketin kullandığı sloganı dile getiriyoruz. Ancak ‘’kirlenmek güzeldir’’ dediğimiz zaman aklımıza direkt çamaşır deterjanı ‘’OMO’’ gelir. Algıya bakar mısınız? Artık kafada yer edinmiş bir sözcük. Buna benzer daha nice slogan örnekleri bulunmaktadır. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde en etkili slogan örnekleri tek tek gösterilecektir. 

Şunu söyleyeyim, sloganlar çoğunlukla basit kelimelerden oluşur. Yine verdiğimiz örnekten gidelim. ‘’Kirlenmek güzeldir’’ kelimesini birçoğumuz bilebilir. Yani istesek bizlerde bulabiliriz. Ama işte slogan üretimi de tam burada olaya dahil oluyor. Önemli olan sloganı bulabilmek. İnsanlara göre ‘’aa bak ne kadar basit bir slogan, bende bulurum ne var ki’’ diyebilir. Ama o iş o kadar da kolay değil. 

Slogan Nedir? 

Slogan, markanın veya herhangi bir şeyin bilinliliğini arttırmak ve ön plana çıkarmak için ortaya çıkarılan sözcüklerin bütünüdür. Şirketin veya kurumun amaç ve araçlarına uygun şekilde ortaya koyulan güçlü fikir düşüncesidir. Var olan eylemi kısa, çarpıcı ve öz dille anlatma sanatı olarak da görülebilir. 

Slogan kelimesi, İtalyanca kökenli bir sözcükten oluşmuştur. İtalyanca dilinde slogan motto anlamında kullanılmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda slogan kelimesi yerine motto sözcüğü kullanılır. Fakat kelimenin asıl kökeni Latince’ye dayanır. Motto, Latince de ‘’Muttire’’ anlamında kullanılmıştır. Anlamı ise, mırıldanmak ve söylenmektir. 

Sloganların Gücünü Keşfedin!
İlişkisel Pazarlama Eğitimi
Bir sloganın markanızı nasıl dönüştürebileceğini merak ediyor musunuz? IIENSTITU'nun İlişkisel Pazarlama Eğitimi ile sıradan ifadeleri unutulmaz sloganlara dönüştürme sanatını öğrenin! Eğitimimiz, pazarlama stratejilerinizde kullanabileceğiniz etkili slogan oluşturma teknikleri üzerine yoğunlaşıyor.

Slogan Nasıl Ortaya Çıkar? 

Slogan ortaya çıkarma süreci oldukça stresli ve sancılı geçer. Slogan, yıllarca markanın bir ismi gibi kullanılacağı için son derece önemlidir. Bir gün ya da bir saat içinde slogan bulunabilir. Ancak genellikle kaliteli sloganlar, haftalarca verilen uğraşlar sonucu ortaya çıkar. En etkili slogan bulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Yüzlerce fikir ortaya atılır. Deneme ve yanılma yapılır. Demo olarak kullanılır ve ondan sonra son karar verilir. Slogan daha bilmediğimiz birçok aşamadan geçer. Ve en sonunda müşterilerin karşısına çıkar.

Slogan Seçerken Hangi Kriterleri Uygulamalıyız?

Bir sloganı ortaya çıkarırken belli başlı kriterlere de dikkat etmek gerekir. Belli bir plan program dahilinde ilerlemek sloganın daha çabuk ortaya çıkmasını sağlar. En iyi slogan ancak bu şekilde bulunabilir. En etkili slogan örnekleri başlığımızda da göreceksiniz. Markaların oluşturdukları sloganlar kurum ile ne kadar bütünleşmiş. En vurucu noktası da burası. Sloganın marka ile bütünleşmesi gerekir. Slogan seçerken şu kriterlere uymak da fayda var: 

  • Öncelikle sloganın tamamen özgün ve orijinal olması gerekir. Taklit içerikli sözcüklerden kaçınılmalıdır. 

  • Kolay, basit ve akıcı kelimelerden oluşmalıdır. İnsanların çabucak hatırlayacağı kelimeler seçilmelidir. 

  • Hayal ötesi vaatler yerine daha gerçekçi sözcükler seçilmelidir. 

  • Vurucu kelimelerden ve ilgi çekici sözcüklerden oluşmalıdır. 

  • İnsanların çabucak hatırlayacağı sloganlar daha başarılı olur.

  • Sloganın devamlılığını sağlamak gerekir. Marka ismi ile birlikte sürekli kullanılması, daha fazla akılda kalmasını sağlar. 

Slogan Nasıl Seçilir?

İşletmeler pazarlama yaparken çok fazla planlama yaparlar. Bu, pazarlama hedeflerinde en iyi sonuca ulaşmak için en doğru kelimeyi seçmeye benzer. Slogan seçme süreci, genellikle daha önce reklamcılık deneyimi olan biri tarafından yapılır. Çünkü onlar deneyimlerine dayanarak tüketicilere en çok neyin hitap edeceğini seçebilmişlerdir. Bununla birlikte, işletme sahibinin karar verme sürecine dahil olması da gerekir. Bir şirketin reklamıyla ilgili slogan seçiminde, kelimelerin, renklerin ve tasarımın önemini tahmin edebiliyorsunuz.

Slogan seçme adımları

1) İşletme sahipleri, müşterilerinin sloganlarını duyduklarında veya gördüklerinde nasıl hissetmelerini istediklerine karar vermelidir.

2) İşletme sahipleri, şirketi ve ürünlerini en iyi hangi kelimelerin tanımladığına karar vermelidir.

3) İşletme sahibi bir kelime seçtiğinde, önüne (örneğin, "Aç Olmak Güzeldir") veya sonrasına (örneğin, "Daha Fazlası İçin Aç") bir sıfat ekleyerek onu daha akıllı hale getirebilir. Ayrıca iki sıfatı birlikte ekleyebilirsiniz (örneğin, "Lezzetli Sağlıklı").

4) Bir slogan seçerken isim ve sıfatları karıştırmak kötü bir fikir gibi gelse de oldukça faydalıdır. Örneğin, çok fazla isim kullanırsanız, insanların kafası karışabilir ve sloganınızı hatırlamayabilir; ancak yalnızca sıfat kullanırsanız, insanlar şirketinizin adının rastgele kelimelerden ibaret olduğunu düşünebilir. (Elon Musk'un çocuğuna koyduğu isim gibi :) )

5) Kısa kelimeler veya ifadeler kullanırsanız hedef kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz.

6) Ürünlerinizden birini tanımlarken olumlu bir sıfat kullanmanız önerilir, örneğin bir sigorta şirketi için "Güvende kal" sloganı kullanılabilir. Tüketiciler, hayatlarını daha sorunsuz ve kolay hissettiren bir sigorta şirketi ile çalışmak isteyeceklerdir. Şirket sloganında olumsuz bir sıfat kullanmaya çalışırsa, tüketicilerin kafasını karıştırabilir, çünkü bu tür bir işle uğraşırken tüketicinin aradığı şey bu olmaz (örneğin, "Güvenilir Araba Tamiri").

7) Slogan yazarken kulağa çok başka bir şirketin sloganı gibi gelmemelidir, aksi takdirde intihal olarak kabul edilebilir.

8) Sloganınıza çok fazla noktalama işareti koymaktan kaçınmalısınız, çünkü okunmasını zorlaştıracaktır.

9) sıklıkla atlanan ancak son derece önemli olan bir adım, beyin fırtınası yapmaktır. her şey konuşulup planlandıktan sonra, sloganı yazmaya başlayabilirsiniz.

Şirketlerin Kullandığı En Etkili Slogan Yöntemleri

Görselde, bir dizi ünlü markanın tanıtım sloganları ve logoları bir kolaj halinde yer alıyor. Renkler canlı ve dikkat çekici. Aralarında kırmızı ve beyaz renklerin hakim olduğu Coca-Cola'nın ikonik yazı tipiyle "Taste the Feeling" sloganı ve Nike'ın ünlü "Just Do It" sloganı bulunuyor. Ayrıca, Apple'ın "Think Different" sloganı ve McDonald's'ın "I'm Lovin' It" sloganı da görülüyor. Her markanın kendine özgü font stili ve renk paleti var ve bu, her birini tanınabilir kılıyor. Görseldeki logolar ve sloganlar, şirketlerin marka kimliklerini nasıl güçlü ve etkili bir şekilde ilettiklerini gösteriyor. Her bir marka, kendi alanında tüketicilerin zihninde kalıcı bir iz bırakmayı amaçlayan kısa, akılda kalıcı ifadeler kullanmış.

Sloganlar artık o kadar etkili olmuştur ki, insanların dillerinde bir pelesenk haline gelmiştir. Sloganlar bazen bir özlü söz gibi hayatın her alanında kullanılmaya başlanmıştır. Kimi sloganlar insanlara ders verir nitelikte de olabilir. Sloganlar sadece derste vermez, insanların düşünmesini de sağlar. Şimdi farklı sektörlerden en akılda kalıcı sloganlara göz atalım. Bu sloganlar artık marka ile o kadar bütünleşmiş ki, insanların aklına hemen gelmektedir. 

  • Hayatın Tadı – Coca Cola 

  • Kek Dünyasında Tek – Dankek 

  • İyilik Her Zaman Her Yerde – İHH 

  • Anne Eli Değmiş Gibi – Hanımeller 

  • Turkcelle Bağlan Hayata – Turkcell 

  • Toptan Fiyatına Perakende Satış – Bim 

  • Harca Harca Bitmez – A101 

  • En Değerli Giysiniz Cildiniz – Arko 

  • Bi Biskrem Versem – Ülker Biskrem 

  • En Güzel Çay Doğuş Çay – Doğuş Çay 

  • Çok Oluyoruz – Mavi Jeans 

  • Türkiye Vestelleniyor – Vestel 

  • Her Ders, Yeni Bir Keşif – IIENSTITU

  • Kirlenmek Güzeldir – Omo 

  • İyi Giyinmek Herkesin Hakkı – LC Waikiki 

  • Çayda Kahvaltıda Yenir. Acaba nedir nedir? Eti, Eti, Eti 

  • Sağlıklı Sigorta – Acıbadem Sigorta 

  • Medyadaki Gözünüz – Ajans Press 

  • Bir Dünya Markası – Beko 

  • A Kalite Lezzet – Aytaç 

  • Kalbinizle Dost – Becel 

  • Makineniz Uzun Yaşar Calgon’la – Calgon 

  • Türkiye’nin Prestiji – Casper 

  • Ton Ton Ton Dardanel Ton – Dardanel Ton 

  • En Güzel Boya – Filli Boya 

  • Başka Bir Arzunuz – Garanti Bankası 

  • Bilgiyi Keşfet, Potansiyelini Açığa Çıkar – IIENSTITU

  • Yuvana Ulaştırır – Goodyear 

  • Su Hayat’tır – Hayat 

  • Sağlıklı Gülüşler – İpana 

  • Annenizin Onayladığı Şeker – Olips 

  • Yaşam Pınarım – Pınar 

  • İnternet Eşittir – Superonline 

  • Doğru Yerdesiniz – Total 

  • Çıkarım Senle Her Yola – Toyota 

  • Otomobil Aşkına – Volkswagen 

  • Doğadan Sanata – Yurtbay Seramik 

  • Kombi Demirdöküm’den Sorulur – Demirdöküm 

  • İlk Bilen Siz Olun – CNN Türk 

  • Ateş Seni Çağrıyoo – Burger King 

  • Aç Kapa – Artema 

  • Arçelik Demek Yenilik Demek – Arçelik 

  • Eğlenceyi Paylaş – Fanta 

  • Öğrenme Devrimi Burada Başlıyor – IIENSTITU

  • Erkek İçin En iyisi – Gilette 

  • Güven Veren Teknoloji – HES Kablo 

  • Türkiye’nin Hürriyeti Var – Hürriyet 

  • Ev Almanın Kolay Yolu – Emin Evim 

  • Akıllı Ev Teknolojisi – Simens 

  • Tamekse Koy Sepete – Tamek 

  • Dök Dök Ye – Tat Ketçap 

  • Efsane Gazoz – Uludağ Gazoz 

  • Vernel’leyin Yumuşacık Olsun – Vernel 

  • Yağmura Tutlacaksınız – Yağmur Mobilya 

  • Önem Taşır – Aras Kargo 

  • Hep Pakette Aynı Lezzet – Bal Küpü 

  • Bilginin Gücü, Eğitimin Özgürlüğü – IIENSTITU

  • On Yüz Bin Milyon Baloncuk – Fruko 

  • Açken Sen, Sen Değilsin – Snickers 

  • Teknoloji Aşka Geldi – Citroen 

  • Basında Güven – Milliyet 

  • Enerjini Hisset – Kinetix 

  • Evimin Penceresi – Egepen Deceununick 

  • Faizsiz Kazanç – Albaraka Türk 

  • Gerçek Kombi Gerçek Konfor – Alarko Kombi 

  • McDonald’s Gibisi Yok – McDonald’s 

  • Alışverişin Uğurlu Adresi – N11 

  • Pepsi Yaşatır Seni – Pepsi 

  • Teknolojinin Kalbi – Asus 

  • Yağın Ötesinde – Castrol 

  • Yanıbaşınızda – Alfemo 

  • Türkiye Çöl olmasın – Tema Vakfı 

  • 10 Kata Daha Uzun Ömürlü – Duracell 

  • Yanındaki Güç – Vakıfbank 

  • Alışverişin En Keyiflisi – Migros 

  • Güneydoğu’nun Bağrından Kopan Lezzet – Cipso 

  • Gülen Boya – Polisan 

  • Dünya Daha Büyük Keşfet – Türk Hava Yolları

  • Hem Yumuşak Hem Hesaplı – Solo 

  • Yiyin Gari – Lays 

  • Lezzetinde Doğallık Var – Dimes 

  • Ne Lazımsa CarrefourSa – CarrefourSa 

  • Çiğne ve Gülümse – Vivident 

  • Herkese Bi Halley Oluyo – Ülker Halley 

  • Her şey Ayağına Gelsin – Hepsiburada 

  • Hayat Denizde Güzel – Denizbank 

  • Şimdi beni duyabiliyor musun - Verizon Wireless

  • Onsuz evden ayrılmayın. - American Express

  • Biz iki numarayız. Daha çok çalışıyoruz. - Avis Rent a Car

  • Parmak yalamak güzel. - Kentucky Fried Chicken

  • Bir erkeğin alabileceği en iyi şey. - Gillette

  • Dünyanın en mutlu yeri - Disneyland

  • Son damlasına kadar iyi. - Maxwell House Coffee

Özgün ve Orijinal, Kirlenmek Güzeldir (OMO), Yüksek, Kolay ve Basit, Bana Bir Şeyler Anlat (Coca-Cola ), Yüksek, Gerçekçi, Acıktıysan Kapıyı Aç( Domino's Pizza ), Yüksek, İlgi Çekici, Dünyanın Enerjisi (BP), Yüksek, Devamlılık Sağlayan, Her Gün, Her Yerde (Turkcell), Yüksek, Markayı Temsil Eden, Just Do It (Nike), Yüksek, Vurucu Ve Etkileyici, Think Different (Apple), Yüksek, Felsefeyi Yansıtan, Haydi, Haydi! (Fiat), Yüksek, İfadeleri Geliştiren, Çocuklar İçin Süt Payı (Ülker), Yüksek, İkna Edici, Bana Bir Şeyler Anlat (Coca-Cola ), Yüksek
en etkili slogan örnekleri slogan nedir slogan örneği nasıl slogan bulunur
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi, üzerinde farklı semboller ve simgeler bulunan renkli ahşap bloklardan oluşan bir yığın tutmaktadır. Yığının alt bloğunda üzerinde ok bulunan beyaz ve kırmızı bir hedef, üst bloğunda ise bir insan silueti var. Bu kişinin eli de bir kağıt parçası tutuyor ve yakındaki kare bir yüzeyde bir grup simge görülebiliyor. Resim, blokların farklı sembol ve simgelerle ustaca istiflenmesini ve kişinin eli ile kağıdın yaratıcı kullanımını göstermektedir.
Dijital Pazarlama

En Bilinen Pazarlama Teknikleri

16 Nisan 2020
Bu, farklı şekil, renk ve boyutları gösteren çeşitli simgelerin yakın çekim görüntüsüdür. Simgeler beyaz bir arka plan üzerinde düzenlenmiş ve üst üste bindirilmiştir. Renkler parlak sarıdan koyu maviye kadar değişmekte, arada bazı kırmızılar ve yeşiller de bulunmaktadır. Simgeler arasında daireler, üçgenler, kareler, yıldızlar ve diğer şekiller yer alıyor. Boyutları küçükten büyüğe doğru değişir, merkezde daha büyük simgeler ve kenarlarda daha küçük simgeler bulunur. Genel görüntü canlı ve görsel olarak uyarıcıdır. Yaratıcılık, eğlence ve şakacılık hissi verirken aynı zamanda profesyonel ve düzenli bir görünüm de sunuyor.
Marka Yönetimi

Bütünleşik Pazarlama Ve Marka

19 Temmuz 2020
Bir grup insan birlikte bir proje üzerinde çalışıyor. Bir kişi bir kitap üzerine yazı yazarken, bir diğeri çeşitli renklerde bir kağıt tutuyor. Bir dizüstü bilgisayar açık ve hemen yanında bir renk örneği var. Önlerindeki masada kahverengi sıvılı bir fincan kahve var ve bir renk kartelasının yakın çekimi görülüyor. Ayrıca bir bilek ve farklı renklerde bir kağıt tutan bir elin yakın çekimi de var. Tüm bireyler ellerindeki işe odaklanmış gibi görünmektedir ve ortam işbirliği ve yaratıcılık atmosferidir.
Markalaşma

Marka Değeri İçin Sloganın Önemi

08 Mayıs 2019