AnasayfaBlogEksper Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Eksper Nedir? Ne İş Yapar?

21 Temmuz 2021
Yelek giymiş bir adam beyaz tahtanın önünde durmaktadır. Sağ elinde bir kalem, sol elinde ise bir kitap tutmaktadır. Kalemle tahtadaki bir şeyi işaret ediyor gibi görünüyor. Bakışları işaret ettiği şeye odaklanmıştır. Yüz ifadesi ciddi ve niyetlidir. Yeleğin altına açık renkli bir gömlek giymiştir. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Sakalı ve bıyığı var. Resmin arka planı bulanık ama yine de arka planda bir kişinin elinin dış hatları seçilebiliyor. Yelekli adam öne doğru bakıyor ve görüntüdeki renklerin hepsi soluk.
Eksper TürüTanımGörevler
Oto EksperAraçların hasar durumunu, değerini ve maliyetini inceler.Kaza ya da hasar durumlarından sonra aracın durumunu belirlemek, maliyet hesaplaması yapmak, ikinci el araç alım-satım işlemlerinde araç değerlendirmesi yapmak.
Konut EksperDeprem ya da diğer hasarlar sonrası konutların mali ve fiziki durumunu analiz eder.DASK hasar dosyası oluşturan kişilerin deprem sonrasında zarar gören konutunun alacağı tazminatı belirlemek.
Deniz EksperGemi inşaatları ve denizcilikle ilgili konuları değerlendirirTicaret gemisinin yapımını izlemek, çıkan anlaşmazlıkları çözmek, yük avaryalarıyla ilgili sorunları çözmek.
Sanat EksperSanat eserlerinin orijinallik, kalite ve değerini belirler.Sanat eserlerinin değerini belirlemek, eserlerin özgünlüğü hakkında karar vermek, eserin sahtesinin belirlenmesinde rol almak.
Sigorta EksperRisklerin ve potansiyel kayıpların hesaplanmasında uzmandır. Sigorta poliçelerinin şartlarına bağlı olarak ödenecek miktarı belirlerSigorta risklerinin hesaplanması, poliçe şartlarına bağlı tazminat miktarının belirlenmesi.
Gayrimenkul EksperEmlak değerlerini belirler ve emlakla ilgili yasal düzenlemeler üzerinde yorum yapar.Konut değer tespiti, risk analizi, kredi alma sürecinde danışmanlık yapma.
Bankacılık EksperBankacılıkla ilgili konularda uzmandır. Krediler, yatırımlar ve faiz oranları üzerinde yoğunlaşır.Faiz oranları, kredi ve yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunma, risk ve değerlendirme yapma.
Endüstriyel EksperEndüstriyel alanlarda tamir ve bakım çalışmalarını denetler.Endüstriyel makinelerin ve ekipmanların performansını ve kalitesini değerlendirme, bakım sürelerini belirleme.
Tarım EksperTarımsal üretim ve hayvancılık konularında bilirkişidir. Hasatın değerini ve kalitesini belirliyor.Hasatın değerini ölçme, hayvanların değerini belirleme, tarımsal üretim konusunda danışmanlık yapma.
Sağlık EksperSağlıkla ilgili konularda bilirkişi. Hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde uzmandır.Hastalıkların teşhisi, uygun tedavi yöntemlerini belirleme ve sağlıkla ilgili danışmanlık.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve buna paralel olarak bireylerin yaşam standartlarının gelişmesi ile yeni meslekler ortaya çıkmaktadır. Bu yeni meslekler bireylerin ve toplumun gereksinimleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Bireylerin ihtiyaçlarını gidermek için de oldukça kişi tarafından bu meslekler tercih edilmektedir. Bu meslekler arasında eksper de bulunur. Kendi içerisinde birçok alana ayrılan bu meslek son yıllarda oldukça popülerdir. Bu meslek, özellikle gelişmiş ülkelerde oldukça yoğun çalışmalar yürüten ve sahip olduğu birçok alan ile geniş bir hizmet ağı sunmaktadır.

Eksper, bir işin uzmanı olarak değerlendirilmektedir. O iş ile ilgili değerlendirme, yorum ve karar verme aşamalarını gerçekleştiren kişi olarak tanımlanır. Kendi içerisinde birçok alt dala ayrılan bu meslek kolu kaliteli hizmet vermektedir. Bu meslek dilimize İngilizce expert sözcüğünden gelmiştir. Bir işi tüm detayları ile bilen, o işin ehli olan, o iş hakkında değerlendirme ve yorumlarda bulunan kişidir. Alanında uzman olduğu işle ilgili son noktayı koyacak kişi olarak tanımlayabilirim.

Günümüzde eksper mesleği denildiği zaman çoğu kişinin aklına ilk önce otomobil sektörü gelmektedir. Belki en çok bu alanda tanınırlık elde etse de sigortacılık sektöründen deniz sektörüne kadar birçok geniş alana hizmet eden bir meslektir. Yazıya giriş yaptıktan sonra gelin hep beraber bu konu başlığı hakkında detaylı bilgi sahibi olalım. Hazırsanız başlayalım!

Eksper Nedir?

Eksper, belirli bir alanda uzman olan kişiye denilmektedir. Bir işin uzmanı, bir işin ehli olan kişilere denilir. Bir işi tüm ayrıntılarına kadar bilen, o işle ilgili değerlendirmelerde bulunan kişidir. Aynı zamanda bir işle ilgili görüş belirtmesi için başvurulan yorumlarıyla kişi ya da şirketleri bilgilendiren kişidir. Bir işle ilgili değer biçen ve o işe son noktayı koyan uzman kişi olarak tanımlanır. Bu meslek kolu, bir şeyin değerini belirlemek, bir ürünün zararını saptamak, sanat yapıtlarının özgünlüğü hakkında karar vermek gibi çok çeşitli alanlarda çalışan kişidir.

Çok çeşitli alanlarda yorumlarına ve değerlendirmelerine başvurulan bilirkişidir. Bankacılık ve sigortacılık bölümü, otomotiv, denizcilik, sanat, gayrimenkul ve daha birçok sektörde işin dinamiklerini çözen kişidir. Uzmanı olduğu alanda danışanlarına danışmanlık yapacak seviyeye gelmiş kişidir. Uzmanı olduğu alan hakkındaki bilgi birikimlerini müşterileri ile paylaşan bilirkişi olarak bilinir. Kısacası, belirli bir çalışma alanı üzerinde uzmanlaşmış kişiye denilmektedir.

Çalıştığı alan hakkında elde ettiği bilgi birikimini nitelikli bir şekilde müşterilerine aktarır. Örneğin, sigorta alanında çalışan bir eksper, herhangi bir riskin oluşma ihtimalinin ya da bir olay yaşandıktan sonra oluşan hasarın hesaplanması için çalışmalar yürütür. Otomotiv alanında çalışan bir bilirkişi ise bir kaza sonrasında otomobilde meydana gelen hasarları inceleyerek müşterisine yol gösterebilir. Gayrimenkul sektöründe çalışan işin ehli ise konut kredileri alanında uzmanlaşarak konut değer tespiti, risk analizi vb. konularda yardımcı olabilir. Özetlemek gerekirse, çalıştığı alan içerisindeki tüm konuları A’dan Z’ye bilen kişidir. Sahip olduğu bilgi ve deneyimlerini müşterileri ile paylaşarak alanında profesyonel çalışmalar yürütmektedir. Bu konu başlığı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de eksperin görevi nelerdir onları öğrenelim.

Eksper Ne İş Yapar?

Eksperin görevi hakkında bilgi verirken o eksperin çalıştığı alana göre bilgi vermeye çalışacağım. Bu kavram belirli bir alanda uzman olanlara söylendiği için hemen hemen çalıştıkları alanlara değinerek yaptıkları işleri açıklamaya çalışacağım. Eksperin görevi çalıştıkları alana göre şunlardır;

  • Eksperin görevi hakkında açıklama yaparken ilk sırayı oto eksperleri için ayırdım. Oto eksperleri, kaza ya da farklı nedenlerden dolayı meydana gelen hasarın nedenini ve hasarın maliyet tablosunu açıklar. Özellikle kaza durumlarında taraflar arasında çıkan anlaşmazlıklarda tartışmaların birçoğuna cevap vermektedir. Hasar sonrasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaktadır. Bunun yanında ikinci el araç alım ve satım işlemlerinde de üzerlerinde büyük bir sorumluluk vardır. Satıcıların araç için verdikleri beyanların doğruluğunu araştırır. Aracın gerçek değerinin ortaya çıkması için rapor yazar.

  • Eksperin görevi hakkında ikinci sırada konut eksperleri yer alır. Konut eksperleri, DASK hasar dosyası oluşturan kişilerin deprem sonrasında zarar gören konutunun alacağı tazminatı belirlemektedir.

  • Eksperin görevi hakkında açıklama yaparken deniz eksperlerinden bahsetmemek olmaz. Deniz eksperleri gemi inşa mühendisi ya da bir gemi subayıdır. Bir ticaret gemisinin yapımını izlemek ya da çıkan anlaşmazlıkları çözmek yaptıkları işler arasındadır. Yük avaryalarıyla ilgili ortaya çıkan sorunları çözmek için uğraşırlar. Yükte meydana gelen avaryanın nedeni hakkında karar vermek için çalışırlar. Kötü istifleme, deniz rizikosu, malın kendi bozukluğu vb. sorunları belirlemek yaptığı işler arasındadır. Bu eksperler ticaret mahkemesi önünde yemin etmek zorunda olan kişilerdir.

  • Eksperin görevi hakkında bilgi verirken gayrimenkul eksperlerinden de bahsetmemiz gerekir. Bu eksperler konut kredileri hakkında bilgileri olan kişilerdir. Konut kredisi almak isteyen danışanlarına konut değer tespiti, risk analizi, potansiyel yatırım ve daha birçok konu hakkında bilgi verirler. Arsa değeri, alınması düşünülen gayrimenkulün fiziki durumu, binanın alt yapısı, gayrimenkule ulaşımın nasıl olduğu, gayrimenkulün kaç katlı olduğu ve daha önceden binaya kat çıkılıp çıkılmadığı, gayrimenkulün tapusunun kimin üzerine kayıtlı olduğu vb. konular üzerine araştırma ve incelemelerini yapar. Bu sayede danışanlarının doğru yatırımlar yapmasını sağlamaktadırlar.

Yukarıda çalışma alanlarına göre eksperin görevi hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bir eksperin görevini çalıştığı alan belirlemektedir. Çalıştığı alana göre yaptıkları işler farklılaşır. Tek ortak noktaları hepsinin alanında bilgili ve uzman kişiler olmasıdır. Bu konu başlığını öğrendikten sonra eksper maaşları hakkında bilgi sahibi olalım.

Eksper Maaşları

Eksper maaşları, eksperin çalıştığı şirket, uzmanı olduğu alan, sahip olduğu deneyim, aldığı eğitim, müşterilerine ettiği yardım ve daha birçok faktöre göre farklılık gösterebilir. Ben, genel anlamda belirtilen verilere göre eksper maaşları hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. En düşük eksper maaşları, 3.400 TL olarak belirtilmiştir. En yüksek eksper maaşları ise 5.300 TL olarak belirtilmiştir. Ortalama eksper maaşları da 4.040 TL olarak belirtilmiştir. Eksper maaşları, internet ortamında eksper kişilerin paylaştığı verilerden yararlanılarak belirtilmiştir.

Eksper maaşları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de nasıl bu mesleğin elemanı olacağımızla ilgili bilgi sahibi olalım.

Eksper Nasıl Olunur?

Çalışma alanında uzman olmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlara uyan kişiler bu mesleği icra ederek çalışmalarını yapabilirler. Bu meslek kolunda aranan şartlar çalışılan firmadan firmaya değişiklik gösterebileceği gibi meslek eksperleri arasında da değişiklik göstermektedir. Yapılması gereken ilk şey Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen şartların yerine getirilmesidir. Bu şartlar;

  • Bu mesleği yapmak isteyen kişinin daha önce iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması gerekir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.

  • Eğer oto eksperi olmak isteniliyorsa ön lisans mezunu, diğer meslek eksperi olunmak istiyorsa lisans mezunu olunması gerekir.

  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması gerekir.

  • İcra komitesinden tarıma, araç hasarından doğal afetlere kadar geniş bil yelpazeye sahip olan konuları veren kursu başarı ile bitirmek gerekir.

Oto Eksper, Araçların hasar durumunu, değerini ve maliyetini inceler, Kaza ya da hasar durumlarından sonra aracın durumunu belirlemek, maliyet hesaplaması yapmak, ikinci el araç alım-satım işlemlerinde araç değerlendirmesi yapmak, Konut Eksper, Deprem ya da diğer hasarlar sonrası konutların mali ve fiziki durumunu analiz eder, DASK hasar dosyası oluşturan kişilerin deprem sonrasında zarar gören konutunun alacağı tazminatı belirlemek, Deniz Eksper, Gemi inşaatları ve denizcilikle ilgili konuları değerlendirir, Ticaret gemisinin yapımını izlemek, çıkan anlaşmazlıkları çözmek, yük avaryalarıyla ilgili sorunları çözmek, Sanat Eksper, Sanat eserlerinin orijinallik, kalite ve değerini belirler, Sanat eserlerinin değerini belirlemek, eserlerin özgünlüğü hakkında karar vermek, eserin sahtesinin belirlenmesinde rol almak, Sigorta Eksper, Risklerin ve potansiyel kayıpların hesaplanmasında uzmandır Sigorta poliçelerinin şartlarına bağlı olarak ödenecek miktarı belirler, Sigorta risklerinin hesaplanması, poliçe şartlarına bağlı tazminat miktarının belirlenmesi, Gayrimenkul Eksper, Emlak değerlerini belirler ve emlakla ilgili yasal düzenlemeler üzerinde yorum yapar, Konut değer tespiti, risk analizi, kredi alma sürecinde danışmanlık yapma, Bankacılık Eksper, Bankacılıkla ilgili konularda uzmandır Krediler, yatırımlar ve faiz oranları üzerinde yoğunlaşır, Faiz oranları, kredi ve yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunma, risk ve değerlendirme yapma, Endüstriyel Eksper, Endüstriyel alanlarda tamir ve bakım çalışmalarını denetler, Endüstriyel makinelerin ve ekipmanların performansını ve kalitesini değerlendirme, bakım sürelerini belirleme, Tarım Eksper, Tarımsal üretim ve hayvancılık konularında bilirkişidir Hasatın değerini ve kalitesini belirliyor, Hasatın değerini ölçme, hayvanların değerini belirleme, tarımsal üretim konusunda danışmanlık yapma, Sağlık Eksper, Sağlıkla ilgili konularda bilirkişi Hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde uzmandır, Hastalıkların teşhisi, uygun tedavi yöntemlerini belirleme ve sağlıkla ilgili danışmanlık
Eksper Eksper nedir Eksper ne iş yapar Eksper maaşları Eksper nasıl olunur
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel bir Ekip Kaynak Yönetimi Eğitimi kursunu tasvir etmektedir. Görselde havalimanında çalışan iki kişi yer almaktadır, bu havacılıkta ekip kaynak yönetimini ve etkili iletişim ve işbirliğinde beden dilinin önemi gösterilmektedir. Bu eğitim sayesinde katılımcılar, ekip kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmek ve istenen sonuçları elde etmek için gerekli bilgi ve becerileri kazanacaklardır. Görevleri etkin bir şekilde devretmeyi, ekip faaliyetlerini koordine etmeyi ve ekip üyeleriyle güçlü ilişkiler kurmayı öğreneceklerdir. Ayrıca, başarılı ekip kaynakları yönetiminde iletişimin, problem çözmenin ve karar vermenin önemine dair bir anlayış geliştireceklerdir.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
29472227
Bu görselde muhtemelen bir satış koçluğu eğitimi sırasında bir kalemi tutan bir el görülüyor. Siyah gömlekli adam koç olabilir, beyaz top ise eğitimin amacını sembolize ediyor olabilir. Bulanık mavi ve beyaz nesne ise başarıyı sembolize ediyor olabilir. Genel olarak, satış koçluğu eğitiminin öneminin harika bir görsel temsilidir.
4.9
(17)

Satış Koçluğu Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah tişört giyen bir adamın görüntüsüdür. Beyaz bir arka planın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile dümdüz karşıya bakıyor. Kolları yanlarında rahat bir şekilde duruyor. Yakası v yakalı, vücuda oturan siyah bir tişört giyiyor. Koyu kahverengi saçları yüzünden uzakta geriye taranmış. Koyu renk gözleri yoğun ve odaklanmış görünüyor. Güçlü bir çene çizgisi ve ince bir bıyığı var. Cildi hafif bronzlaşmış. Sol koluna gümüş bir saat takıyor. Kendinden emin ve kontrollü görünüyor.Ali Kayacan
1102464