AnasayfaBlogEkolog Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Ekolog Nedir? Ne İş Yapar?

17 Temmuz 2021
Şapkalı ve sırt çantalı bir kişi, yemyeşil yapraklarla çevrili bir ormanda yürüyor. Güneş ağaçların arasından parlıyor ve yere gölgeler düşürüyor. Kişinin başında koyu renk bir şapka ve omuzlarında kayışları olan kahverengi bir sırt çantası var. Yüzünde kararlı bir ifade var ve yolculuğuna odaklanmış gibi görünüyor. Sol elinde, arazide yol bulmaya yardımcı olması için kullandığı bir sopa tutuyor. Kişi ağaçların arasında kendinden emin adımlarla ilerliyor, ayaklarının altında yapraklar ve dallar çıtırdıyor. Yollarına çıkan engeller onları yıldırmıyor ve hedeflerine ulaşmaya niyetli görünüyorlar.
TermDefinitionExamples/Functions
EkolojiCanlıların birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkilerini inceleyen bir disiplindir.Çevre kirliliği, küresel ısınmayı araştırır. Ekosistem içerisinde canlıların görevlerini inceler.
EkosistemOrtak bir çevre içinde yaşayan ve birbirleriyle etkileşim halinde olan canlıların oluşturduğu topluluk ve bu topluluğun çevresiyle olan ilişkileriBir ormanın canlıları ve çevreyi dikkate alan genel dinamik işleyişi bir ekosistemi temsil eder
EkologEkoloji disiplinine ilişkin araştırmalar yapan kişiBilim çevreleri, yeni canlı türlerini keşfeder, çevresel etki değerlendirmeleri yapar.
OrganizmaHayatta kalan ve çevreye tepki gösteren tek hücreli veya çok hücreli yaşamlı oluşumİnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalar, organizma olarak değerlendirilir
HabitatBir canlı türünün doğal yaşam alanıdırBir orman, bir tür geyiğin habitatı olabilir
AdaptasyonBir organizmanın çevresel değişikliklere yanıtlarıBir kaktüsün kurak bir çevrede suyun korunması için düşünme adaptasyonu bir örnektir
Tür değişimiBir canlı türünün zamanla değişmesi süreciBir kuş türünün gagasının şeklinin çeşitli yıllarda değişmesi
Besin zinciriEkosistemde enerjinin ve besin maddelerinin bir organizmadan diğerine aktarılması süreciGüneşten bitkilere, bitkilerden otoburlara ve otoburlardan etoburlara enerjinin taşınması
Nükleer AtıklarNükleer reaktörler, araştırma tesisleri vb. yerlerde, radyoaktif maddelerin çeşitli işlemler sonunda oluşturduğu atıklardır.Nükleer santral faaliyetleri sonucu oluşan atıklar, dereceye göre düşük, orta ve yüksek seviye radyoaktif atıkları oluşturur.
Sera gazlarıAtmosferdeki gazlar, güneşten gelen enerjiyi tutar ve yeryüzünde bir 'sera etkisi' yaratırGazların en yoğun olduğu yerlere örnek olarak karbondioksit ve metan verilebilir

Gün içerisinde televizyon, internet, sosyal medya, sohbet, toplantı vb. mecralarda birçok şey duyarız. Bu duyduklarımız hakkında bazen bilgi sahibi iken bazen de sadece kulak aşinası ile duyduklarımızın ismini biliriz. Sadece ismini bildiğimiz kavramlar hakkında pek fazla yorum yapamayız. Hatta hiç yorum yapamayız. (Türk milletinin her konuda mutlaka yorum yapma yeteneği vardır.) Bu durumlarda bu kavramı öğrenmek için bizlerde merak oluşur. Bu yazıda sizlerin günlük yaşam içerisinde çokça adını duyduğumuz ama hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuz ekolog hakkında sizleri bilgilendireceğim. Sizlerde oluşan bu merak duygusunu umarım bu yazı giderecektir.

Günümüzde yaşadığımız gezegen birçok sorun ile karşı karşıyadır. Bu sorunların başında çevre felaketleri yer alır. Dünya gündemini meşgul eden en önemli konulardan biridir. Sürekli ülkeler, STK’lar vb. çevre felaketlerine karşı koymak için çalışmalar yürütmektedir. İster istemez bizde bu dünyanın bir vatandaşı olduğumuza göre birçok kavram duyar ve bu kavramlar doğrultusunda eyleme geçeriz. Özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliği krizi vb. olaylar yaşanan çevre felaketlerinin boyutunu bizlere göstermektedir. İnsanlar bu felaketlerin boyutlarını artık bireysel anlamda hissettikleri için son zamanlarda bu konulara daha duyarlı olmaya çalışmaktadırlar. Bu durum da ekoloji disiplinin adını daha fazla duymamızı sağlamıştır. Peki, ekoloji nedir?

Ekoloji, doğa bilimi olarak da adlandırılan bir disiplindir. Canlıların birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkilerini inceleyen bir disiplindir. Ekoloji, canlıların ortamları ve diğer canlılar ile sürdürdükleri ilişkileri inceleyen bir bilimdir. Bütün canlılar için ortak olan konuları incelemektedir. Çevrebilim olarak da adlandırılmaktadır. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan ekosistem, bu disiplin tarafından incelenmektedir. Ekosistem içerisinde yaşamlarını sürdüren canlılara ise organizma adı verilir. Ekosistem, canlı yaşamı var olduğundan beri geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Ekoloji disiplini, dünyada canlı yaşamının devam edebilmesi için ekosistem içerisindeki canlıların görevlerini yerine getirip getirmediğini inceler. Ekoloji, biyoloji disiplinin bir alt dalıdır. Canlıların hangi bölgeler içerisinde yaşaması gerektiği ile ilgili incelemeler yapmaktadır. Çevre kirliliği, küresel ısınma ve bunların ekolojik yansımalarını araştırır. Bu alan üzerinde çalışan, araştırma ve inceleme yapan kişi de ekolog olarak adlandırılır. Ekolog hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazı tam size göre. Hazırsanız başlıyoruz!

Ekolog Nedir?

Ekolog, ekoloji disiplini alanında çalışmalarını yürüten kişiye denir. Dünyada bilinen canlı varlıkların incelenmesi için çalışan kişidir. Aynı zamanda bilinmeyen canlıların keşfedilmesi için çalışmalar ürüten kişiye denir. Dünya ile ilgili bilinen ve her geçen gün öğrendiğimiz yeni verileri bizlerin önüne sunan kişidir. Ülkemizde ekolog çok yaygın değildir. Ancak yurt dışında oldukça yaygındır. Özellikle Batılı ülkelerde yaptıkları çalışmalar ile adından bolca söz ettiren ekologlar bulunur.

Yaşadığımız çevrenin daha yaşanabilir olması için çalışmalarda bulunan kişidir, ekolog. doğada bulunan canlıları inceler. buna paralel olarak doğadaki canlıların kendi türleri arasındaki ilişkiyi inceler ve bunun üzerine gerekli araştırmaları yapar. besin zinciri ve piramidi ile ilgili de gerekli araştırma yöntemleri vb. kullanarak gerekli bilgileri bizlere sunan kişidir. özellikle son yıllarda dünya gündemini meşgul eden çevre kirliliği, küresel ısınma gibi ekosistem içinde yaşayan canlıları etkileyen konular üzerine çalışan kişidir.

Ekosistem içerisinde uzun yıllar boyunca etkisini gösteren ve bazı canlı türlerinin yok olmasına neden olan nükleer atıklar üzerine toplumun ve ülkelerin bilinçlenmesi üzerine çalışma yapan kişidir. Doğal denge olarak adlandırılan ve son zamanlarda oldukça önemi artan ekoloji alanı üzerine çalışan kişidir. Ekosistem içerisindeki dengenin korunması için atıkların geri dönüşümden geçirilerek tekrar kullanılması, sera gazlarının sınırlı kullanılması, vahşi doğa ve ormanların korunması için çalışmalar yürüten kişidir. Ekolog hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de ekologun görevi hakkında bilgi sahibi olalım.

Ekolog Ne İş Yapar?

  • Bilinen canlı türlerini incelemek ekologun görevi arasında yer alır.

  • Ekologun görevi arasında doğa olaylarını incelemek ve inceleme sonucunda elde ettiği yeni bilgileri paylaşmak yer alır.

  • Yeni canlı türlerinin keşfedilmesi için çalışmalar yürütür.

  • Tür değişiminin gözlenmesi, adaptasyon vb. kavramlar üzerinde çalışmalar yürütmek ekologun görevi arasında yer alır.

  • Organizmaların dağılımı ve sayısı hakkında bilgi toplamak için saha çalışmalarına katılmak ekologun görevi olarak bilinir.

  • Habitat yönetimi hakkında çalışmalar yapar.

  • Çevresel etki değerlendirmeleri yapmak ekologun görevi olarak bilinir.

  • Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Küresel Konumlandırma Sistemleri vb. yararlanarak çalışmalarında havadan fotoğrafçılık, harita ve kayıtlar kullanarak ilerler.

  • Elde ettiği ekolojik bulgulara dayanarak mevzuatta yapılması gereken değişiklikler hakkında bilgi vermek ekologun görevi arasındadır.

  • Tehlikeli atık ve maddeler ile ilgili olarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak ve ekosistem için verdikleri zararları anlatmak ekologun görevi arasında yer alır.

  • Küresel ısınma, iklim değişikliği, nükleer sızıntı vb. çevre felaketleri hakkında çalışmalar yürütüp bireyleri bu konular üzerine bilgilendirir.

  • Başta biyoloji disiplini olmak üzere çalışmalarını yürütebilmek için birçok disiplin ve alt disiplinle birlikte çalışır.

  • Ekosistem içerisindeki dengenin korunması için çalışmalarını yürütür.

  • Doğal veya insan etkisinden kaynaklanan değişiklikleri belirlemek için çevresel etki değerlendirmelerini yürütür.

Ekologun görevi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de ekolog maaşları hakkında bilgi sahibi olalım.

Ekolog Maaşları

Ekolog maaşları birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Ekologun sahip olduğu deneyim, çalıştığı şirketin büyüklüğü, coğrafi konumu, yaptığı iş vb. ekolog maaşları için değişkenlik yaratabilir. Ekolog maaşları üzerine araştırma yaptığımda maalesef çok iç açıcı sonuçlara ulaşmadım. Çünkü bu kadar önemli görevleri üstlenen ve verimlilik esaslı çalışmalar yürüten ekologların maaşları maalesef oldukça düşük seviyede olduğunu gördüm.

En düşük ekolog maaşları asgari ücret olarak belirtilmiştir. En yüksek ekolog maaşları ise 6.000 TL civarındadır. Deneyim kazandıkça ve yapılan iş büyüdükçe ekolog maaşları artış göstermektedir. Maaşlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra nasıl ekolog olabileceğinizi öğrenmeye ne dersiniz?

Ekolog Nasıl Olunur?

Yukarıda bahsedilen konu başlıklarını okuduktan sonra nasıl bu meslek unvanını alabileceğinizi sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen bu sorunuzu cevaplayalım. Ekoloji mühendisliği ya da yaban hayatı ekolojisi ve yönetimi bölümü okuyarak bu unvanı alabilirsiniz. Eğer lisans bölümü okumak istemiyorsanız üniversitelerin verdiği eğitimlere katılarak sertifika alabilirsiniz. Bu sertifika sayesinde bu unvanı alabilirsiniz. Eğitimin yanında bir ekologun bazı yetkinlik ve yeteneklere de sahip olması gerekir. Bunlar;

  • Biyoloji bilgisi,

  • Bitki ve hayvanlara ilgi duyması,

  • Çevre hakkında meraklı olması,

  • Ekolojiye ilgi duyması,

  • Coğrafya bilgisi,

  • Dünya gündemini etkileyen konular hakkında bilgi sahibi olunması,

  • Atık ve yönetimi hakkında güncel gelişmeleri bilmesi,

  • Botanik hakkında bilgi sahibi olması,

  • Alanında yaşanan gelişmeleri takip etmesi,

  • Sürekli öğrenme ve kendini geliştirme isteği içinde olması gerekir.

Ekoloji, Canlıların birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkilerini inceleyen bir disiplindir, Çevre kirliliği, küresel ısınmayı araştırır Ekosistem içerisinde canlıların görevlerini inceler, Ekosistem, Ortak bir çevre içinde yaşayan ve birbirleriyle etkileşim halinde olan canlıların oluşturduğu topluluk ve bu topluluğun çevresiyle olan ilişkileri, Bir ormanın canlıları ve çevreyi dikkate alan genel dinamik işleyişi bir ekosistemi temsil eder, Ekolog, Ekoloji disiplinine ilişkin araştırmalar yapan kişi, Bilim çevreleri, yeni canlı türlerini keşfeder, çevresel etki değerlendirmeleri yapar, Organizma, Hayatta kalan ve çevreye tepki gösteren tek hücreli veya çok hücreli yaşamlı oluşum, İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalar, organizma olarak değerlendirilir, Habitat, Bir canlı türünün doğal yaşam alanıdır, Bir orman, bir tür geyiğin habitatı olabilir, Adaptasyon, Bir organizmanın çevresel değişikliklere yanıtları, Bir kaktüsün kurak bir çevrede suyun korunması için düşünme adaptasyonu bir örnektir, Tür değişimi, Bir canlı türünün zamanla değişmesi süreci, Bir kuş türünün gagasının şeklinin çeşitli yıllarda değişmesi, Besin zinciri, Ekosistemde enerjinin ve besin maddelerinin bir organizmadan diğerine aktarılması süreci, Güneşten bitkilere, bitkilerden otoburlara ve otoburlardan etoburlara enerjinin taşınması, Nükleer Atıklar, Nükleer reaktörler, araştırma tesisleri vb yerlerde, radyoaktif maddelerin çeşitli işlemler sonunda oluşturduğu atıklardır, Nükleer santral faaliyetleri sonucu oluşan atıklar, dereceye göre düşük, orta ve yüksek seviye radyoaktif atıkları oluşturur, Sera gazları, Atmosferdeki gazlar, güneşten gelen enerjiyi tutar ve yeryüzünde bir 'sera etkisi' yaratır, Gazların en yoğun olduğu yerlere örnek olarak karbondioksit ve metan verilebilir
Ekolog Ekolog nedir Ekolog ne iş yapar Ekolog maaşları Ekolog nasıl olunur
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.