AnasayfaBlogEğitmen Nedir? Ne İş Yapar? Ner Kadar Maaş Alır?
Meslekler

Eğitmen Nedir? Ne İş Yapar? Ner Kadar Maaş Alır?

09 Temmuz 2021
Resimde gözlüklü bir kadın görülüyor. Pembe bir gömlek giymektedir ve sarı saçları vardır. Yüzü yakın plandadır ve gözlük takmaktadır. Ağzı görülebiliyor ve göğsü de yakın çekimde. Resmin arka planı siyah ve beyaz metinlidir ve alt köşede siyah beyaz bir logo görülmektedir. Kadının dudakları yakın plandadır ve oldukça görünürdür. Genel görüntü güçlü bir izlenim yaratıyor.
Eğitmenlik KavramıEğitmenin GörevleriEğitmen Maaşları ve Nasıl Eğitmen Olunur
Öğretmenden farklı olarak geniş çaplı eğitim ağında çalışır.Spesifik bir alana yoğunlaşır, teorik ve pratik eğitim içeriğini verir.Maaşları alanlarına ve eğitim yüklerine göre değişir; eğitmen olmak için ilgili alanda uzmanlaşmak gerekir.
Sınırlı bir müfredat ve eğitim anlayışı ile hareket etmez.Öğrencinin potansiyelini açığa çıkarmak ve geliştirmeyi hedefler.Deneyim kazandıkça ve bilgi arttıkça maaşı da artar.
Öğretmenlik yanında ayrı bir alan olarak da icra edilir.Öğrenciye yönlendirici ve destekleyici uygulamaları harekete geçirir.Her sektör, iş ve kurum, farklı politikalar izler ve maaşı belirler.
Geniş bir iş dağılımına sahiptir, çeşitli alanlarda uzmanlaşabilir.Planlama ve uygulama odaklı eğitimi tercih eder.En az 3.000 TL maaş alırlar.
Eğitmenlik, bir yetkinlik, beceri ya da bilgi üzerine yoğunlaşılmasını gerektirir.İlgili alanda belli bir bilgi seviyesine ulaşan eğitmen, bilgilerini artırmak ve öğrenme süreçlerine katkı sunmak isteyen kişilere eğitim sunar.Maaşı 4.000 TL ila 5.000 TL arasında değişir.
Eğitmenlik görevi, eğitmen kişinin vizyonuna ve misyonuna göre çeşitlenir.Öğrenme sürecine katkı sunmak amacıyla eğitim ve öğretim materyalleri kullanılır.Eğitmenlik mesleği, bir konu ve içerikte uzmanlaşmaya açık olmayı gerektirir.
Öğretmen ile eğitmen arasındaki fark, eğitimin sınırlı müfredatı ve geniş eğitim anlayışıdır.Öğrenme sürecinde öğrenme üzerine yoğun bir emek harcar.Eğitmen olmak için gelişimi sürekli hedeflemek gerekmektedir.
Eğitmenlik, geniş bir iş dağılımına sahiptir ve spesifik bir alana yoğunlaşır.Öğrencinin mevcut gelişimini durum tespiti yaparak takip eder.Yüzme eğitmeni ile diksiyon eğitmeni gibi farklı eğitmenlik alanlarında maaşlar farklıdır.
Örnek vermek gerekirse, dil eğitmeni, fotoğraf eğitmeni, yüzme eğitmeni, drama ve tiyatro eğitmeni gibi alanlarda eğitmenlik yapılabilir.Öğrenme sürecine aktif katılımı desteklemek için dijital odaklı öğrenme yöntemlerini kullanır.Eğitim sektöründeki ihtiyaçlar, eğitmen maaşlarını belirler.
Eğitmen, genellikle sınırlı bir müfredat yerine geniş bir eğitim anlayışına sahiptir.Öğrencinin kendini geliştirmesi için öğrenme metotları geliştirir.Eğitmenin maaşı, deneyimi, bilgisi ve sektörüne bağlı olarak değişir.

Eğitmen, öğretmenden farklı olarak geniş çaplı bir eğitim ağında çalışan bir kişidir. Öğretmen, eğitim kurumlarına ve eğitim sistemine bağlı olarak sınırlı bir şekilde eğitim veren kişiyken eğitmen, daha geniş alanlarda daha geniş içeriklerle eğitim verir. Bu ayrım, öğretmenlerin eğitmen olmasına engel değildir.

Sadece eğitmenlik mesleği, geniş bir eğitim içeriği ve eğitim anlayışı gerektirir. Ayrıca eğitmen, spesifik bir alan üzerine yoğunlaşabilir ve bu bakımdan eğitmenlik mesleğini geniş bir iş dağılımına sahiptir. Peki eğitmenlik tam olarak nedir ve bir eğitmen ne iş yapar? Bu sorular için yazımızın ilgili bölümlerini de okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Eğitmen Nedir?

Eğitmenlik son yıllarda araştırmaya ve ilgi duyulmaya başlayan meslekler arasında. Öğretmenlik mesleği yanında da icra edilebilen eğitmenlik, aslında bağımsız bir alandır. Eğitmen, eğitim içeriklerini ilgili kişilere aktarırken sınırlı bir müfredat ve eğitim anlayışı ile hareket etmez. Belki de öğretmen ile eğitmen arasındaki en büyük fark da budur.

Öğretmen, eğitim sistemine ve müfredatına bağlı olarak eğitim verir ve eğitmenlik durumu, belli bir süreye bağlıdır. Eğitmenlik mesleğinde ise ilgili eğitim içeriği ile ilgili teorik bilgiler yanında pratik bilgiler de verilir ve temel olarak spesifik bir alanda ciddi eğitim vermeyi amaçlar. Aynı zamanda eğitmenlik, geniş bir iş dağılımına da sahiptir.

Örneğin dil eğitmeni, fotoğraf eğitmeni, yüzme eğitmeni, drama ve tiyatro eğitmeni gibi birbirinden farklı alanlara ayrılan bir eğitmenlik çatısı söz konusudur. 

Eğitmen; bir yetkinlik, beceri ya da bilgi üzerine yoğunlaşarak eğitim verir. Eğitmenlik görevi, eğitmen kişinin vizyonuna ve misyonuna göre çeşitlenir. İlgili alanda belli bir bilgi seviyesine ulaşan eğitmen, bilgilerini artırmak ve öğrenme süreçlerine daha net katkı sunmak isteyen kişilere eğitim sunar.

Bunun yanında öğrenme sürecine katkı sunmak amacıyla eğitmen tarafından eğitim ve öğretim materyalleri kullanılır ve bu materyaller eğitim sürecinin de bir parçası olur. Örnek vermek gerekirse online ya da uzaktan eğitim aracılığıyla verilen canlı dersler, video anlatımları, atölye çalışmaları, animasyonlar, seminerler ve workshoplar, eğitim sürecini etkili kılmaya yönelik uygulamalardır. 

Eğitmen Ne İş Yapar?

Eğitmen, ilgili kişilere alakalı eğitim konusu ile ilgili net bilgi ve uygulama içeren bir eğitim verir. Eğitim süreci boyunca eğitmen, koçluk becerileri içeren bir dizi etkinlik içerisinde yer alır. Öğrenciye ya da kursiyere karşı yönlendirici ve destekleyici uygulamaları harekete geçirir. Bu noktada öğrenci koçu ile eğitmenin benzer uygulamalarda birbirlerinin yerine tuttuğunu da söyleyebiliriz.

Fakat öğrenci koçu eğitim sistemi içindeki öğrencilere yönelikken eğitmen farklı alanlar dahilinde var olan bir meslektir. Eğitmen genel olarak planlama ve uygulama odaklı bir eğitim tercih eder. Burada öğrencinin potansiyelini açığa çıkarmak ve geliştirmek hedeflenir. 

Eğitmen, eğitim sürecinde öğrenme üzerine yoğun bir emek harcar. Eğitmen, ilgili kişinin kendini geliştirmesi için öğrenme metotları geliştirir ve durum tespiti yaparak öğrencinin mevcut gelişimini takip eder. Eğitmen, öğrenme sürecine aktif katılımı desteklemek için dijitalleşmeden de yararlanır. Geleneksel öğrenme yolları dışında, pratik uygulamaları barındıran dijital odaklı öğrenme yöntemlerini de kullanır. Animasyonlar, video içerikli sunumlar, uygulamalı öğrenme içerikleri, eğitmenin kullandığı bazı yöntemlerdir. 

Eğitmen Maaşları

Eğitmen maaşları konusunda doğru ve net bilgiye ulaşmak pek mümkün değil. Bunun nedeni, eğitmenlik alanının oldukça geniş bir iş dağılımına sahip olması ve bundan dolayı da her alanlar dahilinde farklı farklı uygulanabilen maaş politikasının var olmasıdır. Fakat genel bir çerçeve çizmek açısından birkaç şey söyleyebiliriz.

Öncelikle eğitmen, ilgili alanda eğitim vereceği için o alanın gereksinimlerine ve iş yüküne göre bir mesleği yerine getirecektir. Yani böyle bir durumda, yüzme eğitmeni ile diksiyon eğitmeni aynı maaşı almayacaktır. Peki genel olarak bir eğitmenin maaşı ne kadar olabilir?

İlgili eğitim: Diksiyon Kursu

Eğitimin her alan dahilinde sürekli bir ihtiyaç olmasından dolayı eğitmene de bu nedenle ihtiyaç duyulur. Eğitmen maaşları alanların mevcut durumuna göre belirlense de en az 3.000 TL maaş aldıklarını söyleyebiliriz.

Kendini geliştirmek zorunda olan eğitmen, deneyim kazandığı ve bilgisini artırdığı sürece de maaşı da artar. Bu durumda da eğitmenin maaşı, 4.000 TL ila 5.000 TL arasında değişir. Tabii ki maaş rakamları, sabit ve net değildir. Her sektör, iş ve kurum, farklı bir politika izler ve buna göre bir maaş belirler. 

Eğitmen Nasıl Olunur?

Eğitmenlik mesleğini, bir konu ve içerikte uzmanlaşmaya açık olmakla ilişkilendirebiliriz. Bu açıdan bakıldığında eğitmen olmak gelişimi sürekli hedeflemek ile ilgilidir. Eğitmen, ilgili alanda bilgi ve fikir sahibidir. Günümüzde iletişim, insan kaynakları, koçluk alanları, hobi ve mesleki yetkinliklerini barındıran pek çok işle alakalı bir meslekte bulabilirsiniz.

Bu alanlarında birinde eğitmen olabilmek için ciddi bir eğitim şarttır. Fakat yalnızca eğitim ile yetinmemek, eğitmeni asıl eğitmen yapan özelliktir. Bu konunun biraz daha üstünde durursak eğiticinin eğitimi alanına adım atmamız gerekecek. Öyleyse biraz da eğitmenin bitmesi düşünülmeyen eğitiminden bahsedelim. 

Eğitmenin eğitimi, eğitim veren kişinin nasıl bir profile sahip olarak nitelikli eğitim verebileceğinin detaylarını aktarır. Eğitmenlik görevini üstlenecek kişi, kendi gelişim sürecini takip edebilmeli ve nasıl bir eğitim verebileceğini tespit edebilmelidir. Enstitü bünyesinde de yer alan eğiticinin eğitimi kursu, etkili ve nitelikli bir eğitimin nasıl yönetileceğine dair uygulanabilir ayrıntıları sunmaktadır.

Bir eğitmen, kendini kanıtladıktan sonra mesleği doğru bir şekilde yerine getirebilir. Eğitmenin kendini kanıtlaması için de aldığı eğitimin niteliklerine uygun şekilde alan dahilinde neler yapabileceğini keşfetmesi gerekir. Eğiticinin eğitimi, keşif yolculuğunda eğitmen adayının hangi yöntemleri nasıl kullanabileceğine dair bilgiler verir.

Planlama, analiz, uygulama ve yönetme gibi aşamalar için eğitmenin de ciddi bir eğitim aşamasından geçerek öğrencilere bilgi sunması beklenir. Ayrıca eğitmenlik mesleğini yerine getirmek için alan bilgisinde uzmanlaşmaya açık olmak gerekir. 

İlgili alanın eğitmeni olmak için kurs merkezlerine, danışmanlık şirketlerine ve alan kurumlarına başvuruda bulabilirsiniz. Eğer ilgili alanda kendinizi ciddi anlamda geliştirdiğinizi düşünüyorsanız Enstitü merkezine de eğitmenlik başvurusu yapabilirsiniz. Kamu ve özel sektöre bağlı yüz yüze ya da uzaktan eğitim yoluyla ilgili alanda eğitmenlik mesleğini yerine getirebilirsiniz. 

Öğretmenden farklı olarak geniş çaplı eğitim ağında çalışır, Spesifik bir alana yoğunlaşır, teorik ve pratik eğitim içeriğini verir, Maaşları alanlarına ve eğitim yüklerine göre değişir; eğitmen olmak için ilgili alanda uzmanlaşmak gerekir, Sınırlı bir müfredat ve eğitim anlayışı ile hareket etmez, Öğrencinin potansiyelini açığa çıkarmak ve geliştirmeyi hedefler, Deneyim kazandıkça ve bilgi arttıkça maaşı da artar, Öğretmenlik yanında ayrı bir alan olarak da icra edilir, Öğrenciye yönlendirici ve destekleyici uygulamaları harekete geçirir, Her sektör, iş ve kurum, farklı politikalar izler ve maaşı belirler, Geniş bir iş dağılımına sahiptir, çeşitli alanlarda uzmanlaşabilir, Planlama ve uygulama odaklı eğitimi tercih eder, En az 3000 TL maaş alırlar, Eğitmenlik, bir yetkinlik, beceri ya da bilgi üzerine yoğunlaşılmasını gerektirir, İlgili alanda belli bir bilgi seviyesine ulaşan eğitmen, bilgilerini artırmak ve öğrenme süreçlerine katkı sunmak isteyen kişilere eğitim sunar, Maaşı 4000 TL ila 5000 TL arasında değişir, Eğitmenlik görevi, eğitmen kişinin vizyonuna ve misyonuna göre çeşitlenir, Öğrenme sürecine katkı sunmak amacıyla eğitim ve öğretim materyalleri kullanılır, Eğitmenlik mesleği, bir konu ve içerikte uzmanlaşmaya açık olmayı gerektirir, Öğretmen ile eğitmen arasındaki fark, eğitimin sınırlı müfredatı ve geniş eğitim anlayışıdır, Öğrenme sürecinde öğrenme üzerine yoğun bir emek harcar, Eğitmen olmak için gelişimi sürekli hedeflemek gerekmektedir, Eğitmenlik, geniş bir iş dağılımına sahiptir ve spesifik bir alana yoğunlaşır, Öğrencinin mevcut gelişimini durum tespiti yaparak takip eder, Yüzme eğitmeni ile diksiyon eğitmeni gibi farklı eğitmenlik alanlarında maaşlar farklıdır, Örnek vermek gerekirse, dil eğitmeni, fotoğraf eğitmeni, yüzme eğitmeni, drama ve tiyatro eğitmeni gibi alanlarda eğitmenlik yapılabilir, Öğrenme sürecine aktif katılımı desteklemek için dijital odaklı öğrenme yöntemlerini kullanır, Eğitim sektöründeki ihtiyaçlar, eğitmen maaşlarını belirler, Eğitmen, genellikle sınırlı bir müfredat yerine geniş bir eğitim anlayışına sahiptir, Öğrencinin kendini geliştirmesi için öğrenme metotları geliştirir, Eğitmenin maaşı, deneyimi, bilgisi ve sektörüne bağlı olarak değişir
Eğitmen Eğitmen nedir Eğitmen ne iş yapar Eğitmen nasıl olunur Eğitmen maaşları
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.