AnasayfaBlogEğitimde Teknolojinin İki Yüzü
Eğitim

Eğitimde Teknolojinin İki Yüzü

19 Temmuz 2018
Bir ağın bu yakın çekim görüntüsü mavi ve siyah bir arka plan sunuyor. Ağ, karmaşık bir düzende yerleştirilmiş bir dizi kablo, konektör ve bağlantı noktasından oluşuyor. Gri ve siyah kutular, kablolar ve bağlantı noktaları dahil olmak üzere birkaç farklı bileşenden oluşuyor gibi görünüyor. Genel şekli dikdörtgen şeklinde olup kablolar ve bağlantı noktaları dikdörtgen bir çerçeve oluşturuyor gibi görünmektedir. Kablolar sıkıca gruplanmış, kablolar ve bağlantı noktaları tekrar eden bir düzende yerleştirilmiş gibi görünmektedir. Bağlantı noktaları bir sıra halinde düzenlenmiş gibi görünüyor ve kablolar bağlantı noktalarını ortada birleştiriyor. Görüntüde çok fazla ayrıntı var, küçük ayrıntılar ve dokular görülebiliyor.
Teknoloji ve Eğitim İlişkisiOlumlu YönlerOlumsuz Yönler
Teknoloji ile erken yaşta tanışmaBilgiye kolay ve hızlı erişimDış dünyadan izole olma durumu
Technolojinin maruz kaldığı bağımlılıkTeknolojinin çocuk eğitiminde kullanılmasıSosyal iletişim bozuklukları
Öğretmenlerin teknolojiyi eğitim süreçlerinde kullanmaKonuların daha iyi anlaşılmasını sağlamaTeknolojiye duyulan bağımlılık ile bilgiye yöneliksiz kalma
Teknolojik araçların aşırı kullanımıİşleri kolaylaştırma ve hızlandırmaMental ve fiziksel sağlık sorunlarına neden olma
Teknoloji ile bilgiye ulaşmaDaha geniş bilgi yelpazesine ulaşmaKütüphanelerden veya kitaplardan bilgi almayı durdurma
Teknolojinin iş hayatına entegrasyonuVerimlilik ve kolay iş yapabilmeİşsizliğin ve iş güvencesizliğinin artması
Bilim ve teknoloji devrine geçişToplumsal ve ekonomik gelişmeGeleneksel iş ve yaşam biçimlerinin yok olması
Teknoloji bağımlılığıÇeşitli bilgi ve becerilerin edinilmesiSosyal ve duygusal problemlere yol açma
Eğitimde teknoloji kullanımıÖğrenme ve öğretme süreçlerinin kolaylaşmasıYüz yüze etkileşimin azalması ve sosyal becerilerin gelişmemesi
Bilim, teknoloji ve eğitime yapılan yatırımlarKüresel rekabette üstünlük sağlamaSürekli teknolojik güncellemelere ve adaptasyona ihtiyaç duyulması

Dünya pazarında rekabet üstünlüğü sağlayabilmek adına; bilim, teknoloji ve eğitime ciddi bir yatırım yapılmalıdır. Yapılan bu yatırımın, doğru başlangıç noktasında olması ve devamlılığının olması bize bu üstünlüğü sağlayacaktır.

Birçoğumuz teknolojiden uzak eğitim hayatından geçtik. Belki lise den sonra belki de daha geç bilgisayarlarla tanıştık. İlk bilgisayarla tanıştığınızda kaç yaşındaydınız? Şimdiki nesil bu konuda çok şanslı. Neredeyse her evde bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon var. Hatta sınırsız internet bile var. Bu nefes kesici bir şeydi benim çocukluğumda. Düşünsenize dönem ödeviniz var ve kütüphanede saatlerce hatta günlerce zaman harcamadan bir tıkla istediğin bütün bilgiyi toparlayabiliyorsun. Bu sokakta oyun oynayabilmek için ciddi bir vakit kazandırırdı mesela vaavvvv…

Teknoloji ve biz

Siz de kütüphane tozu yutanlardan mısınız? Öyleyse birlikte düşünelim teknolojinin hayatımızdaki artılarını ve eksilerini. Günlerce kütüphanelerde ödev araştırırken ödevimiz dışında ne çok bilgiye sahip olurduk, ne çok yazarla ve kitapla tanışıyorduk. Peki Google amcamıza direk almak istediğimizi sorunca, hangimiz daha şanlıyız? Bilemedim. Öyleyse biraz daha düşünelim….

Teknolojinin bu denli hayatımıza girmesi tembelleşmemize sebep oldu sanki ne dersiniz? Bilgisayarın başından kalkmayan, elinden tabletini, telefonunu bırakmayan çocukların durumu ne kadar da içler acısı. Diyalize bağlı hastalar gibi hepsi de şarj kabloları ya da powerbankleri olmadan nefes aldıklarını hissetmiyorlar, şarjları bitince kalpleri duracak gibi oluyor.

Bir yerde yanlış giden bir şeyler var. Dur durak bilmeyen bir bağımlılık haline geldi bu durum. Nerede yanlış yapıyoruz, neyi yanlış anladık? Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçerken o kadar çok direndik ki, o kadar uzun sürdü ki geçişimiz. Peki neden? İşsiz kalma, aç kalma korkumuz vardı bu direnişin altında. Oysa sanayi devrinden bilim ve teknoloji devrine geçişimiz ne kadar da kolay oldu. Hatta yediden yetmişe hepimiz bağımlı olduk farkında bile olmadan. Hepimizin bu konuyu şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekiyor. Evet teknoloji çok güzel, çok faydalanılabilir bir şey fakat biz bunu nasıl kullanıyoruz? Gerçekten faydalanabiliyor muyuz?

Teknoloji bizden ne alıyor?

Bu soruların cevaplarını samimi bir şekilde verebildiğimiz zaman “teknolojinin bizim hayatımıza kattıkları mı var yoksa hayatımızdan çaldıkları mı?” daha net görebiliriz.

Henüz iki, üç yaşındaki çocukların ellerinde cep telefonları ya da tablet var annelerinin, babalarının ya da bakıcılarının susturucu olarak kullandığı silahları gibi. Bu çocuklardan okul çağına geldiklerinde yaşıtlarının olduğu sınıflarda arkadaşlarıyla uyum sağlamasını istiyor, canlı canlı ders anlatan öğretmeninin anlattıklarını anlamasını bekliyoruz. Kendilerini o kadar kötü ve mutsuz hissediyorlar ki toplumda, okul bitse de evde bağımlısı olarak büyüdüğümüz teknoloji denen bağımlılığın kucağına atsak diye dakikaları sayıyorlar. Aileden uzak, toplumdan uzak, sohbet etmekten bihaber odalarında bütün hayatlarını teknolojiye endeksli yaşayan bir nesil yetişiyor.



Oysa teknoloji çağına geçişteki beklentimiz bu muydu?

Aileler çocuklarını yetiştirirken eksik olduklarını hissettikleri noktalarda teknolojiyi kullansalardı. Öğretmenler dersleri anlatırken sözlü ya da yazılı anlatımda yeteri kadar aktaramadıklarını düşündükleri konuları slaytlarla, videolarla anlatmak için kullansalardı. Öğrenciler ödevlerini araştırmak, kendilerini geliştirmek daha fazla bilgi sahibi olmak için teknolojiyi kullansalardı. Çalışanlar işlerini bir adım daha öteye taşıyabilmek adına, ev hanımları mutfakta ya da çocuk yetiştirme konusunda kendini geliştirmek için kullansalardı. Teknoloji çağından daha fazla yarar sağlamış ve kendini geliştirmekte olan ülkeler arasında daha üst sıralara taşımış olmaz mıydık milletçe TÜRKİYE'mizi?

Hadi hep beraber şapkalarımızı önümüze alalım ve bir kez daha düşünelim madalyonun hangi tarafındayız?

Yazar: Azime Demirel

Teknoloji ile erken yaşta tanışma, Bilgiye kolay ve hızlı erişim, Dış dünyadan izole olma durumu, Technolojinin maruz kaldığı bağımlılık, Teknolojinin çocuk eğitiminde kullanılması, Sosyal iletişim bozuklukları, Öğretmenlerin teknolojiyi eğitim süreçlerinde kullanma, Konuların daha iyi anlaşılmasını sağlama, Teknolojiye duyulan bağımlılık ile bilgiye yöneliksiz kalma, Teknolojik araçların aşırı kullanımı, İşleri kolaylaştırma ve hızlandırma, Mental ve fiziksel sağlık sorunlarına neden olma, Teknoloji ile bilgiye ulaşma, Daha geniş bilgi yelpazesine ulaşma, Kütüphanelerden veya kitaplardan bilgi almayı durdurma, Teknolojinin iş hayatına entegrasyonu, Verimlilik ve kolay iş yapabilme, İşsizliğin ve iş güvencesizliğinin artması, Bilim ve teknoloji devrine geçiş, Toplumsal ve ekonomik gelişme, Geleneksel iş ve yaşam biçimlerinin yok olması, Teknoloji bağımlılığı, Çeşitli bilgi ve becerilerin edinilmesi, Sosyal ve duygusal problemlere yol açma, Eğitimde teknoloji kullanımı, Öğrenme ve öğretme süreçlerinin kolaylaşması, Yüz yüze etkileşimin azalması ve sosyal becerilerin gelişmemesi, Bilim, teknoloji ve eğitime yapılan yatırımlar, Küresel rekabette üstünlük sağlama, Sürekli teknolojik güncellemelere ve adaptasyona ihtiyaç duyulması
eğitim teknoloji eğitim ve teknoloji iienstitü enstitü eğitim teknolojisi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018
Bu görüntü, gömlek giyen bıyıklı bir adamın yakın çekimidir. Hafifçe gülümsüyor ve çenesi görünüyor. Yüzü siyah bir arka planla çerçevelenmiş ve gözleri, burnu ve ağzı net bir şekilde görülebiliyor. Bıyığı kıvrımlı ve uzun, üst dudağının üzerinden ağzının bir tarafına doğru uzanıyor. Giydiği gömlek çoğunlukla beyazdır ve yakası boynunun etrafında görünmektedir. Elleri görünmüyor, ancak resmin sağ üst köşesinde bir kişinin elinin bulanık bir resmi görülebiliyor. Bıyıklı adamın bu portresi, bir insanın yüzünü ve ifadesini gösteren harika bir örnektir.
4.8
(73)

Eğiticinin Eğitimi

7 Konu4 Saat
Adam şık, koyu gri bir takım elbise giymektedir. Düzgünce kesilmiş bir bıyığı var ve saçları yana doğru düzgünce taranmış. Gözleri sanki uzaklara bakıyormuş gibi ileriye odaklanmıştır. Yüzünde kendinden emin ve ciddi bir ifade vardır. Elleri kalçalarında gururlu bir duruşla dimdik ayakta duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor. Duruşu bir güç ve kontrol hissi yayıyor.Umur Çalıkoğlu
1616889
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464