AnasayfaBlogDünyanın En Değerli Markaları 
İş Hayatı

Dünyanın En Değerli Markaları 

22 Mayıs 2020
Bu fotoğraf, parlak mavi bir arka plan üzerinde çekilmiş, üzerinde belirgin bir ısırık izi olan beyaz bir elmayı göstermektedir. Elma hafif açılı bir yüzey üzerinde durmakta ve izleyicinin elmanın belirgin şeklini ve ısırık izinin dış hatlarını görmesini sağlamaktadır. Elmanın beyaz rengi, parlak mavi arka planla keskin bir kontrast oluşturarak resmin daha da parlak görünmesini sağlıyor. Sahne, fotoğrafın alt kısmında izleyicinin dikkatini elmaya daha fazla odaklamaya yardımcı olan beyaz bir çizgi ile çerçevelenmiştir. Fotoğrafın sağ üst köşesinde, mavi arka plan üzerinde küçük beyaz bir logo görülüyor. Genel olarak fotoğraf, akılda kalıcı bir ısırık izine sahip bir elmanın parlak ve canlı bir görüntüsünü yakalıyor.
MarkaKuruluş YılıFaaliyet Alanı
SAP1972Yazılım
General Elektrik1876Enerji, Sağlık, Havacılık, Gaz ve Petrol
Oracle1977Veritabanı ve Bulut Tabanlı Sistemler
Louis Vuitton1854Moda ve Giyim
Nike1964Spor Giyim ve Ekipmanları
Cisco1984Ağ Teknolojileri
Facebook2004Sosyal Ağ
Intel1968Yarı İletken Üretimi
IBM1911Bilişim Teknolojisi
Disney1923Eğlence ve Medya

Geçtiğimiz sene içinde dünyanın en değerli markaları açıklandı. Listenin açıklanmasının ardından yine bir sürpriz yaşanmadı. Listenin en dikkat çeken tarafı ise, teknoloji şirketlerinin sıralamada fazla olmasıydı. Teknoloji şirketlerinin önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği düşünülüyor. Kısacası dijital dünya büyüyor, geleneksel dünya ise küçülüyor. 

En değerli markaları birazdan sıralayacağız. Fakat öncelikle şuna değinmek isterim. Dönemimizin tamamen dijital çağa dönüşmesi markalara da yansıyor. Bu yansıma kimi şirketlerde olumlu, kimi şirketlerde olumsuz şekilde gözüküyor. Dijitale ayak uyduran şirketler büyümesini devam ettirirken dijitalin gerisinde kalanlar unutulmaya yüz tutmuş durumda. Buna en iyi örnek olarak Nokia şirketini gösterebiliriz. 

Bir zamanlar tüm dünyaya telefon konusunda ders veren şirketten şimdi eser yok. Halen faaliyetlerini sürdürse de eski günlerde olmadığı bir gerçek. Peki bu kadar devasa bir şirket nasıl oldu da çöküşün eşiğine geldi? Bence en önemli nedeni teknolojiye ayak uydurma konusunda geç kalması. Rakipleri kendini sürekli geliştirirken kullanıcılara yeteri kadar ürün ve hizmet sunamadı. Bazı konularda kendi işletim sistemi üzerinde ısrarcı olması şirketin neredeyse sonunu getirdi. 

Bana sorarsanız her zaman gelişime açık olmak gerekir. Günümüz şartları neyi gerektiriyorsa, onu uygulamak lazım. Bunu sadece büyük şirketler için düşünmeyebiliriz. Küçük ve orta ölçekli şirketler içinde aynı söylemler geçerlidir. Zamanın internete ve dijitale yönelmesi şirketler açısından önemlidir. Ticaret yapan bir kişinin şirketini internet ortamına taşımıyorsa, yok olmaya maalesef mahkumdur. E ticaret adı altında kullanıcılara hizmet veren şirketler ise, güçlerine güç katmaya devam ediyor. 

Dünyanın en iyi markaları olabilmek için çağı iyi takip etmek gerekir. Yeterince büyüdüm ve geliştim demek tamamen yanlıştır. Hiç sanmadığınız bir anda markanız tepetaklak olabilir. Nokia bunun canlı örneğidir. 

Dünyanın En Değerli Markaları Yarışı 

Dünyanın en iyi markaları arasında kıyasıya bir yarış olur. Araştırma şirketlerinin yaptığı değerlere kavuşabilmek için şirketler ekstra bir çaba göstermese de listede yer almak isterler. En değerli şirketler 2019 listesinde de bulunmak birçok firma için önemlidir. Interbrand’ın yaptığı uzun araştırmalar sonucunda da en iyi 100 şirket belirlendi. 

Yapılan yıllık anket sonucunda çok sürpriz yaşanmadı. Özellikle ilk 3 sırada yer alan şirketler konumunu korudu. Bizlerde en değerli markalar arasında ilk 20 sırayı sizler için derledik. 

Dünyanın En değerli 20 Markası 



SAP 

Almanya merkezli şirket, Avrupa’nın en büyük yazılım firmasıdır. Şirket 1972 yılında eski IBM çalışanları tarafından kurulmuştur. SAP, dünya genelinde 120’den fazla ülkede aktiftir. Dünyanın en değerli markaları arasında kendisine 20. sırada yer bulmuştur. 

General Elektrik 

General Electric şirket, uluslararası alanda pek çok sektörde faaliyet göstermektedir. Yenilenebilir enerji, sağlık, havacılık, gaz ve petrol gibi sektörlerde ciddi faaliyetleri bulunmaktadır. Şirketin ilk kurucusu ise, Thomas Edison. Edison şirketi Amerika da 1876 yılında kurmuştur. Tarihin önemli şirketleri arasında gösterilir. 

Oracle 

Oracle şirketi, veritabanı (database) ve bulut tabanlı sistemler konusunda başarılıdır. Bu başarısını en değerli markalar arasına girerek göstermeyi başarmıştır. Veri tabanı konusunda uzmanlaşmış şirket, kürsel bazda iyi bir konumdadır. 120 binden fazla çalışana istihdam sağlayan Oracle, 350 binden fazla müşteriye sahiptir. 145 ülkede de faaliyet göstermektedir. 

Louis Vuitton 

1854 yılında kurulan şirket giyim üzerine kurulu bir moda evinden oluşur. Daha çok Fransız moda evi olarak bilinmekte ve tanınmaktadır. 

Nike 

Amerika merkezli bir spor giyim markasıdır. Dünya pazarında oldukça kuvvetli olan bir şirkettir. Ayakkabı, spor ekipmanı ve spor giysileri satmaktadır. Şirket 25 Ocak 1964 yılında kurulmuştur. 

Cisco 

Cisco, ağ teknolojileri hizmeti veren bir firmadır. 1984 yılında Stanford Üniversitesi’nde bulunan Len Bosack ve Sandy Lerner tarafıdan kurulmuştur. İsmini San Francisco şehrinden almıştır. 

Facebook 

Çıktığı günden bu yana büyük sükse yapan şirket, dünyanın markaları arasına girmeyi başarmıştır. Kurucusu Mark Zuckerberg. Sosyal ağ 2006 senesinde faaliyetine başlamıştır. Aktif kullanıcı sayısı 2 milyardan fazla olduğu söylenmektedir. 

Intel 

Intel şirketi, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisidir. Gordon E. Moore şirketi 1968 yılında Amerika da kurmuştur. İsminin uzun hali ise şu şekildedir, Integrated Electronics. İlk piyasaya ise 1971 yılında çıkmıştır. Kuruluştan 3 sene sonra Intel 4004 mikro işlemcisiyle faaliyete başlamıştır. 

IBM 

dünyanın en büyük bilişim teknoloji şirketidir. dünya çapında oldukça fazla bilinen bir markadır. şirketin, 400 binden fazla çalışanı vardır. 170’den fazla ülkede ise hizmet vermektedir. faaliyet gösterdiği alanlar ise; yazılım, donanım, bilgisayar üretimi, sunucu servisleri, servis hizmetleri ve ar – ge. 

BMW 

Listenin içinde yer alan 3 otomobil firmasından biridir. Alman menşeili bir şirkettir. Şirket bir asırdan beri hizmet vermektedir. İlk kuruluş yılı 1916’dır. Firma aynı zamanda Mini ve Rolls – Royce şirketlerinin de sahibidir. 

Disney 

Şirketin asıl ismi, Walt Disney company’dir. 16 Ekim 1923 yılında kurulmuşur. Eğlence sektöründe faaliyet göstermektedir.  

McDonald’s 

Dünyanın en büyük fast – food zincirine sahip olan şirket. Dünyanın en değerli markaları arasında kendine 9. sırada yer bulmaktadır. Günde ortalama 69 milyon müşteriye hizmet vermektedir. Şirketin bünyesinde 2 milyondan fazla çalışanı bulunmaktadır. Dünyanın neredeyse her noktasında bir McDonald’s dükkanına rastlamak mümkün. 

Mercedes – Benz  

Almanya’nın en büyük otomotiv şirketi arasında gösterilmektedir. Listede BMW ile beraber yer alan iki Alman şirketidir. Mercedes – Benz, 1926 yılında Almanya’nın Stuttgart şehrinde kurulmuştur. 

Toyota 

Japonya menşeili otomotiv şirketidir. 2016 yılının verilerine göre şirket, dünyanın en büyük otomotiv firmasıdır. Kuruluş yılı ise 28 Ağustos 1937’dir. Birçok alanda farklı üretimler yapmaktadır. 

Samsung 

Dünyanın önemli elektronik cihazlar üreten şirketidir. Sadece akıllı telefon değil, farklı alanlarda üretim yapan bir firmadır. 1938 yılında Güney Kore de kurulmuştur. Beyaz eşya, bilgisayar, televizyon ve otomotiv gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. 

Coca – Cola 

Şirket, 8 Mayıs 1886 yılında kurulmuştur. Ana merkezi Amerika Birleşik Devletleri’ndedir. Dünyanın en çok tüketilen meşrubat ürünüdür. 2005 ile 2016 yılları arasında dünyanın en pahalı marka unvanına sahipti. 

Microsoft 

Bilgisayar yazılımları, bilişim hizmetleri, elektronik cihazlar ve kişisel bilgisayar üreten bir şirkettir. Çıkardığı ürünleri geliştirir lisanslar ve satar. Birçok marka gibi Amerika merkezlidir. Microsoft'un kurucu koltuğunda Bill Gates yer almaktadır.

Amazon 

Dünyanın en büyük e ticaret şirketi olarak bilinir. Satış hacmi ve piyasa değeri bakımından en büyük olma unvanına sahip olmuştur.  Şirket 5 Temmuz 1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulmuştur. Amerika da özellikle ciddi bir potansiyeli vardır. 

Google 

Google, dünyanın internete erişebilme noktasında en önemli konumda yer alan şirketidir. Kullanıcıların internet aramasını kolay şekilde yapmasını sağlar. Amerika da kurulan Google anonim şirkettir. 4 Eylül 1998 yılında kurulmuştur. 

Apple 

Geldik listenin 1 numarasına. Herkesin de şaşırmayacağı üzere dünyanın en değerli markaları arasında yine 1. sırayı Apple alıyor. Aslında birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alan şirketler hal hazırda yerini koruyabilmişler. Amerika menşeili şirket elektronik cihazlarla kendinden daha fazla söz ettirmiştir. Belli dönemlerde sattığı telefonlarla rekor kırmayı başarmıştır. Apple şirketinin kurucuları arasında ünlü isim Steve Jobs da yer almaktaydı. 

Dünyanın en değerli markaları nasıl belirlenmektedir? 

Dünyanın en değerli markaları belli bir araştırmalar sonucunda belirlenmektedir. Belli raporlar neticesinde belirlenen süreç içinde en değerli markalar seçilir. Genellikle belirlenen markalar 100 ya da 500 tane olarak açıklanır. 

Dünyanın en iyi markası hangi şirkettir? 

Dünyanın en iyi markası uzun süredir yerini değiştirmedi. Apple en değerli markalar arasında yine birincilik koltuğuna oturdu. Bu gidişle birinciliği kimseye vermeyecek gibi. 

Nokia şirketi listede neden yer bulamadı? 

Nokia'nın geleneksel düzeyde kalması en değerli markalar arasında girmemesine sebep olmuştur. Teknolojiye ayak uyduramaması ve geride kalması şirketi saf dışı itmiştir. Belli bir değeri olsa da artık büyük şirketler arasına girmesi zor gözüküyor. 

SAP, 1972, Yazılım, General Elektrik, 1876, Enerji, Sağlık, Havacılık, Gaz ve Petrol, Oracle, 1977, Veritabanı ve Bulut Tabanlı Sistemler, Louis Vuitton, 1854, Moda ve Giyim, Nike, 1964, Spor Giyim ve Ekipmanları, Cisco, 1984, Ağ Teknolojileri, Facebook, 2004, Sosyal Ağ, Intel, 1968, Yarı İletken Üretimi, IBM, 1911, Bilişim Teknolojisi, Disney, 1923, Eğlence ve Medya
dünyanın en değerli markaları en değerli markalar en değerli şirketler 2019 dünyanın en iyi markaları dünyanın markaları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, içinde bir fincan kahve bulunan beyaz bir kupanın yakın çekimini göstermektedir. Kupanın yanına bir pipet yerleştirilmiştir. Kupanın üzerinde uzun saçlı bir kadın logosu basılıdır. Arka planda bir fincanın bulanık görüntüsü görülüyor. Kupa görüntünün ortasında yer almakta ve açık renkli bir arka planla çevrelenmektedir. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler parlak ve canlı. Kupa parlak bir yüzeye sahip gibi görünüyor. Kupadaki kahvenin dumanı tütüyor gibi görünüyor ve pipet canlı bir sarı renkte.
Markalaşma

Marka Nedir? Marka Tescili Nedir?

06 Ocak 2020
Bir kara tahtanın üzerine birkaç renkli yapışkan not yerleştirilmiştir. Tahta koyu bir arka planla çevrilidir. Sol üstteki yapışkan not mor renktedir ve üzerinde siyah yazı vardır. Sağdaki bir sonraki yapışkan not mavidir ve üzerinde siyah yazı vardır. Onu siyah metinli kırmızı bir yapışkan not takip etmektedir. Bunların altında siyah metinli sarı bir yapışkan not vardır. En sağda siyah metinli mavi ve beyaz bir yapışkan not vardır. Son olarak, sağ üst köşede siyah metinli beyaz bir yapışkan not yer almaktadır. Tüm yapışkan notlar yazı tahtası üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilmiştir.
Satış - Pazarlama

Storytelling Nedir? Visual Storytelling Nedir?

11 Mart 2021
Üzerinde oklar olan bir hedefin yakın çekimi. Hedef, siyah çubuklarla kırmızı ve sarı bir arka plandan oluşuyor. Hedef bir stand üzerine yerleştirilmiştir ve ortasında mavi ve siyah çizgili bir nesne vardır. Arka plan açıktan koyuya geçiş yapan mavi ve beyaz bir gradyana sahiptir. Çerçevenin alt kısmında siyah bir nesnenin yakın çekimi vardır. Nesne, farklı yönleri işaret eden oklarla yuvarlak bir şekle sahiptir.
Marka Yönetimi

Marka Yönetimi Nedir?

06 Mayıs 2020