AnasayfaBlogDış Ticaret Danışmanı
Dış Ticaret

Dış Ticaret Danışmanı

06 Haziran 2021
Bir kişi ellerini uzatmış, altın renkli bir işaret tutarken görülüyor. İşaret dikdörtgen şeklindedir ve üzerinde birkaç sembol yazılıdır. Kişi, arka planda açık bir gökyüzü ve ağaçların olduğu bir açık hava ortamında durmaktadır. Kişi beyaz bir tişört ve kot pantolon giymektedir. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Ayaklarını hafifçe açarak durmakta ve bakışlarını tabelaya yöneltmektedir. Tabelanın altın rengi, ağaçların yeşiline ve gökyüzünün mavisine karşı öne çıkıyor. Bu görüntü, bir duruş sergileyen ve bir açıklama yapan birine ait ve altın rengi tabela da bu kişinin gücünün ve kararlılığının bir sembolü.
Dış Ticaret Danışmanının GörevleriDış Ticaret Danışmanı Olmak İçin Gerekli ŞartlarDış Ticaret Danışmanının İş Olanakları
ABD ve uluslararası gümrük düzenlemelerini yapma, nakliye ihtiyaçlarına ve ticaret yasalarına uyum sağlamaÜniversitelerde ilgili bölümlerden dört yıllık eğitim, Dış Ticaret sertifikasına sahip olmaOtomobil imalatı, elektronik ürünler, gıda ve tarım gibi çeşitli sektörler
Uluslararası yatırım fırsatları, rakip kurumlar ve iş uygulamalarını araştırmaLiderlik vasfına sahip olmalı, analitik düşünme becerisi sergilemeliDış ticaretle uğraşan işletmelerde, bankaların kambiyo departmanlarında, AB temsilciliklerinde çalışma imkanı
Kurum bilgilerinin gizliliğini koruma, yurt dışı finans piyasalarını araştırmaİyi derecede İngilizce bilmesi, seyahat engeli bulunmamalıGümrük komisyoncularında, nakliye firmalarında faaliyet gösterme imkanı
İthalat ve ihracatı düzenleyen yasal düzenlemelere uyum konusunda tavsiyelerde bulunmaAskeri yükümlülüğün tamamlanmış olması, Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerileriKüresel anlamda talep gören ürün ve hizmetlerin analizini gerçekleştirebilme
Veri tabanı sistemleri kullanımında yetkinlik göstermeUluslararası pazarı etkileyen dış politikalara hakim olmalıİş geliştirilmesi gereken yurt dışı şirketleriyle temas kurma

Dış ticaret danışmanı; ürünleri ithal ve ihraç eden yerli üreticilerin dış ticareti ile ilgili sorunları denetleyen kişiye verilen addır. ABD ve uluslararası gümrük düzenlemelerini yapar, nakliye ihtiyaçlarına ve ticaret yasalarına şirket çapında uyum sağlayan iç politikalar düzenler ve uygulamaya koyar. Prosedür kılavuzları hazırlayabilir. Farklı departmanlar için ticari uygunluk eğitim programlarını denetleyebilir. Belge kayıtlarını tutma ve raporlama yöntemleri oluşturabilirler.

Dış ticaret danışmanı; otomobil imalat ve elektronik ürünlerinden gıda ve tarıma kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösterebilir. Dış ticaret alanında yaşanan gelişmeler, bu alanda eğitim almak isteyen kişilerin sayısını da her geçen gün artmasına sebep olmaktadır.

Dış ticaret danışmanı nedir? Dış ticaret danışmanı olmak için hangi şartlar aranır? Dış ticaret danışmanının görev ve sorumlulukları nelerdir? Tüm bu detaylara sizler için hazırladığımız yazıdan yanıt bulabilirsiniz.

Dış Ticaret Danışmanı Nedir?

Dış ticaret danışmanı, kurum ve kuruluşların uluslararası pazarda faaliyet göstermeleri sırasında sahip oldukları uzmanlık bilgileri ile firmalara danışmanlık yapar. Dünya çapında ürün ya da hizmet satın alma ve satma imkanları, yurtdışı temasların nasıl yapılacağı ve uluslararası ticaret üzerine düzenlenmiş yasalar konusunda tavsiyeler verirler. Dış ticaret danışmanı olmak isteyen kişilerin üniversitelerde ilgili bölümlerden dört yıllık eğitim almaları gerekir. Bu bölümler; Dış Ticaret, İşletme, İktisat gibi alan ile ilgili bölümlerdir.

Bunun yanında çeşitli eğitim akademileri ve üniversiteler tarafından dış ticaret sertifika programları da düzenlenir. Bu programlara katılarak sertifika sahibi olabilirsiniz. Eğitim tamamlanmasıyla birlikte dış ticaret alanında faaliyet gösteren firmalara iş başvurusunda bulunabilirsiniz. İşverenler eğitimin yanın sıra bazı mesleki niteliklere sahip olunmasını da ister. Bu nitelikler hem adaylar arasında bir adım önde olmanızı sağlar hem de başarınız için önemli birer etken olarak değerlendirilir. Dış ticaret danışmanın sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Bir dış ticaret danışmanı risk analizi yapabilmelidir.

  • Uluslararası pazarı etkileyen dış politikalara hakim olmaları beklenir.

  • Veri tabanı sistemleri kullanımında yetkinlik gösterecek bilgiye sahip olmalıdır.

  • Liderlik vasfına sahip olmalı, gerekli durumlarda liderlik becerileri sergilemelidir.

  • Yoğun iş temposuna uyum sağlayabilecek fiziki yeterliliğe ve sabra sahip olmalıdır.

  • Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergilemelidir.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır. Problemler karşısında hızlı ve etkili çözümler üretebilmelidir.

  • Yabancı dil özellikle iyi derecede İngilizce bilmesi gerekir.

  • Seyahat engeli bulunmamalıdır.

  • Erkek adayların askeri yükümlülüğünü tamamlamış olması beklenir.

İlgili eğitim: Etkili Liderlik Eğitimi

Dış Ticaret Danışmanı Ne İş Yapar?

Dış ticaret danışmanlarının çeşitli görev ve sorumlulukları vardır. Bunlar kurumlara göre değişiklik gösterse de temel olarak belli başlı sorumlulukları aynıdır. Özel sektör ve kamu kurumlarına hizmet verebilen dış ticaret danışmanının mesleki görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Uluslararası iş geliştirme ve pazarlama hususlarında danışmanlık hizmeti vermeleri gerekir.

  • Danışmanlık verdikleri şirketin faaliyet gösterdiği ya da faaliyette bulunmayı düşündüğü yurt dışı finans piyasalarını araştırmalı ve gerekli bilgileri toplamalıdır.

  • Uluslararası yatırım fırsatları, rakip kurumlar ve iş uygulamalarını araştırmalı, bunlarla ilgili teklifler geliştirmeli ve yetkililere önerilerde bulunmalıdır.

  • İş geliştirilmesi gereken yurt dışı şirketleriyle nasıl temas kurulacağı hakkında firmalara destek hizmeti vermelidir.

  • Küresel anlamda talep gören ürün ve hizmetlerin analizini gerçekleştirmelidir.

  • İthalat ve ihracatı düzenleyen yasal düzenlemelere uyum gösterilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmaları gerekir.

  • Hizmet verilen kurum bilgilerinin gizliliğini korumakla yükümlüdür.

Dış Ticaret Danışmanı Maaşları

i̇yi bir meslek seçimi, insanların yaşamını sürdürmesi için büyük bir öneme sahiptir. bu sebeple de iki ya da dört yıllık üniversitelerde okunacak bölümlerin tercihi son derece dikkatle yapılmalıdır. çünkü yeterli araştırma yapılmadan tercih edilen bir bölüm, kişinin ömrü boyunca en büyük pişmanlığı da olabilir. bu noktada dikkat edilecek en önemli husus tercih edilecek bir bölüm hakkında doğru ve zamanında bir araştırma yapılmasıdır. dış ticaret bölümü de bu alana ilgisi olan kişiler tarafından özenle seçilmesi gereken bölümlerden biridir. çalışma imkanları oldukça geniştir.

Dış ticaret alanında eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler; dış ticaretle uğraşan işletmelerde, bankaların kambiyo departmanlarında, AB temsilciliklerinde, gümrük komisyoncularında, nakliye firmalarında faaliyette bulunabilir. Bunun yanında ilgili bölüm sınavlarında B karnesi alarak "Gümrük Müşavir Yardımcısı" unvanı alarak ta kariyerlerine devam edebilirler. Eğitimlerini tamamlayan öğrenciler özel dış ticaret firmalarında ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Kendi iş yerlerini kurup ülkemizin ihracat potansiyelini artıracak ticari faaliyetlerde de bulunan dış ticaret danışmanları bulunmaktadır. Dış ticaret danışmanının kazandığı maaş çalıştığı kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte eğitimi, sahip olduğu tecrübe ve mesleki nitelikleri de gelirine etki eden önemli unsurlardır. Bir dış ticaret danışmanı ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Yeni çalışmaya başlamış bir dış ticaret danışmanı en az 3.200 TL maaş kazanır.

  • Bir süre tecrübe edindikten sonra dış ticaret danışmanı ortalama 4.500 TL gelir elde etmektedir.

  • En fazla kazanan dış ticaret danışmanı ise 6.500 TL maaş alır. 

Dış Ticaret Danışmanı Nasıl Olunur?

Dış ticaret danışmanı olmak isteyen kişiler için dış ticaret bölümü bulunmaktadır. Bu bölüm, ön lisans programıdır ve süresi 2 senedir. Dış Ticaret bölümünü başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler, ÖSYM tarafından uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitimlerini 2 senelik eğitimden dört yıllık lisans eğitimine tamamlayabilirler. Öğrenciler, DGS sınavında başarılı olmaları halinde örgün öğretimde çeşitli bölümlerden eğitim alabilirler. Bunlar; uluslararası ticaret, lojistik, iktisat ve işletme gibi lisans programlarıdır.

Programda öğrenciler dış ticaret ve yönetim bilgilerine sahip olurlar. Ekonomi, hukuk, muhasebe, işletme, yabancı dil gibi derslerin yanında ağırlıklı olarak dış ticarete yönelik bilgilere de sahip olacakları dersler görürler. Öğrenciler staj yaparak iş deneyimi kazanabilir. Dış Ticaret bölümü geniş bir müfredata sahiptir. Çalışma yaşamının her aşamasında kullanılabilecek bilgilerin yer aldığı derslerden oluşmaktadır. Dış Ticaret bölümü dersleri okuldan okula farklılık gösterebilir.

ABD ve uluslararası gümrük düzenlemelerini yapma, nakliye ihtiyaçlarına ve ticaret yasalarına uyum sağlama, Üniversitelerde ilgili bölümlerden dört yıllık eğitim, Dış Ticaret sertifikasına sahip olma, Otomobil imalatı, elektronik ürünler, gıda ve tarım gibi çeşitli sektörler, Uluslararası yatırım fırsatları, rakip kurumlar ve iş uygulamalarını araştırma, Liderlik vasfına sahip olmalı, analitik düşünme becerisi sergilemeli, Dış ticaretle uğraşan işletmelerde, bankaların kambiyo departmanlarında, AB temsilciliklerinde çalışma imkanı, Kurum bilgilerinin gizliliğini koruma, yurt dışı finans piyasalarını araştırma, İyi derecede İngilizce bilmesi, seyahat engeli bulunmamalı, Gümrük komisyoncularında, nakliye firmalarında faaliyet gösterme imkanı, İthalat ve ihracatı düzenleyen yasal düzenlemelere uyum konusunda tavsiyelerde bulunma, Askeri yükümlülüğün tamamlanmış olması, Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerileri, Küresel anlamda talep gören ürün ve hizmetlerin analizini gerçekleştirebilme, Veri tabanı sistemleri kullanımında yetkinlik gösterme, Uluslararası pazarı etkileyen dış politikalara hakim olmalı, İş geliştirilmesi gereken yurt dışı şirketleriyle temas kurma
dış ticaret bölümü dış ticaret danışmanı ön lisans lisans Dış Ticaret Danışmanı nedir Dış Ticaret Danışmanı ne iş yapar Dış Ticaret Danışmanı nasıl olunur Dış Ticaret Danışmanı maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16611661
Bu görüntüde bir konteyner yığınının önünde gülümseyen bir kadın görülüyor. Bir depoda olduğu anlaşılan kadının geniş gülümsemesi halinden memnun ve mutlu olduğunu gösteriyor. Arka plandaki mavi ve turuncu tabela buranın bir işyeri olabileceğini gösteriyor. Kadının duruşu ve ifadesi coşku ve neşe yansıtıyor, bu da işine bağlı olduğunu ve yatırım yaptığını gösteriyor. Genel olarak, bu görüntü bir memnuniyet ve başarı hissi veriyor ve sıkı çalışma ve özveriyle elde edilebilecek başarının harika bir temsili.
Genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor, üzerinde beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Saçları orta uzunlukta ve sarı, gözleri ise koyu mavi. Kendinden emin bir şekilde duruyor, gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış. Kolları iki yanında, elleri yumruk şeklinde sıkılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış, ifadesi kararlı ve güçlü. Işığın içinde duruyor, figürü gölgelerle çerçevelenmiş ve gömleğinin beyazıyla vurgulanmış. Duruşu rahat ve bakışları kendinden emin. Hesaba katılması gereken bir güç, varlığı hem kendinden emin hem de güçlü.Gözde Engin
808464