AnasayfaBlogDavranışsal Mülakat İle Nasıl Başa Çıkarız?
Davranışsal Mülakat

Davranışsal Mülakat İle Nasıl Başa Çıkarız?

17 Mayıs 2019
Bir erkek ve kadın bir masanın önünde el sıkışıyor, her ikisi de gülümsüyor gibi görünüyor. Adamın üzerinde beyaz bir gömlek, kadının üzerinde ise mavi bir elbise vardır. Adam ellerini uzatıp almak isterken kadın ellerini önünde tutmaktadır. Kadının arkasında yeşil bir bitki ve arka planda bir bilgisayar ekranı var. Kadın da yakından gülümserken görülüyor, yüzü ışıkla aydınlatılmış. Sol tarafta, saçları yana doğru düzgünce taranmış olan adamın başının arkası görülüyor. Son olarak, gülümsemeye devam eden kadının göğsünün yakın çekimi görülüyor. Görüntü, tanışan iki kişi arasındaki güçlü bağın bir temsilidir ve odadaki duygu hissedilebilir.
Davranışsal Mülakat İpuçlarıAçıklamaÖrnek Sorular
İşe aşina olunGirdiğiniz iş hakkında bilgi edinme ve iş ilanını okuyarak hangi kişisel davranışların başarı için önemli olduğunu tespit etme.-
Becerilerinizi gösterinYeteneklerinizi ve deneyimlerinizi öz ve belirleyici şekilde anlatma.Yaptığınız yaratıcı bir şeyi anlatabilir misiniz?
Diğerlerinin yardımını kabul edinMüşteri veya patronlardan alıntılar yaparak, başkalarıyla çalışabilme ve takım çalışması yeteneklerini gösterme.Astlarınızın zayıf performansıyla nasıl başa çıktınız?
Yakın zamanlı örnekler kullanınDetaylı ve belirgin bir olayı kullanarak, maliyet veya zaman kazandırma gibi spesifik kazançları belirtme.Hızlıca aldığınız veya gurur duyduğunuz bir karar sürecini anlatabilir misiniz?
Pratik yapınHikayelerinizi gerçek ve kesin hale getirene kadar pratik yapma.Kararlı olmada yaşadığınız bir problemi anlatır mısınız?
Seçilen sorulara cevap vermeBir soruya cevap verirken takılıp kalırsanız, mülakatçıya o soruyu sonradan yanıtlayabileceğinizi bildirme.-
Karşılaşacağınız farklı sorular listesiFarklı davranışsal mülakat sorularına hazırlanma.İşi bitirmek adına şirket politikasını çiğnemek veya prosedürleri değiştirmek zorunda hissettiğiniz bir durumu anlatın.
Mülakat Teknikleri EğitimiMülakat becerinizi geliştirmek adına yeni teknikler öğrenme.-
Kişisel motivasyonMotivasyonunuzu artıracak faaliyetlerle ilgilenme.Zorluklara göğüs germek nedir bilir misiniz?
Kendinizi başkalarının yerine koymaEmpati yeteneğinizi kullanarak mülakatçının bakış açısını anlama.Mevcut pozisyonunuzda patronunuza danışmadan alabileceğiniz kararlar nelerdir?

Geleneksel bir iş mülakatında, mülakatçı daha fazla bilgi toplamak amacıyla açık uçlu mülakat soruları kullanarak başvuranın özgeçmişini gözden geçirir. Adaya sorulacak mülakat soruları önceden de tahmin edilebilir. 

Davranışsal mülakat ise, iş üzerinde nasıl performans göstereceğinizi ölçmek için tasarlanan standart bir mülakat yöntemidir. Bu tekniğin arkasındaki prensip, gelecek davranışın en iyi göstergesinin geçmiş davranış olduğu Bir davranışa dayalı mülakata hazırlık yapmak ürkütücü olabilir. 

Davranışsal Mülakat Hazırlığı İçin İpuçları

  • Davranışsal Mülakat için girdiğiniz işe aşina olun. Hangi kişisel davranışların anahtar başarı faktörleri olduğunu tanımlamak için iş ilanını okuyun. Müşteri mülakatları için şirketin web sayfasını ve onlar hakkında bulabileceğiniz herhangi bir harici bilgiyi araştırın. Farklı şirketlerin ve endüstrilerin farklı kişisel tavırlar gerektirdiğini unutmayın. Kendini yönetebilen farklı şirketler, farklı anlamlar taşıyor olabilir.

  • Yeteneklerinizi gösteren çeşitli becerilerinizi ortaya koyun. Öncelik eşsiz bir iş durum hikayesi olmalı. İyi bir hikaye iş ile alakalı olmayan deneyim ile birlikte ortaya çıkar. Örnekleri iş deneyiminizden veya kişisel hayatınızdan olabilir. Verdiğiniz her deneyim hakkında olabildiğiniz kadar belirleyici ve öz olun. 

  • Diğerlerinin size yardımcı olmasına izin verin, müşteri veya patronlarınızdan alıntılar yapın. Örneğin; “Patronum bana iyi bir performans değerlendirmesi verdi, bana söylenmeden işi bitirmiş olmam hoşlarına gitti.” Bu durum katkıyı kabul etme isteğinizi ve takım çalışması becerinizi ortaya koyan bir ifadedir.

  • Yakın zamanlı örnekler kullanın. Durum hakkında detay vermek için sorular sorulacağından dolayı, detayları daha belirgin bir olayı kullanmanız daha iyi olacaktır. Maliyet veya zaman kazandırma gibi spesifik kazançlar mülakatçıya sizin yetenekleriniz hakkında daha iyi bir fikir verecektir. Eğer spesifik ölçülebilir sonuçlar örneğinize uymuyor ise, süreci nasıl kolaylaştırdığınızdan veya üretkenlik problemlerini nasıl çözdüğünüzden bahsedebilirsiniz.

  • Hikayeleriniz gerçek ve kesin olana kadar pratik yapın. Bir davranışsal mülakat sizin marka olduğunuz bir pazarlama aktivitesine benzetilebilir. Mülakata sadece özgeçmişiniz veya geçmiş rolleriniz uygun olduğu için çağrılabilirsiniz. Unutmayın ki, sizi davranışsal mülakat sahnesinde diğer adaylardan ayıran en önemli şey, mülakatçının sizin şirketin kültürüne ve takımına uyum sağlayacağınızı düşünmesidir. 

  • Eğer bir soruya cevap verirken takılıp kalırsanız, mülakatçıya o soruyu şimdilik bırakıp, sonradan dönmek üzere bir sonrakine geçip geçemeyeceğinizi danışın.

Karşılaşacağınız Farklı Davranışsal Mülakat Soruları 

  • Başa çıkmanız gereken bir problemi düşünün ve onunla nasıl başa çıkabileceğinizi anlatın.

  • İşi bitirmek adına şirket politikasını çiğnemek veya prosedürleri değiştirmek zorunda hissettiğiniz bir durumu anlatın.

  • Geçmişte belirlediğiniz önemli bir amacı ve ona nasıl ulaştığınızı anlatın. 

  • İletişim kurması zor olan bir iş arkadaşı, müşteri veya satıcı örneği bulup, bu kişilerle nasıl başa çıkabileceğinizi anlatın.

  • İşi bitirmek adına şirket politikasını çiğnemek veya prosedürleri değiştirmek zorunda hissettiğiniz bir durumu anlatın.

  • Mevcut veya son işinizdeki sorumluluklarınızın genel bir tanımını verin.

  • İşinizde yaptığınız yaratıcı olan bir şeyi bana anlatın. Belirli bir örnek üzerinden yürüyün.

  • Hızlıca aldığınız veya gurur duyduğunuz bir karar sürecini anlatın.

  • Zorluklara göğüs germek nedir bilir misiniz? Bunu yapmanız gerektiği bir zamanı anlatın. 

  • Özellikle ilginizi çekmeyen bir iş yapmanız gerektiğinde, onunla nasıl başa çıktınız?

  • Üst seviyeden gelen bir politika değişikliği kararının sizin çalışmanıza engel olduğu dönemi anlatın. Bu durumla nasıl başa çıktınız?

  • Kararlı olmada yaşadığınız bir problem hakkında düşünün ve nasıl başa çıktığınızı anlatın.

  • Astlarınızın zayıf performansıyla başa çıkarken yaşadığınız deneyim nasıldı? Örnek verin.

  • Mevcut pozisyonunuzda patronunuza danışmadan alabileceğiniz kararlar nelerdir?

  • Son işinizde üstesinden gelmeniz gerektiği herhangi büyük bir engel aklınıza geliyor mu? 

Mülakat becerinizi geliştirmek ve yeni teknikler öğrenmek için, mülakat teknikleri eğitimi almak bu konuda kişiye çok fayda sağlar.

İşe aşina olun, Girdiğiniz iş hakkında bilgi edinme ve iş ilanını okuyarak hangi kişisel davranışların başarı için önemli olduğunu tespit etme, -, Becerilerinizi gösterin, Yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi öz ve belirleyici şekilde anlatma, Yaptığınız yaratıcı bir şeyi anlatabilir misiniz?, Diğerlerinin yardımını kabul edin, Müşteri veya patronlardan alıntılar yaparak, başkalarıyla çalışabilme ve takım çalışması yeteneklerini gösterme, Astlarınızın zayıf performansıyla nasıl başa çıktınız?, Yakın zamanlı örnekler kullanın, Detaylı ve belirgin bir olayı kullanarak, maliyet veya zaman kazandırma gibi spesifik kazançları belirtme, Hızlıca aldığınız veya gurur duyduğunuz bir karar sürecini anlatabilir misiniz?, Pratik yapın, Hikayelerinizi gerçek ve kesin hale getirene kadar pratik yapma, Kararlı olmada yaşadığınız bir problemi anlatır mısınız?, Seçilen sorulara cevap verme, Bir soruya cevap verirken takılıp kalırsanız, mülakatçıya o soruyu sonradan yanıtlayabileceğinizi bildirme, -, Karşılaşacağınız farklı sorular listesi, Farklı davranışsal mülakat sorularına hazırlanma, İşi bitirmek adına şirket politikasını çiğnemek veya prosedürleri değiştirmek zorunda hissettiğiniz bir durumu anlatın, Mülakat Teknikleri Eğitimi, Mülakat becerinizi geliştirmek adına yeni teknikler öğrenme, -, Kişisel motivasyon, Motivasyonunuzu artıracak faaliyetlerle ilgilenme, Zorluklara göğüs germek nedir bilir misiniz?, Kendinizi başkalarının yerine koyma, Empati yeteneğinizi kullanarak mülakatçının bakış açısını anlama, Mevcut pozisyonunuzda patronunuza danışmadan alabileceğiniz kararlar nelerdir?
davranışşal mülakat mülakat açık uçlu mülakat soruları mülakat soruları mülakat hazırlığı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.