AnasayfaBlogCorona Virüs Online Eğitimi Nasıl Etkiledi?
Eğitim

Corona Virüs Online Eğitimi Nasıl Etkiledi?

13 Mart 2020
Genç bir kadın bir dizüstü bilgisayarın önünde oturuyor, yüzü parlak ekran tarafından aydınlatılıyor. Üzerinde gri bir tişört ve mavi bir kot pantolon var ve uzun kahverengi saçları arkaya doğru toplanmış. Sağ elinde bir kalem tutuyor ve dikkatle yere bakıyor, gözleri ekrana odaklanmış. Sol eli sanki bir sonraki adımda ne yapacağına karar veriyormuş gibi mousepad'in üzerinde duruyor. Dizüstü bilgisayar, çarşafları hafifçe buruşmuş bir yatağın üzerinde duruyor ve odayı sıcak, sade bir atmosfer dolduruyor. Kadın kendini tamamen işine kaptırmış, konsantrasyonu hiç bozulmamış.
BaşlıkAçıklamaÖrnek
Corona Virüsün EtkisiCorona virüs tedbirleri sebebiyle eğitim sistemleri online eğitime taşındı.Üniversiteler ve okullar, fiziki eğitim yerine online eğitime geçiş yaptı.
Online EğitimÖğrenci ve öğretmenlerin fiziki bir derslikten bağımsız olarak internet bağlantısı yoluyla bir araya gelerek uygulanan ders sistemidir.Üniversiteler ve okullar, yazılı dosyalar, videolar ve canlı dersler ile online eğitim sunar.
Canlı DerslerÖğretmenler, sanal bir sınıf oluşturarak öğrencileri derse katılmaya teşvik eder.Zoom ya da Google Meet platformları üzerinden canlı dersler verilir.
Uzaktan EğitimZaman ve mekan sınırlaması olmadan, teknolojinin de entegre edildiği bir eğitim sistemi.Açıköğretim programları, bu yöntemi kullanmaktadır.
Eğitim TeknolojisiOnline eğitim, eğitim teknolojisinin geliştirilmesi ve adapte edilmesi sayesinde mümkün oldu.Edmodo, Moodle gibi platformlar online eğitimde kullanılır.
Online Eğitimin FaydalarıElde edilen verilere göre, online eğitim, öğrencilere daha fazla esneklik ve öğrenme hızını kontrol etme imkânı sağlar.Öğrenci, dersine istediği zaman ve yerde giriş yapabilir.
Eğitimdeki DeğişimKlasik eğitim modellerinin yerini, giderek artan bir biçimde, online eğitim modelleri alıyor.Online eğitim, daha interaktif ve öğrenci merkezli bir öğrenme deneyimi sunar.
Eğitimdeki ZorluklarOnline eğitim, özellikle internet erişimi veya teknik beceri eksikliği olan öğrenciler için zorluklar oluşturabilir.Kırsal bölgelerdeki öğrenciler için internet bağlantısı genellikle bir sorun oluşturur.
Gelecekteki Eğitim ModelleriUzaktan eğitim ve online öğrenme, ilerideki eğitim modellerini şekillendirecek gibi görünüyor.Sanal gerçeklik ve yapay zeka, eğitimde bir sonraki adım olarak görülüyor.
Eğitim StandartlarıOnline eğitimin, klasik öğrenme ile eşit değerde olduğunu ve akademik standartların yerine getirilmesi gerektiğini unutmayın.Online dersler, özel eğitim değerlendirme araçları ile değerlendirilir.

Corona virüsün ülkemizde tespit edilmesinin ardından en çok konuşulan konulardan biri okulların durumunun ne olacağıydı. Üniversiteler dahil eğitime ara verilmesi ile ilgili açıklamalar gelmeye başladı. Ancak önlem amaçlı yapılan bu süreçte 2-3 hafta gibi uzun süreli bir tatilin tüm eğitim programlarını değiştirecek olması sebebiyle farklı çözüm arayışlarına gidildi. Bu çözümlerin en dikkat çekeni ise eğitim sürecinin aksamaması için kullanılması planlanan online eğitim oldu.

Teknolojinin ve internetin eğitim alanında getirdiği değişimlerin başında online eğitim ya da bir diğer adıyla uzaktan eğitim geliyor. Bu zamana dek yakın geleceğin etiğim modeli olarak tanımlanan ve giderek örgün eğitimin yerini alabileceği yönünde görüşlerin olduğu uzaktan eğitim modeli, hali hazırda kullanılan bir yöntem. Uzaktan eğitim veren üniversiteler olduğu gibi sertifika alabildiğiniz mesleki anlamda ve kariyer anlamında sizi geliştirebilecek pek çok online eğitim kursu da mevcut. Üstelik her geçen gün online eğitim alan öğrenci sayısı da giderek artıyor.

Devlet okullarında belirli bölümler için uygulanan online eğitim sistemi giderek yaygınlaşan ancak henüz gelişmekte olan bir eğitim modeli. Bir anlamda verim açısından test aşamasında sayabileceğimiz bu sistem Corona Virüs tedbirleri kapsamında çok daha yaygın bir kullanım alanına sahip olacak. Klasik eğitim sunan ilköğretim, lise ve üniversitelerin tebdir amaçlı olarak fiziki bir ortamda ders görmelerinin sakıncalı olabileceği sebebiyle ortalama 3 hafta sürecek tatil süreçleri online eğitim ile devam edecek. Böylelikle herhangi bir mağduriyet yaşanmadan eğitim dönemi tamamlanabilecek. Peki nedir bu online eğitim? Okula gitmeden nasıl ders yapılacak? Bu dersler gerçekten etkili olabilir mi? Bu soruların cevapları ve daha fazlası için online eğitim modelini detaylı olarak inceleyelim.

Online Eğitim Nedir?

online eğitim için çevrim içi eğitim, uzaktan eğitim gibi farklı adlandırmalar da var. sonuç olarak hepsi temelde aynı şeyi anlatıyor. ders almak için bir yere gitmenizi gerektirmeyen bir eğitim modelinden bahsediyoruz. kaldı ki açık öğretim sisteminden bildiğimiz bir yöntem. ancak çok önemli bir farkla. o halde online eğitim nedir dediğimizde en genel ifadeyle öğrenci ve öğretmenlerin fiziki bir derslikten bağımsız olarak internet bağlantısı yoluyla bir araya gelerek uygulanan ders sistemidir şeklinde tanımlayabiliriz. yani değişen tek şey bilginin aktarım şekli ve materyalleridir. bunun dışında online eğitimin klasik eğitimden bilgi niteliği açısından bir farkı yoktur.

Online eğitim video, ses, grafik, yazılı dosya gibi materyaller ile bilgiyi öğrenciye internet üzerinden hızlı bir şekilde aktaran bir sistem. Yazının başlarında bu sistemin her geçen gün daha fazla kullanılmakta ve aynı zamanda teknolojiye paralel olarak gelişmekte olduğundan bahsetmiştik. Bugün gelinen noktada uzaktan eğitim modeli canlı ders olanakları ile klasik yöntemle birebir bilgi vermekle kalmıyor; tıpkı fiziki bir sınıf ortamındaymış gibi evinizden bir derse dahil olmanızı da sağlıyor.

Online Eğitimde Canlı Dersler Nasıl Yapılır?

Online eğitim ve canlı dersler sayesinde teknoloji araçlarıyla öğrenci ve eğitmeni bir araya getiriyor. Canlı ders dediğimiz sistemde eğitmen, 1 dakika gibi kısa bir sürede geleneksel eğitimdeki bir sınıftan çok daha farklı olarak sanal bir sınıf oluşturup öğrencileri derse davet edebiliyor.

İnteraktif ve verimli bir öğrenme imkânı sunan uzaktan eğitimde canlı ders sırasında eğitmen sanal bir tahta üzerinde o anki konuyla ilgili her şeyi yazarak rahatlıkla ders anlatabiliyor. Aynı zamanda eğitmen, elinde hazır olan dersle ilgili dokümanı da öğrencilerle gerek ders sırasında gerek ders sonrasında paylaşarak anlattığı konunun veya dersin pekişmesine yardımcı oluyor. Dilerse eğitmen, öğrencileri o an sözlü sınava tabi tutabiliyor ya da kısa süreli anket tarzında sorular hazırlayarak öğrencinin cevaplamasını bekliyor. Aynı şekilde öğrenciler de konuyla ilgili eş zamanlı olarak sormak istedikleri soruları öğretmene iletebiliyor.



Uzaktan Eğitim Nedir?

Uzaktan eğitim zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın örgün eğitime alternatif olarak doğan ve günümüzde teknolojinin de entegre edildiği eğitim öğretim sistemidir. Uzaktan eğitimin ortaya çıkışına baktığımızda tarih aslında bizi 1700’lü yıllara yani 18. Yüzyıla götürüyor. 18. yüzyıldan bu yana dört farklı evrede gerçekleşen uzaktan eğitim yani e-learning, ilk evrede yazışma aracılığıyla başlamışken 20.yüzyılda radyo ve televizyonların ortaya çıkmasıyla birlikte yazışma sisteminden bambaşka bir sisteme geçmiştir. 1960 ve 70’li yıllarda Açıköğretim fakültelerinin oluşmasıyla birlikte uzaktan eğitimde farklı bir dönem başlamıştır. 1980’li yıllardan 1990’lı yıllara kadar ise telekonferans ile uzaktan eğitim devam etmiştir.

Uzaktan eğitim temelinde aslında çok da yabancı olduğumuz bir sistem değil. Lise ve üniversite sisteminde uygulanan açık öğretim modelini hepimiz biliyoruz. Herkesin zamana, mekana ve biraz da maddiyata bağlı olarak yararlanamadığı klasik öğretime bir alternatif olarak geliştirilen bu sistemin teknoloji ile evrilmiş modeline uzaktan eğitim diyoruz. Hatta günümüzde açık ve uzaktan eğitim veren üniversiteler de bulunmakta.

İnternetin ve bilgisayarın doğuşundan ve yaygınlaşmasından sonra gelişen teknolojiyle birlikte hız kazanarak 1990’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulamaları başlayan ve e-learning olarak tanımlanan bu sistem bugün ülkemizde de uygulanmakta ve hızla gelişmektedir.

Uzaktan Eğitimin Öğrenme Sürecinde Artıları Nelerdir?

Teknolojinin günümüze kadar her an değişmesi ve gelişmesi uzaktan eğitimin de gelişmesini sağlayarak bilgisayarlarımızdan hatta elimizden hiç düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızdan da her ortamda ve her zaman uzaktan eğitim almamızı desteklemektedir. Örgün eğitime göre oldukça avantajları bulunan uzaktan eğitimin bize ne gibi bir yararı var biraz ona göz atalım.

  • Eğitimin online platforma taşınmasıyla artık uzaktan eğitimin e-eğitim haline gelmesi öncelikle eğitim alamayanların en büyük yardımcısı olduğundan bireyin konforlu ve rahat olduğu her zaman diliminde öğrenim görmesini sağlar.

  • Bir işte çalışıyorsanız ya da çocuklarınıza bakıyorsanız uzaktan eğitim aldığınızda esnek zamanlarda eğitim görmeniz uzaktan eğitimin sağladığı en büyük faydalardan bir tanesi.

  • Belli bir kariyer hedefine sahipseniz uzaktan eğitim veren üniversitelerde önlisans, lisans ya da lisansüstü eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.

  • E-eğitim örgün eğitime göre ulaşım ve barınma açısından da avantajlı. Şöyle ki, uzaktan eğitim ile öğrenim sürecinde olduğunuzda örgün eğitim gören ve şehir dışında okuyan bir öğrenciye göre hem ulaşım hem de yemek ve barınma açısından da harcamalar yapmazsınız. Bütçenize olumlu katkı sağlar.

  • Canlı ders sırasında eğitmene o anda anlamadığınız noktaları yazılı veya sözlü olarak iletebilir eğer canlı derse yetişemeyip dersi videodan izliyorsanız kafanıza takılan noktada videoyu tekrar tekrar durdurup ilerletebilirsiniz.

  • Uzaktan eğitim size öğrenme konusunda özgürlük sağlar. Yaş, fiziki bir engel, zaman gibi klasik eğitimdeki şartların ortadan kalkması ile bir anlamda yaşam boyu öğrenmenin kapılarını açar.

  • Teknoloji ile birlikte online platformda kişisel gelişim eğitimlerinden mesleki eğitimlere ve yabancı dil eğitimlerine kadar pek çok alanda açılan online eğitim kursları ise dilediğiniz her konuda eğitim alabilme ve başarılı olmanız halinde sertifika ile bilginizi belgelendirme şansını sunar.

  • Derslerden geri kalmak gibi bir kaygınız yoktur. Hastalık, trafik gibi zamana bağlı koşulların ortadan kalkması bu tarz streslerden uzak bir öğrenim sağlar.

Online eğitim hali hazırda bilinen ve özellikle sertifika programları kapsamında yaygın olarak tercih edilen bir sistemdir. Bugün tüm dünyada ve ülkemizde de yaşanan Corona virüs tehlikesine karşı ise online eğitimin klasik öğrenim sürecinin aksamaması için uygulanan bir model olarak önümüzdeki günlerde çok daha geniş kapsamlı uygulanabileceğini söyleyebiliriz.

Corona Virüsün Etkisi, Corona virüs tedbirleri sebebiyle eğitim sistemleri online eğitime taşındı, Üniversiteler ve okullar, fiziki eğitim yerine online eğitime geçiş yaptı, Online Eğitim, Öğrenci ve öğretmenlerin fiziki bir derslikten bağımsız olarak internet bağlantısı yoluyla bir araya gelerek uygulanan ders sistemidir, Üniversiteler ve okullar, yazılı dosyalar, videolar ve canlı dersler ile online eğitim sunar, Canlı Dersler, Öğretmenler, sanal bir sınıf oluşturarak öğrencileri derse katılmaya teşvik eder, Zoom ya da Google Meet platformları üzerinden canlı dersler verilir, Uzaktan Eğitim, Zaman ve mekan sınırlaması olmadan, teknolojinin de entegre edildiği bir eğitim sistemi, Açıköğretim programları, bu yöntemi kullanmaktadır, Eğitim Teknolojisi, Online eğitim, eğitim teknolojisinin geliştirilmesi ve adapte edilmesi sayesinde mümkün oldu, Edmodo, Moodle gibi platformlar online eğitimde kullanılır, Online Eğitimin Faydaları, Elde edilen verilere göre, online eğitim, öğrencilere daha fazla esneklik ve öğrenme hızını kontrol etme imkânı sağlar, Öğrenci, dersine istediği zaman ve yerde giriş yapabilir, Eğitimdeki Değişim, Klasik eğitim modellerinin yerini, giderek artan bir biçimde, online eğitim modelleri alıyor, Online eğitim, daha interaktif ve öğrenci merkezli bir öğrenme deneyimi sunar, Eğitimdeki Zorluklar, Online eğitim, özellikle internet erişimi veya teknik beceri eksikliği olan öğrenciler için zorluklar oluşturabilir, Kırsal bölgelerdeki öğrenciler için internet bağlantısı genellikle bir sorun oluşturur, Gelecekteki Eğitim Modelleri, Uzaktan eğitim ve online öğrenme, ilerideki eğitim modellerini şekillendirecek gibi görünüyor, Sanal gerçeklik ve yapay zeka, eğitimde bir sonraki adım olarak görülüyor, Eğitim Standartları, Online eğitimin, klasik öğrenme ile eşit değerde olduğunu ve akademik standartların yerine getirilmesi gerektiğini unutmayın, Online dersler, özel eğitim değerlendirme araçları ile değerlendirilir
online eğitim corona virüs online eğitim nedir online eğitim sistemi çevrimiçi eğitim uzaktan eğitim
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam mavi ve beyaz desenli bir sandalyede oturmuş, ellerini kalçalarına dayamış. Üzerinde desenli bir cebi olan açık mavi bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon var. Bakışları dosdoğru ileriye odaklanmış, ifadesi soğukkanlı. Arka planda bir adamın kolunun yakın çekimi ve içinde bulanık bir bitki görüntüsü olan bir saksı var. Genel olarak, sandalyede oturmuş, derin düşüncelere dalmış gibi görünen bir adamın resmi bu.
Online Eğitim

Online Eğitim Nedir?

16 Mart 2018
Bir kadın masada oturmuş, ellerini önündeki dizüstü bilgisayar ve kitabın üzerine koymuş. Beyaz bir bluz ve gözlük takmış, siyah saçlarını arkaya toplamış. Başını hafifçe eğmiş, dizüstü bilgisayarda bir şeyler yazıyor ya da daktilo ediyor gibi görünüyor. Yanındaki masada kahverengi kapaklı siyah bir kitap ve üzerinde siyah bir daire olan beyaz bir kulaklık vardır. Sol elinde, ucu dizüstü bilgisayarın kenarına dayalı bir kalem var. Fotoğrafın odağında kadın, dizüstü bilgisayarı ve yazdığı kitap var.
Online Eğitim

Türkiye'de Online Eğitim

07 Ağustos 2018
Bir kadın dizüstü bilgisayarına bakıyor, yüzü ekran tarafından aydınlatılmış. Elindeki işe konsantre olurken ağzı hafifçe açık. Sağ elinde kırmızı bir kahve fincanı tutmaktadır. Yüzü yakından çekildiğinde burnu ve ağzı ortaya çıkıyor, gözleri dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor. Yüzünü çerçeveleyen kısa saçları görünür. Elinin yakın çekiminde kahve fincanını tutan narin parmakları görülüyor. Eli dizüstü bilgisayara yakın, ekranın yanında konumlanmış. Genel olarak, kadın dizüstü bilgisayara odaklanmış ve onunla ilgileniyor.
Online Eğitim

Gitmedim Görmedim Online Eğitim Aldım

29 Ağustos 2018