AnasayfaBlogÇingene Kızı'nın Anavatana Dönüşü
Etkili İletişim

Çingene Kızı'nın Anavatana Dönüşü

12 Aralık 2018
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam bir elinde pembe bir dosya klasörü tutuyor. İçindeki kâğıtlara bakarken diğer eliyle dosyayı işaret etmektedir. Beyaz gömleği ve bilekliği yakın çekimde görülebilmektedir. Dosya klasörü çeşitli kâğıt ve belgelerle doludur. Adam kararlı ve ciddi görünüyor, muhtemelen dosyanın içindekileri düşünüyor. Kravatı çekimin odak noktasıdır, kumaşı ve deseni çekimde görülebilir. Adam iyi aydınlatılmış bir alanda durmaktadır ve arka plan odak dışıdır.
OlayTarihÖnemli Notlar
Büyük İskender’in generali tarafından Selevkeia Euphrates kentinin kurulmasıMÖ 300Kent, daha sonra Roma’ya bağlanarak adı 'Zeugma' olmuştur.
Zeugma Mozaikleri’nin kurtarılması1998Bu süreçte Çingene Kızı mozaik eseri bulunmuştur.
Çingene Kızı mozaiğinin tanınması ve Zeugma Antik Müzesi’nde sergilenmeye başlanması1998Çingene Kızı, büyük gözleri ve saçındaki bandaj ve küpeleri nedeniyle bu isimle anılmaya başlanmıştır.
Zeugma’daki mozaiklerin Amerika’ya kaçırılması1960Bu mozaikler Bowling Green Devlet Üniversitesi tarafından satın alınmıştır.
Çalıntı parçaların anavatanına geri dönüşü için çalışma başlatılması2012Bu çalışmalara Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin öncülük etmiştir.
Çingene Kızı mozaik eserinin anavatanına dönüşü26.11.201812 parça getirilip Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenmeye başlanmıştır.
Zeugma Antik kenti nerededir?-Bugün Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepelerin üzerine kurulu kenttir.
Çingene Kızı sergilendiği korunaklı odada gözleri siz takip eder.-Odanın neresine giderseniz gidin, gözleri ile sizi takip ediyor bu gizemli kız.
Çingene kızının çalınma süreci1960Çingene kızının üstündeki sütun nedeniyle çalarken fark edilmedi.
Çingene kızının tam hali hiçbir zaman öğrenilemeyecek.-Kaç parçasının kayıp olduğuna dair bir bilgi olmadığı için.

Milattan Önce 300 yılında Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştu. Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştı.

Böylece kent, Roma’ya bağlanmış ,adı köprü anlamına gelen "Zeugma" olarak değişmişti. Zeugma Antik Kenti, bugün Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kenttir. Roma zamanında kent; sanatta çok ilerlemiş, zengin villalarda boy gösteren mozaiklerle eşsiz bir örnek sergilemiştir.

1998 yılında, Zeugma Mozaikleri’nin kurtarılması çalışmasında, kazı esnasında dere yatağında enkazlar arasında bir sütunun kaldırıldığı an, bu güzeller güzeli gizemli mozaikle karşılaşıldı.

Büyük gözleri, saçındaki bandaj ve küpeleri nedeniyle çingene kızına benzetildiğinden adı da böyle kalmış ve Zeugma Antik Müzesi’nin baş tacı olmuştur. Ben de 17 Haziran 2018 tarihinde Antep’e gittiğimde görme fırsatı bulmuştum bu nadide parçayı. Rehberimiz, çingene kızı mozaiğinin sergilendiği korunaklı odaya bizleri bilgilendirerek götürmüştü, odanın içine girdiğimizde, bu değerli mozaiğin flaşlardan etkilenmemesi için, flaşsız bir şekilde fotoğraf alabileceğimiz konusunda özellikle uyarmıştı. Bir mozaiğin neden bu kadar nadide ve değerli olduğunu, çingene kızının gözlerine bakınca anladım. Odanın neresine giderseniz gidin, gözleri ile sizi takip ediyor. Buğulu ve bir o kadar da gizemli bir bakışı var çingene kızının.

Hal böyle olunca, elin ecnebisi bu durumu bizden daha önce anlamış olacak ki, Romalıların zengin villalarını süsleyen mozaikler 1960 yılında ABD’ye kaçırılmış.

Bowling Green Devlet Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında satın alınarak o tarihten bu güne üniversitede sergileniyormuş. Çingene kızının üstündeki sütun nedeniyle çalarken fark edilmediği anlaşıldığında, çalıntı parçaların anavatanına geri getirilmesi için 2012 yılında çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmalar artık nihayete erdi. 26.11.2018 tarihinde kayıp 12 parça ABD’den alınarak anavatanı Türkiye’ye getirildi.

Parçaların çalınma sürecini anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; "Amerika gezimizde, 'siz üniversitesiniz, dünyaya örnek olun" dedik. Yine 'dünyanın en güzel eserinin ve roma döneminin en güzel eserlerinin anavatanına dönmesine siz destek olun ki dünyaya bunun kanıtlanabileceğini gösterelim' dedik ve teklifimizi kabul eden üniversite rektörüne ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Anavatanı Türkiye’ye getirilen mozaiklerin 6'sında kuş, 1'inde tavus kuşu, 2'sinde tiyatral mask, 2'sinde mitolojik karakterler ve bir parçada da "Belkıs" olarak isimlendirilen kadın figürü yer alıyor. Mozaiğin 12 parçası birleştiğinde; Roma dönemi villalarında sergilenen mozaikler daha net görülecek. Ancak kaç parçasının kayıp olduğuna dair herhangi bir bilgi olmadığından dolayı mozaiğin tam hali hiçbir zaman bilinemeyecek.

Zeugma Antik Kenti Nerededir?

Zeugma Antik Kenti, bugün Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kenttir. Roma zamanında kent; sanatta çok ilerlemiş, zengin villalarda boy gösteren mozaiklerle eşsiz bir örnek sergilemiştir.

Zeugma Antik Kenti Ne Zaman Naman Bulundu?

1998 yılında, Zeugma Mozaikleri’nin kurtarılması çalışmasında, kazı esnasında dere yatağında enkazlar arasında bir sütunun kaldırıldığı an, bu güzeller güzeli gizemli mozaikle karşılaşıldı.

Çingene Kızı Anavatanına Ne Zaman Dönüştü?

Çingene kızının üstündeki sütun nedeniyle çalarken fark edilmediği anlaşıldığında, çalıntı parçaların anavatanına geri getirilmesi için 2012 yılında çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmalar artık nihayete erdi. 26.11.2018 tarihinde kayıp 12 parça ABD’den alınarak anavatanı Türkiye’ye getirildi.

Büyük İskender’in generali tarafından Selevkeia Euphrates kentinin kurulması, MÖ 300, Kent, daha sonra Roma’ya bağlanarak adı 'Zeugma' olmuştur, Zeugma Mozaikleri’nin kurtarılması, 1998, Bu süreçte Çingene Kızı mozaik eseri bulunmuştur, Çingene Kızı mozaiğinin tanınması ve Zeugma Antik Müzesi’nde sergilenmeye başlanması, 1998, Çingene Kızı, büyük gözleri ve saçındaki bandaj ve küpeleri nedeniyle bu isimle anılmaya başlanmıştır, Zeugma’daki mozaiklerin Amerika’ya kaçırılması, 1960, Bu mozaikler Bowling Green Devlet Üniversitesi tarafından satın alınmıştır, Çalıntı parçaların anavatanına geri dönüşü için çalışma başlatılması, 2012, Bu çalışmalara Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin öncülük etmiştir, Çingene Kızı mozaik eserinin anavatanına dönüşü, 26112018, 12 parça getirilip Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenmeye başlanmıştır, Zeugma Antik kenti nerededir?, -, Bugün Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepelerin üzerine kurulu kenttir, Çingene Kızı sergilendiği korunaklı odada gözleri siz takip eder, -, Odanın neresine giderseniz gidin, gözleri ile sizi takip ediyor bu gizemli kız, Çingene kızının çalınma süreci, 1960, Çingene kızının üstündeki sütun nedeniyle çalarken fark edilmedi, Çingene kızının tam hali hiçbir zaman öğrenilemeyecek, -, Kaç parçasının kayıp olduğuna dair bir bilgi olmadığı için
Çingene Kızı döndü çingene kızı çingene mozaik
Resimdeki kadın gülümsüyor ve gözlük takıyor. Omuz hizasında kahverengi saçları ve kendinden emin bir ifadesi var. Çenesi hafifçe yukarı doğru eğik ve gözleri kameraya dönük. Üzerinde beyaz yakalı bir gömlek ve omuzlarına dökülmüş desenli pembe bir eşarp var. Gözlükleri açık çerçeveli ve yanaklarında hafif bir allık var. Dudakları, yüzünde görülen aynı sıcak gülümsemeyle hafifçe ayrılmış. Elleri kucağında dinleniyor ve duruşu rahat ve açık. Resmin arka planı soluk mavidir.
Merve Şahan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Birçok konuyla ilgili deneyimlerini, araştırmalarını blog yazılarıyla aktarmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz elbise gömleği giymiş ve siyah kravat takmış bir adam ağzı açık ve sıkılı yumruğunu havaya kaldırmış bir şekilde duruyor. Yüz ifadesi şaşkınlık, şok ve öfkeden oluşuyor. Gözleri geniş ve kaşları çatıktır. Kolları gergin ve harekete hazırdır. Kravatı desenli ve düğümü belirgin. Gömleğinin düğmeleri çözülmüş ve göğsünün bir kısmı ortaya çıkmış gibi görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı.
Stres Yönetimi

5 Adımda Öfke Kontrolü

30 Ekim 2019
Koyu renk saçlı bir kadın açık renkli bir arka plan üzerinde duruyor. Gözleri açık, dümdüz karşıya bakıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Saçları geriye doğru toplanmış ve kulaklarının arkasına sıkıştırılmış. Yüksek yakalı ve uzun, kabarık kollu sade siyah bir elbise giyiyor. Teni açık ten renginde ve makyajı ince ve doğal. Elleri önünde kenetlenmiş ve duruşu rahat. Kendinden emin ve sakin görünüyor.
Başarılı İnsanlar

Tutkusu Uğruna Sınırları Yıkan Kadın: Afife Jale

20 Aralık 2020
Bir masanın etrafında kağıt, dizüstü bilgisayar ve diğer nesnelerle oturan bir grup insan. Kameraya en yakın kişi kıvırcık saçlı, beyaz gömlekli ve dikkatle dizüstü bilgisayara bakan bir kadın. Kadının yanında ise yüzünde gülümsemeyle bilgisayar ekranına bakan bir adam var. Önlerindeki masa kâğıtlarla, etiketli pembe bir kutuyla ve siyah beyaz çizgili bir nesneyle doludur. Arka planda, kırmızı ve sarı bir nesnenin bulanık bir görüntüsü vardır. Odadaki herkes odaklanmış ve derin bir konsantrasyon içinde, işlerini bitirmeye hevesli.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

26 Temmuz 2021
Bir kadın bir çıkıntının üzerinde bacak bacak üstüne atmış oturuyor. Üzerinde siyah bir gömlek ve beyaz bir pantolon var. Uzun, koyu renk saçları sırtından aşağı dökülmekte ve uzaklara bakmaktadır. Arkasında, siyah zemin üzerinde beyaz bir daire bulunan bir tabela görülüyor. Kadın odaklanmış ve rahatlamış görünüyor, düşünmek için bir an ayırıyor. Aşağıdaki bilinmezlikten korkmadan çıkıntının tepesinde oturuyor. Varlığı hem sakinleştirici hem de gizemli, izleyiciye huşu hissi veriyor.
Online Eğitim Deneyimi

Neden Online Eğitim Tercih Ediyorum?

21 Temmuz 2018