Günümüz insanoğlu gelişen endüstri faaliyetleri ile birlikte doğayı kirletmektedir. Endüstrileşme oranının her geçen gün artması, demografik olarak kontrolsüz nüfus artışı, çarpık kentleşme, plansız sanayileşme hareketleri ve daha fazlası çevreyi kirletmektedir. Bunların yanı sıra çevre bilinci oluşmamış bireylerin yaptıkları olumsuz davranışlarda doğayı kirletmektedir. Son yıllarda gözüken ne olursa olsun üretim anlayışının sonuçları çevreyi kirletmektedir. Etkileri ise hala doğayı kirletmektedir.
Bununla baş edebilmek için ise çevre bilinci oluşmuş toplumlar yaratılmaya çalışılmaktadır. Çevre bilinci bazı topluluklar tarafından desteklenmekte ve finanse edilmektedir. Dernek, STK ve hükümet programlarının etkisiyle bireyler üzerinde çevre bilinci oluşturulmaya başlanmıştır. Ne olursa olsun üretim anlayışı çevreyi kirletmiş ve bu anlayışın etkileri 21. yüzyılda ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Bu anlamda devreye çevre temizliği ve denetimi disiplini girmektedir.
Çevre temizliği ve denetimi disiplini, bugüne kadar varlığını sürdüren endüstrileşme faaliyetlerinin ve ne olursa olsun üretim anlayışının sonuçlarıyla baş etmek için oluşturulmuştur. Aynı zamanda çevre temizliği ve denetimi disiplini, bireysel olarak yapılan kirliliklerle de mücadele etmek için çalışmalarını yürütmektedir. Özellikle bireylerin çevre bilinci alanında bilgi sahibi olması için çalışmalarını yürütmektedir. Son yıllarda artan çevre kirliliğiyle mücadele etmekte, doğal ve ekolojik dengeyi korumak için çalışmalar sürdürmektedir. Günümüzün çevreci mesleklerinden biri olarak görülür.
Çevre temizliği ve denetimi, sadece çevrede oluşan kirliliğin ortadan kaldırılması için çalışmaz. Bunun yanında yapılan çalışmaların denetimi için çalışmalar yürütür. Bu sayede yapılan işlerin daha kalıcı ve etkili olması sağlanmaktadır. Çevre temizliği ve denetimi konusuna giriş yaptıktan sonra akademik boyutu olan çevre temizliği ve denetimi bölümü hakkında bilgi sahibi olalım. Hazırsanız başlayalım!
Çevre temizliği ve denetimi bölümü, temizlik ve atık sektörüne nitelikli elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Çevre temizliği ve denetimi bölümü, artan kirlilik ile sektörden gelen ihtiyaçları karşılamak için alanında iyi yetişmiş, sorumluluk sahibi ve güçlü iletişim becerileri olan kişiler yetiştirir. Çevre temizliği ve denetimi bölümü, çevre kirliliğinin nedenlerini, atık kontrolünü ve değerlendirmesini öğrenebilecek ve yapabilecek kişiler yetiştiren bir bölüm olarak tanımlanır.
Bunların yanı sıra kimya, hijyen, temizlik uygulamaları, temizlik kimyasalları ve çevre bilinci alanında teorik bilgi ve uygulamalara hakim olan kişileri yetiştirmeyi amaç edinen bir bölümdür. Çevre temizliği ve denetimi bölümü, temizlik faaliyetlerinde, evsel ve endüstriyel atıkların kirlilik yaratmayacak şekilde yok edilmesinde ve şehir içi temizlik hizmetlerinin yapılmasında aktif rol oynayacak teknikerlerin yetişmesini sağlamaktadır. Bölüm temizlik işlerinin yapılmasını sağlamanın yanında aktif olarak yapılan işleri denetleme görevini de üstlenmektedir.
Çevre temizliği ve denetimi bölümü, çevre alanında temizlik ile ilgili denetimlerin yapılması, fabrika vb. sanayi kuruluşlarının çevreye zarar verip verilmediğinin denetlenmesi ve atık maddelerin geri dönüştürülmesi için çalışmalar yürüten bir bölümdür. Aynı zamanda gerekli tesislerin kurulmasında aktif rol oynayan teknikerlerin yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür. Çevre temizliği ve denetimi bölümü, çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen her türlü kuruluşun denetlenmesini sağlayan bir bölümdür. Bu bölüm, ön lisans programı olduğu için 2 yıllıktır. Eğitim süresi 4 yarıyıldan oluşur. Eğitim dili de Türkçedir. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra çevre temizliği ve denetimi bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.
Çevre temizliği ve denetimi bölümü iş imkanları kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Çevre temizliği ve denetimi bölümü iş imkanları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bunlara bağlı müdürlüklerde çalışmak yer alır. Çevre temizliği ve denetimi bölümü iş imkanları arasında İl Özel İdareleri ve belediyelerde çalışmak yer alır. Bunların yanında özel ve devlet hastanelerinde çalışmak çevre temizliği ve denetimi bölümü iş imkanları arasında yer alır.
Çevre temizliği ve denetimi bölümü iş imkanları arasında okullarda ve alışveriş merkezlerinde çalışmak yer alır. Arıtma, çöp değerlendirme ve imha ve geri dönüşüm tesislerinde çalışmak bölümün sunduğu iş imkanları arasında yer alır. Çevre temizliği ve denetimi bölümü iş imkanları arasında büyük iş merkezleri ve fabrikalarda çalışmak yer alır. Son olarak dikey geçiş sınavına girerek çevre mühendisliği bölümü ve kimya mühendisliği bölümü okuyarak iş imkanlarını genişletebilir. Bölümün sağladığı iş imkanlarını öğrendikten sonra çevre temizliği ve denetimi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.
Çevre temizliği ve denetimi bölümü mezunları ön lisans diploması ve “çevre temizliği ve denetimi teknikeri” unvanı alarak mezun olurlar. Öğrencilerin mezun olmak için gerekli derslere kayıt olmaları ve zorunlu stajı tamamlamaları gerekir. Seçtikleri dersleri başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.
Mezunların yaptıkları işler hakkında gerekli bilgilere sahip olduk. Şimdi de bölüm dersleri hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Karşınızda bölüm dersleri…
Yukarıda belirtilen dersler Kocaeli Üniversitesi ve Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi sayfasından alıntılanmıştır. Dersler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isteyen arkadaşlar üniversitelerin sayfalarından ulaşabilirler. Bölümün dersleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de bölümün taban puanları ve sıralamasını öğrenelim.
Bölümü okumak isteyen arkadaşlar ilk önce TYT sınavına girmek zorundadır. Ön lisans programı olduğu için TYT üzerinden öğrenci almaktadır. Bu bölüm ülkemizde sadece iki üniversitede bulunmaktadır. Bu nedenle size hazırladığım liste oldukça kısadır. Liste en güncel verilere sahiptir.
Üniversite |
Bölüm |
Taban Puanı |
Sıralama |
Kocaeli Üniversitesi |
Çevre Temizliği ve Denetimi |
175,04281 |
1755118 |
Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi |
Çevre Temizliği ve Denetimi |
DOLMADI |
DOLMADI |
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Nedir?
Temizlik ve atık sektörüne çevre bilinci olan nitelikli elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Artan kirlilik ile sektörden gelen ihtiyaçları karşılamak için alanında iyi yetişmiş ve sorumluluk sahibi kişiler yetiştiren bir bölümdür. Sanayi kuruluşlarının çevreye zarar verip verilmediğinin denetlenmesi ve atık maddelerin geri dönüştürülmesi için çalışmalar yürüten bir bölümdür.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bunlara bağlı müdürlüklerde çalışabilirler. Çöp ve imha tesislerinde, atık ve geri dönüşüm tesislerinde çalışabilirler. Okul, hastane, üniversite, alışveriş merkezi, fabrika ve büyük işletmelerde çalışabilirler.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Endüstriyel temizlik ürünlerini düzenler ve yürütürler. Atık yönetimi, mevzuatı ve atıklarla ilgili gerekli işlemleri uygularlar. Temizliğin sınıflandırılması ve uygulama alanlarında temizlikle ilgili kimyasallarının doğru şekilde kullanılmasını sağlarlar.