AnasayfaBlogCep Herkülü Naim Süleymanoğlu Bugün Doğdu
Tarihte Bugün

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu Bugün Doğdu

23 Ocak 2020
Bir adam kollarını uzatmış bir halter kaldırıyor. Arka planda yüzü bulanık ama üzerinde gri bir gömlek ve şort var. Elleri halteri sıkıca kavrıyor ve konsantrasyonu yüzünden okunuyor. Halter başının üzerine kaldırılmış, ağırlıklar ışıkta parlıyor. Halteri büyük bir güç ve kararlılıkla kaldıran adamın pazuları şişkin. Halteri tam potansiyeline ulaştırmak için kendini zorlarken duruşu kararlı ve odaklanmış. Halteri sabit ve güçlü bir pozisyonda tutarken kollarındaki damarlar görülebiliyor. Ayakları yere sağlam basıyor ve sırtı düz ve güçlü.
TarihOlayÖnemli Notlar
23 Ocak 1967Naim Süleymanoğlu'nun DoğumuBulgaristan'ın Mestanlı kasabasında dünyaya geldi.
10 YaşlarıHalter Sporu ile TanışmasıSporla ilk olarak yüzme ile başlasa da, 10 yaşında halter ile tanışmıştır.
1982İlk Başarısı15 yaşında Brezilya'da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda 52 kg'de iki altın madalya kazanmıştır.
1983İlk RekoruDünya Şampiyonası'nda koparmada 130 kilo kaldırarak dünya rekorunu kırmıştır.
1986Türkiye'ye İltica1986 Dünya Halter Şampiyonası sonrası Avustralya Türk Büyükelçiliği'ne sığınarak iltica etmiştir.
1988Seul Olimpiyatları60 kg'da 9 dünya ve 5 olimpiyat rekoru kırmış, güreş dışında Türkiye'ye ilk altın madalyayı kazandırmıştır.
1984-1986Yılın HaltercisiÜst üste üç kez 'Yılın Haltercisi' seçilmiştir.
2019Hayat Hikayesi Sinemaya AktarıldıNaim Süleymanoğlu'nun hayat hikayesi 'Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu' filmiyle sinemaya aktarıldı.
1986-1988Olympiyatlarda 'Türk Süpermen'Bulgaristan adına milli takımda yer aldığı dönemde Ve olimpiyatlarda “Türk Süpermen” olarak adlandırılmıştır.
1983-1986Rekor SayısıBu dönemde 63 kez rekor kırdı ve 52, 56 ve 60 kiloda şampiyonluk yaşadı.

Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak toplamda 46 dünya rekoruna imza atan Naim Süleymanoğlu tarihte bugün 23 Ocak 1967’de dünyaya gelmiştir. Üst üste yakaladığı başarılar, kırdığı rekorlar ile kariyer hayatı boyunca her zaman zirvede kalmayı başaran sporcu, ülkemiz açısından da önemli bir değerdir. Çocuk yaşta halter sporu ile tanışan, yaşına rağmen büyük başarılar elde ederek tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Naim Süleymanoğlu, Türk vatandaşlığına geçtikten sonra ülkemize güreş sonrası ilk altın madalya kazandırmış ve Türkiye’nin adını halter sporuyla tüm dünyaya duyurmuş değerli bir sporcudur. 1.47 cm boyu sebebiyle minyon yapısı, ancak elde ettiği dev başarılar onun ismini  “Cep Herkülü” lakabıyla özdeşleştirmiştir. 2019 yılında hayatı sinema perdesine aktarılan bu değerli sporcunun hayat hikayesine doğru yol alalım.

Türkiye’nin gururu, nam-ı diğer cep herkülü Naim Süleymanoğlu 23 Ocak 1967 tarihinde Bulgaristan’ın Mestanlı kasabasına bağlı Ahatlı Köyü’nde dünyaya geldi. Türk asıllı maden işçisi bir babanın oğlu olan Naim Süleymanoğlu spora önce çocuk yaşta yüzmeyle başlasa da 10 yaşında halterle tanıştı. Bu başlangıç hikayesinde ise yüzme müsabakalarında Sovyetler Birliği’ndeki görevli spor müfettişlerinin keşfetmesiyle yer alıyordu. Baştan ailesi haltere onay vermedi, yüzme sporuyla ilgilensin istiyorlardı. Ancak annesi Hatice Hanım’ın onayı sonucunda halter hocası Hilmi Bey ile antrenmanlara start verdi. Böylece Naim Süleymanoğlu’nun halter yolculuğu başlamış oldu.

Naim Süleymanoğlu ve İlk Rekoru

Naim Süleymanoğlu antrenmanlardaki başarısı ve katıldığı müsabakalarda gösterdiği üstün performans ile Bulgaristan genç milli takımına seçilmiş ve uluslararası şampiyonalara katılmıştır. Naim Süleymanoğlu ilk başarısına 1982 yılında 15 yaşında imza atarak ismini duyurmuştur. Brezilya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda 52 kg’de iki altın madalya kazanan Süleymanoğlu, 16 yaşında ise ilk rekorunu kırarak şampiyon olmuştur. 1983 yılında Moskova’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda koparmada 130 kilo kaldırarak dünya rekorunu kırmıştır. Bu rekor ona halter tarihinde “en genç dünya rekortmeni” unvanını kazandırmıştır. Aynı zamanda ilk katıldığı uluslararası şampiyonadan rekor kırarak dönmesi bir anda kendisini ülke gündemine de taşımıştır.

Bu tarihten sonra Naim Süleymanoğlu artık kendine ait rekorları kırarak her yıl başarılarına bir yenisini eklemeye devam edecektir. 1984,1985 ve 1986 yıllarında üst üste üç kez “yılın haltercisi” seçilen Naim Süleymanoğlu kendi ağırlığının 3 katından fazla ağırlıkları kaldırarak artık adını tüm dünyaya duyurmuştur.

1983’den 1986 yılına kadar süreçte katıldığı yarışmalarda toplam 63 kez rekor kırmış, 52, 56 ve 60 kilolarda ise şampiyonluk yaşamıştır. 1984 yılında Los Angeles Olimpiyatları’nda Bulgaristan’ın bu olimpiyatları boykot eden ülkeler arasında yer alması sebebiyle olimpiyatlara katılamamıştır. Ancak çok istediği olimpiyatlara katılması için bir sonraki dönem bambaşka bir hayatında başlangıcında olacaktır. Öyle ki artık olimpiyatlarda “Türk Süpermen” olarak çağrılacaktır. Bulgaristan adına milli takımda yer aldığı dönemde ismi “Naum Shalamanov” olan genç Naim için 1986 yılında Melbourne’de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası sonrası yeni bir hayatın kapıları açılır.

Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye Hikayesi

1986 yılında Avustralya’daki Dünya Halter Şampiyonası sonrası Avustralya Türk büyükelçiliğine sığınarak iltica etti. Böylelikle başta adı Naum Shalamanov iken iltica ettikten sonra artık adı Naim Süleymanoğlu oldu. Naim Süleymanoğlu, 1986 yılında o dönemin başbakanı tarafından özel bir korumayla ülkemize getirildi. Ülkemize gelirken önce Londra’ya gelerek orda bir gece kaldıktan sonra Türkiye’ye geldi. Türk vatandaşı olduktan sonra kanuni gerekçe olarak iltica etmesinden dolayı müsabakalara 1 yıl boyunca çıkamadı. Bu 1 yıl boyunca sıkı bir çalışma ile müsabakalara hazırlandı.

En büyük hedefi 1988 yılında Seul’da düzenlenecek olimpiyatlardı. Bulgaristan’a Türk hükümeti tarafından ödenen bir ücret sonrası gerekli izinler alındı ve Naim Süleymanoğlu 1988 yılında hem olimpiyat tarihine hem de Türkiye tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Seul’de düzenlenen olimpiyatlarda hastalanan ve tedavi edilen Naim Süleymanoğlu, kendisinden beklenilenin de üzerinde bir başarı gösterdi. 60 kiloda mücadele eden Naim, koparmada 152.5, silkmede 190 ve toplamda 342.5 kg kaldırarak 9 dünya ve 5 olimpiyat rekoru elde etti.

Kendi ağırlığının üç katından 10 kilo fazlasını kaldırarak bunu başaran dünyadaki tek insan olarak da tarihe geçti. Böylelikle Naim Süleymanoğlu, ülkemize ilk defa güreş dışında altın madalya kazandırdı. Aynı zamanda ülkemizde halter sporunun da bir anda ilgi odağı olmasını da sağlamış oldu. Yine aynı yıl Seul Olimpiyatları’nda göstermiş olduğu performanstan dolayı dünya çapında şöhreti yakaladı ve 3 Ocak 1988 yılında Time dergisine kapak oldu. O artık Türkiye’nin “Cep Herkülü” ve dünya basınının “Türk Süpermen” lakaplı sporcusuydu.

Başarılarının devamı geldi. Seul’le beraber 1992 ve 1996 olimpiyatlarında da şampiyon olarak üst üste 3 kez olimpiyat şampiyonluğu ile artık bir ekol oldu. Sadece dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda değil, Avrupa Halter Şampiyonası’nda da defalarca altın madalya kazandı ve yeni rekorlara imza attı. Geçirdiği sakatlık sonrasında dahi katıldığı Çin’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda 3 altın madalya kazandı. 2000 yılında Uluslararası Halter Federasyonu kongresinde asbaşkanlık görevine getirildi.

Naim Süleymanoğlu’nun Başarıları

  • İlk dünya rekorunu 1982 yılında kırdı.

  • 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada “yılın haltercisi” seçildi.

  • 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatlarında şampiyon oldu.

  • 8 kez dünya şampiyonu oldu ve 46 kez dünya rekoru kırdı.

  • Kendi kilosundan üç kat fazlasını kaldırarak “efsane” olmaya hak kazandı.

  • 1988 yılında Time dergisine kapak oldu.

  • 1988 yılında Türkiye’yi temsilen katıldığı Cardiff’teki dünya şampiyonasında üç altın madalya kazandı.

  • 1989 yılında Yunanistan’ın başkenti Atina’daki dünya şampiyonasında 3 altın madalya kazandı.

  • Türkiye’ye olimpiyatlarda ilk altın madalyayı Naim Süleymanoğlu getirdi.

  • 1991 yılında Almanya’nın Donaueschingen kentinde düzenlenen dünya şampiyonluğunda altın madalya ile şampiyon oldu.

  • 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın en iyi sporcusu” seçildi.

  • 1993 yılında Melbourne Dünya Şampiyonası’nda 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra 2 defa dünya rekorunu kırdı.

  • 1994 yılında İstanbul’da yapılan şampiyonada Türk seyircisiyle ilk kez buluştu ve bu şampiyonada da 3 adet dünya rekoru kırdı ve altın madalya kazandı.

  • 1994’te Polonya’nın başkenti Varşova kentindeki Avrupa Halter Şampiyonası’nda üç kaldırış yaptı ve üç kaldırışında da dünya rekorunu kırdı.

  • 1995 yılında Avrupa Halter Şampiyonası’nda sakatlığına rağmen 1 altın ve 2 gümüş madalya kazanarak Türkiye’nin birinci olmasını sağladı.

  • Yine 1995 yılında sakatlığı devam ederken Çin’in Guangzhou şehrinde yapılan dünya şampiyonasında 3 altın madalya kazandı.

Çocuk yaşta başladığı halter sporuna hayatını adayan Süleymanoğlu geçirdiği karaciğer rahatsızlığı sebebiyle 2017 yılında hayata veda etti. Ardında bıraktığı sayısız madalya, rekor ve örnek bir spor kariyeriyle bu spora gönül verenler için ölümsüz bir örnek olmuştur. Ülkemizin adını halter sporu ile duyuran ve İstiklal Marşımızın defalarca olimpiyatlarda, dünya şampiyonalarında çalınmasını sağlayan ve bayrağımızı gururla dalgalandıran efsane sporcu Naim Süleymanoğlu nam-ı değer “Cep Herkülü” tarihte bugün 23 Ocak 1967’de doğmuştur.

23 Ocak 1967, Naim Süleymanoğlu'nun Doğumu, Bulgaristan'ın Mestanlı kasabasında dünyaya geldi, 10 Yaşları, Halter Sporu ile Tanışması, Sporla ilk olarak yüzme ile başlasa da, 10 yaşında halter ile tanışmıştır, 1982, İlk Başarısı, 15 yaşında Brezilya'da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda 52 kg'de iki altın madalya kazanmıştır, 1983, İlk Rekoru, Dünya Şampiyonası'nda koparmada 130 kilo kaldırarak dünya rekorunu kırmıştır, 1986, Türkiye'ye İltica, 1986 Dünya Halter Şampiyonası sonrası Avustralya Türk Büyükelçiliği'ne sığınarak iltica etmiştir, 1988, Seul Olimpiyatları, 60 kg'da 9 dünya ve 5 olimpiyat rekoru kırmış, güreş dışında Türkiye'ye ilk altın madalyayı kazandırmıştır, 1984-1986, Yılın Haltercisi, Üst üste üç kez 'Yılın Haltercisi' seçilmiştir, 2019, Hayat Hikayesi Sinemaya Aktarıldı, Naim Süleymanoğlu'nun hayat hikayesi 'Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu' filmiyle sinemaya aktarıldı, 1986-1988, Olympiyatlarda 'Türk Süpermen', Bulgaristan adına milli takımda yer aldığı dönemde Ve olimpiyatlarda “Türk Süpermen” olarak adlandırılmıştır, 1983-1986, Rekor Sayısı, Bu dönemde 63 kez rekor kırdı ve 52, 56 ve 60 kiloda şampiyonluk yaşadı
naim süleymanoğlu tarihte bugün cep herkülü halter türk süpermen
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah ceketli ve mayolu bir kadının önderlik ettiği bir grup insan sahil boyunca koşuyor. Ön planda, koşuculardan birinin yakın çekimi bacaklarını hareket halinde gösteriyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve okyanusun suyu arka planda ışıldıyor. Grup kararlılıkla koşuyor, ayakları kumları tekmeliyor ve saçları rüzgârda uçuşuyor. Görüntü, her bir koşucu hedeflerine ulaşmak için birlikte hareket ederken, o anın neşesini ve heyecanını yakalıyor.
Bölümler

Spor Bilimleri Bölümü

22 Kasım 2020
Bir adam, üzerinde bir grafik görüntülenen dokunmatik bir ekranın önünde oturuyor. İşaret parmağıyla ekrana dokunuyor. Grafik, veri noktaları içeren çok sayıda mavi ve beyaz çubuktan oluşmaktadır. Arka planda mavi ve beyaz bir hız göstergesi ve mavi ve beyaz bir dijital ekran var. Adam siyah bir gömlek giymiş ve siyah bir kravat takmıştır ve alçak bir çömelme pozisyonundadır. Bacakları ön planda görünür ve açık gri bir kumaşla kaplıdır. Yüzü görünmemektedir.
İşletmelerde Temel Yetenek

Spor Kulübü Yönetiminde Çağdaş Uygulamalar

01 Aralık 2018
Bu görüntü, bir masanın üzerine yerleştirilmiş bir çift siyah yüksek topuklu ayakkabının yakın çekimidir. Ayakkabılar kameraya yakın ve derinin karmaşık detayları görülebiliyor. Ayakkabının burnu sivri ve topuk kısmı parlak siyah bir malzemeden yapılmış. Ayakkabının ön tarafında ince bir kayış ve yan tarafında bir bilek tokası var. Ayakkabının topuğunda gümüş bir toka vardır. Arka plan bulanık, ancak ahşap masa tablası görülebiliyor. Masa beyaz bir masa örtüsüyle kaplıdır ve ayakkabılar çerçevedeki tek nesnedir. Görüntü, ayakkabıların ayrıntılarını takdir etmemizi sağlayacak şekilde odaklanmıştır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Spor İlişkisi

19 Ağustos 2018