AnasayfaBlogÇağrı Merkezi Çalışanları İçin 5 Öneri
Kişisel Gelişim

Çağrı Merkezi Çalışanları İçin 5 Öneri

28 Haziran 2020
Görüntüde kulaklık takmış, siyah saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış bir kadın görülüyor. Doğrudan kameraya bakarken ciddi bir ifadesi var. Elleri önündeki beyaz klavyenin üzerinde durmaktadır. Görüntünün açısı kadının başının ve omuzlarının yakın çekimidir, elleri ve klavye ön plandadır. Kulaklığı açık gri renkte ve ağzının önünde bir mikrofon var. Arka plan odak dışıdır ve yumuşak bir bulanıklık yaratır. Kadın beyaz bir gömlek giyiyor ve cilt tonu gömleğinden biraz daha koyu. Sanki bir göreve başlamak üzereymiş gibi odaklanmış ve kararlı görünüyor.
ÖnerilerAçıklamalarıFaydaları
Bol Su TüketimiSürekli kahve tüketimine tercih edilmemeli, uyanık kalmak ve vücudu temizlemek için su tüketilmelidir.Daha dinç ve enerjik olunması, vücudun daha iyi detoksasyonu ve genel sağlık durumunun iyileşmesi.
Sağlıklı ve Dengeli BeslenmeFast food ve işlenmiş gıdalar yerine doğal ve taze besinler tüketilmeli, evden yemek getirilmeli.Besin değerlerinin düzgün alınması, obezite riskinin azaltılması.
Sabırlı OlunmasıHer durum karşısında sabırlı olunmalı, zor müşteri veya iş yoğunluğu durumlarında sakin kalmaya çalışılmalıdır.İş stresinin azaltılması, daha verimli ve etkili problem çözümü.
Müşteri OdaklılıkMüşteri memnuniyeti öncelikli olmalı, her durumda müşteriyle iyi iletişim kurmaya çalışılmalıdır.Müşteri memnuniyetinin artması, şirketin itibarının korunması.
Çalışma Saatlerine DikkatSaatler boyu oturmanın sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalı, ara ara kalkıp yürümek ve esneme hareketleri yapmak önemlidir.Fiziksel sağlığın korunması, kas ve eklem sağlığının kollanması.
Hizmet Verdiği Kurumu Tam Anlamıyla TanımaKurumun politikaları, görev ve yetkiler tam anlamıyla bilinmelidir.Etkin ve hatasız bir hizmet sunumu, müşteri ilişkilerinde kolaylık.
Gelişim ve Eğitime Açık OlmaKurum içi eğitimlere katılma ve sürekli gelişime açık olmaBireysel ve kurumsal başarının artırılması.
Düzenli ve Organize ÇalışmaDüzenli ve organize bir şekilde çalışılarak iş yoğunluğu yönetilmelidir.İşleri zamanında ve verimli bir şekilde tamamlama.
İyi bir İletişim KurabilmeMüşteri ve çalışma arkadaşlarıyla iyi bir iletişim kurulmalı, empati kurulmalı ve anlayışlı olunmalıdır.Müşteri ilişkilerinin güçlenmesi, işyeri stresinin azalması.
Çalışma Alanının ErgonomisiÇalışma alanının ergonomisi önemlidir, oturulan sandalye ve bilgisayar ekranının yüksekliği kişiye uygun ayarlanmalıdır.Fiziksel sağlık problemlerinin önüne geçmek, daha rahat ve konforlu bir çalışma alanı oluşturmak.

Çağrı merkezi çalışanları günümüzün zorlu işlerinden birine sahipler. İnsanlar çağrı merkezinde çalışan insanları oturdukları yerden telefona bakan bireyler olarak görebilir. Ancak işin gerçeği hiç de öyle değildir. Fiziki açıdan bir yorgunluk olmayabilir. Evet oturdukları yerden "masa başı" çalışabilirler. Ancak beden olarak yorulmayan vücutları zihnen yorulmaktadır. Çalışanlar telefonda insanlarla konuşurken, bir yandan da bilgisayardan işlemleri yapmak zorundadır. 

"Size nasıl yardımcı olabilirim" sorusu bu işin klişe sözleri arasında sayılmaktadır. Çağrı merkezi çalışanı bizlerin bir ihtiyacına hitaben bu soru ile konuşmaya başlar. Çalışanlar müşterilerin birçok soru ve sorunlarına yardımcı olmaya çalışır. Çağrı merkezi hizmetleri tamamen müşteri odaklı bir sisteme dayalıdır. İletişim de bulunan kişi direkt müşteri odaklı çalışmalarını yürütür. Müşteri memnuniyeti son derece önemlidir. Ayrıca iletişimde olan kişiler, bulunduğu kurumu temsil eder. Yani her bir işçi kurum ya da şirket adına konuşmuş ve söz sahibi gibidir. 

Çağrı merkezi çalışanları üstünde ağır bir yük vardır. Hem temsil ettiği şirketin itibarına zarar gelmesini önlemeye çalışır. Hem de müşteri ile ikili ilişkiler maksimum düzeyde iyi tutmaya çalışır. Yoğun çalışma saatlerine rağmen işçiler kendilerinden asla taviz vermezler.  

Çağrı merkezi çalışanları çalışma saatleri normal düzeydedir. Birçok çalışan ile hemen hemen aynı çalışma saatine tabi tutulur. Bazen iş yoğunluğuna ya da kişi sayısına göre mesai gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ancak çağrı merkezinde çalışılan saatten çok yoğunluğu önemlidir. Oluşan yoğunluk çalışanları fazlasıyla yorar ve strese sokar. Bu anlarda sakin olabilmek ve rahat davranmak kişinin yorgunluğunu biraz hafifletir. Çağrı merkezi çalışanı bazı konularda dikkat etmesi kendi yararına olacaktır. 

  • Müşteri ile konuşmalarda iletişimi daha kolay hale getirmesi 

  • Karşılaştığı zor müşterilerle bile olayı çözüme kavuşturma 

  • Her durum karşında sabırlı olma 

  • Karşılaşılacak her duruma hazırlıklı olma 

Çağrı merkezi iş ilanları Türkiye genelinde fazla bulunur. Çağrı merkezinde çalışmak isteyenlerin bu konuda sıkıntı çekmeyeceğini belirtelim. Neredeyse her dönem çağrı merkezi ile alakalı iş ilanlarına rastlarız. Bazı insanlar çalışma şartlarını kaldırabilse de bazıları da hemen pes edebilir. Ayrıca bu meslekle daha fazla bilgi almak için çağrı merkezi uzmanlığı eğitimi alabilirsiniz. Enstitü de çağrı merkezi takım liderliği eğitimine de göz atmanızı isterim.

Çağrı Merkezi Çalışanları İçin Vazgeçilmez 5 Altın Öneri 

Her mesleğin kendine göre zorlukları elbette var. Masa başı olarak çalıştığımız işlerin bile kendine göre zorlukları bulunuyor. Dışarıdan gözüktüğü kadar kolay olmuyor. Bazı masa başı işleri insan sağlığını da kötü yönde etkileyebiliyor. Çağrı merkezi çalışanı da bu grubun içinde yer alabilir. Sürekli masa başında olması belli hastalıkların kapısını açabiliyor. 

Çağrı merkezi çalışanı olmak belli başlı sorumlulukları beraberinde getirir. İşçi yaptığı işi öncelikle üstlenmelidir. İşi aynı işveren gibi sahiplenmesi gerekir. Çalışan gerektiği yerde inisiyatif alarak müşteriye gerekli argümanları sunmalıdır. Önceden çağrı merkezi çalışanları yeni müşteriler kazanmak için daha fazla uğraşırdı. Şimdi ise izlenilen politika değişti. Hali hazırda bulunan müşteriler elde tutulmaya başlandı. Burada da çalışan gerekli sorumluluğu almalıdır. Şimdi daha lafı uzatmadan çalışanı ilgilendirecek 5 önemli öneriyi paylaşalım. 

Bol Su Tüketimi 

Çağrı merkezi çalışanları genellikle kahve tüketimine yönelir. Özellikle de sabah uykunun açılması için birçok sektörde olduğu gibi kahve tüketimi tercih edilir. Ancak bu yanlış bir davranıştır. Kahve uykunuzu açmak için iyi bir alternatif olabilir. Fakat zinde ve dinç kalmak için su tüketilmesi önerilir. Su vücudu daha iyi temizlemektedir. Sürekli oturan biri için belli su tüketimi yapılmalıdır. Günlük ortalama 2 ve 2,5 litre su tüketilmelidir. Birey olarak su tüketimini muhakkak alışkanlık haline getirmelisiniz. İşe başlamadan önce yanınıza su alabilir ve masanızda sürekli bulundurabilirsiniz. Sonuç olarak su tüketimi sağlık açısından da oldukça önemlidir. 

Alınan Besin Değerleri 

İş hayatının en büyük problemi yemek tüketimidir. Çoğunlukla dışarıdan yemek yenilmesi çalışanların ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına neden olur. Özellikle de fast food yiyecekler obezitenin başlıca sebebidir. Pratik yemekler olarak bilinen fast food yiyecekleri insanları bu yönüyle cezbeder. Kısacası sağlıksız yiyeceklerin başında fast food ürünleri gelir. Bu alışkanlıkları bitirmek insana elbette zor gelir. Ancak azaltmak mümkündür. 

Çağrı merkezi çalışanı genellikle masa başında iş hayatını sürdürür. Yediği yemeğe dikkat etmezse sonu olmayan bir obezite hastalığına doğru ilerler. Fast food ürünlerini azaltarak daha doğal ürünlere geçmelisiniz. Bazen yemeğinizi evden getirebilirsiniz. Meyve ve sebze ağırlıklı ürün tüketmek ömrünüzü de uzatır. Çalışma yaşamınızı da muhakkak etkiler. 

Egzersiz Yapın 

Sabit bir yerde çalışan için egzersiz olmazsa olmaz altın kuralımızdır. Yorgunluk anında oturduğunuz yerden bile belirli egzersiz yöntemleri uygulayabilirsiniz. Mini dinlenmeler yaparak yoğun temponun gücünü azaltabilirsiniz. Fiziksel olarak kasları hareket ettirmek, vücudun daha iyi çalışmasını sağlar. Bu gibi durumlarda yapılabilecek en güzel şey vakit buldukça egzersiz yapmaktır. 

Çağrı merkezinde çalışanların göz egzersizi de önemlidir. Sürekli bilgisayar başında çalışan için göz egzersizi uygulanmalıdır. Belirli dakikalarda gözler dinlendirilmelidir. Genellikle 20 dakikada bir gözler 20 saniye dinlendirilir. Ayrıca 20 dakika sonrasında 20 saniye uzak bir cisme bakarak gözlerin rahatlaması da sağlanabilir. Bu yöntem bilgisayar başında çalışanlar için sıklıkla kullanılan bir uygulamadır. 

Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun 

Kötü alışkanlıkların başını tabiki sigara çekiyor. Öncelikle kafanızdan şu klişeyi silin: "Sigara benim dert ortağım" böyle bir saçma söylem olamaz. "Sigara stresimi alıyor" söylemi de yerini bulmaz. Tam aksine sigara içmek insanı daha fazla stres ve öfkeye sevk eder. Sigara maddi ve manevi olarak insanı çöküntüye sürükler. Evet çağrı merkezi işi gerçekten streslidir. Sürekli insanlarla uğraşmak zor gelebilir. Ancak bunun çaresi sigara değildir. Ciddi bir sıkıntınız var ise arkadaş çevrenizle çözebilirsiniz. Birim müdürü ile konuşup tüm sorunları halledebilirsiniz. Aynı zamanda zor müşteri size kazandırabilir.

Dertlerin ve stresin çözümü sigara değil, insandır. Sigara içmeyerek düzenli bir iş hayatını da sahip olurunuz. Ayrıca sigara içmemek sağalınız için alınmış en doğru karar olacaktır. 

Uyku Düzeni 

Her çalışma düzenin arkasında uyku problemi bulunur. Aslında buna problem demek yanlış olur. Düzgün ve verimli bir uyku düzeni olan biri için böyle bir problem yoktur. Zaten çalışan birisi iseniz, uykunuz düzenli olmalıdır. Rastgele yatıp kalkmamalısınız. Çağrı merkezi çalışanları da görevini daha iyi yapabilmeleri için uykusunu belli bir düzene oturtmalıdır. Örneğin her zaman 22.00 ile 23.00 saatleri arasında uyumuş olmak gerekir. Sabah bu sayede daha zinde bir hayata gözlerinizi açabilirsiniz. Bu öneriler çalışmanın her alanında sizlere yardımcı olacaktır. 

Bol Su Tüketimi, Sürekli kahve tüketimine tercih edilmemeli, uyanık kalmak ve vücudu temizlemek için su tüketilmelidir, Daha dinç ve enerjik olunması, vücudun daha iyi detoksasyonu ve genel sağlık durumunun iyileşmesi, Sağlıklı ve Dengeli Beslenme, Fast food ve işlenmiş gıdalar yerine doğal ve taze besinler tüketilmeli, evden yemek getirilmeli, Besin değerlerinin düzgün alınması, obezite riskinin azaltılması, Sabırlı Olunması, Her durum karşısında sabırlı olunmalı, zor müşteri veya iş yoğunluğu durumlarında sakin kalmaya çalışılmalıdır, İş stresinin azaltılması, daha verimli ve etkili problem çözümü, Müşteri Odaklılık, Müşteri memnuniyeti öncelikli olmalı, her durumda müşteriyle iyi iletişim kurmaya çalışılmalıdır, Müşteri memnuniyetinin artması, şirketin itibarının korunması, Çalışma Saatlerine Dikkat, Saatler boyu oturmanın sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalı, ara ara kalkıp yürümek ve esneme hareketleri yapmak önemlidir, Fiziksel sağlığın korunması, kas ve eklem sağlığının kollanması, Hizmet Verdiği Kurumu Tam Anlamıyla Tanıma, Kurumun politikaları, görev ve yetkiler tam anlamıyla bilinmelidir, Etkin ve hatasız bir hizmet sunumu, müşteri ilişkilerinde kolaylık, Gelişim ve Eğitime Açık Olma, Kurum içi eğitimlere katılma ve sürekli gelişime açık olma, Bireysel ve kurumsal başarının artırılması, Düzenli ve Organize Çalışma, Düzenli ve organize bir şekilde çalışılarak iş yoğunluğu yönetilmelidir, İşleri zamanında ve verimli bir şekilde tamamlama, İyi bir İletişim Kurabilme, Müşteri ve çalışma arkadaşlarıyla iyi bir iletişim kurulmalı, empati kurulmalı ve anlayışlı olunmalıdır, Müşteri ilişkilerinin güçlenmesi, işyeri stresinin azalması, Çalışma Alanının Ergonomisi, Çalışma alanının ergonomisi önemlidir, oturulan sandalye ve bilgisayar ekranının yüksekliği kişiye uygun ayarlanmalıdır, Fiziksel sağlık problemlerinin önüne geçmek, daha rahat ve konforlu bir çalışma alanı oluşturmak
çağrı merkezi çalışanları çağrı merkezi çalışanı çağrı merkezi çalışanı olmak çağrı merkezi hizmetleri çağrı merkezi çalışanları çalışma saatleri çağrı merkezi uzmanlığı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.