AnasayfaBlogÇağın Becerisi: Hızlı Okuma Teknikleri
Hızlı Okuma

Çağın Becerisi: Hızlı Okuma Teknikleri

26 Şubat 2020
Bir kişi elinde açık bir kitapla sandalyede oturmaktadır. Kitap kişiye yakın tutularak kapağının ve bazı sayfalarının net bir şekilde görülmesi sağlanmıştır. Kişinin bir eli kitabın kapağında, diğer eli ise sayfaları çevirmektedir. Kişi kitaba dalmış, gözleri önündeki sayfaya odaklanmış gibi görünüyor. Arka plan bulanıktır ve görüntünün rüya gibi bir niteliği vardır. Görüntü yakın çekim olduğundan kitabın tüm detayları görülebiliyor ve kişinin yüz hatları hafifçe bulanık. Kişi kitaptan keyif alıyor gibi görünmektedir ve görüntünün genel atmosferi huzurlu ve sakinleştiricidir.
Konu BaşlığıDetaylarKatma Değer
Çağın Becerisi: Hızlı OkumaBilim ve teknoloji çağında hızlı okuma bir gereklilik haline gelmiştir.Düzenli antrenmanlar ile hızlı okuma becerisini kazanarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Hızlı Okumanın TarihçesiHızlı okuma teknikleri, II.Dünya Savaşı'nda düşman uçaklarını ayırt etmek için yaratıldı.Bu teknikler bugün okuma hızını artırmada kullanılıyor.
Göz EgzersizleriHızlı okumanın en önemli elementi, göz kaslarını güçlendiren egzersizlerdir.Bunlar, gözün kelimeler üzerinde hızlı sıçramalar yapabilmesine yardımcı olur.
Aktif Görme AlanıGözden beyne gönderilen sembollerin kısa sürede anlamlı bir bütün haline gelmesi gerekiyor.Beynin algılama hızının okuma hızını etkilediği için, görme alanının genişlemesi okuma hızını artırır.
Okuma FrenleriKelime kelime okumak, metnin anlaşılmayacağı önyargısı ve dikkat eksikliği gibi faktörler okuma hızını yavaşlatır.Bu alışkanlıkların farkına vararak ve onları düzelterek hızlı okuma becerisini geliştirebilirsiniz.
Okuma TekniğiHızlı okuma, üzerinde istikrarlı çalışma yapılırsa kazanılacak bir beceridir ve aslında tam olarak bir alışkanlık değişimidir.Zahmetsiz ve akıcı bir öğrenme süreci için hızlı okuma becerisi gereklidir.
Anlayarak Hızlı OkumaHızlı okuma, okumanın hızlandırılması değil, bir bakışta algılanan kelime sayısının artışını sağlayan bir tekniktir.Online eğitimler sayesinde bu beceri kolayca öğrenilebilir.
Hızlı Okumanın AvantajlarıZamandan tasarruf, sözcük haznesinin gelişmesi, bilgi birikimi ve okuduğunu anlama yüzdesinin artması, okumanın daha zevkli hale gelmesi.Hızlı okuma becerisi, genel yaşam kalitesini ve iş verimliliğini artırabilir.
Okuma Alışkanlıklarının DeğişimiOkumayı öğrendiğimiz ilk günden bu yana getirdiğimiz alışkanlıkları hemen bırakmak kolay olmayabilir. Ancak, düzenli bir çalışma sonucunda hızlı okuma becerisi, alışkanlığa dönüşür.
Hızlı Okuma EğitimiOnline eğitimler kapsamında anlayarak hızlı okuma eğitimi alabilirsiniz.Canan Yarar-Pamukkale Üniversitesi Sosyoloji bölümünden alacağınız eğitimle hızlı okuma becerinizi geliştirebilirsiniz.

Bilim ve teknoloji kavramlarının çok hızlı geliştiği, dijitalleşmenin hayatımızı son derece kolaylaştırdığı, bilginin de her geçen gün arttığı bir çağda yaşıyoruz. Çağa uyum sağlamak amacıyla insanın her daim kendisini geliştirmesi kaçınılmaz bir gerçeklik olarak karşımıza çıkarken kendini geliştirmenin en temel koşulunun da okumaktan geçtiğini biliyoruz. Dünyanın beş kıtasında yapılan araştırmalarda insanlarda geliştirilmesi gereken 21 alan olduğu belirlendi. Okuma hızı ve okuduğunu anlama, bu alanların ilk iki sırasında yer aldı. Günümüzde okunacak bilginin çok olması, buna karşılık zamanın kısıtlılığı insanları daha hızlı okuma için bilimsel araştırmalar yapmaya sevk etti. Okumayı sevmesek de okumaya mecbur olduğumuz için, okumayı sevmemize rağmen okumaya zaman bulamadığımız için, öğrenci isek sınavlarda zaman, dikkat ve okuduğunu anlama problemi yaşamamak için hızlı okuma günümüzde bir istekten çok gereklilik haline geldi.

Hızlı Okumanın Tarihçesi

Hızlı okuma teknikleri tarihsel olarak II. Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. Alman uçakları, Londra’ya gece gündüz bomba yağdırıyor, İngiliz pilotları uçakların dost mu düşman mı olduğunu seçmede geç kalıyor, bu nedenle ülke topraklarına sık sık bomba düşüyordu. O yıllarda Amerika’da gözün çevikliği üzerine araştırmalar yapan Dr. Samuel Renshaw, merceğin saniyenin 25’te, 50’de, 100’de biri hızla açılıp kapanan bir alet icat etti. Takistoskop adı verilen buluş, savaşta düşman uçakların hızlıca ayırt edilmesinde denendi. 1950’lilerde eğitimciler tarafından kullanılmaya başlanan cihazla katılımcılara göz egzersizleri yaptırıldı. Katılımcıların okuma hızları en az iki, üç katına kadar yükseldi. Teknik, Türkiye’ye ise 1980’li yıllarla birlikte girdi. Hızlı okuma zamanın kıymetini bilen ve sınav maratonuna giren öğrenciler tarafından daha çok tercih edilmeye başlandı.

Göz Egzersizleri

Hızlı okuma, teknik bir uygulamadır. Okuma sırasında göz, bir fotoğraf makinesi gibi, kelimelerin resmini çekerek beyne göndermekle görevlidir. Gözün kelimeler üzerinde hızlı sıçramalar yapabilmesi için kaslarını güçlendirmesi gerekir. Bu da düzenli bir zaman dilimi içerisinde doğru ve koordineli yapılacak göz kaslarını güçlendirme egzersizleriyle mümkündür. Kaslar gelişirken bir taraftan da aktif görme alanının genişletilmesi gerekir. Bu sayede blok okuma denilen birden fazla kelimenin tek bir bakışta algılanması gerçekleşir. Gözden beyne gönderilen semboller çok kısa bir sürede anlamlı bir bütün haline gelir. Beyin dakikada 1000 civarında kelimeyi algılayabilme kapasitesine sahiptir. Eğer okuma yavaş olursa beyin dikkatini günlük işlerine çevirir ve kişinin okuduğunu anlama oranı düşer.

Okuma frenleri hızlı okuma eğitiminin önündeki en büyük engeldir. Kelime kelime okumak, hızlı okunursa metnin anlaşılmayacağı önyargısı taşımak, dudak kıpırdatarak ya da içten seslendirme yaparak okumak, cümle içerisinde kelimeler arası geri dönüşler yapmak, kelime dağarcığının az olması, dikkat eksikliği gibi etmenler hızlı okumanın önündeki en büyük engellerdir. Hızlı okumak isteyen herkesin ilk yapması gereken okuma hataları da denilen bu frenlerden kurtulmaktır.

Okuma Tekniği

Öte yandan hızlı okuma, üzerinde istikrarlı çalışma yapılırsa kazanılacak bir beceridir.  Aslında tam olarak bir alışkanlık değişimidir. Okumayı öğrendiğimiz ilk günden bu yana getirdiğimiz alışkanlıkları hemen bırakmak kolay olmayabilir. Zaman zaman eski alışkanlıklarla yeni edinilmeye çalışılan alışkanlıklar arasında bir rekabet de söz konusu olabilir. Düzenli bir çalışma sonucunda hızlı okuma becerisi, alışkanlığa dönüşür. Hızlı okuyan birey, zahmetsiz ve akıcı bir öğrenme süreci yaşar. Zamandan tasarruf eder. Sözcük haznesi gelişir, bilgi birikimi ve okuduğunu anlama yüzdesi artar. Okumak daha zevkli hale gelir. Sonuç olarak hızlı okuma, okumanın hızlandırılması değil bir bakışta algılanan kelime sayısının artışını sağlayan farklı bir okuma tekniği olarak tanımlanabilmekte. Online eğitimler kapsamında verilen anlayarak hızlı okuma eğitimi alabilirsiniz.

Canan Yarar-Pamukkale Üniversitesi Sosyoloji 



Çağın Becerisi: Hızlı Okuma, Bilim ve teknoloji çağında hızlı okuma bir gereklilik haline gelmiştir, Düzenli antrenmanlar ile hızlı okuma becerisini kazanarak zamandan tasarruf edebilirsiniz, Hızlı Okumanın Tarihçesi, Hızlı okuma teknikleri, IIDünya Savaşı'nda düşman uçaklarını ayırt etmek için yaratıldı, Bu teknikler bugün okuma hızını artırmada kullanılıyor, Göz Egzersizleri, Hızlı okumanın en önemli elementi, göz kaslarını güçlendiren egzersizlerdir, Bunlar, gözün kelimeler üzerinde hızlı sıçramalar yapabilmesine yardımcı olur, Aktif Görme Alanı, Gözden beyne gönderilen sembollerin kısa sürede anlamlı bir bütün haline gelmesi gerekiyor, Beynin algılama hızının okuma hızını etkilediği için, görme alanının genişlemesi okuma hızını artırır, Okuma Frenleri, Kelime kelime okumak, metnin anlaşılmayacağı önyargısı ve dikkat eksikliği gibi faktörler okuma hızını yavaşlatır, Bu alışkanlıkların farkına vararak ve onları düzelterek hızlı okuma becerisini geliştirebilirsiniz, Okuma Tekniği, Hızlı okuma, üzerinde istikrarlı çalışma yapılırsa kazanılacak bir beceridir ve aslında tam olarak bir alışkanlık değişimidir, Zahmetsiz ve akıcı bir öğrenme süreci için hızlı okuma becerisi gereklidir, Anlayarak Hızlı Okuma, Hızlı okuma, okumanın hızlandırılması değil, bir bakışta algılanan kelime sayısının artışını sağlayan bir tekniktir, Online eğitimler sayesinde bu beceri kolayca öğrenilebilir, Hızlı Okumanın Avantajları, Zamandan tasarruf, sözcük haznesinin gelişmesi, bilgi birikimi ve okuduğunu anlama yüzdesinin artması, okumanın daha zevkli hale gelmesi, Hızlı okuma becerisi, genel yaşam kalitesini ve iş verimliliğini artırabilir, Okuma Alışkanlıklarının Değişimi, Okumayı öğrendiğimiz ilk günden bu yana getirdiğimiz alışkanlıkları hemen bırakmak kolay olmayabilir,  Ancak, düzenli bir çalışma sonucunda hızlı okuma becerisi, alışkanlığa dönüşür, Hızlı Okuma Eğitimi, Online eğitimler kapsamında anlayarak hızlı okuma eğitimi alabilirsiniz, Canan Yarar-Pamukkale Üniversitesi Sosyoloji bölümünden alacağınız eğitimle hızlı okuma becerinizi geliştirebilirsiniz
hızlı okuma teknikleri göz egzersizleri okuma tekniği anlayarak hızlı okuma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ciddi bir ifadeye sahip bir adam hareketsiz oturuyor, elini sıkıca yüzünün üzerine koymuş. Gözleri kapalı, ağzı hafifçe açık ve eli yüzünü burun köprüsünden çenesine kadar örtüyor. Kısa, siyah saçları yandan ayrılmış ve yüzü yukarıdan gelen ışıkla aydınlanmış. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, duruşu sert ve vücudu hareketsiz. Kıyafeti açık gri bir gömlek ve koyu mavi bir pantolon. İç mekanda, tanımlanamayan bir odada olduğu görülüyor. Yalnız görünüyor ve sadece sessiz nefes alışının havayı dolduran sesiyle atmosfer kasvetli.
Kişisel Gelişim

En İyi Haline Ulaşmanın Yolları

22 Haziran 2018
Beyaz gömlekli bir kadın, kitaplarla dolu bir kitaplığın önünde duruyor. Gözlük takıyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Rafta, üstte bir sıra kitap ve altta bir grup kitap vardır. Kadının saçları düzgünce taranmış ve gömleği içine sokulmuştur. Odadaki ışık kadının yüzünü ve arkasındaki kitapları aydınlatıyor. Kadın hafifçe gülümsüyor ve yüz ifadesi düşünceli. Kadın kendinden emin bir şekilde ayakta duruyor ve beden dili güç ve kararlılık gösteriyor.
Hızlı Okuma

Hızlı Kitap Okuma Teknikleri Nelerdir?

17 Kasım 2021
İki kişi yerde yatıyor, başları ellerinin arasında ve kitap okuyorlar. Bir kişi başının üzerinde kırmızı bir kitap tutarken, diğeri yüzünü turuncu bir kitabın arkasına saklıyor. Her ikisinin de gözleri kapalı ve okudukları kitaplara derinlemesine dalmış görünüyorlar. Kitaplar başlarını tamamen örtecek şekilde yerleştirilmiştir. Kırmızı kitabı tutan kişi mavi bir gömlek giyerken, turuncu kitabı tutan kişi beyaz bir gömlek giymektedir. Zemin açık kahverengi ve oda iyi aydınlatılmış.
Hızlı Okuma

Hızlı Kitap Okuma Teknikleri

29 Ocak 2021