AnasayfaBlogBüyük Depremlerden Mucize Kurtuluşlar
Haber

Büyük Depremlerden Mucize Kurtuluşlar

05 Kasım 2020
Bu görüntü, sismik aktiviteyi ölçmek ve kaydetmek için kullanılan bir cihaz olan sismografın yakın çekimini göstermektedir. Sismograf, bir grafik oluşturmak üzere bükülmüş bir kağıt parçası üzerinde gölgesi olan kırmızı bir dairedir. Kağıdın üzerinde, kırmızı daireye yakın bir yerde bir kalem durmaktadır. Daire beyaz bir arka planla çevrilidir ve diğer birkaç ayrıntı görülebilir. Sismograf görüntünün merkezine yerleştirilmiş ve gölgesi dışarıya doğru uzanıyor. Kırmızı daire koyu bir gölgeyle çevrelenmiş ve kağıt hafif bir kavis çizmiştir. Kalem bir tarafa yerleştirilmiş ve kısmen görülebiliyor. Arka plan net ve sadece birkaç ayrıntı görülebiliyor.
Deprem Yeri ve TarihiDeprem ŞiddetiMucize Kurtuluşlar
İzmir, 30 Ekim 20206.6-6.93 yaşındaki Elif 65 saat, 3 yaşındaki Ayda ve İdil Şirin 58 saat sonra kurtarıldı
Elazığ, 24 Ocak 20206.82.5 yaşındaki Yüsra ve annesi 27 saat sonra kurtarıldı
Van, 23 Ekim 20117.214 günlük Azra bebek 47 saat sonra, 3 öğretmen 52, 65 ve 67 saat sonra kurtarıldı
Gölcük (17 Ağustos 1999)7.5İsmail Çimen 151 saat, Eser Er 17 saat ve Ayper Şirin 81 saat sonra kurtarıldı
Erzincan, 13 Mart 1992UnknownNurcan Hemşire 8 gün sonra kurtarıldı
Haiti, 20107.0Rico Dibrivell 14 gün sonra, 3 haftalık bebek 7 gün sonra kurtarıldı
TextTextText
TextTextText
TextTextText
TextTextText

İzmir AFAD’a göre 6,6 Kandilli Rasathanesine göre ise 6,9 büyüklüğündeki deprem ile sallandı. Bu deprem özellikle Bayraklı’yı yıktı. 114 yurttaşımız hayatını kaybetti. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ekipler enkaz altındaki vatandaşlara biran önce ulaşmak için seferber oldu. Yıkılan 17 binadaki arama kurtarma çalışmaları günler sürdü. Tüm Türkiye tek yürek enkaz altından gelecek bir nefesi bekledi, bekledi… Yaşanan acılara rağmen, umut hep vardı. İdil Şirin, depremden 58 saat sonra kurtarıldı, umutları tazeledi. İdil’in kardeşi ise hayatını kaybetti.

Elif Perinçek bebek İzmir Depremi’nin mucize ismi oldu. Daha 3 yaşındaydı. Depremden 65 saat sonra enkazdan çıkarıldı. Elif bebeği kurtaran arama kurtarma görevlisi o anları canlı yayında anlattı. O ağladı, Türkiye’de onunla birlikte ağladı. Bu kez gözyaşları sevinçten düşüyordu.

Depremden 91 saat sonra bir mucize daha yaşandı. Bu kez mucizenin adı Ayda Gezgin’di. Ayda da 3 yaşındaydı. 3 yaşındaki Ayda bebeğin enkazdan sağ çıkarılması Türkiye’yi bir daha sevince boğdu, buruk bir sevince. Ayda Bebeğin annesi depremde hayatını kaybetti. Elif Bebek ve Ayda İzmir Depremi’nin simgeleri oldu, hem umudu hem mucizeleri hatırlattı.

Bu kurtuluşlar büyük depremlerin ardından yaşanan mucize kurtuluşları bir kez daha hatırlattı. Saatler değil günler sonra enkazdan sağ çıkarılan insanlar vardı. Bu yazıda o mucize kurtuluşları bir kere daha hatırlamak için derlendi. Ülkemizde ve dünyanın farklı coğrafyalarından enkaz altında geçen saatlere, günlere rağmen hayata tutunan insanların hikâyeleri bir araya getirildi.

2020’nin başlarında ülkemiz yine depremle sarsılmıştı. 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 yurttaşımız hayatını kaybetti. 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve annesi 27 saat sonra enkazdan çıkarılmıştı. Yüsra bebeğin babası ve abisi enkazdan sağ kurtarılamadı. Yaralı kurtulan anne kız ise günler sonra bir araya geldi.

Van Depreminin Simgesi Azra Bebek

Van’da 23 Ekim 2011’de 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Van depremi Anadolu’da yaşanan en büyük depremlerden biriydi. Yıkılan binalar 604 kişiye mezar oldu. Acılara rağmen mucize de eksik değildi. Enkaz altından 47 saat sonra çıkarılan 14 günlük Azra bebek Van Depremi’nin simgesiydi. Daha 17 günlük bebeğin 47 saat yaşama tutunması umut oldu. Azra bebekten sonra annesi ve babaannesi de kurtarıldı. Azra bebek büyüdü, okula başladı. Babasını depremde kaybetmişti. Dedesinin gözbebeğiydi. Yıllar sonra yapılan röportajlarda çocuk doktoru olmak istediğini söylüyordu.

Van Depremi’nde de mucizeler de peş peşe yaşandı. 52 saat sonra, 65 saat sonra ve 67 saat sonra üç öğretmen enkazdan yaralı çıkarıldı. 91 saat sonra üniversite öğrencisi Muhammet’in çıkarılması ise umutları bir kez daha tazeledi. 

17 Ağustos Depreminin Mucizeleri

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen deprem denilince akıllara hala 1 Ağustos 1999 depremi geliyor. 7,5 şiddetindeki deprem ülkemizde yaşanan en büyük depremlerden biriydi. Felaketle büyük acılar yaşandı. On binlerce insanımız hayatını kaybetti. Yaşanan her depremde acılar tazeleniyordu. Büyük acılar kadar, mucizeler de akıllarda kaldı. 5 yaşındaki İsmail Çimen, depremden 151 saat sonra enkazdan çıkarılmıştı. Gazetelerde, televizyonlarda “Mucize İsmail” diye anıldı. İsmail’in annesi de enkazdan çıkarıldı, babası ve kardeşleri ise hayatını kaybetti.

Yalova’da 17 saat sonra enkazdan çıkarılan Eser Er, ailesinin de yaşadığını inanıyordu. Enkaz başından ayrılmadı. 97 saat sonra babası da enkazdan sağ çıkarıldı. Gölcük’te Ayper Şirin 81 saat sonra kurtarıldı.

Enkaz Altında Sekiz Gün 

Ülkemizde en kaz altında en uzun süre kalan isim Nurcan Hemşireydi. Hemşire olan Nurcan Eraslan, 13 Mart 1992 Erzincan Depremi’nde hastanenin lojmanındaydı. Kaçmak istedi ama başaramadı. Bina yıkıldı Nurcan Hemşire enkaz altında kaldı. Nurcam Hemşireye tam 8 gün sonra ulaşıldı. Sağ ayağı kangren olmuştu, kesildi.

Nurcan Eraslan, İzmir’de de depremi yaşadı. Bu kez şanslıydı, evi yıkılmadı. Bu depremde diğer depremlerde olduğu gibi enkaz altında geçirdiği günleri hatırlattı. Kendi gibi mucize kurtuluşlar olsun diye dua ettiğini söyledi. Erzincan depreminde idrarını ve yağmur sularını içerek hayatta kaldığı yazılmıştı. O yazılanları yıllar sonra yalanladı. Kımıldayamadığı için idrarını içmesinin mümkün olmadığını anlattı. 

Dünyadan Mucize Kurtuluş Hikayeleri

Büyük depremler sadece ülkemizde meydana gelmiyordu. Dünyanın pek çok ülkesinde de yer küre şiddetle sarsılıyordu. Büyük depremlerden ardından yaşanan mucize kurtuluşlar da haberlere konu oluyordu. 2010 yılında Haiti 7,0 şiddetindeki depremle yıkıldı. Yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları için dünya seferber oldu. 10 günün ardından umutlar tükendi ve çalışmalara son verildi. Mucize de çalışmalar bittikten sonra yaşandı. Rico Dibrivell, 14 gün sonra enkazdan canlı çıkarıldı. Haiti’de enkazdan çıkarılan bir de bebek vardı. 3 haftalık Elisabeth Bebek, enkaz altında 7 gün hayata tutundu. 1 haftanın ardından kurtarılan Elisabeth Bebek, ülkenin mucize bebeği oldu. Depremden 10 gün sonra iki kişi daha sağ kurtarıldı.

2003 yılında İran’ın Bam şehri 6,6 büyüklüğündeki depremle yıkıldı. Depremde 43 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Acının yanında yine mucizeler vardı. 9 gün sonra bir kadın, 13 sonra ise bir adam enkazdan yaralı çıkarıldı.

2008 yılında Çin’de meydana gelen depremin şiddeti 7,8’di. 70 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Depremde çöken binalar arasında okullar da vardı. Beichuan kentindeki okul enkazından 68 saat sonra ve 80 saat sonra iki öğrenci sağ çıkarıldı. Yine aynı kentte bir çift de depremden saatler sonra kurtarıldı. Xie Shou Ju adındaki kadın 72 saat sonra eşi ise 139 saat sonra enkazdan çıkarıldı. 80 yaşındaki kısmi felçli adam tam 266 saat sonra kurtarıldı.

Maden Göçüklerinden Kurtuluşlar

Mucize kurtuluş denilince akla sadece depremler gelmiyordu. Şili’deki madencilerin kurtarılma hikayeleri de unutulmaz kurtuluşlar arasındaydı. Şili’de 5 Ağustos 2010'da bir madende bakır ve altın madeninde göçük yaşanmıştı. 33 madenci madende mahsur kalmıştı. Yaşam odalarına sığınmışlardı. Göçükten kurtarıldıklarında tarih 13 Ekim 2010’du.Tam 66 gün sonra kurtarılmışları. 1998 yılında Avusturya’da madende göçük meydana gelmişti. Bir madenci 60 metre derinlikten 9 gün sonra kurtarılmıştı. 

İzmir, 30 Ekim 2020, 66-69, 3 yaşındaki Elif 65 saat, 3 yaşındaki Ayda ve İdil Şirin 58 saat sonra kurtarıldı, Elazığ, 24 Ocak 2020, 68, 25 yaşındaki Yüsra ve annesi 27 saat sonra kurtarıldı, Van, 23 Ekim 2011, 72, 14 günlük Azra bebek 47 saat sonra, 3 öğretmen 52, 65 ve 67 saat sonra kurtarıldı, Gölcük (17 Ağustos 1999), 75, İsmail Çimen 151 saat, Eser Er 17 saat ve Ayper Şirin 81 saat sonra kurtarıldı, Erzincan, 13 Mart 1992, Unknown, Nurcan Hemşire 8 gün sonra kurtarıldı, Haiti, 2010, 70, Rico Dibrivell 14 gün sonra, 3 haftalık bebek 7 gün sonra kurtarıldı, Text, Text, Text, Text, Text, Text, Text, Text, Text, Text, Text, Text
Deprem İzmir Depremi Enkaz mucize kurtuluşlar büyük depremler
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.