AnasayfaBlogBüro Personeli Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Büro Personeli Nedir? Ne İş Yapar?

16 Temmuz 2021
Bir grup insan, önlerinde dizüstü bilgisayarlar bulunan büyük bir masanın etrafında oturmaktadır. Bir kişi dizüstü bilgisayarında hızlıca bir şeyler yazmakta, bir diğeri ise yanında bir büyüteçle dizüstü bilgisayarını kullanmaktadır. Masanın ortasında siyah dikdörtgen bir nesne ve mavi süslemeli beyaz dikdörtgen bir nesne vardır. Masanın üzerinde bir de klavye var. Arka planda, mavi ve siyah bir nesnenin bulanık bir görüntüsü görülebilmektedir. Gruptaki herkes görevlerine odaklanmış, dizüstü bilgisayarlarında harıl harıl çalışıyor gibi görünüyor.
Büro Personeli TanımıGörevlerDiğer Bilgiler
Büro ve ofislerde günlük işleyişi düzenleyen kişi.Başvuru alma, veri girişi, arşivleme gibi işler.Her türlü kurumda ihtiyaç duyulur.
Kurumların dışa açılan yüzü olabilen kişi.Raporlama ve kurulum sağlama.Özel ve kamu sektöründe çalışma imkanı vardır.
Günlük iş akışını düzenleyen ve sorunsuz bir şekilde işleyişin devamını sağlayan kişi.Kurumla ilgili günlük yazışmaları gerçekleştirme.İlgili kurum ve kuruluşlarla bağlantı kurma yetkisi vardır.
Şirketlere ait evrakları düzenleyip, ordan-yaptırmakta olan kişi.Verileri, dokümanları bilgisayara girişini sağlama.Tercihen üniversite mezunu olma şartı vardır.
Müşteri işlemlerini tamamlayan kişi.Kayıt alma, başvuru kabul etme, işlemleri tamamlama.KPSS sınavından yeterli puanı almalıdır.
Kurumun belirlediği işleri düzenleyen ve organize eden kişi.İşleri zamanında ve eksiksiz teslim etme.Özel ve kamu sektöründe iş olanağına sahiptir.
Evrak işleri, arşiv işleri, kayıt işleri, evrakları sanal ortama kaydetmekten sorumlu kişi.Valilikler bünyesindeki özel görevler.Valiliklerde çalışabilir.
Kimlik yenilenmesi, kayıp işlemleri gibi çeşitli görevleri yerine getiren kişi.Nüfus müdürlüklerindeki özel görevler.Nüfus müdürlüklerinde çalışabilir.
Bilgisayar programlarını, özellikle Microsoft Office programlarını kullanabilen kişi.Düzenli ve disiplinli çalışma.İyi bir klavye yazıcısı olmalı.
Yeni çalışan, tecrübeli veya uzun yıllar tecrübe edinen kişi.Tüm büro işlerini yönetme.Maaşları tecrübeye göre 3.200 TL, 4.500 TL ve 8.500 TL aralığında değişir.

Büro personeli bilinen bir diğer ismi ile büro memuru, ofis ve büro gibi çalışma alanlarında günlük işleyişlerin aksamadan yürütülmesini sağlayan kişilere verilen addır. Ofis içi iletişim ve yazışma işlerinin birçoğunu üstlenen kişilerdir. Aynı zamanda kurumların dışa açılan yüzleri olarak da görev yapma durumları olabilir. Büro personelleri temel olarak bazı görevlerden sorumludur. Bunlar; başvuru almak, istenilen bilgileri bilgisayar ortamına aktarmak, arşiv işlemlerini yapmak, günlük yazışmalar hazırlamak, raporlama yapmak ve kurulum sağlamak gibi çeşitli görevler olarak sıralanabilir.

Büro personeline hemen hemen her kurumda ihtiyaç duyulur. Özel ve kamu alanında iş imkanlarına sahiptirler. Yazımızda büro personeli ile ilgili merak edilen tüm sorulara yanıtlar hazırladık. Büro personeli nedir? Büro personeli ne iş yapar? Büro personeli maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

Büro Personeli Nedir?

Büro personeli kurumların büro ya da ofislerinde görev alır. Günlük işleyişte yer alan işlerden sorumlu olan ve işlerin koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlayan meslek mensuplarıdır. Kurumun statüsüne göre başvuru alma, bilgisayar girişlerini tamamlama, günlük yazışmaları düzenleme, arşivleme, rapor hazırlama gibi işleri yürütme ve ilgili kurum ve kuruluşlarla bağlantı kurma gibi işleri büro personeli üstlenmektedir.

Türkiye'de yer alan üniversitelerin Halkla İlişkiler, Büro Yönetimi ve Sekreterlik gibi bölümlerinden mezun olma şartı aranır. Bunun dışında birçok firma lise mezunu olan adayları da aradığı nitelikleri karşılaması halinde istihdam etmeyi tercih eder.

Eğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev almak istiyorsanız KPSS'ye girerek yeterli puanı almalı ve uygun pozisyona yerleştirilmeyi beklemelisiniz. Günümüzde büro personeli olmak isteyen kişilerin çoğu bu alanda eğitimin tamamladıktan sonra iş başvurusu yapmayı tercih ediyor.

Büro Personeli Ne İş Yapar?

Büro personeli birçok farklı kurum ve kuruluşta istihdam edilebilir. Çalışacakları kuruma göre görevleri belli olur. Eğer bir şirkette büro personeli olarak çalışacaksınız, şirkete ait günlük işleri düzenleme, evrakları hazırlama, bilgisayar başında çalışma gibi görevlere sahip olursunuz. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istiyorsanız; kayıt alma, başvuru kabul etme, müşterilerin işlemlerini tamamlama gibi görevlerde bulunmanız mümkündür.

Büro personeli kendisine teslim edilen görevleri eksiksiz olarak ve zamanında teslim etmelidir. Günlük akıştaki işleri organize etmekten sorumlu oldukları için aksaklık yaşanmamasına özen göstermeleri gerekir. Büro memurlarının yapacakları işler temelde aynı olsa da kuruma göre farklılık gösterir. Örnek verecek olursak; valiliklerin bünyesinde istihdam edile büro memurları evrak işleri, arşiv işleri, kayıt işleri, evrakları sanal ortama kaydetme gibi işlerden sorumluyken, nüfus müdürlüklerinde istihdam edilen büro memurları kimlik yenilenmesi, kayıp işlemleri gibi çeşitli görevleri yerine getirmekten sorumludur. Büro memurları kamuda iş olanağına sahip oldukları gibi özel sektörde de istihdam imkanı bulan meslek grubunda yer alır.

Büro Personeli Maaşları

Büro memurları kamu alanında ve özel sektörde en fazla mesai yapan meslek gruplarından bir tanesidir. Büro memuru olmak isteyen kişilerin genel olarak büro yönetim bölümü ya da sekreterlik bölümü mezunu olması gerekiyor. Ancak özel sektördeki işletmelerde ve kamu alanında yayınlanan ilanları incelediğimiz zaman çok daha farklı bölümlerden de büro memuru alımı yapıldığını görüyoruz. Kamu alanında çalışma şansı elde etmek için KPSS sınavına girmeli ve yeterli puana sahip olmalısınız. Ancak özel sektörde çalışmalarını yürüten büro personelleri en az lise mezunu olan ve gerekli bilgisayar programlarını kullanmayı bilen kişiler olarak da görülmektedir.

Kamu alanında ya da özel sektörde çalışmakta olan büro personellerinin yükselme şansları da bulunmaktadır. Kamuda görev alan ve sözleşmeli olarak çalışmaya devam eden büro personelleri daha sonra şef ve dengi kadrolara atanma şansı elde edebilir. Kadro yükselmesi yaşaması ile beraber maaşı artar ve özlük hakları da iyileşir. Kişinin özel sektörde kazancı kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Burada bazı unsurlara da dikkat edilir. Adayın eğitimi, tecrübesi ve bilgisi maaşlarını olumlu yönde etkiler. Peki, bir büro personeli ne kadar maaş kazanır?

  • Yeni çalışmaya başlamış bu alanda henüz az tecrübeye sahip olan bir büro personeli 3.200 TL maaş alır.

  • Bir süre tecrübe ve deneyim kazandıktan sonra bir büro personeli ortalama 4.500 TL maaş elde ederler.

  • Uzun yıllar bu alanda tecrübe edinen bir büro personeli ise en fazla 8.500 TL maaş elde eder.

Büro Personeli Nasıl Olunur?

Büro personeli olmak için kişilerin sahip olması gereken en önemli özellik, bilgisayar kullanabilme yetkinliği olarak söylenebilir. Microsoft Office programlarını iyi bilmeli ve iyi bir klavye yazıcısı olmalı bu durum önemli avantaj sağlar. Bunun dışında düzenli ve disiplinli çalışabilmeleri de gerekir. Masa başında çalışmaya uygun olan kişiler için doğru bir tercih olacaktır. Ülkemizde yer alan üniversitelerin Halkla İlişkiler, Büro Yönetimi ve Sekreterlik gibi programlarını başarıyla tamamlamak gerekir. Bazı firmalar yeterli görmeleri halinde sektöre bağlı olarak lise mezunu adaylarla da çalışır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak kişilerin beklenen şartları karşılaması gerekir.

Bu alanda çalışmak için en az lise mezunu olmak ve ilgili programları bilmek, aranan en basit özellikler olarak söylenebilir. Tabii tüm bunların yanı sıra bazı özel kurumlar istihdam etmek istediği büro personellerinin farklı niteliklere de sahip olmasını bekliyor. Bu nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Lise ya da üniversite mezunu olmaları gerekir.

  • Microsoft Office programlarını iyi derecede kullanabilme becerisine sahip olmaları gerekir.

  • hedef odaklı çalışmaları ve iyi iletişim kurabilmeleri önemlidir.

  • Disiplinli, özenli ve düzenli çalışabilmeleri gerekir.

  • Öğrenmeye istekli olmaları ve sağlıklı müşteri ilişkileri kurabilmeleri oldukça önemlidir.

  • İş takibi ve organizasyonu yapabilmeliler.

  • Hareketli ya da esnek her çeşit çalışma ortamına uyum sağlayabilmeleri beklenir.

  • Güler yüzlü hizmet verebilmeliler. 

  • Dış görünüşe özen göstermeleri gerekir.

Büro ve ofislerde günlük işleyişi düzenleyen kişi, Başvuru alma, veri girişi, arşivleme gibi işler, Her türlü kurumda ihtiyaç duyulur, Kurumların dışa açılan yüzü olabilen kişi, Raporlama ve  kurulum sağlama, Özel ve kamu sektöründe çalışma imkanı vardır, Günlük iş akışını düzenleyen ve sorunsuz bir şekilde işleyişin devamını sağlayan kişi, Kurumla ilgili günlük yazışmaları gerçekleştirme, İlgili kurum ve kuruluşlarla bağlantı kurma yetkisi vardır, Şirketlere ait evrakları düzenleyip, ordan-yaptırmakta olan kişi, Verileri, dokümanları bilgisayara girişini sağlama, Tercihen üniversite mezunu olma şartı vardır, Müşteri işlemlerini tamamlayan kişi, Kayıt alma, başvuru kabul etme, işlemleri tamamlama, KPSS sınavından yeterli puanı almalıdır, Kurumun belirlediği işleri düzenleyen ve organize eden kişi, İşleri zamanında ve eksiksiz teslim etme, Özel ve kamu sektöründe iş olanağına sahiptir, Evrak işleri, arşiv işleri, kayıt işleri, evrakları sanal ortama kaydetmekten sorumlu kişi, Valilikler bünyesindeki özel görevler, Valiliklerde çalışabilir, Kimlik yenilenmesi, kayıp işlemleri gibi çeşitli görevleri yerine getiren kişi, Nüfus müdürlüklerindeki özel görevler, Nüfus müdürlüklerinde çalışabilir, Bilgisayar programlarını, özellikle Microsoft Office programlarını kullanabilen kişi, Düzenli ve disiplinli çalışma, İyi bir klavye yazıcısı olmalı, Yeni çalışan, tecrübeli veya uzun yıllar tecrübe edinen kişi, Tüm büro işlerini yönetme, Maaşları tecrübeye göre 3200 TL, 4500 TL ve 8500 TL aralığında değişir
Büro Personeli Büro Personeli nedir Büro Personeli ne iş yapar Büro Personeli maaşları Büro Personeli nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524