AnasayfaBlogBorsa Nedir? Nasıl Oynanır?
Nedir?

Borsa Nedir? Nasıl Oynanır?

09 Ağustos 2021
Mavi elbiseli bir kadın kameranın önünde duruyor ve gülümsüyor. Kollarını hafifçe dışa doğru uzatmış ve saçları düzgün bir bob kesimle şekillendirilmiş. Elbisesi kısa kollu ve v yakalı, güzel, açık mavi bir renktedir. Hafif bir makyaj yapmış, gözleri ve dudakları doğal tonlarda. Arka plan, birkaç tablonun asılı olduğu beyaz bir duvar. Pozu kendinden emin ve çok rahat görünüyor. Bakışları kameraya doğru yönelmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Hayatının ve imajının tam kontrolünde bir kadın gibi görünüyor.
Borsanın TanımıBorsada Nasıl İşlem YapılırBorsada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüccarların ve değerli kâğıt ile tahvil alışverişiyle ilgilenenlerin alım satım ve değişim amacıyla devlet denetimi altında işlem yaptıkları yer.Borsada yatırımcı olunup, düşük fiyattan alınıp yüksek fiyattan kazanç sağlama amacı hedeflenir. İlgili hisse senetlerinin fiyatlarını takip edip buna göre alış ya da satış kararları verilir.Piyasayı iyi analiz etmek ve bunun sonucunda kendi yatırım stratejilerinizi belirleme ihtiyacı vardır.
Borsa İstanbul, bir menkul kıymet borsası olarak faaliyet gösterir.Borsada işlem yapabilmek için hesap açılır, piyasa hareketlerini bir süre takip edildikten sonra hangi hisseye yatırım yapılacağına karar verilir.Güvenilir ve yasal olan aracı firmalar seçilmeli, legal olmayan firmalar tercih edilmemeli.
Borsada alıcı ve satıcı komisyoncuların aracılık yapmasıyla karşı karşıya gelir.Borsaya girmeden önce detaylı bir araştırma yapmak ve hangi borsaya ya da hangi ürünlere yatırım yapılacağına karar vermek gerekmektedir.Araştırma sonrasında yatırım yapılacak hisse senetlerinin veya diğer birimlerin seçimine özen göstermek gerekmektedir.
Borsanın her bir çeşidi kendi kuralları ve standartlarına sahip olabilir.Yatırımcının bulundurduğu bilgi ve deneyim borsada ne zaman ve nasıl hareket edeceğine ışık tutar.Hisseye yatırım yapmadan önce, hisseyi çıkaran şirket hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir.
Borsa, menkul kıymetlerin alım satım işlemlerinin gerçekleştiği düzenli piyasalardır.Borsada işlem yapabilmek için SPK lisansına sahip bir aracı kuruluş veya banka bünyesinde bir yatırım hesabı açmak gerekmektedir.Borsada işlem yaparken kararlı ve disiplinli bir şekilde hareket etmek, panik yapmadan olası kayıpları minimumda tutmaktır.

Borsa kelimesinin sözlük anlamı; tüccarların ve özellikle değerli kâğıt ve tahvil alışverişiyle ilgilenenlerin alım satım ve değişim amacıyla devlet denetimi altında işlem yaptıkları yerdir. Belli kurallar dahilinde talep edilen mallar için organizasyonu yapılan piyasaya verilen isimdir. Örnek olarak; hisse senedinin alınıp satıldığı yere menkul kıymet borsası adı verilir. Borsa İstanbul(BİST) eski adı ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) isminden de anlayacağımız üzere bir menkul kıymet borsası olarak faaliyet gösterir.

Borsada alıcı ve satıcı genel olarak, komisyoncuların aracılık yapmasıyla karşı karşıya gelir. Bu süreçte satıcının arzı ile alıcının talebi fiyatı belirler. Anlık olarak değişen arz talep dengesine göre fiyatlarda değişkenlik içerir. Her borsanın kendi kuralları ve standartları olabilir. Borsa nasıl oynanır? Sorusunun yanıtı ise; resmi bir yatırımcı olmak suretiyle, düşük fiyattan alıp, yüksek fiyattan kazanç sağlamayı hedeflemektir. Bu amaca yönelik borsada hareket gören fiyatlar takip edilir ve buna göre alış ya da satış kararları verilir.

Borsaya Nasıl Başlayabilirim?

Borsada işlem yapabilmek için ilk olarak hesap açmanız gerekir. Hesap açıldıktan sonra bir süre piyasa hareketlerini takip ederek, hangi hisseye yatırım yapmanız gerektiğine karar vermeniz daha doğru olur. Borsada para kazanmanın en temel şartı deneyim sahibi olmaktır. Bir yatırım hedefi belirleyin ve kendi stratejileriniz doğrultusunda hareket edin. Piyasayı iyi analiz ettikten sonra borsada para kazanma şansına sahip olabilirsiniz.

Borsaya Nasıl Girebilirim?

  • Borsaya girmeden önce, borsa ile ilgili detaylı bir araştırma yaparak, bilgi sahibi olmalısınız. Bunun için daha önce borsada faaliyette bulunan kişilerin tecrübelerinden yararlanabilirsiniz.

  • Hangi borsaya girmeniz gerektiğine ve hangi sözleşmelere ya da ürünlere yatırım yapmanız gerektiğine karar verilmelisiniz.

  • İnternette ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz birçok borsa oyunu bulunmaktadır. Akıllı telefonlarla da uyum içinde çalışan borsa uygulamalarını telefonlarınıza indirip, bu alanda deneyim sahibi olmak da mümkündür.

  • Borsa aracılık hizmeti veren çok sayıda şirket bulunmaktadır. Bu şirketlerle ilgili araştırma yaparak, içlerinden en uygun ve güvenilir olan bir tanesi seçebilirsiniz. Piyasada ''legal'' olarak hareket etmeyen birçok aracı firma yer alıyor. Bu şirketler diğerlerine göre çok daha uygun fiyata aracılık hizmeti verse de yasal olmadıkları için tercih etmemeniz önerilir.

  • Borsaya girmek için tüm yukarıda saydıklarımızdan sonraki adım yatırım hesabı açmaktır.

  • Yatırım hesabını da açtıktan sonra hangi ürün ya da hisseye yatırım yapacağınıza karar vermelisiniz.

Borsada Yatırım Yapma Önerileri

Borsada yatırım yapmak isteyen kişilerin öncelikle SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) lisansına sahip bir aracı kuruluş ya da banka bünyesinde bir yatırım hesabı açması gerekir. Yatırım hesabı açmadan önce detaylı bir araştırma yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu'na ait resmî web sitesine girmek ve SPK lisansına sahip yetkili aracı kurumların güncel listesine ulaşmak mümkündür. Bu liste sayesinde borsada işlem yapmaya yetkili aracı kurumlar ve bankalara ulaşılabilir. Aracı kurumların sahip olduğu hizmet politikaları, aracılık hizmeti kuralları, uygulama işlem ücretleri, komisyon yüzdeleri ve diğer masraf ve kesintileri tüm detayları ile incelemek gerekir. Diğer aracı kurumlarla karşılaştırma yaptıktan sonra en uygun olan kuruma karar verilir.

Borsada yapılan tüm işlemleri, yatırım hesabı açılan aracı kurum aracılığı ile gerçekleştirme imkanı sunulur. Borsa ile kurulan bağın bu aracı kurum ile sağlanacağını düşündüğümüzde kurum seçme sürecinin dikkatli ve büyük bir özenle yapılması gerektiğini görüyoruz. Seçmeyi planladığınız aracı kurum ya da bankanın size en yakın şubesine giderek yüz yüze görüşebilir, aklınıza takılan tüm sorulara yanıtlar arayabilirsiniz. Aracı kurum kararını verdikten sonra aracılık hizmetleri sözleşmesini ve istenilen bazı belgeleri okuyup imzaladıktan sonra şahsen teslim etmeniz gerekir.

Evrakları aracı kuruma teslim ettikten sonra yatırım hesabınız aktif hale getirilecektir. Hesabınıza para transferi yaptıktan sonra borsanın renkli dünyasına giriş yapmış olacaksınız. Hesabınıza kendi bütçenize göre belirlediğiniz miktarda para yatırabilirsiniz. Önemli olan nasıl bir karar vererek, alış ve satış yaptığınız, bundan nasıl bir kar sağladığınız ya da ne kadar zarar ettiğinizdir. Daha basit bir tanımla borsa için en fazla şu miktar en az şu miktar gibi bir ortalama fiyat vermek doğru olmaz. Bu konu ile ilgili bilgi aracı kurumunuz tarafından size verilecektir. Hisse senedi aldığınız şirkete dair bilgi sahibi olmalısınız. Şirketle ilgili bilgi sahibi değilseniz ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bu şirketten uzak duymanızda fayda vardır. Çünkü muhtemelen bu durum karşınıza bir sıkıntı olarak çıkacaktır.

Borsada Para Nasıl Kazanılır?

  • Borsadan para kazanmanın en temel yolu karar verdiğiniz hisseyi düşükten alıp yüksekten satmaktır. Bunun için öncelikle tecrübe sahibi olmalı ve çok iyi bir araştırma yaparak, fiyatların ne zaman düşüp ne zaman yükseldiklerini bilmeniz gerekir.

  • Eğer yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olursanız, fiyatlarının neye göre hareket ettiğini çözersiniz. Yaşanan hangi durumdan dolayı düştüklerini ya da yükseldiklerini öğrendiğiniz zaman işiniz kolaylaşır.

  • Aynı zamanda para kazanmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında bilgi ve deneyiminiz gelir. Ne kadar donanıma sahipseniz o kadar iyi sonuçlar elde edersiniz.

  • Bir diğer önemli nokta ise kendi stratejilerinizle belirlemeniz ve bu doğrultuda ilerlemenizdir. Borsada bir başkasının dediklerine göre hareket etmek hatalı bir davranış olabilir. Tamamen kendinizin belirlediği bir yol çizmelisiniz. bu yolda başarılı olmak için istikrarlı hareket etmeli ve sabırlı olmalısınız.

  • Bir diğer önemli konuda, borsada riskler yokmuş gibi davranmamak gerektiğidir. Bunların varlığını kabul edin ve nasıl kontrol edeceğiniz hakkında bilgi sahibi olun. Paranın yer aldığı her ortamda risk de olduğunu unutmayın. Borsada da paranızı bir anda kaybetme riski ile karşı karşıyasınız. Böyle olmasını istemiyorsanız onlar hakkında bilgi sahibi olun. Gerekli önlemleri alın ve buna göre hareket etmeye özen gösterin.

Borsada Kimler İşlem Yapabilir?

Borsada ister bireysel olarak ister kurumsal olarak işlem yapabilirsiniz. Borsada işlem yapabilmek için 18 yaşının üzerinde olmanız yeterlidir. Çünkü bu işlemleri yürütebilmek için yatırım hesabı açtırmanız gerekir. Bir hesap açılabilmeniz için ise yasal olarak 18 yaşını tamamlamış olmanız gerekir. 

Borsa işlemleri günümüzde aracı kurumlar üzerinden kolayca kısa sürede yapılabilir. Belirlediğiniz kurumun şubelerinden birine giderek ya da internet aracılığıyla borsada yatırım hesabı açma talebinde bulunarak gerekli işlemleri tamamlayabilirsiniz. Sizden hesap açılımı sırasında bazı belgeler istenecek. Bu belgeler; nüfus cüzdanınızın ve ikametgah adresinizin fotokopisi olacaktır. Bunları eksiksiz şekilde kuruma ilettikten sonra hesabınızın açılmasını bekleyebilirsiniz. Bu aşamada kurumla aranızda çerçeve sözleşmesi imzalanır. Bu durumda hem borsaya giriş yapmış hem de aracı kurum seçimini tamamlamış olursunuz.

Özet olarak, borsada işlem yapabilmeniz için 18 yaş sınırlamasının dışında herhangi bir koşul bulunmamaktadır. Ev hanımı olmanız, ya da bir çalışan olmanız fark etmeksizin yatırım hesabı açtırmanız yeterli olacaktır. Bundan sonraki süreçte seçtiğiniz aracı kurumdaki uzman kişiler sizi yapacağınız işlemler konusunda hem yönlendirecek hem de verdiğiniz kararları uygulamaya koyacaktır.

Tüccarların ve değerli kâğıt ile tahvil alışverişiyle ilgilenenlerin alım satım ve değişim amacıyla devlet denetimi altında işlem yaptıkları yer, Borsada yatırımcı olunup, düşük fiyattan alınıp yüksek fiyattan kazanç sağlama amacı hedeflenir İlgili hisse senetlerinin fiyatlarını takip edip buna göre alış ya da satış kararları verilir, Piyasayı iyi analiz etmek ve bunun sonucunda kendi yatırım stratejilerinizi belirleme ihtiyacı vardır, Borsa İstanbul, bir menkul kıymet borsası olarak faaliyet gösterir, Borsada işlem yapabilmek için hesap açılır, piyasa hareketlerini bir süre takip edildikten sonra hangi hisseye yatırım yapılacağına karar verilir, Güvenilir ve yasal olan aracı firmalar seçilmeli, legal olmayan firmalar tercih edilmemeli, Borsada alıcı ve satıcı komisyoncuların aracılık yapmasıyla karşı karşıya gelir, Borsaya girmeden önce detaylı bir araştırma yapmak ve hangi borsaya ya da hangi ürünlere yatırım yapılacağına karar vermek gerekmektedir, Araştırma sonrasında yatırım yapılacak hisse senetlerinin veya diğer birimlerin seçimine özen göstermek gerekmektedir, Borsanın her bir çeşidi kendi kuralları ve standartlarına sahip olabilir, Yatırımcının bulundurduğu bilgi ve deneyim borsada ne zaman ve nasıl hareket edeceğine ışık tutar, Hisseye yatırım yapmadan önce, hisseyi çıkaran şirket hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir, Borsa, menkul kıymetlerin alım satım işlemlerinin gerçekleştiği düzenli piyasalardır, Borsada işlem yapabilmek için SPK lisansına sahip bir aracı kuruluş veya banka bünyesinde bir yatırım hesabı açmak gerekmektedir, Borsada işlem yaparken kararlı ve disiplinli bir şekilde hareket etmek, panik yapmadan olası kayıpları minimumda tutmaktır
Borsa Nedir? Nasıl Oynanır? Borsa Nedir Borsa Nasıl oynanır Borsada nasıl para kazanılır borsaya nasıl girilir
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.